Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • Stručni kolokvij o glagoljici
  U utorak, 23. travnja 2019. od 14 do 20 sati u Matici hrvatskoj (Zrinjevac) Odjel za hrvatsko glagoljaštvo MH poziva sve poštovatelje hrvatske kulturne baštine na predstavljanje znanstvene, odgojno-obrazovne i izdavačke djelatnosti Zadarskoga glagoljaškog kruga čiji je doprinost očuvanju hrvatske glagoljaške baštine izniman. Ulaz na kolokvij je slobodan.
  Post je postavio/la 15. tra 2019. 10:54 Antonia Sikavica Joler
 • Radionica "poj:poezija"
  Od 2. do 30. travnja 2019. utorkom od 19 do 20,30 sati u Teatru &TD (Savska 25) održava se radionica poj:poezija Luke Tripala.
  Post je postavio/la 10. tra 2019. 11:59 Antonia Sikavica Joler
 • Festival arheološke knjige
  Prvi FestArK održava se u Arheološkome muzeju od 9. do 13. travnja 2019., a cilj mu je promicanje objavljivanja i čitanja arheološke literature te povezivanje muzeja i drugih institucija koje se bave izdavaštvom.
  Post je postavio/la 10. tra 2019. 03:00 Antonia Sikavica Joler
 • Dan dramskog odgoja
  U petak 12. travnja 2019. u 14 sati u Gimnaziji Sesvete (Bistrička 7) održat će se Dan dramskog odgoja. Program čini niz dramsko-pedagoških radionica namijenjenih nastavnicima, voditeljima i polaznicima dramskih skupina.
  Post je postavio/la 9. tra 2019. 12:26 Antonia Sikavica Joler
 • "Što je smisao nastave književnosti?"
  U ponedjeljak 15. travnja 2019. u 19 sati u Europskom domu (Jurišićeva 1/I) održat će se tribina "Što je smisao nastave književnosti?" prof. Ivane Bašić.
  Post je postavio/la 8. tra 2019. 13:38 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 433. Prikaži više »