Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • Noć knjige ide dalje!
  Noć knjige 23. travnja 2020. ide dalje kako bi se jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjerio na knjigu, koja se u ovim izazovnim i neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga pa i imperativ – virtualno slavlje knjige na Svjetski dan knjige i autorskih prava!
  Post je postavio/la 28. ožu 2020. 06:00 Antonia Sikavica Joler
 • Aplikacija ZaKi Book
  Ako ste član Knjižnica grada Zagreba, možete zatražili ste svoj PIN i uz aplikaciju ZaKi Book možete posuđivati i čitati e-knjige.
  Post je postavio/la 28. ožu 2020. 05:52 Antonia Sikavica Joler
 • Predstave HNK na YouTubeu 24 sata
  Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s redakcijom 24 sata pokrenulo je jedinstven projekt u okviru kojega će svakodnevno u 20 sati biti prikazivane predstave Opere, Drame i Baleta, a nakon toga bit će dostupne na YouTube kanalu 24 sata za gledanje tijekom razdoblja borbe s koronavirusom.
  Post je postavio/la 28. ožu 2020. 05:49 Antonia Sikavica Joler
 • Matura na RTL2
  U subotu 28. ožujka 2020. na RTL2 kreće program namijenjen svim maturantima koji se pripremaju za polaganje ispita državne mature. Program će se emitirati od 9.30 do 11.30 sati i tako svake subote sve do povratka u škole.
  Post je postavio/la 28. ožu 2020. 05:40 Antonia Sikavica Joler
 • Nastava na daljinu za srednjoškolce
  Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s RTL-om započinje emitiranje nastave za srednjoškolce na programu RTL2 od ponedjeljka 23. ožujka 2020. Učenici svih razreda, uključujući i maturante, moći će pratiti nastavu na RTL2 u vremenu od 8 do 12 sati. Raspored sati, kao i same videolekcije, bit će dostupni i online na internetskoj stranici MZO-a i RTLPlayu.
  Post je postavio/la 23. ožu 2020. 08:29 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 530. Prikaži više »