Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • 'Književna baština u muzejima'
  U petak 14. prosinca 2018. u 11 sati u prostorijama Muzejskoga dokumentacijskog centra održat će se promocija portala 'Književna baština u muzejima', prvoga tematskog online vodiča kroz muzeje, zbirke i ostale baštinske ustanove u Hrvatskoj koje čuvaju vrijednu ostavštinu hrvatskih književnika.
  Post je postavio/la 11. pro 2018. 12:35 Antonia Sikavica Joler
 • "Nastavi priču"
  U ponedjeljak 10. prosinca 2018. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) održat će se Javno predstavljanje i lansiranje kampanje 'Nastavi priču' udruge 'Skribonauti'.
  Post je postavio/la 7. pro 2018. 10:45 Antonia Sikavica Joler
 • Svjetsko čitanje poezije
  U ponedjeljak 10. prosinca 2018. u 19,30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) održat će se Svjetsko čitanje poezije. Hrvatski P.E.N. Centar pridružio se Međunarodnom festivalu književnosti u Berlinu, koji poziva pisce, kulturne institucije, sveučilišta i knjižnice da čitanjem obilježe sjećanje na ubijenoga saudijskog novinara Jamala Khashoggija i pjesnika Ashrafa Fayadha osuđenog na smrt zbog stihova te blogera Raifa Badawija.
  Post je postavio/la 7. pro 2018. 10:27 Antonia Sikavica Joler
 • "Biblija: Knjiga o Jobu – prijedlog za Uputnik (Kurikul)"
  U četvrtak 6. prosinca 2018. u 19 sati u Hrvatskom slovu (Hrvatske bratske zajednice 4) održat će se predavanje prof. dr. sc. Deana Slavića (Filozofski fakultet) "Biblija: Knjiga o Jobu – prijedlog za Uputnik (Kurikul)".
  Post je postavio/la 5. pro 2018. 14:05 Antonia Sikavica Joler
 • Velika adventska pop-up knjižara
  Od 3. prosinca 2018. do 4. siječnja 2019. u prostoru mezanina trgovačkog centra 'Galleria' (Vlaška ulica) otvorena je velika adventska pop-up knjižara, koja će nuditi naslove za sve uzraste i ukuse iz nakladničkih radionica pedesetak hrvatskih izdavača.
  Post je postavio/la 2. pro 2018. 07:04 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 389. Prikaži više »