Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je Prvu gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić kao i profesor Eugen Kumičić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • "Stih u regiji"
  Od 31. svibnja do 2. lipnja 2016. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) i na Europskome trgu u organizaciji Hrvatskoga društva pisaca održat će se 5. festival "Stih u regiji" (SUR), a za glazbu jamče Dunja Knebl i Mika Male.
  Post je postavio/la Antonia Sikavica Joler
 • "Gordogan"
  U četvrtak 2. lipnja 2016. od 18 do 21 sat u KUC-u Travno (Božidara Magovca 17 - plato Mamutice) održava se IV. Smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja "Gordogan" u organizaciji prof. Ivana Janjića iz I. gimnazije. Ulaz je slobodan.
  Post je postavio/la 27. svi 2016. 13:56 Antonia Sikavica Joler
 • Festival kršćanskoga kazališta
  Od 3. do 5. i od 9. do 11. lipnja 2016. u 20 sati u Dvorani Sv. Franje (iza crkve Sv. Antuna, Sv. Duh br. 31) održava se 2. Festival kršćanskoga kazališta. U sklopu festivala u nedjelju 5. lipnja 2016. u 19,30 satiHrvatskome narodnom kazalištu održava se predstava "Život je život". 
  Post je postavio/la 27. svi 2016. 13:55 Antonia Sikavica Joler
 • Festival europske kratke priče
  15. izdanje FEKP-a održat će se u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja 2016. godine s natječajem za kratku priču čija je tema "O granicama: slobodna tema". Večernje čitanje nagrađenih priča održat će se 31. svibnja 2016. u Teatru &TD (Savska 25).
  Post je postavio/la 26. svi 2016. 12:55 Antonia Sikavica Joler
 • CORNERS Triangle
  Od 24. svibnja do 5. lipnja 2016. na više lokacija u Trnju međunarodni i domaći umjetnici u sklopu događanja CORNERS Triangle prepričavaju priče s rubova Europe putem različitih umjetničkih akcija (filmske projekcije, koncerti, audio ture, izložbe i predstave). Ulaz na sve programe je slobodan.
  Post je postavio/la 26. svi 2016. 12:52 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 64. Prikaži više »