AKTIVNOSTI‎ > ‎

Dramska družina

Zabava, druženje, smijeh - najkraći je opis onoga što se tu događa. Od proljeća 1995. godine učenici se okupljaju i stvaraju predstave. Kako se predstave rade da bi bile prikazane, tako i Dramska družina "Prima" (danas "Gordogan") sudjeluje na raznim smotrama, natjecanju LiDraNo, dobrotvornim priredbama i slično.

Bilo je mnogo predstava: od slavnih Queneauovih  STILSKIH VJEŽBI, dramatiziranih i prilagođenih školskoj publici, preko Exupéryjeva MALOG PRINCA, adaptacijom Goetheovih/Pleuzdorfovih  STARIH PATNJI NOVOGA WERTHERA i Brešanovim VIĐENJEM ISUSA KRISTA U KASARNI VP 2507 do scenskoga rada učenika Prve gimnazije Nine Buića pod naslovom I TO MI JE NEKI ŽIVOT, koji osvaja prvo mjesto na državnome natjecanju LiDraNo 1997. u Šibeniku. 

Dramsku družinu do tada je vodila prof. Antonia Sikavica Joler, a jedan od prvih glumaca bio je Ivan Janjić - tada učenik, a danas profesor i voditelj dramske družine "Gordogan" s kojom inventivno stvara nove predstave: Radovan Ivšić: KRALJ GORDOGANMilan Begović: KVARTET, Ivan Gundulić: DUBRAVKA ponovno uspješno nastupivši 2010. godine na Večeri poezije "Zagrebačke posvete" u Muzeju za umjetnost i obrt te u književnome klubu Booksa, a 2011. godine na državnome natjecanju LiDraNo u Šibeniku kao i na književno-kulturnoj manifestaciji "S Tinom u Vrgorcu". 

Svoj dramski rad družina prof. Janjića uspješno nastavlja dramsko-scenskom igrom suvremenoga autora Zvonimira Bajsića: GLE, KAKO DAN LIJEPO POČINJE i rock-mjuziklom Ivana Slamniga KAD MI SVEGA BUDE DOSTA s kojima nastupaju na Lidranu Smotri srednjoškolskoga dramskog izričaja 'Gordogan' na Sceni Travno. Scenska igra nastavlja se i dalje s predstavom Vojislava Kuzmanovića UBIO SAM PETRA s kojom su se plasirali na državnu smotru LiDraNo 2015. Čestitamo! 

Prof. Janić nastavlja uspješno pripremati predstave, ali sve više i raznovrsne pojedinačne scenske nastupe učenika. Na LiDraNu 2016. nastupaju s predstavom Miroslava Krleže ADAM I EVA iz ciklusa Legendi s kojom se Dramska družina "Gordogan" ponovno plasirala na jubilarnu 25. državnu razinu smotre LiDraNo 2016. u Šibeniku gdje su ovjenčani ovacijama brojne publike i povjerenstva! 

Godine 2017. nastupaju na Lidranu s tri scenska nastupa i novom dramskom predstavom Marijana Matkovića HERAKLO (Mislav Matijević u naslovnoj ulozi). Na Lidranu 2018. školska dramska družina prvi se put okušala u izvedbi komediografskoga žanra iz prvoga prizora DOMAGOJADE Borisa Senkera, koji je dramsku izvedbu pratio i uživo nakon gotovo četiri desetljeća od njezina nastanka.

_______________________________________________________________________________________________________________

Nakon literarnoga uspjeha na smotri LiDraNo 2011. godine učenica Lucija Šutić kao maturantica 2013. godine uprizorila je na sceni svoj dramski rad SVAKA SLIČNOST SA SHAKESPEAREOM JE SLUČAJNA nastupivši s predstavom više puta, između ostaloga i na književnoj večeri u Knjižnici Dugave, na humanitarnoj akciji "Kap dobrote" i 'Noć knjige' u I. gimnaziji te na Smotri srednjoškolskoga dramskog izričaja 'Gordogan' 2013. godine na Sceni Travno. 

Svaka je predstava naišla na izniman odziv publike, kako one školske, tako i one kritičarske. One upozoravaju na neki problem, potiču razmišljanje ili pak pružaju pokoji trenutak smijeha i zabave.

Umjetnost je dužna krijepiti, a ne potkopavati život, oplemenjivati ga, a ne blatiti, dužna je nositi dobru novinu, ne zlu. (“Henryk Sienkiewicz)
O tome se govori... u povodu skandala s plakatom za predstavu u Dramskome kazalištu "Gavella", o medijskoj mržnji, o LiDraNu...
2. lipnja 2016. od 18 do 21 sat u Kulturnom centru Travno - KUC (Travno, Božidara Magovca 17) održat će se IV. smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja 'GORDOGAN 2016.' Ulaz slobodan. Gordogan 2016. na kojoj sudjeluju mnoge zagrebačke škole kao i nekoliko gostiju izvan Zagreba, a učenici dramske skupine I. gimnazije izvode predstavu "Adam i Eva" iz ciklusa "Legende" Miroslava Krleže s kojom su se plasirali na državnu razinu smotre LiDraNo.

2. lipnja 2015. u 18 sati u Kulturnom centru Travno - KUC (Travno, Božidara Magovca 17) održat će se III. smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja 'GORDOGAN 2015.' Ulaz slobodan. Gordogan 2015. Sudjeluju I., II., III., IV. i V. gimnazija, a učenici dramske skupine I. gimnazije izvode predstavu "Ubio sam PetraVojislava Kuzmanovića. 

9. lipnja 2014. u 19 sati u Kulturnom centru Travno - KUC (Travno, Božidara Magovca 17) održat će se II. smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja 'GORDOGAN 2014.' Ulaz slobodan. Gordogan 2014. Sudjeluju I., II., IV., V. i VIII. gimnazija, a učenici dramske skupine
I. gimnazije izvode rock-mjuzikl "
Kad mi svega bude dosta" Ivana Slamniga.

18. lipnja 2013. u 18 sati u Međunarodnom centru za usluge u kulturi - MCUK (Travno, Božidara Magovca 17) održat će se Smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja 'GORDOGAN 2013.' Ulaz slobodan. Učenici dramske skupine I. gimnazija izvode dvije predstave: 'Gle, kako dan lijepo počinjeZvonimira Bajsića s voditeljem Ivanom Janjićem, prof. i 'Svaka sličnost sa Shakespeareom je slučajna' maturantice Lucije ŠutićO kazališnom amaterizmu 

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika tradicionalno dodjeljuje Nagrade hrvatskoga glumišta, što se održava svake godine 24. studenoga na dan kada je prvi put izgovorena hrvatska riječ s pozornice nacionalnoga kazališta. Toga je povijesnog dana hrvatskoga glumišta 1860. godine 
Dimitrija Demeter objavio općinstvu: "(...) da će se od sutrašnjega dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski!".

27. ožujka 2013. u 18 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u povodu Svjetskoga dana kazališta bit će izvedena dramska predstava
"Važno je zvati se ErnestOscara Wildea. Međunarodnu poruku Judi Dench pročitat će ravnateljica Drame Sanja Ivić, a hrvatsku poruku Mire Gavrana pročitat će glumac Luka DragićMeđunarodna poruka Darija Foa, Hrvatska poruka Sanje Nikčević, Svako djelo šalje određenu etičku poruku