Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • "Posljednja noć velikog pripovjedača"
  U srijedu 11. prosinca 2019. u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2) održat će se predstavljanje nove knjige Borisa Becka "Posljednja noć velikog pripovjedača", fikcionalizirane biografije antičkoga pripovjedača Ezopa.
  Post je postavio/la Antonia Sikavica Joler
 • "Novo pjesništvo u Hrvatskoj. Generacija 2010+“
  U utorak 10. prosinca 2019. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) Marko Pogačar priredio je izbor iz najnovije poezije objavljene u dvobroju časopisa 'Relations'koja se u Hrvatskoj piše „Rub stranice. Novo pjesništvo u Hrvatskoj. Generacija 2010+“.
  Post je postavio/la 9. pro 2019. 11:46 Antonia Sikavica Joler
 • "Mi Hrvati"
  U petak 20. prosinca 2019. u 18 sati u Hrvatskome liječničkom domu (Šubićeva 9) održat će se promocija knjige prof. emer. Matka Marušića "Mi Hrvati" (Medicinska naklada, 2018).
  Post je postavio/la 7. pro 2019. 13:06 Antonia Sikavica Joler
 • ‘Zlatna formula hrvatskoga jezika ča, kaj, što’
  Nakon više od 35 godina promicanja ‘Zlatne formule hrvatskoga jezika ča, kaj, štoMinistarstvo kulture RH taj je projekt stavilo na listu hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Autor projekta je književnik i diplomat dr. Drago Štambuk, koji Zlatnu formulu svake godine njeguje kroz manifestaciju Croatia rediviva u Selcima na otoku Braču.
  Post je postavio/la 7. pro 2019. 13:05 Antonia Sikavica Joler
 • "Hrvatski jezik 50-ih"
  U petak 13. prosinca 2019. od 10 do 16,30 sati na Filozofskome fakultetu (Konferencijska dvorana, Ivana Lučića 3) održat će se znanstveni skup "Hrvatski jezik 50-ih" povodom 70. obljetnice Katedre za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku.
  Post je postavio/la 7. pro 2019. 13:01 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 502. Prikaži više »