Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • Zagrebačka glagoljaška riznica
  Od 23. do 27. listopada 2018. u Matici hrvatskoj, Gliptoteci HAZU, Hrvatskome državnom arhivu, Staroslavenskome institutu, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te u osnovnim i srednjim školama održavaju se predavanja, izložbe, okrugli stol  i radionice Otvorenih vrata Zagrebačke glagoljaške riznice.
  Post je postavio/la Antonia Sikavica Joler
 • "Matematika, pjesme i nogomet"
  U četvrtak 11. listopada 2018. u 18 sati u Domu branitelja HVIDRA-e (Slovenska 21) održat će se predstavljanje knjige akademika Josipa Pečarića "Matematika, pjesme i nogomet".
  Post je postavio/la 11. lis 2018. 05:46 Antonia Sikavica Joler
 • Kazalište "Novi život" poklanja karte
  Od 11. listopada do 7. studenoga 2018. na Sceni Vidra (Draškovićeva 80) Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život', najstarije kazalište slijepih u svijetu, obilježava 70. obljetnicu postojanja te će publici pokloniti karte za svoje predstave.
  Post je postavio/la 11. lis 2018. 05:43 Antonia Sikavica Joler
 • Tematske izložbe o glagoljici
  U Mjesecu hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenoga 2018.Knjižnici Augusta Cesarca (Šubićeva) održat će se četiri tematske izložbe dječjih radova: 'Glagoljica', 'Tradicijski nakit Hrvatske', 'Točkanje na slovu glagoljice' i 'Baščanska ploča očima djeteta'.
  Post je postavio/la 30. ruj 2018. 11:47 Antonia Sikavica Joler
 • "Grigorijanci u metropoli"
  Od 1. do 7. listopada 2018. povodom Dječjeg tjedna u Knjižnicama grada Zagreba u suradnji s društvom "Naša djeca" održavaju se pjesničke radionice "Grigorijanci u metropoli" i književno-likovni susreti s dobitnicima nagrade "Grigor Vitez".
  Post je postavio/la 29. ruj 2018. 13:22 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 356. Prikaži više »