AKTIVNOSTI‎ > ‎

Jezična skupina

     "Jezik, ta draga i nepresušna riznica sjećanja." (prof. Nives Opačić)

21. veljače UNESCO je proglasio Međunarodnim danom materinskoga jezik(prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji) sa svrhom očuvanja vlastitoga jezika i lingvističke raznovrsnosti. Riječ je o jeziku kojim bismo trebali moći izraziti najširi raspon vlastitih misli, najnježnije nijanse svojih emocija. Materinskim jezikom služimo se najbolje i najpreciznije – jer je u nas usađen od naših početaka.
 „Poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta" (Sonja Zubović)

Od 11. do 17. ožujka proglašavaju se Danima hrvatskoga jezika u povodu obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika (iz 1967. godine), a u svrhu promicanja čistoće hrvatskoga jezika u javnoj uporabi. 
"Hrvatski je bio razlog naših stradanja i naše utočište. Hrvatski je esencija naše prošlosti i zalog budućnosti, naš roditelj i naše potomstvo, bez jezika mi nismo, s njime mi jesmo i stoga je on naša jedinost i svetinja." (Davor Velnić)
Od 15. travnja 2013. godine besplatan i javno dostupan na internetu je novi jedinstveni hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, čija je radna inačica dovršena na Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače 2013. godine, a dovršen će biti prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatski pravopis 

 • Dvije učenice iz I. gimnazije sudjelovale su na Državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika 2017. godine u Zadru. Ostvarile su izniman uspjeh:
  1. mjesto EVITA ŠOPP, 3.c - mentorica prof. Kristina Kocijan
  3. mjesto KLARA BARDAČ, 2.b - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler

 • Natjecanje iz hrvatskoga jezika 2016.VREMENIK 2016.
 • U petak 4. ožujka 2016. godine u XVIII. gimnaziji održano je Županijsko natjecanje u poznavanju Hrvatskoga jezika 2016. na koje se plasiralo sedmero učenika I. gimnazije. U konkurenciji četrdesetak učenika u svakoj generaciji ostvarili su većinom izvrsne rezultate. 
  Prvih troje učenika pozvano je na Državno natjecanje koje je održano od 27. do 29. travnja 2016. u Zadru.

 • 1. mjesto ANTE PETROVIĆ, 4.E - mentorica prof. Martina Šobar
  2. mjesto KLARA BARDAČ, 1.B - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler
  3. mjesto EVITA ŠOPP, 2.C - mentorica prof. Martina Šobar
 • 6. mjesto IGOR FRESL, 4.C - mentorica prof. Helena Begić
  8. mjesto SARA GRLIĆ, 3.F - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler
  10. mjesto MAJA SUMRAK, 3.A - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler

 • Za plasman na županijsko natjecanje posebno se pohvaljuju učenica Klara Bardač, 1.b (2. mjesto); mentorica A. Sikavica Joler i maturant Ante Petrović, 4.e (1. mjesto); mentorica M. Šobar.

 • Plan i program rada 2012./2013.
 • Plan i program rada 2010./2011.
 • Plan i program rada 2008./2009.

Pripreme za državnu maturu 2015. iz Hrvatskoga jezika za maturante svih razreda I. gimnazije (prof. A. Sikavica Joler
održavaju se utorkom od 14 do 15,30 sati

Sve što ste oduvijek željeli znati pravilno napisati, a niste se usudili pitati... dajemo vam kroz malene jezične savjete

Više informacija o jezičnim pitanjima i problematici potražite na ovim stranicama pod JEZIČNIM SAVJETIMA.

Za Dane hrvatskoga jezika svečano se proglašavaju pobjednici natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ, koji organizira časopis "JezikGodine 2012. prvo mjesto osvojila je riječ zatipak, koja bi trebala u govoru zamijeniti tuđicu "tipfeler", drugo mjesto riječ nekapnica, a treću nagradu osvojila je riječ dodirnik (touch screen).

Sa svojim jezičnim dilemama možete se obratiti i putem e-pošte na adresu:
a.sikavica@gmail.com