Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • Festival 'Miroslav Krleža'
  Od 28. lipnja do 7. srpnja 2019. održava se 8. Festival 'Miroslav Krleža' u znaku realnog i imaginarnog Zagreba uz promociju knjige Zlatka Svibena 'Od Bele do Isabelle', scenske igre o ženama iz Krležina kruga. 7. srpnja 2019. u 7 sati ujutro na Krležinom Gvozdu održava se gastronomsko-nadrealistički susret 'Doručak kod Krleže' u vrijeme Krležina rođenja.
  Post je postavio/la 22. lip 2019. 11:38 Antonia Sikavica Joler
 • LitLink festival
  Od 26. do 29. lipnja 2019. u književnom klubu 'Booksa' (Martićeva 14d) i u Močvari (Trnjanski nasip bb) održat će se 'Književna karika' ili 7. izdanje LitLink festivala.
  Post je postavio/la 22. lip 2019. 04:04 Antonia Sikavica Joler
 • Rukopisna zbirka "Kolende"
  U petak 28. lipnja 2019. u 18 sati u Gradskoj knjižnici (Starčevićev trg 6) održat će se predstavljanje rukopisne zbirke šaljivih pjesama "Kolende" dubrovačkog vlastelina Mata Zamagne iz 1817., 1818. i 1819. godine (povijesna studija Jelene Obradović Mojaš i jezična studija Ivane Lovrić Jović).
  Post je postavio/la 21. lip 2019. 14:40 Antonia Sikavica Joler
 • Najkorisnije knjige u gradu: plaža izdanje!
  U petak 28. lipnja 2019. od 17 do 21.30 sati u Booksi (Martićeva 14d) udruga Futura održat će mali dobrotvorni sajam knjiga Najkorisnije knjige u gradu: plaža izdanje!, koji će vam omogućiti da nabavite gomilu štiva za plažu, balkon, lavor, planinu, fontanu, park ili 'kaić s tendon' (win&win izdanje).
  Post je postavio/la 21. lip 2019. 14:31 Antonia Sikavica Joler
 • 'Stih u regiji'
  Od 27. do 29. lipnja 2019. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) održat će se osmo izdanje festivala Stih u regiji (SUR) na kojemu će se obilježiti 15 godina izlaženja časopisa 'Poezija'.
  Post je postavio/la 21. lip 2019. 14:26 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 457. Prikaži više »