Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je Prvu gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić kao i profesor Eugen Kumičić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • 'NaNoWriMo'
  Od 6. studenoga u 17 sati do 27. studenoga u 21 sat u Booksi (Martićeva 14d) održava se Međunarodni mjesec pisanja romana, a avanturu čini 30 dana pisanja, 1667 riječi dnevno, 3 šalice kave, 5 šalica čaja, kutija keksa… i preko 800 osoba koje pišu diljem Hrvatske, a sve na jednom mjestu.
  Post je postavio/la 27. lis 2016. 14:27 Antonia Sikavica Joler
 • "Njemački ženski krimić u utrci sa Skandinavcima"
  U četvrtak 3. studenoga 2016. u 18 sati u Knjižnici Vjekoslava Majera (Meštrovićev trg, Zapruđe) u sklopu Mjeseca hrvatske knjige izdavačka kuća 'Znanje' u suradnji s Prvom gimnazijom organizira književnu tribinu posvećenu romanima njemačke spisateljice Elisabeth Herrmann "Putovima hrvatske policijske istražiteljice Sanele Beara" u prijevodu prof. Dalibora Jolera i organizaciji prof. A. Sikavica Joler. 
  Post je postavio/la 27. lis 2016. 14:05 Antonia Sikavica Joler
 • "Znanstveni park"
  Od 8. do 11. studenoga 2016. na Zagrebačkom velesajmu (sjever paviljona 6) u sklopu Interlibera održava se posebno osmišljen edukativno-zabavni sadržaj za one bez straha i željne eksperimentiranja: Školica, Plac znanja, Mozgaonica, Trg odmorko i Zabavni park
  Post je postavio/la 27. lis 2016. 14:08 Antonia Sikavica Joler
 • 'Tekstopisci u poeziji'
  U utorak 25. listopada 2016. u 20 sati u Shock Show Industryju (D. Katran, dvorana 'Lex 5Reković') održat će se kulturno-glazbena tribina TUP! uz gosta Mirele Priselac-Remi tekstopisca i odvjetnika Aljošu Šerića iz benda "Pavel" (bivši maturant I. gimnazije).
  Post je postavio/la 22. lis 2016. 09:08 Antonia Sikavica Joler
 • Sajam starih, rabljenih i antikvarnih knjiga
  U subotu 22. listopada 2016. od 12 do 18 sati u knjižnici 'Pippilota' (AKC Medika, Pierottijeva 11) održava se sajam knjiga otvoren za sudjelovanje. Slobodno dođite i donesite knjige za prodaju kao i stripove, slikovnice, časopise i drugu literaturu, a stalno djeluje i besplatni dućan "Uzmi ili ostavi!", tj. solidarno dijeljenje stvari koje vam nisu potrebne i obrnuto. Sudjelovanje je besplatno
  Post je postavio/la 21. lis 2016. 15:40 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 116. Prikaži više »