Uvodna riječ

Drage učenice i učenici, 

          poštovani putnici namjernici kroz umjetnost riječi!

Internetske stranice "Hrvatski na mreži" pomoći će vam u redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika, ali i pružiti vam uvid u mnogobrojne književne, kulturne i umjetničke sadržaje. 

Prvenstvena im je namjena da učenike informiraju o školskoj lektiri kao i eLektiri ili lektiri u kazalištu. Maturantima pružaju brojne korisne informacije o elementima državne mature detaljno ih upoznajući s raznovrsnim nastavnim materijalima za pripremu ovoga ispita (ispitni katalozi, upute, eseji, testovi, nastavni sadržaji).

"(...) 'Mayflower' je tek 1620. uplovio u blizinu današnjega New Yorka – čime je simbolično započela europska kolonizacija američkoga kontinenta – no ne želim se ispričavati što je do 1620. hrvatska kultura imala Marka Marulića, Marina Držića, Petra Hektorovića, Petra Zoranića (...), što je Ivan Gundulić imao gotove 'Pjesni pokorne kralja Davida', koje je tiskao u Rimu 1621. Sva su ta djela napisana jezikom kojim danas više ne govorimo, ali to ne znači da se ne trebamo truditi razumjeti ga." (prof. dr. sc. M. Tatarin)

U Aktivnostima ćete naći obavijesti vezane uz nastavu Hrvatskoga jezika. Dodatni korisni linkovi odvest će učenike na različite rječničke baze i portale koji pružaju jezične savjete, ali i zanimljivosti.  

Ljubitelji lijepe književnosti pronaći će svoje umjetničke zakutke u Književnome kružoku ispunjene brojnim literarnim i novinarskim radovima učenika, raznovrsnim književnim novostima, natječajima i portalima, književnim nagradama i preporukama... 

A kada ne znate kamo biste otišli u svoj večernji izlazak, pogledajte mjesečni repertoar na Art(o)glasnoj ploči i izaberite kazališnu predstavu, književnu promociju, tribinu ili neku izložbu koju biste voljeli doživjeti. 

Jeste li znali da je I. gimnaziju uspješno pohađao nobelovac Vladimir Prelog, na njoj predavao profesor Eugen Kumičić, a da je njezin najpoznatiji učenik bio pjesnik Dobriša Cesarić?!

"Hrvatski se jezik voli znanjem!"

Antonia Sikavica Joler, prof. mentor 

Obavijesti

 • Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva
  Hrvatski sabor proglasio je 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva kao spomen na dan kada je u ličkom mjestu Kosinju 1483. godine tiskana prva hrvatska glagoljička knjiga 'Misal po zakonu Rimskog dvora'. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnog identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega samo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.
  Post je postavio/la 16. velj 2019. 08:12 Antonia Sikavica Joler
 • Međunarodni dan materinskog jezika
  U četvrtak, 21. veljače 2019. u 18 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2) u povodu Međunarodnog dana materinskog jezika Hrvatski P.E.N. centar poziva na tribinu već dugo aktualne tematike "Poruke i pisma".
  Post je postavio/la 15. velj 2019. 13:51 Antonia Sikavica Joler
 • Stihotron
  U četvrtak, 21. veljače 2019. u 18 sati u Knjižnici Sesvete održat će se susret s najvažnijim suvremenim hrvatskim pjesnicima i pjesnikinjama čije su pjesme, knjige i fotografije predstavljane na Stihotronu.
  Post je postavio/la 15. velj 2019. 13:48 Antonia Sikavica Joler
 • 'Stih do stiha'
  Od 21. veljače do 30. lipnja 2019. petkom u 18 sati u Knjižnici Savica održat će se radionica pisanja poezije 'Stih do stiha'.
  Post je postavio/la 15. velj 2019. 13:47 Antonia Sikavica Joler
 • "O nazivu i položaju kurikula Hrvatskoga jezika"
  U četvrtak 14. veljače 2019. u 19 sati u "Hrvatskome slovu" (NSK, Hrvatske bratske zajednice 4) održat će se tribina na kojoj će izlagati: akademik Stanko Popović: "Stranputice reforme školstva" - Od HNOS-a preko CKR-a do "Škole za život" (Gdje su nestale znanost i struka?); Marina Čubrić, prof.: "Još ponešto o kurikulu(mu) Hrvatskoga jezika" i Matija Grgat, prof.: "Čemu nas književnost može poučiti, a na što se svela u kurikulu Hrvatskoga jezika".
  Post je postavio/la 7. velj 2019. 11:39 Antonia Sikavica Joler
Prikazani postovi: 1 - 5 od 415. Prikaži više »