Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • "Ljeto kod Matoša"
  Od 19. srpnja 1. rujna 2019. na Gornjem gradu (Strossmayerovo šetalište) održat će se manifestacija "Ljeto kod Matoša" uz bogat program koncerata uličnih bendova, nastupa stand-up komičara, gastronomije i zabave pod budnim okom 'Matoša s klupe'.
  Post je postavio/la 18. srp 2019. 04:09 Antonia Sikavica Joler
 • Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost
  Od 18. do 31. srpnja 2019. u Etnografskom muzeju (Trg Mažuranića 14) otvorena je putujuća izložba u okviru projekta #Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost.
  Post je postavio/la 13. srp 2019. 09:52 Antonia Sikavica Joler
 • Histrionsko ljeto na Opatovini
  Od 13. srpnja do 31. kolovoza 2019. u 21 sat na Opatovini Glumačka družina 'Histrion' izvodi premijernu predstavu 34. Histrionskog ljeta na Opatovini 'Fine strine s Opatovine' prema tekstu Nina Škrabe inspiriranome crnom komedijom 'Arsen i stare čipke' američkoga dramatičara Josepha Kesselringa iz 1939. godine.
  Post je postavio/la 9. srp 2019. 05:39 Antonia Sikavica Joler
 • Večer slam poezije
  U subotu 6. srpnja 2019. od 18 sati u dvorištu 'Medike' (Pierottijeva 11) SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride organizira večer slam poezije u obliku performansa (bez šalabahtera) povodom predstavljanja svoga novog zbornika "Tebi u lice".
  Post je postavio/la 9. kol 2019. 11:08 Antonia Sikavica Joler
 • Prvi živi književni izlog
  Od 1. do 13. srpnja 2019. u knjižari 'Znanje' (Gajeva ulica) u sklopu kampanje 'Književni ljetni đir' pojavio se prvi živi književni izlog u Hrvatskoj. Tijekom cijelog dana na plaži složenoj u izlogu knjižare promotori čitaju najveće hitove ovoga ljeta.
  Post je postavio/la 3. srp 2019. 04:31 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 463. Prikaži više »