Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je Prvu gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić kao i profesor Eugen Kumičić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • "Utjecaj obrazovanja i medija na Z-generaciju"
  U četvrtak 8. prosinca 2016. u 18 sati u Europskome domu (Jurišićeva 1/I) održava se tribina o temi cjelovite kurikulne reforme, a predavač je prof. emer. Igor Čatić, bivši maturant I. gimnazije - suosnivač Društva hrvatskih humboldtovaca i član suradnik HAZU-a.
  Post je postavio/la 5. pro 2016. 09:35 Antonia Sikavica Joler
 • Revija malih književnosti
  U četvrtak 15. prosinca 2016. u 19 sati u Booksi (Martićeva 14d) održat će se 12. godišnji festival organizacije Kulturtreger, a gostuje šestero autora iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga. U 21 sat slijedi prigodni koncert.
  Post je postavio/la Antonia Sikavica Joler
 • Advent u Vidri
  U razdoblju između 29. studenoga i 19. prosinca 2016. u kazalištu 'Vidra' (Draškovićeva 80) u sklopu projekta 'Advent u Vidri' sedam predstava sa svoga repertoara maleno kazalište 'Novi život' igra besplatno! Advent je vrijeme radosnih misli, dubokih osjećaja da trebamo jedni druge i da su oprost i milosrđe udjenuti u Svetu noć koja nas uskoro očekuje.
  Post je postavio/la 27. stu 2016. 09:15 Antonia Sikavica Joler
 • Dani M. J. Zagorke
  Od 22. do 27. studenoga 2016. u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke (Dolac 8) Centar za ženske studije poziva na 10. Dane Marije Jurić Zagorke, koji donose bogat program uključujući i književno-znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom 'Preko granica: Otpor i imperativ solidarnosti'. 
  Post je postavio/la 17. stu 2016. 14:15 Antonia Sikavica Joler
 • Noć kazališta
  Pod sloganom 'Kraljevstvo za kulturu' u subotu 19. studenoga 2016. godine osmi put za redom održat će se Noć kazališta na kojoj sudjeluje 86 institucija na 77 lokacija u 46 mjesta u Hrvatskoj. Ove godine moći će se pogledati 145 predstava i sudjelovati u pedesetak popratnih programa. U gradu Zagrebu na 21 lokaciji bit će prikazane 42 predstave.
  Post je postavio/la 15. stu 2016. 14:09 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 125. Prikaži više »