Književni natječaji

LITERARNE AKTIVNOSTI u Prvoj gimnaziji

Od 15. listopada do 15. studenoga 2014. održan je Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom LJUBAV, a pod motom 
"O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?!" (Raymond Carver) Fotoalbum 
 • Prirok!od 24. ožujka do 19. svibnja 2015. književni susreti i radionice u okviru Svjetskog saveza mladih Hrvatska 
 • Govornička škola "Ivo Škarić" - od 6. do 14. travnja 2013. u Platu. - Odgađa se do daljnjeg!

  • Doniralica - prva hrvatska crowdfunding platforma koja služi prikupljanju financijskih sredstava za nesebične, kreativne i humanitarne aktivnosti organizacija civilnog društva i neformalnih inicijativa iza kojeg stoji udruga Moslavina Media Servis čiji je rad javan
  • Librivox - portal s besplatnim audioknjigama LibriVox traži volontere ili, preciznije, traži njihov glas: potrebno je pročitati određenu knjigu, snimiti to i poslati snimku upraviteljima stranice. Volontiranje je otvoreno svima (bez obzira na iskustvo) i vrlo je jednostavno
  • Radionica Zorana Ferića - radionica za čitatelje u stanu Marije Jurić Zagorke (voditeljica Sanja Lovrenčić) i Miroslava Krleže 
   (voditelj Zoran Ferić) u organizaciji Centra za knjigu i Agencije za odgoj i obrazovanje
  • "Prozak" i "Na vrh jezika" - natječaji Prozak za prozu Na vrh jezika za poeziju otvoreni su za sve građane Republike Hrvatske do 35 godina starosti. Pobjednik/ca svakog natječaja stječe pravo na objavljivanje knjige u nakladi Algoritma. 
   Natječaji 
   sele na stranice Zareza i poslije na newsletter Algoritma KaLibriranje gdje će biti objavljivani… 

  • Hrvatska književna depresija (Maja Hrgović)
  __________________________________________________________________________________________________________________________________________
  JAVNI KNJIŽEVNI NATJEČAJI - kratke priče

  Portal 'Arteist.hr' objavljuje trajni natječaj za kratku priču, koje se objavljuju u tjednom ritmu tijekom cijele godine uz svečanu dodjelu nagrade najboljem autoru na kraju svakoga kruga.
  Svakoga mjeseca CitajMe.com organizirat će kreativan izazov – literarni natječaj "Napiši priču" na zadanu temu. Ponudit će vam jednostavan zadatak, a na vama je da u sljedećih sedam dana dostavite tekst. O konačnome pobjedniku odlučuju čitatelji nakon što najboljih pet priča ponude na glasanje, a krajnji pobjednik osvaja – a što drugo? – knjigu iznenađenja…
  Javni poziv za autore romana i kratkih priča zainteresirane za suradnju s izdavačkom kućom 'Hena com' i objavljivanje djela.
  Gradska knjižnica Pazin, koja upravlja 'Kućom za pisce/Hižom od besid', objavljuje natječaj za neobjavljenu kratku priču autora do 35 godina starosti pod nazivom 'Lijepe priče Ede Budiše'.
  _______________________________________________________________________________________________________________________________________________
  2015. godina:

  Otvoren je regionalni natječaj za kratku priču 'Biber' na temu pomirenja nakon ratova u postjugoslovenskim kontekstima.
  Rok za prijavu radova je 6. rujna 2015. godine.
  Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu raspisuje natječaj za dodjelu nagrade 'Anđelko Novaković' za neobjavljenu zbirku pjesama.
  Rok za prijavu je 1. rujna 2015. godine.
  Muzej anđela Varaždin raspisuje 4. književni natječaj za kratku priču o temi koja govori o duhovnosti, važnosti intuicije, dobroti, ljubavi, vrednovanju nematerijalnih vrijednosti, bajkovitosti i slično. Rok za predaju rada je 1. srpnja 2015. godine.
  Uredništvo studentskog časopisa za etnološke i kulturnoantropološke teme poziva studentice i studente na prijavu radova za objavu u prvome broju časopisa 'Kazivač', koji će se baviti promišljanjima o perspektivama i retrospektivama etnologije i kulturne antropologije.
  Radove 
  možete slati do 30. lipnja 2015. godine.
  Međunarodno natjecanje za izradu taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu održava se u Cannero Rivieri (Italija), a njemu prethodi prednatjecanje unutar država koje sudjeluju na natjecanju s pet radova koje ocjenjivački žiri ocijeni kao najbolje.
  Pozivaju se odgajatelji, učitelji, stručni suradnici, edukacijski rehabilitatori, umjetnici, roditelji i svi ostali zainteresirani za izradu taktilne slikovnice da se odazovu na ovo prednatjecanje i do 1. lipnja 2015. godine pošalju svoje radove. 
  Umjetnički natječaji 9. Vox Feminae Festivala na temu Zločinke. Natječaj za umjetnički program otvoren je za sve vrste umjetničkih područja, polja i grana, a prijaviti se mogu umjetnici samostalno, kolektivi ili u suradnji. Rad mora biti vezan uz zadanu temu, ali se potiču različite perspektive, pristupi i interpretacije. Natječaji su otvoreni do 31. svibnja 2015. godine.
  Povodom 7. međunarodnog književnog festivala 'Odakle zovem' (Podgorica 2015.) organiziran je natječaj 'Karver' za najbolju kratku priču.
  Tema je slobodna. Prijave traju od 17. veljače do 17. svibnja 2015. godine. 
  Muzej grada Koprivnice u partnerstvu s Centrom za suvremenu umjetnost iz Celja raspisuje otvoreni natječaj za prijavu radova na ovogodišnji
  'Drava Art Biennale'. Riječ je o projektu koji u fokus stavlja problematiku vode kroz različite fokuse – ove godine glavna tema vezuje se uz privatizaciju vode, a nastoji okupiti i promovirati mlade umjetnike. Rok za prijavu radova je 30. travnja 2015. godine.
  'Underpass', novi online časopis za međunarodnu književnost, prima radove etabliranih i novih pisaca diljem svijeta za svoje inicijalno izdanje. Primaju se kratke priče, djela narativne publicistike i odlomci dužih djela prevedeni na engleski jezik. Početno izdanje planira se za ljeto 2015, a svoje uratke možete poslati najkasnije do 30. travnja 2015. godine za objavu u tome izdanju. 
  'Neckar' je likovno-scenski projekt Udruge 'Punkošipak', koji se dotiče pjesništva našega avangardnog pjesnika Drage Ivaniševića (1907-1981) i njemačkoga romantičarskog pjesnika Friedricha Hölderlina (1770-1843), ali i obezglavljenosti koje nameće struktura društvene prisile. Motivi iz Ivaniševićevih pjesama postavljaju se na scenu u formi fizičkoga teatra. "Izvodimo, dakle jesmo!" Izvedba kulminira autoironijskim poklikom.
  Prijave se primaju do 30. travnja 2015. godine.
  Drugi Legendfest – festival legendi, mitova i priča Zagrebačke županije, koji se održava u starom gradu Lukavcu od 29. do 31. svibnja, poziva na prijavu projekata/programa sa središnjom temom Coprnice i sve priče, legende i mitovi o njima, prvenstveno vezani uz Turopolje i Zagrebačku županiju imaju prednost pri odabiru. Rok za prijavu je 20. travnja 2015. godine.
  Klub studenata elektrotehnike (KSET) poziva na sudjelovanje u natječaju za izbor najbolje kratke priče.
  Prijave su otvorene do 9. travnja 2015. godine.
  Povodom Noći knjige 2015. Centar za kreativno pisanje - CeKaPe raspisuju natječaj za slogan ili rečenicu od tri do osam riječi koja će na najbolji i najzanimljiviji način opisati važnost ili užitak čitanja, pisanja, svega što je vezano uz knjigu i književnost. Rok za slanje je 9. travnja 2015. godine.
  Info zona raspisuje natječaj za neobjavljenu kratku priču na temu jednakosti povodom proslave Tjedna jednakosti (13.-17. travnja) u okviru projekta Europske unije 'U ime jednakosti' do 5. travnja 2015. u 12 sati.
  Budući da je 2015. godinu UNESCO proglasio Međunarodnom godinom svjetlosti, na natječaju Grafičke škole u Zagrebu za pisanje poezije "Po(e)zitiva" odabrali smo naslov pjesme hrvatskoga pjesnika Enesa Kiševića "Prisutan kao svjetlost bez glasa" kao motiv ovogodišnjega natječaja, čime smo povezali stvaralački čin sa svjetlošću koje donosi čovjeku, društvu, svijetu…
  Natječaj je otvoren od 2. ožujka do 2. travnja 2015. za sve učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj. 
  Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernji list pokreću jedinstveni natječaj 'Što se rukom piše, vrijedi više!' - izbor najljepšeg rukopisa! Riječ je o natječaju kojemu je jedan od osnovnih ciljeva promicati važnost pisanja rukom. Na natječaj se možete prijaviti od dana objavljivanja natječajnog rada zaključno s datumom slanja: 1. travnja 2015. godine.
  Hrvatski sabor kulture objavio je književni natječaj za 34. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, koji će biti održan 20. lipnja 2015. u Zagrebu. Pozivaju se svi književni stvaratelji da pošalju svoje radove najkasnije do 1. travnja 2015. godine i sudjeluju na književnoj manifestaciji koja okuplja zavičajne književne stvaratelje i prezentira njihova najbolja književna ostvarenja te potiče njegovanje svih hrvatskih narječja.  
  Društvo hrvatskih književnika i Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju natječaj za najbolju zbirku poezije «Duhovno hrašće» i najbolji rukopisni prvijenac 26. pjesničkih susreta "Drenovci 2015." Natječaj je otvoren do 1. travnja 2015. godine.
  Hrvatski klub putnika iz Šibenika raspisao je natječaj za nagradu 'Dijana Klarić' u pet kategorija, a među njima je i 'najbolji putopis'. 
  Rok za prijavu je 1. travnja 2015. godine.
  Napravite fotografski portret osobe koja čita i sudjelujte u foto-natječaju 'Knjiga svaki dan' Gradske knjižnice i čitaonice Požega, koji je otvoren
  od 5. ožujka do 1. travnja 2015. godine. 
  16. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza objavljuju 10. Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' 2015. za kratku priču na temu "Crni rad" (rad na crno; imigrantski slučajevi; prekarijat...). Tekstove za natječaj možete slati do 31. ožujka 2015. godine.
  Udruga bez granica i Gradska knjižnica Rijeka raspisuju natječaj Drenovo 3D za modele suvenira. Prijedlog je potrebno predstaviti i u fizičkom obliku modelima od tradicionalnih materijala i opisati u pisanome obliku kao priču koja odgovara na pitanja o njegovu značenju, širem kontekstu i razlozima zašto je upravo to dobar drenovski suvenir. Rok za predaju je 31. ožujka 2015. godine.
  Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva raspisala je Poziv za mlade blogere u kampanji za sprječavanje govora mržnje na internetu. 
  Prednost će imati mlade osobe koje pišu blogove, no prijaviti se mogu i oni koji bi željeli započeti s pisanjem bloga, a do sada su se istaknuli pisanim radovima (eseji, pripovijetke i sl.) kojima su se zalagali za sprječavanje govora mržnje. Rok za prijavu je 18. ožujka 2015. godine.
  Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 16. ožujka 2015. godine, između kojih će stručni izbornik odabrati one koje će se tiskati u zbirci pjesama "XXII. Verši na šterni".
  Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina objavljuje natječaj 34. Recitala suvremenoga kajkavskog pjesništva 'Dragutin Domjanić' - Sv. Ivan Zelina 2015. Na natječaj se šalju dosad neobjavljene pjesme pisane kajkavskim narječjem, a tema nije zadana, Prijave se primaju do 15. ožujka 2015. godine.
  Knjižnica Vladimira Nazora treću godinu zaredom organizira natječaj za najbolju kratku priču 'metaFORA 2015.' s temom 'Bez granica' namijenjenom strastvenim književnim putnicima. Prijavite se na natječaj s vlastitom kratkom pričom putopisnoga žanra! Natječaj je otvoren
  od 15. studenog 2014. do 15. ožujka 2015. godine. Proglašenje najboljih priča i javno čitanje održat će se u Noći knjige 23. travnja 2015. godine.
  Ogranak Matice hrvatske Ozalj te Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca dodjeljuju nagradu "Stjepko Težak" u okviru međunarodnoga natječaja "Moje drago serce" za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini. Tema priče mora biti vezana za Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu. Radovi se šalju do 14. ožujka 2015. godine. 
  Festival Pričigin i pivo Pan spojili su priču i selfie u jedno stvorivši – storfie. Riječ je o potpuno novome pripovjednom žanru primjerenom komunikacijskim kanalima novog doba s atraktivnim nagradama za najbolje ocijenjene priče. Pojam "Storfie" označava kratku priču (do najviše 120 sekundi trajanja) ispričanu i snimljenu mobitelom, tabletom ili web-kamerom, koji trebate postaviti na FB-aplikaciju natječaja do 12. ožujka 2015.
  Čitateljski kluba Knjižnice Jelkovec odlučio je napraviti nagradni natječaj "Nacrtaj omiljenu knjigu" (omiljeni lik, događaj ili neku scenu iz najdraže knjige) i sudjeluj u natječaju koji traje od 19. veljače do 4. ožujka 2015. godine, a sudjelovati mogu svi mlađi od 15 godina.
  Glavna uprava za proširenje Europske komisije (DG ELARG) u svih 28 zemalja članica EU provodi paneuropski natječaj u pisanju eseja "Tako slične, tako različite, tako europske" namijenjen mladima u dobi od 18 do 25 godina i traje do 27. veljače 2015. u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.
  B GLAD Produkcija d.o.o. posvećena je radu s profesionalnim izvođačima, koreografima, piscima i poduzetnicima sa širokim iskustvom u Hrvatskoj, Europi i šire kako bi produkcija mjuzikla dosegla razinu dostojnu integraciji hrvatske kulturne scene u europsku s ciljem međunarodne suradnje na programu Europske unije 'Kreativna Europa' (potprogram 'Kultura') - Potpora europskim platformama. Rok za prijave je 25. veljače 2015. godine.
  Lumen izdavaštvo organizira nagradni natječaj u kojemu čitateljice mogu opisati svoj “Bridget trenutak”, događaj kada su nalikovali omiljenoj junakinji chick lit literature u mjesecu ljubavi i Bridget Jones. Čitatelji mogu sudjelovati u nagradnoj igri do 25. veljače 2015. godine  i osvojiti knjigu, serijal o Bridget Jones ili romantičnu večeru.
  U povodu Dana Grada Kaštela Gradska knjižnica Kaštela raspisuje literarno–likovno–filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom
  Kaštelanske štorije’. Literarni radovi poslani na natječaj (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji) inspirirani Kaštelima i životom u Kaštelima – kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti (legenda o Miljenku i Dobrili itd.) mogu biti pisani na hrvatskome književnom jeziku ili dijalektu (čakavici). Natječaj je otvoren od 27. siječnja do 21. veljače 2015. godine.
  Projekt 'Flash Europa 28' nastao je suradnjom Europske unije i kineske književne udruge 'Bookworm', a cilj je projekta kineskoj publici predstaviti kratke priče pisaca iz EU, a među njima će biti i pet hrvatskih priča. Natječaj traje do 20. veljače 2015. godine. 
  Kultart i Mikrofin raspisuju natječaj za 9. međunarodni festival dječje poezije 'Dječje carstvo'. Tema je slobodna, a broj radova koje jedan autor može poslati neograničen je. Rok za prijavu je 15. veljače 2015. godine.
  HNK Ivana pl. Zajca Rijeka poziva mlade autorice i autore do 30 godina (dramaturge, redatelje, glumce) da predlože kazališne projekte, dramske ili postdramske, za sezonu 2015./2016. Hrvatske drame. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2015. godine.
  Natječaj za godišnju 'Klasik TV' nagradu za najbolji scenarij glazbenoga dokumentarnog filma (kratkometražnog ili dugometražnog) otvoren je do 
  15. veljače 2015. godine Proglašenje pobjednika bit će na zatvaranju festivala DORF 14. ožujka 2015. u Vinkovcima. 
  Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresirane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji natječaj 'Rukopisi 38' za zbornik poezije i kratke proze mladih. Natječaj će biti otvoren do 14. veljače 2015. godine,
  Edukacijski program 'Kritična praksa' (Critical Practice) namijenjen autorima koji se bave suvremenim izvedbenim praksama s ciljem podizanja svijesti o kritičnim ogledima izvedbenih umjetnosti. Natječaj za prijavu na edukacijski ciklus traje do 10. veljače 2015. godine.
  Čitateljski klub 'Čitafora' Knjižnici Sesvete organizira 2. Natječaj za najljepše ljubavno pismo, koje do 4. veljače 2015. godine trebate ubaciti u ljubavni sandučić u Knjižnici Sesvete ili poslati na na mail i nagradu osvojite! 
  Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' iz Hrvatske Kostajnice objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Milivoj Cvetnić' sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2015. godine.
  Od veljače do travnja 2015. godine održat će se druga sezona KKZ-ove radionice pisanja za film (monolog, dijalog, pismo, dnevnički zapis, portret osobe, priča ispričana slikama i pjesma u prozi), koju vodi Višnja Vukašinović. Prijave traju do 31. siječnja 2015. godine.
  Nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i u svim prostorima na kojima postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku (među Hrvatima koji žive izvan teritorija matične zemlje odnosno među iseljenicima) SKUD ’Ivan Goran Kovačić’ raspisuje natječaj za nagradu 'Goran', koja se dodjeljuje mladom autoru. Rok za slanje pjesama je 20. siječnja 2015. godine.
  Svakoga mjeseca CitajMe.com organizirat će kreativan izazov – literarni natječaj "Napiši priču" na zadanu temu. Ponudit će vam jednostavan zadatak, a na vama je da u sljedećih sedam dana dostavite tekst. O konačnome pobjedniku odlučuju čitatelji nakon što najboljih pet priča ponude na glasanje, a krajnji pobjednik osvaja – a što drugo? – knjigu iznenađenja… Rok za dostavu priča je 17. siječnja 2015. godine u 23:59 sati.
  Austrijski kulturni forum Zagreb raspisuje natječaj za godišnju nagradu za promicanje suvremene austrijske književnosti 'Albert Goldstein'. Nominacije, koje uključuju prijedlog jednoga naslova, kratak opis projekta, bibliografiju austrijskoga autora (proza ili poezija) kao i financijski plan i imenovanje prevoditelja predaju se najkasnije do 15. siječnja 2015. godine.
  Klub studenata povijesti umjetnosti objavljuje natječaj 'Anomalije grada' za sve zainteresirane studente kreativno usmjerenih fakulteta i učilišta. Kroz srž zadane teme izložbe - grada Zagreba cilj je predočiti mnogo različitih i individualnih viđenja grada. Rok za slanje radova je 15. siječnja 2014.
  "Čitaj, igraj i osvoji nagradu!" od 15. prosinca 2014do 15. siječnja 2015. dođite u Knjižnicu Kustošija (Ilica 312-a) i posudite knjigu iznenađenja, napišite duhovit osvrt na nju i pošaljite ga na e-mail adresu ili osobno donesite u knjižnicu.
  Gradsko kazalište lutaka Split, organizator Festivala hrvatske drame za djecu, s ciljem poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu objavljuje Javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu Nagrade 'Mali Marulić'. Tekstovi se primaju od 10. kolovoza 2014. do 10. siječnja 2015. godine.
  _____________________________________________________________________________________________________________________________________________
  2014. godina:

  Uredništvo časopisa Kluba studenata sociologije 'Diskrepancija' poziva sve zainteresirane studentice i studente da šalju autorske radove za objavu u sljedećem broju. Tema broja je feminizam. Rok za slanje tekstova je 30. prosinca 2014. godine.
  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2014. godinu u svrhu poticanja i promicanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva. Rok je 22. prosinca 2014. godine.
  Organizacijski odbor 15. Istarske konvencije fantastike i SF-a 'Istrakon' 2015. raspisuje natječaj za kratku SF&F priču. Na natječaj se mogu slati samo neobjavljene SF, fantasy ili horor priče. Krajnji rok za slanje priča je 20. prosinca 2014. godine.
  U povodu početka kinodistribucije 'Ljubavne odiseje', gorko-slatke dokumentarne komedije o dvadeset godina ljubavnih (ne)uspjeha redateljice Tatjane Božić, Restart Label poziva sve ljubavne brodolomce i istraživače na polju romantike da pošalju svoje crtice i pisma na temu ljubavi.
  Imate li skicu nikad poslane poruke bivšoj, sadašnjoj ili budućoj ljubavi? Imate ljubavnu mudrost koja se temelji na vašemu iskustvu ili sočnu anegdotu? Ne znate što biste s njima? Pošaljite ih do 4. prosinca 2014. godine.
  'Kritična masa' raspisuje natječaj za književnu nagradu "Sedmica & Kritična masa" za mlade pisce. Sponzor nagrade je cafe-bar "Sedmica".
  U konkurenciju ulaze svi oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi). Prijave se šalju do 1. prosinca 2014. godine.
  Zaklada 'Robert Bosch' u suradnji s 'Literaturhaus Berlin' i nobelovkom Hertom Müller raspisuju natječaj 'Po tragovima totalitarnog nasljeđa Hrvatske'. Rok za prijave projekata za knjige, filmske dokumentacije ili radijski materijal je 30. studenoga 2014. godine.
  Portal Drame.hr objavljuje drugi natječaj za financiranje prijevoda drama na strane jezike. Natječaj je otvoren do 25. studenoga 2014. godine.
  Gradska knjižnica Trogir raspisuje nagradni natječaj za najbolju kratku priču pod nazivom 'Priča se (p)o gradu'. Jedini je uvjet da u njoj postoji poveznica s Trogirom. Natječaj je otvoren do 15. studenoga 2014. godine.
  Otvoren je natječaj za mlade izvođače, dramaturge i producente 'Mala noćna čitanja' započet u okviru Centra za dramsku umjetnost (CDU) s namjerom izvedbe, promicanja i afirmacije izvedbenih tekstova mladih autora u produkciji KUFER-a. Rok za prijavu je 11. studenoga 2014. godine.
  Klub studenata elektrotehnike (KSET)  poziva na sudjelovanje u natječaju 'Kako počinje tvoja priča?' za izbor najbolje kratke priče.
  Rok za prijavu je 6. studenoga 2014. godine.
  Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak raspisuje natječaj za književnu nagradu "Tea Benčić Rimay" za najbolja književna ostvarenja u kategoriji pjesme u prozi. Natječaj je otvoren do 1. studenoga 2014. godine. 
  Književni krug Karlovac raspisuje nagradni natječaj za kratku priču 'Zlatko Tomičić'. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2014. godine.
  Društvo za znanstvenu fantastiku 'SFera' raspisuje natječaj za neobjavljene domaće radove na temu 'Spekulativne fikcije u svim podžanrovima'. Rok za slanje radova je 20. listopada 2014. godine.
  Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige pokreće natječaj za kratku (ljubavnu) priču na temu 'Neispričane ljubavi'.
  Natječaj je otvoren od 1. rujna do 1. listopada 2014. godine u ponoć.
  Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije Slavko Kolar – književni dani raspisuje natječaj za kratku priču–satiru, a tema kratke priče-satire je slobodna. Natječaj traje do 30. rujna 2014. godine.
  Društvo hrvatskih književnika – Ogranak Rijeka raspisuje poziv mladim autorima od 15 do 30 godina za sudjelovanje na 11. Susretima mladih pjesnika i prozaika. Prolongira se rok za prijavu do 15. rujna 2014. godine.  
  Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u povodu 10. obljetnice smrti pjesnika, esejista i književnoga kritičara Anđelka Novakovića raspisala je natječaj za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković za neobjavljenu zbirku pjesama autora do 35 godina starosti.
  Radove treba poslati do 1. rujna 2014. godine.
  Uredništvo časopisa "Život umjetnosti" poziva sve autore na prijavu radova na temu 'Od teritorija do specifičnog mjesta'. 
  Rok prijave sažetaka je 1. rujna 2014. godine.
  9. fotografski natječaj Hrvatskoga čitateljskog društva  "Smiješak... čitajte!" ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Radovi trebaju prikazivati osobu koja čita. Kriteriji za natječaj obuhvatit će maštovitost i kreativnost fotografskog rada te iskrenost doživljaja autora. Fotografski natječaj počinje 11. srpnja i traje do 1. rujna 2014. godine, a pobjednici će se proglasiti 8. rujna 2014. povodom Međunarodnog dana pismenosti koji je ove godine tematski posvećen čitateljskim grupama i klubovima u Hrvatskoj.
  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) raspisuje natječaj za književnu nagradu 'Zvonkou čast preminulome književniku Zvonku Todorovskom, koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni rukopis za djecu i mlade. Rukopisi se šalju zaključno do 29. kolovoza 2014. godine.
  Izdavačka kuća V.B.Z. Tisak Media raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine.
  Rok za slanje rukopisa na natječaj je 1. kolovoza 2014. godine.
  Balkanski književni glasnik raspisuje natječaj za knjigu poezije, proze, drame, esejistike. Natječaj je otvoren do 1. kolovoza 2014. godine.
  Šangajska knjižnica, sestrinska knjižnica Knjižnica grada Zagreba i projekt „Windows of Shanghai“ otvorili su natječaj „Shaghai Get-Together“. Pozivaju se svi zaljubljenici u Kinu i kinesku kulturu da svoje originalne književne radove ili recitacije prijave do 31. srpnja 2014. godine na kineskom ili engleskom jeziku. 
  Omladinski centar CK13 raspisuje književni natječaj Čitanka za začitavanje za zbornik poezije, kratke proze, dramskih i međužanrovskih tekstova i esejaNatječaj traje od 7. lipnja do 27. srpnja 2014. godine.
  Pozivaju se autori do 36 godina starosti da prijave svoje projekte na Mala noćna čitanja - natječaj za izvedbene tekstove (originalni dramski tekst).
  Projekt je započet u okviru Centra za dramsku umjetnost (CDU) s namjerom izvedbe, promicanja i afirmacije izvedbenih tekstova mladih autora.
  U suradnji s
   Teatrom &TD i Zagrebačkim kazalištem mladih projekt se realizira u produkciji KUFER-a, a otvoren je do 25. srpnja 2014. godine. 
  Pozivaju se svi zainteresirani autori i autorice koji svoju poeziju pišu u obliku soneta da se jave na natječaj u organizaciji Petrarca Festa - neformalnoga pjesničkog festivala koji se organizira u Zagrebu povodom proslave rođendana Francesca Petrarce 20. srpnja. 
  Prijave traju od 30. svibnja do 15. srpnja 2014. godine.
  Varaždinski Muzej anđela raspisao je književni natječaj za kratku priču o temi koja govori o duhovnosti, važnosti intuicije, dobrote, ljubavi, vrednovanju nematerijalnih vrijednosti, bajkovitosti i slično. Rok za predaju radova je 1. srpnja 2014. godine.
  Gradska knjižnica Samobor raspisuje natječaj za kratku priču. Na natječaju mogu sudjelovati svi građani Republike Hrvatske koji pišu hrvatskim jezikom, svaki samo s jednim radom, a tema kratke priče je slobodna. Rok za prijavu je 30. lipnja 2014. godine.
  Grupa 22, progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija, poziva na suradnju. Rok za predaju tekstova je 30. svibnja 2014. godine.
  Za sve koji su se oduvijek željeli upustiti u pisanje krimića, a nisu nalazili dovoljno motivacije za taj posao, dobra vijest stiže iz naklade Fokus, poznate po tome što su na hrvatsko tržište izbacili romane Jo NesboaNatječaj „Potraga za novim hrvatskim krimićem“, koji naklada Fokus organizira zajedno s Večernjim listom, otvoren je od 25. veljače i traje do 25. svibnja 2014. godine.
  Festival europske kratke priče pokreće natječaj za kratku priču 'FEKP & In Your Pocket!', koji je otvoren od 15. travnja do 15. svibnja 2014. godine. Tema ovogodišnjega natječaja za kratku priču je: 'Što imaš u džepu?'.
  Kulturno-turistička manifestacija MasterCarda 'Brod knjižara – Brod kulture' objavljuje početak 5. natječaja za najbolju kratku priču. Na natječaj se pozivaju svi zainteresirani da pošalju svoje, do sada neobjavljene, kratke priče do 15. svibnja 2014. godine.
  Časopis studenata Filozofskog fakulteta u Splitu 'The Split Mind' objavljuje književni natječaj za kratku prozu i poeziju za sljedeći 12. broj.
  Natječaj je otvoren za sve zainteresirane, a prijave se primaju do 15. svibnja 2014. godine.
  OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko organizator je Natječaja za mlade pjesnike učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.
  Radovi mogu biti u formi pjesme ili pjesme u prozi. Izbor tema i motiva potpuno je slobodan.
  Radove treba 
  poslati najkasnije do 13. svibnja 2014. godine.
  Dramska sekcija KSET-a i Stiholoporter objavljuju natječaj za najbolje poetske uratke. Rok za prijavu je 4. svibnja 2014. godine do 23:59 sati. 
  Knjižnica Sesvete  i nakladnička kuća 'Alfa' raspisuju literarni natječaj za učenike osnovnih škola "Pisanje i knjižnečari 3".
  Svi radovi trebaju se poslati najkasnije do 30. travnja 2014. godine.
  TookBook platforma za pričanje priča poziva sve zainteresirane da se prijave na drugi Storytelling Event, koji će se održati u zagrebačkom Café baru 'Kôta' 9. svibnja 2014. s početkom u 20 sati. Rok za slanje priča je 29. travnja 2014. godine.
  U povodu održavanja "XIX. Nazorovih dana“ OŠ Vladimira Nazora iz Postira i Nacionalni odbor „Nazorovi dani“ Zagreb u suradnji s AZOO-om organiziraju 9. literarni natječaj „Nazor i mi“ za učenike osnovne škole. U spomen na slavnu spisateljicu Ivanu Brlić Mažuranić tema ovogodišnjih Nazorovih dana je „Hrvatska bajka“. Radovi se mogu slati do 25. travnja 2014. godine.
  Legendfest u Zagrebačkoj županiji održava se u starome gradu Lukavcu, a središnja tema su moguti i sve priče, legende i mitovi o njima, prvenstveno vezani uz Turopolje. Pozivaju se umjetnici iz bilo kojega područja umjetnosti da prijave svoje projekte najkasnije do 20. travnja 2014. godine.
  Povodom Noći knjige 2014. CeKaPe i Knjiga u Centru raspisuju Natječaj za kratku priču na temu Tabu. Rok za prijavu je 18. travnja 2014. godine.
  Hrvatski sabor kulture organizira 33. susret hrvatskih zavičajnih književnika i poziva sve zainteresirane da se prijave na natječaj na kojemu se primaju poetski i prozni radovi, a u obzir dolaze sljedeće književne vrste: pjesme, poeme, pripovijetke ili novele, putopisi, eseji, dramski tekstovi i romani.
  Sve radove potrebno je poslati najkasnije do 15. travnja 2014. godine. 
  Uredništvo časopisa 'Jat' poziva sve studentice i studente na slanje radova za objavu u časopisu studenata kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Temat drugoga broja Jata naslovljen je: Hrvatska književnost u europskom kontekstu. Svoje radove možete poslati do 15. travnja 2014. godine.
  U povodu 120. obljetnice Grafičke škole u Zagrebu u suradnji s tvrtkom Aquilonis i uz suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje raspisuje se otvoreni natječaj za pisanje poezije pod nazivom 'Po(e)zitiva' - Stihovi mijenjaju svijet, budi i ti dijelom te promjene! s ciljem promicanja literarnoga stvaralaštva učenika progovaranjem o nematerijalnim vrijednostima. natječaj je otvoren od 4. ožujka do 4. travnja 2014. godine.
  Hrvatski klub putnika poziva sve zainteresirane da se prijave na natječaj na temu putopisa za nagradu 'Dijana Klarić'.
  Rok za prijavu istječe 1. travnja 2014. godine.
  Povodom obilježavanja pedeset godina Srednje škole "Jure Kaštelan" Omiš organizira se literarni natječaj  na temu "Kaštelan u snu od kamena" u sklopu kulturne manifestacije "Kaštelanovo proljeće". Radovi se dostavljaju do 31. ožujka 2014. godine.
  Arteistov natječaj za kratku priču u međuvremenu je ušao u drugi ciklus. Šaljite i dalje svoja mala remek-djela do 31. ožujka 2014. godine.
  U sjećanje na kolegu recenzenta FAK - Filmski amateri komentiraju pružaju priliku da se izborite za odlične nagrade. U konkurenciju za najbolju recenziju "Matej Lovrić" ulaze svi tekstovi koji na adresu elektroničke pošte stignu do ponoći 31. ožujka 2014. godine.
  Knjižnica Vladimira Nazora raspisuje natječaj za najbolju kratku priču MetaFORA 2014.  -  SFora znanstvenofantastičnog žanra . Tekstove primamo od 15. studenoga 2013. do 23. ožujka 2014. godine. Proglašenje najboljih priča i javno čitanje održat će se u SFoniji na Svjetski dan knjige 23. travnja 2014.
  Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini. Pozivaju se autori da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 18. ožujka 2014. godine.
  Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina objavljuje natječaj 33. recitala suvremenoga kajkavskog pjesništva 'Dragutin Domjanić' – Sv. Ivan Zelina 2014. Na natječaj se mogu slati dosad neobjavljene pjesme napisane kajkavskim narječjem, a teme pjesama nisu zadane.
  Prijave su otvorene do 15. ožujka 2014. godine. 
  Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca pokreću nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog  "Moje drago serce" upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini Zrinskoj.
  Radovi se primaju do 14. ožujka 2014. godine.
  Časopis "Treća" poziva sve autore zainteresirane za temu starenja i starosti žena da se jave sa svojim znanstvenim i stručnim radovima, esejima, ogledima. Poziv je otvoren najkasnije do 1. ožujka 2014. godine.
  Uredništvo časopisa 'Život umjetnosti' poziva sve autore na prijavu radova na temu 'Arhivi – uznemirujuće prakse izdvajanja'.
  Rok prijave sažetaka je 1. ožujka 2014., a rok za završne tekstove je 1. lipnja 2014. godine.
  Klasik TV i Festival dokumentarnog rock filma - DORF pozivaju sve autore i scenariste da prijave svoj scenarij za kratkometražne ili dugometražne dokumentarne glazbene filmove. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2014. godine.
  U sklopu izložbe 'Borroworrob: In Search of Symetry' Peter Macapia i HDLU organiziraju konferenciju i natječaj za eseje (prezentacije) ili performanse na temu grada, valute i prostora. Rok za podnošenje sažetaka je 21. veljače 2014. godine.
  Čitateljski klub 'Čitafora' organizira natječaj za najljepše ljubavno pismo - romantične duše, osjećaje na papir!
  Svoje pismo ili mail ubacite do 8. veljače 2014. godine u 'ljubavni sandučić' u Knjižnici Sesvete.
  'Booksa' organizira humanitarni natječaj "Najboljka" kako bi nagradili najbolesnije pacijente koji pate zbog nekoga književnog djela i pobijedili literarnu pošast. Rok za slanje tekstova dr. Olujiću je 5. veljače 2014. godine u 23:59 sati :-)).
  TookBook je osmislio novu hrvatsku storytelling platformu u suradnji s književnikom, novinarom i scenaristom Velimirom Grgićem
  Stvarnu ili izmišljenu priča na temu: 'Okreni novu stranicu' - kratki sinopsis priče (do 300 riječi) i/ili kratki video (do 2 min) može se poslati do 
  3. veljače 2014. godine.
  Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresirane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji 37. po redu natječaj za Zbornik poezije i kratke proze mladih 'Rukopisi 37'. Natječaj će biti otvoren do 3. veljače 2014. godine.
  Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade "Milivoj Cvetnić" sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2014. godine.
  BBC World Service i British Council raspisuju međunarodni natječaj za najbolju radiodramu 'Radio Playwriting' u dvije kategorije: prva je namijenjena natjecateljima koji barataju engleskim jezikom kao prvim jezikom, a druga onima koji engleski jezik koriste kao drugi jezik.
  Rok prijave je 31. siječnja 2014. godine.
  Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« raspisala je 3. nagradni natječaj na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom Drugoga svjetskog rata i u poraću za uratke iz književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije i videa.
  Radovi neka se pošalju najkasnije do 15. siječnja 2014. godine.
  _______________________________________________________________________________________________________________________________________________
  2013. godina:

  KLJUČ do znanja nalazi se u vama! Prikupljamo recenzije knjiga i filmova. Uz kratki sadržaj  knjige ili filma napišite svoj kritički osvrt, tj. zašto vam se knjiga ili film sviđa ili ne sviđa. Recenzije možete slati do 31. prosinca 2013. godine poštom ili elektroničkom poštom.
  Kako objaviti recenziju knjige na portalu za knjigoljupce Najbolje knjige?
  Susreti mladih talenata projekt su Knjižnice Dugave namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Glavni cilj projekta jest promocija kreativnoga rada djece i mladih te različite akcije (predstavljanje mladih pisaca, pjesnika, glazbenika, glumaca, inovatora, kreativaca ...) 
  do 31. prosinca 2013. godine.
  Projekt Nine KurteleSve“  nenapisana je knjiga koju umjetnica nakon objavljivanja predaje u vlasništvo Knjižnicama grada Zagreba.
  Knjiga će se nalaziti u fondu Knjižnice S. S. Kranjčevića, a  članovi knjižnice moći će je posuditi i sami u nju unositi sadržaj kao zapis kolektivne povijesti i mjesto osobnih distinkcija do 31. prosinca 2013. godine.
  SPKD 'Prosvjeta' Mostar organizira Šantićev festival djece pjesnika povodom obilježavanja obljetnice smrti Alekse Šantića. Na festivalu mogu sudjelovati učenici osnovnih škola iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Rok istječe 31. prosinca 2013. godine.
  Pučko otvoreno učilište Rab raspisuje javni poziv pjesnicima za sudjelovanje na tradicionalnoj književnoj manifestaciji 'Ča vrh Arbe' 15. ožujka 2014. Zainteresirani trebaju dostaviti četiri pjesme pisane na čakavskom narječjuJavni poziv otvoren je do 28. prosinca 2013. godine. 
  Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisuje književni natječaj 'Turopoljska poculica' za kratku priču pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca 2013. godine.
  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2013. godinu. Na ovaj Javni poziv mogu se prijaviti autori s novim dramskim djelima pisanima hrvatskim jezikom koja nisu izvedena ni objavljena u bilo kojem obliku.
  Svaki autor može prijaviti jedno djelo neovisno o vrsti i tematici djela. 
  Rok za prijavu je 19. prosinca 2013. godine. 
  Mjesecu hrvatske knjige, u studenome 2013. pod motom 'Tko čita, (ne) skita!priključite se projektu zajedničkoga pisanja romana 
  National Novel Writing Month "
  NaNoWriMo" od 1. do 30. studenoga 2013. godine. Sudjelovanje je besplatno. 
  "Bez delikatesa" – časopis za književnost, koji objavljuje mješavinu već renomiranih i još nepoznatih autora s cijelog njemačkoga govornog područja, u svom 19. broju postaje 'Balkanska delikatesa' te se bavi temom šutnje u književnosti.
  Pozivaju se autori poezije, proze i književnoznanstvenih tekstova da do 30. studenoga 2013. godine prijave svoje radove.
  Radionica 'Script & Pitch' - soba za pisanje poziva autore (bez projekta) i one koji razvijaju transmedijske projekte da se do 11. studenoga 2013. godine prijave za sudjelovanje. Radionica se odvija tijekom 2014. godine u Belgiji, Finskoj i Italiji.
  Udruga studenata kroatistike 'Idiom' iz Rijeke raspisala je natječaj za projekt opismenjavanja studenata 'Opismeni me prije Nove godine/nove godine/Nove Godine!', koji će se održati na Filozofskome fakultetu u Rijeci. Cilj je povećati angažiranost studenata u rješavanju pravopisnih problema hrvatskoga standardnog jezika, a rok za prijavu je 3. studenoga 2013. godine.
  Studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta 'Josipa Jurja Strossmayera' u Osijeku i Studentska udruga 'Lingvos' pozivaju sve zainteresirane studente kroatistike, ali i bliskih znanstvenih grana, hrvatskih i svjetskih sveučilišta na sudjelovanje na Međunarodnoj studentskoj konferenciji 'Pontes poeticae', koja će se održati 23. i 24. svibnja 2014. u Osijeku, a prijave sažetaka otvorene su do 1. studenoga 2013.
  Književni krug Karlovac raspisuje nagradni natječaj za kratku priču 'Zlatko Tomičić'. Natječaj traje do 31. listopada 2013. godine.
  Gradska knjižnica Trogir po drugi puta organizira natječaj za neobjavljenu priču 'Priča se (p)o gradu' s ciljem poticanja stvaralaštva na način koji uključuje njegovanje i razvijanje pisane riječi sa zavičajnom (trogirskom) tematikom. Rok istječe 30. listopada 2013. godine.
  Klub studenata PMF-a „Ćumez objavljuje natječaj za najbolju priču i pjesmu pod nazivom „Kvant književnosti“ na kojemu mogu sudjelovati svi studenti/bivši studenti i zaposlenici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te mladi znanstvenici na institutima s neobjavljenim pričama i pjesmama slobodne tematike. Radovi se primaju do 26. listopada 2013. godine, zaključno do ponoći. 
  U povodu Dana sjećanja na Vukovar 18. studenoga 2013. Udruga HVIDRA-a Sesvete i Knjižnica Sesvete potaknuli su literarni natječaj za učenike osnovnih škola Grada Zagreba "Moja himna 3". Natječaj je otvoren od 2. rujna do 25. listopada 2013. godine.
  Nacionalni kviz za poticanje čitanja jest natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige.
  Naslov i tema kviza u 2013. godini je "Pročitaj tri dnevnika i pobijedi!" Svi pristigli kvizovi bit će pregledani do 25. listopada 2013. godine.  
  Udruga „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" prvi put raspisuje natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu pod nazivom „Pjesmom protiv zaborava". Deset prvoplasiranih pjesama čitat će se na Večeri domoljubne poezije na Danima sjećanja 16. studenoga. 
  Sve pjesme moraju stići najkasnije do 15. listopada 2013. godine.
  'Knjiga u centru' raspisuje javni natječaj za likovnu nagradu "Odijela govore" za najbolji crtež kostima inspiriran stihom „umrijet ću noćas od ljepote“ iz pjesme "Notturno" Tina Ujevića. Na natječaju mogu sudjelovati mladi od 18 do 25 godina iz svih zemalja svijeta.
  Rok za prijavu je 10. listopada 2013. godine.
  Povodom 6. međunarodnog festivala književnosti „Dani prijatelja knjige“, koji će se održati 8. i 9. studenoga u Rijeci, Hrvatsko književno društvo poziva sve ljubitelje poezije da se svojim stihovima odazovu na pjesnički natječajSvaki sudionik može se prijaviti s tri pjesme (ne duže od 24 retka). Odabrani radovi bit će tiskani u novome broju časopisa „Književno pero“. Radove je potrebno dostaviti do 5. listopada 2013. godine.
  'Knjiga u centru' raspisuje javni natječaj za nagradu "Ovca u kutiji" za najbolju hrvatsku slikovnicu. Slikovnice mogu poslati nakladnici ili autori, a rok za slanje je najkasnije do 1. listopada 2013. godine.
  Uredništvo časopisa 'Život umjetnosti' poziva sve autore/ice na prijavu radova na temu "Umjetničke prakse post-socijalizma".  
  Rok prijave sažetaka je 1. listopada 2013. godine. Rok za završne tekstove je 1. veljače 2014. godine.
  Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije 'Slavko Kolar – književni dani' raspisuju natječaj za kratku priču – satiru. koja ne smije biti objavljena, a tema je slobodna. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2013. godine.
  Dragi roditelji, sudjelujte u dosad najzanimljivijemu literarnom natječaju i podijelite svoju priču i iskustvo sa svojim najmlađima u vrijeme kada ste postali roditelji. Izazova i tema za pisanje ima mnogo, a crvena nit svih priča je slogan »Napokon zadovoljni«. 
  Vaše priče prikupljat će se od 1. ožujka do 30. rujna 2013. godine.
  Zagrebački plesni centar objavio je pozivni natječaj za mlađe koreografe, mlade pisce-plesne kritičare i plesne dramaturge za sudjelovanje u međunarodnom projektu koji se realizira u okviru EU programa 'Leonardo'. Rok za prijave je srijeda, 25. rujna 2013. godine u podne. 
  Udruga za kulturu i nove medije Arteist raspisala je prvi godišnji otvoreni natječaj za kratku priču. U rubrici 'Kratka priča' na portalu www.arteist.hr objavljivat će se, u tjednom ritmu, subotom, od 13. listopada 2012. tijekom idućih dvanaest mjeseci do 13. rujna 2013., po jedna od pristiglih kratkih priča.
  Društvo za znanstvenu fantastiku SFera raspisuje natječaj za neobjavljene domaće radove na temu 'Paralelni svemiri i alternativna povijest'. Rok za slanje pripovjedaka je 12. rujna. 2013. godine.
  Ganz novi ganz ganz novi festival traži kritičareNatječaj je otvoren za sve zainteresirane koji se žele baviti kritikom i koje zanima kazalište, izvedbene umjetnosti i nadolazeći kazališni autori. Pošaljite do dva primjerka svojih dosadašnjih (makar i neobjavljenih) kritičkih tekstova ili tekst do dvije kartice koji za temu ima (suvremeno) kazalište do 8. rujna 2013. godine.
  Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić iz Zagreba u suradnji s izdavačkom kućom Disput i Hrvatskim filološkim društvom organizira nagradni natječaj za najbolju recenziju/osvrt knjige iz Biblioteke "Na tragu klasika". Natječaj traje do 1. rujna 2013. godine.
  Fotografski natječaj Hrvatskoga čitateljskog društva "Smiješak... čitajte!" spojili smo s natječajem „Čitaj mi!“ i kao cilj istaknuli važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Foto-natječaj počinje 1. srpnja i traje do 1. rujna 2013. godine, a pobjednici će se proglasiti 8. rujna 2013. na Međunarodni dan pismenosti.
  Odjel za nakladništvo Matice hrvatske – Ogranak Osijek donijelo je odluku o raspisivanju 8. anonimnog natječaja za prozni rukopis
  (zbirka kratke priče, roman). Na natječaj se primaju samo neobjelodanjeni cjeloviti prozni rukopisi pisani hrvatskim jezikom. 
  Natječaj je otvoren do 31. kolovoza 2013. godine.  
  Založba 'Pivec' iz Maribora u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca objavljuje natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu u Hrvatskoj i naslov viteza Europskoga pjesničkog turnira, čiji će autor sudjelovati na Europskom pjesničkom turniru 2013. u Mariboru.
  Prijave su otvorene do 31. kolovoza 2013. godine.
  U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" raspisan je natječaj za 5. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić". Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) - tema radova je siromaštvo. Natječaj je otvoren do 15. kolovoza 2013. godine. 
  Scenaristički projekt 'Palunko' i Centar za kreativno pisanje pozivaju sve zainteresirane na Ljetni scenaristički natječaj – traži se sinopsis za kratki igrani film. Pobjednik putuje na scenarističku radionicu sa Sanjom Kovačević, koja se u sklopu Ljetne škole pisanja održava krajem kolovoza u dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru. Rok prijave je 3. kolovoza 2013. godine.  
  Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca  i Vukovarskim filmskim festivalom raspisuje Javni poziv za kratku priču "Jedna slika iz Domovinskog rata", koja tematizira osobni ili posredni doživljaj Domovinskog rata, događaj stvarne ili fikcijske naravi. Rok za postavljanje pitanja: od 17. do 24. lipnja 2013, a rok za predaju kratke priče je 16. srpnja 2013. do 24 sata. 
  Časopis studenata komparativne književnosti Ka/Os poziva sve mlade autorice i autore da svojim neobjavljenim radovima doprinesu stvaranju novog broja. Časopis prihvaća poeziju, prozu, kratke dramske tekstove i kritike. Natječaj traje do 15. srpnja 2013. godine.

  Muzej anđela Varaždin raspisuje književni natječaj za kratku priču 'Anđelio temi koja govori o Varaždinu kao gradu anđela. 
  Rok za predaju rada je 1. srpnja 2013. godine.

  Produkcijska kuća Propeler Film otvara natječaj za produkciju kratkih igranih filmova u sklopu projekta 'Zagrebačke priče vol. 3'. Na natječaj, koji je otvoren do 1. srpnja 2013. godine, potrebno je prijaviti scenarij za kratki igrani film u trajanju 12 do 15 minuta na temu praznika ili blagdana.

  Gradska knjižnica Samobor raspisuje natječaj za kratku priču, a tema kratke priče je slobodna. Rok za prijavu je 30. lipnja 2103. godine. 

  Grad Koprivnica i Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika raspisuju Natječaj za književnu nagradu "Fran Galovič" za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu identiteta, pisanu jednim od narječja hrvatskog jezika. Neobjavljenom pričom smatra se ona koja još nije ni na koji način dana na uvid javnosti (putem tiskanih ili elektroničkih medija, uključujući i internet). Rok prijave je 30. lipnja 2013. godine.

  Pozivamo Vas na suradnju u kreiranju novog broja Slijepog putnika (jednoga mladog) časopisa za književnost i umjetnost iz Rijeke. Tema broja zamišljena je pod nazivom: Tranzicijski čovjek očima umjetnosti (ili Sv. Hipokrit na Balkanu) i računa na Vaše mišljenje kroz umjetnički tekst (poezija, proza), esej ili kritiku. Radove šaljite do 30. lipnja 2013. godine.

  Art projekt Papergirl Zagreb Vol. 2 – Uhvati umjetnost! osnovan je u Berlinu 2006. godine po uzoru na paperboys dostavljače novina iz Amerike, koji dijeli umjetnost putem bicikla slučajnim prolaznicima :-) kao akcija širenja radosti i pozitive -> šarena biciklistička povorka dijeli tuljce slučajnim prolaznicima. Svoje radove možeš osobno ostaviti u Papergirl kutiji u klubu 'O'grada' (Kustošija) i kafiću 'Jutro' (Teslina) do 15. lipnja 2013. godine.
  Europski edukacijski forum u sklopu projekta „EUčionica 2“ raspisuje natječaj zanajbolji esej na temu 'Moj dom u EU''. Radovi se šalju 
  do 10. lipnja 2013. godine.
  Bacači sjenki pozivaju sve zainteresirane vizualne, novomedijske, performativne umjetnike i humanističke istraživače na predlaganje koncepta unutar site-specific projekta urbane memorije Zidne Novine (u ormarićima za kino plakate nekadašnje zagrebačke Kinoteke). Rok prijave je 10. lipnja 2013.
  Veleposlanstvo Portugala ima zadovoljstvo pozvati sve zainteresirane da sudjeluju na umjetničkome natječaju “Pessoa mojim očima”, koji se održava u sklopu obilježavanja 125. godišnje rođenja portugalskoga književnika Fernanda Pessoe i namjerava nagraditi izvorna i neobjavljena djela iz različitih područja umjetnosti koja daju vlastitu sliku o Fernandu Pessoi. Djela treba dostaviti Veleposlanstvu do 7. lipnja 2013. godine od 9 do 16 sati.
  Kontejner (biro suvremene umjetničke prakse) poziva autore da se svojim radovima i idejama odazovu na natječaj i sudjeluju u festivalu Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine. Festival obuhvaća izložbu, performanse, konferenciju, radionice i projekcije filmova, predavanja i tekstove koji se kritički bave starošću. Natječaj je otvoren do 3. lipnja 2013. godine.
  Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Rijeci poziva mlade pjesnik(inj)e i prozaist(kinj)e na sudjelovanje na X. Susretima mladih pjesnika i prozaika. Rok za dostavu prijava je 1. lipnja 2013. godine.
  Naklada Semafora i kulturni klub O'Grada raspisuju 3. Prvi natječaj za dječju kratku priču i ilustraciju 2013. Najbolje priče bit će tiskane u knjizi 'Pišem ti priču 3' Prijave su otvorene do 1. lipnja 2013. godine.
  Udruga za kulturu Ča? raspisuje literarno-likovni natječaj Mucko Bucko na temu istoimene bajke za djecu do 14. godina.
  Natječaj traje do 1. lipnja 2013. godine.
  Na rođendan Drage Gervaisa 18. travnja objavljen je javni natječaj Književne nagrade Drago Gervais, koju dodjeljuje Grad Rijeka za iznimna postignuća na području književnoga stvaralaštva u dvije kategorije - za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskog jezika. Rok za predaju radova je 31. svibnja 2013. godine.
  Natječaj za dodjelu sredstava Zaklade Adris za sljedeće programe: ZNANJE I OTKRIĆA - program potpore učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima, znanstvenim i istraživačkim projektima te STVARALAŠTVO, EKOLOGIJA, BAŠTINA I DOBROTA - program potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima, projektima koji pridonose zaštiti i očuvanju hrvatske izvornosti te potpore humanitarnim projektima i pomaganju djece bez roditelja. Prijave se primaju do 25. svibnja 2013. godine.  
  17. Međunarodni ulični festival 'Cest is d’ Bestpoziva vas da svojim ostvarenjima sudjelujete na natječaju ART WALK 2. festival umjetničkih naljepnica: "DA SAM PTICA - POGLED ODOZGO". Rok za prijavu za sudjelovanje na festivalu Cest is d’ Best je 20. svibnja 2013. godine.
  Poznata hrvatska kulturno-turistička manifestacija Brod knjižara – Brod kulture objavljuje početak 4. regionalnog natječaja za najbolju kratku priču, koji će rezultirati knjigom „20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013“. Natječaj je otvoren od 15. travnja 2013. do 15. svibnja 2013. godine. 
  Međunarodno natjecanje za izradu taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu održava u Helsinkiju od 24. do 27. listopada 2013. godine. Međunarodnom natjecanju prethodi prednatjecanje unutar država koje sudjeluju na natjecanju. Nije riječ o likovnom natječaju za učenike nego izradi autorske slikovnice (tekst i ilustracije). Rok za prijavu je 15. svibnja 2013. godine.
  "Sandorf - nakladništvo i zastupanje" raspisuje natječaj za objavu priče vezane uz jednu zagrebačku četvrt, ulicu ili trg, koja sadrži motive iz 
  života grada, a bit će prevedena na engleski i objavljenja u Americi u knjizi „Zagreb Noir“. Natječaj je otvoren do 5. svibnja 2013. godine. 
  12. Festival fantastične književnosti u Pazinu objavljuje natječaj za priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike (fantasy – nadnaravni horor), koje na bilo koji način obrađuju ili koriste tematiku ili motive zmajeva do 1. svibnja 2013. godine.
  Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom raspisuje Natječaj za naj-pismo povodom Svjetskog dana pisanja pisama, koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja. Ovogodišnja tema natječaja posvećena je 'hrvatskom Andersenu' – dječjoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić s temom ''Pišem pismo, nek' se zna da maštati volim ja!". Naj-pisma treba poslati isključivo putem pošte u periodu od 15. travnja do 1. svibnja 2013. 
  Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu raspisuju natječaj za hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca 'Zdravko Pucakza mlade pjesnike
  Natječaj ostaje otvoren do 30. travnja 2013. godine.

  Najkraći natječaj za Noć knjige!!! Natječaj CeKaPe-a počinje od ponoći a traje do 22. travnja 2013. godine u podne.
  Maksimalna dužina priče – pola kartice.

  Ludens teatar iz Koprivnice raspisuje natječaj za dramski tekstSvrha je ovoga natječaja pružiti hrvatskim autorima priliku za stvaranje novoga dramskog teksta suvremene tematike koji će biti postavljen u produkciji Ludens teatra. Natječaj je otvoren do 21. travnja 2013. godine.

  Povodom 170. obljetnice prvoga govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru Narodne novine pokrenule su kreativni natječaj za najbolje literarne radove "Most od riječi hrvatskih". Natječaj je otvoren do 21. travnja 2013. godine.
  Kulturni četvrtak u Knjižnici Sesvete i Društvo hrvatskih književnika pozivaju Vas da sudjelujete (s jednom do dvije pjesme) na 
  6. SESVETSKOM PJESNIČKOM MARATONU uz obilježavanje Dana hrvatske knjige 
  18. travnja 2013. 
  Knjižnica Sesvete i nakladnička kuća Alfa iz Zagreba raspisuju literarni natječaj za učenike osnovnih škola Zagreba "Pisanje i knjižnečari 2".
  Udruge K-zona i Parampion pozivaju na natječaj za izradu vizualnog rješenja za festival Vox Feminae 2013 i identitet knjige Želimira Periša "Mučenice"Rok za slanje radova je 15. travnja 2013. godine.
  14. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza (Trst-Kopar-Umag, 29. 5. - 1. 6. 2013.) objavljuju Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae 2013. za kratku priču na temu: BOLJI ŽIVOT? Radovi se primaju do 13. travnja 2013. godine.
  Registrirajte se na portalu Najbolje knjige, odaberite knjigu iz kataloga koja vam se sviđa i napišite recenziju na portalu, a potom nam pošaljite mejl sa svojim podacima i linkom na vaš osvrt - ne mora biti dug, ali neka bude od srca. (Je, istina, zadatak je mrvicu zahtjevan, ali to je zato da vam povećamo pismenost.) Za to imate deset dana, do 10. travnja 2013. godine, a nagradit ćemo pet onih koji nam se najviše svide.
  OŠ "Matija Gubec" iz Tavankuta organizira međunarodni nagradni literarni, novinarski i likovni natječaj za učenike osnovnih škola. Tema novinarskog rada je "Kako nas različitosti obogaćuju", a literarnoga i likovnog "Nijedan čovjek nije otok". Natječaj je otvoren do 10. travnja 2013. godine.
  Gričevanje vam daje priliku da uplašite cijeli Gornji grad sa svojom strašno dobrom pričom. Gričevanje traži svježu krv i nove kreativne pogone pa 'otpustite maštu s lanca' i prijavite se na natječaje za strašnu priču. Prijave traju do početka Gričevanja 4. travnja 2013. godine. 
  Društvo hrvatskih književnika Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 24. Pjesničkih susreta "Drenovci 2013.Natječaj je otvoren do 1. travnja 2013. godine.
  Natječaj SF skupine Orion za najbolju kratku SF priču naslovnicu zbirke kratkih SF priča Marsonic do 1. travnja 2013. godine.
  48. nagradni natječaj (jednogodišnji) za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marninkovićdo 31. ožujka 2013. godine.
  FAK - filmski amateri komentiraju objavili su natječaj za najbolju filmsku recenziju "Matej Lovrić".  
  Rok za prijavu radova je do ponoći 31. ožujka 2013. godine.
  Turistička zajednica grada Ogulina, u okviru projekta Centar za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" sufinanciranoga od Europske unije, objavljuje poziv za nagradni natječaj za dizajn suvenira Pripovjedna kutijica
  Tema natječaja je bajka i pripovijedanje bajke. Rok za primanje natječajnih radova je 29. ožujka 2013. godine. 

  Knjižnica Vladimira Nazora (Ulica grada Mainza 37) organizira natječaj za najbolju kratku krimi priču metaFORA 2012. "KRIMI-EKSPRESkoji traje 
  od 23. listopada 2012. do 23. ožujka 2013.

  Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Hrvatskom poštom raspisuje literarni natječaj Nacionalno natjecanje mladih za najljepše pismo. Zainteresirani učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola Republike Hrvatske (do 15 godina starosti) mogu se prijaviti na natječaj do 1. ožujka 2013. Svjetska poštanska unija (UPU) izabrala je temu za 2013. godinu: Napiši pismo u kojem ćeš objasniti zašto je voda dragocjena

  Vijeće Europske unije proglasilo je 2013. Europskom godinom građana. Tema literarnoga izričaja 19. natjecanja "Europa u školi" za učenike 1. i 2. razreda srednje škole je: "S ruksakom na leđima putujem Europom", a za učenike 3. i 4. razreda gimnazije: "Građanstvo - nacionalni ponos ili pripadnost europskoj populaciji". Rok za prijavu radova je 1. ožujka 2013. godine.

  Udruga umjetnika Spark otvara natječaj za najljepšu pjesmu 'Još jedno proljeće'. 21. ožujka obilježavaju se Svjetski dan poezije, Svjetski dan zaštite šuma i Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, a 22. ožujka Svjetski dan zaštite voda. Prijave su otvorene do 28. veljače 2013.

  2. i 9. veljače 2013. u 17 sati u Dječjem kazalištu Dubrava (Cerska 1) Narodno sveučilište Dubrava poziva zainteresirane na audiciju za novu kazališnu predstavu (dob od 9 do 99 godina!). Sve vam je besplatno! 

  Pasionska baština Društvo hrvatskih književnika raspisuju VI. trienalni natječaj za književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke. Neobjavljena književna djela potrebno je poslati do 1. veljače 2013. godine.
  Trus! je novi bend na slovenskoj glazbenoj sceni, koji poziva umjetnike da se do 31. siječnja 2013. prijave za dizajniranje njihovoga nekonvencionalnog nosača zvuka. Odgovorite na zvučne provokacije i vizualizirajte svoje asocijacije koje će biti objavljene u strip bookletu.
  Treći umjetnički plac KvartArt održat će se u Kulturnom klubu O’grada. Broj mjesta je ograničen i radovi će biti žirirani. Molimo sve zainteresirane da pošalju par fotografija svojeg rada i mali tekst o njemu na info@kulturniklub-ograda.com najkasnije do 28. siječnja 2013.
  sNOVA iz Zagreba raspisala je međunarodni natječaj za ljubavnu pjesmu. Rok za slanje pjesama istječe 21. siječnja 2013.
  Gradsko kazalište lutaka Split organizator je Festivala hrvatske drame za djecu s ciljem poticanja domaćega dramskog stvaralaštva za djecu te ponavlja javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu nagrade 'Mali Marulić' od  10. svibnja 2012. do 10. siječnja 2013.
  Lush Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) raspisuju natječaj za kratku priču na temu kosa do 1. siječnja 2013. Tema natječaja Kosa okvir je za pisanje priča, koje će svoju zanimljivost i posebnost steći pisanjem o drukčijem gledanju i doživljavanju svijeta oko sebe, gdje je kosa dio iskustva događaja i priče o onome što nam je zanimljivo, posebno ili za što pronalazimo razlog za priču, za pričanje!
  _______________________________________________________________________________________________________________________
  2012. godina:

  Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisuje 4. Matičin književni natječaj "Turopoljska poculica" za proznu formu kratka priča pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 15. rujna 2012. do 25. prosinca 2012. 

  Časopis "Jezik" na inicijativu akademika Stjepana Babića organizira natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ do 22. prosinca 2012. - do rođendana dr. Ivana ŠreteraSvečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada u Lipiku bit će u ožujku 2013. za Dane hrvatskoga jezika. 

  Godine 2012. prvo mjesto osvojila je riječ zatipak (autor Šandor Dembitz), koja bi trebala u govoru zamijeniti tuđicu "tipfeler", drugo mjesto riječ nekapnica, a treću nagradu osvojila je riječ dodirnik (touch screen).

  Nagradni natječaj "Bajka o Snježnoj kraljici" za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj započinje 12. prosinca 2012. u 12 sati, a završava 19. prosinca 2012. u 10 sati. Autori deset tekstova koje Nika Fleiss odabere kao najbolje osvojit će ulaznice za žensku utrku Vip Snow Queen Trophyja 4. siječnja 2013. godine za cijeli svoj razred!
  Lucija Šutić (4. e) iz Prve gimnazije u Zagrebu osvojila je ulaznice za žensku utrku Vip Snow Queen Trophyja 4. siječnja 2013. za cijeli svoj razred!
  Udruga Humanost i urbana kultura - HUK objavila je natječaj za kratku priču te poziva sve autore da se od 9. do 19. prosinca 2012. prijave za sudjelovanje.

  Društvo za znanstvenu fantastiku SFera raspisuje natječaj za neobjavljene domaće radove svih podžanrova spekulativne fikcije za 19. godišnju SFeraKonsku zbirku priča do 12. prosinca 2012.

  Povodom Dana škole 20. studenoga 2012. u školskoj knjižnici održat će se izložba likovnih radova naših učenika. 
  (Pozivamo vas da se sa svojim slikama, fotografijama i crtežima do 20. listopada 2012. javite prof. Petričec ili prof. Ferček, koje pripremaju izložbu.)