Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • Najkorisnije knjige u gradu - plaža izdanje!
  Udruga Futura održava mali dobrotvorni sajam knjiga 'Najkorisnije knjige u gradu - plaža izdanje!' u petak 10. srpnja 2020. od 15 do 20 sati u Booksi (Martićeva 14d), koji će vam omogućiti da nabavite gomilu štiva za plažu, balkon, lavor, planinu, fontanu, park ili 'kaić s tendon'...
  Post je postavio/la 3. srp 2020. 08:19 Antonia Sikavica Joler
 • Večer hrvatske ljubavne poezije
  U petak 19. lipnja 2020. u Samoboru održat će se večer hrvatske ljubavne poezije 'Vrazova Ljubica'.
  Post je postavio/la 17. lip 2020. 13:57 Antonia Sikavica Joler
 • 'Booksa u parku'
  Od 16. lipnja do 10. srpnja 2020. u Booksi (Martićeva 14d) održava se  bogat program književnih, filmskih, glazbenih i edukativnih programa te kvartovskog druženja!
  Post je postavio/la 12. lip 2020. 13:26 Antonia Sikavica Joler
 • Ljetni diskont kulture
  Od 4. lipnja do 27. srpnja 2020. u Cekateu (Park stara Trešnjevka 1) održava se Ljetni diskont kulture pod vedrim nebom s porukom "Dobro je činiti dobro"!
  Post je postavio/la 10. lip 2020. 00:48 Antonia Sikavica Joler
 • "Bez distance na jeziku"
  Od 1. lipnja do 31. kolovoza 2020. u Knjižnici Sesvete književnici govore o osobnom doživljaju epidemije, životu i stvaranju u izolaciji, distanci i povezanosti, stvarnosti i virtualnosti...
  Post je postavio/la 6. lip 2020. 11:58 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 545. Prikaži više »