Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • "Kad glazba spašava"
  U nedjelju 20. listopada 2019. u 20 sati u Klubu studenata elektrotehnike (KSET, Unska 3) udruga "Kolajna ljubavi" organizira humanitarni koncert "Kad glazba spašava" za nadogradnju sirotišta Sv. Ante u Tanzaniji. Ulaz na koncert je besplatan i temelji se na donacijama.
  Post je postavio/la 17. lis 2019. 13:00 Antonia Sikavica Joler
 • Kliker festival
  Od 14. do 20. listopada 2019. u Varaždinu, Rijeci i Zagrebu održat će se Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade s nizom predstava, radionica i predavanja.
  Post je postavio/la 5. lis 2019. 10:31 Antonia Sikavica Joler
 • Izbor knjiga iz knjižnice bibliofila
  Od 15. listopada do 8. studenoga 2019. u Preporodnoj dvorani HAZU-a (Opatička 18) povodom Mjeseca hrvatske knjige otvorena je izložba 'Lijepo načinjeno, rijetko viđeno - izbor knjiga iz knjižnice bibliofila Franje Marića'.
  Post je postavio/la 5. lis 2019. 10:08 Antonia Sikavica Joler
 • Artistička scena
  Od 5. do 26. listopada 2019. subotom od 11 do 12 sati u Pučkome otvorenom učilištu Zagreb (Vukovarska 68) održavat će se Artistička scena namijenjena djeci. Ulaz je besplatan!
  Post je postavio/la 2. lis 2019. 13:02 Antonia Sikavica Joler
 • "Svi za knjigu, knjiga za svakoga!"
  U petak 11. listopada 2019. od 16 do 21 sat u Booksi (Martićeva 14d) održat će se akcija "Svi za knjigu, knjiga za svakoga!" uz donaciju od 10 kn po knjizi.
  Post je postavio/la 2. lis 2019. 13:02 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 479. Prikaži više »