Književni natječaji

 • Doniralica - prva hrvatska crowdfunding platforma koja služi prikupljanju financijskih sredstava za nesebične, kreativne i humanitarne aktivnosti organizacija civilnog društva i neformalnih inicijativa iza kojeg stoji udruga Moslavina Media Servis čiji je rad javan
 • Librivox - portal s besplatnim audioknjigama LibriVox traži volontere ili, preciznije, traži njihov glas: potrebno je pročitati određenu knjigu, snimiti to i poslati snimku upraviteljima stranice. Volontiranje je otvoreno svima (bez obzira na iskustvo) i vrlo je jednostavno
 • FictionPlayGroundsintermedijalna platforma za promociju, povezivanje i umrežavanje autora iz različitih umjetnosti (audiovizualnih, glazbenih, literarnih, vizualnih i izvedbenih umjetnosti) povezanih u kreativnu mrežu s ostalim umjetnicima i ljubiteljima iste. 

 • Web magazin Helly Cherry (www.hellycherry.com) raspisao je trajno otvoreni strip natječaj. Odabir teme, žanra i autorski pristup potpuno su slobodni. Radovi će biti objavljeni u rubrici „Umjetnost i strip“ redoslijedom kako pristižu u redakciju.

 • Hrvatska književna depresija (Maja Hrgović), Svjetionik za mlade čitatelje (Luka Ostojić)
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
JAVNI KNJIŽEVNI NATJEČAJI - kratke priče
 • Ranko Marinković - kratka priča zaštitni je znak Večernjeg lista od 1964. godine svake subote izlaze prozni tekstovi.
 • Edo Budiša - Gradska knjižnica Pazin ('Kuća za pisce/Hižom od besid') objavljuje natječaj za neobjavljenu kratku priču autora do 35 godina. 
 • Arteist - trajni natječaj za kratku priču u tjednom ritmu tijekom cijele godine uz svečanu dodjelu nagrade na kraju svakoga kruga.
 • Prozak i Na vrh jezika - natječaji Prozak za prozu Na vrh jezika za poeziju za sve hrvatske građane do 35 godina starosti.  

 • NEMA - originalni autorski radovi različitih književnih kategorija (poezija, proza, drama, esej, putopis, kritika, recenzija, intervju...)

 • Žena u vjeri - projekt 'Zvona i Nari' (eseji interdisciplinarnih perspektiva, književni i drugi umjetnički radovi)
 • Napiši priču - svakoga mjeseca literarni natječaj portala "ČitajMe.com" na zadanu temu. O konačnome pobjedniku odlučuju čitatelji.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
2020. godina:

Udruga 'Mlada pera' organizira književni natječaj #ostanidoma. Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju! U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu od 1. travnja do 31. prosinca 2020. godine. 
Otvoren je natječaj za kratku priču 'Biber'. Natječaj je otvoren do 1. prosinca 2020. godine.
Ogranak Matice hrvatske Slatina raspisao je natječaj za nagradu "Mirko Jirsak" za najbolju kratku socijalnu priču, koja tematski mora biti vezana uz Slavoniju, njezine ljude, događaje i kulturnu baštinu. Rok za dostavu radova je 1. listopada 2020. godine.
Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma raspisuje natječaj za kratku priču – satiru 'Slavko Kolar', a tema je slobodna. 
Natječaj traje do 30. rujna 2020. godine.
Varaždinski književni salon Korzo i Modernist nakladništvo raspisuju natječaj za nagradu 'Mladi Krleža' koja se dodjeljuje za neobjavljeni rukopis (prozna, pjesnička, dramska djela) autora do 35 godina starosti. Natječaj je otvoren do 21. rujna 2020. godine.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara Udruga „Braniteljice Domovinskog rata RH“ raspisuje natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu pod nazivom „Grad u školjci“ po zbirci vukovarskih elegija u spomen na vukovarskoga branitelja i pjesnika Darka Dombaja. Natječaj je otvoren od 5. lipnja do 15. rujna 2020. godine.
Pučko otvoreno učilište M. A. Relkovića poziva sve književnike, afirmirane i one koji osjećaju da bi to mogli postati, da im pošalju svoje kratke priče na slobodnu temu na natječaj naziva 'Ispričaj nam priču'. Izabrani radovi bit će tiskani u formi zbornika (višejezičnog) uz prigodne naslovne ilustracije akademskih umjetnika uz svaku priču. Natječaj je otvoren do 15. rujna 2020. godine u 23,59 sati!
Nakladnička kuća 'Mala zvona' poziva sve zainteresirane mlade autore od 18 do 35 godina na natječaj za kratku priču. Za natječaj je potrebno napisati fantastičnu pripovijetku na zadani motiv Ples. Natječaj je otvoren od 15. lipnja 2020. do 1. rujna 2020. godine.
'Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone' kreativni je natječaj za najbolju kratku priču s temom ljubavi u kriznim uvjetima čija je radnja smještena u grad Koprivnicu, na koprivničke ulice i u koprivničke kvartove. Kreativni natječaj trajat će do 31. kolovoza 2020. godine.
Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) iz Koprivnice raspisala je tradicionalni natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskoga rata – 'Bili smo prvi kad je trebalo'. Natječaj je otvoren do 30. kolovoza 2020. godine. 
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade/Klub prvih pisaca raspisuje natječaj za književnu nagradu 'Zvonko'.
Rukopise je moguće slati do 29. kolovoza 2020. godine.
Festival europske kratke priče raspisuje natječaj za kratku priču 'Vizije budućnosti'. 
Natječaj je otvoren od 15. srpnja do 25. kolovoza 2020. godine u 23:59 sati. 
15. fotografski natječaj “Smiješak… čitajte!” koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, a ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti, počinje 1. srpnja i traje do 25. kolovoza 2020. godine do ponoći.
U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih KriževčanaDr. Stjepan Kranjčić“ raspisan je natječaj za 12. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Riječ je o natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj. Tema je prigodna: zdravlje, no nije uvjet sudjelovanja. Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2020. godine.
Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Veleučilište u Požegi raspisuju Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu vinom ili vinogradom.
Rok prijave je 15. kolovoza 2020. godine.
Zaklada "Agostina Piccoli" raspisala je natječaj za književnu nagradu "Fondazione Piccoli", koja se dodjeljuje za ostvarenje na području kulture i umjetnosti s temama vezanim uz jezik, tradiciju i povijest moliškohrvatske zajednice. Natječaj traje do 9. kolovoza 2020. godine.
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni romanKnez Trpimir”, koji će biti tiskan u Nakladi Bošković. 
Natječaj je otvoren do 20. srpnja 2020. (Produljeno zbog epidemije.) 
Udruga za kreakciju Kultipraktik raspisuje natječaj za dodjelu godišnje Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama.
Radove treba poslati najkasnije do 15. srpnja 2020. godine.
Muzej anđela iz Varaždina raspisao je 9. Natječaj za kratku priču. I ove se godine traže neobjavljeni tekstovi, koji progovaraju o duhovnosti, važnosti intuicije, ljubavi, empatiji, općenito pozitivnim vrijednostima. Rok za predaju rada je 1. srpnja 2020. godine.
Pozivaju se svi zainteresirani autori i autorice koji poeziju pišu u obliku soneta da se jave na natječaj u organizaciji Petrarca Festa - neformalnoga pjesničkog festivala koji se tradicionalno organizira povodom proslave rođendana Francesca Petrarce, 20. srpnja u Atelijeru Meštrović u Zagrebu. Natječaj traje od 9. travnja do 15. lipnja 2020. godine.
Elektronički književni časopis 'Kritična masa' raspisuje godišnji natječaj za književne nagrade 'Sedmica i Kritična masa' za mlade pisce do 35 godina. Krajnji rok za slanje prijava je 15. lipnja 2020. godine!
Udruga Ars Septima već 18. godinu za redom organizira scenaristički natječaj namijenjen mladim i neafirmiranim filmskim scenaristima za scenarij za dugometražni igrani film. Rok za predaju scenarija je 8. lipnja 2020. godine.
Književni krug Karlovac objavio je kako i u ova teška vremena raspisuje nagradni natječaj za kratku priču 'Zlatko Tomičić', a natječaj traje do
1. lipnja 2020. godine!
Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca "Zdravko Pucak" za mlade pjesnike. Natječaj ostaje otvoren do 1. lipnja 2020. godine.
Gradska knjižnica Samobor raspisala je osmi po redu natječaj za kratku priču i poziva sve hrvatske kratkopričaše da do 31. svibnja 2020. pošalju svoje radove!
Dječja knjižnica Marina Držića pokrenula je literarni natječaj za djecu "Knjiga mi je mrak!". Teme i upute za male spisateljice i pisce osmislila je popularna autorica Jelena Pervan. Rok za prijavu radova je 23. svibnja 2020. godine.
Uredništvo Književnog petka, najdugovječnije zagrebačke književno-kulturne tribine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, objavljuje natječaj u kojem sve zainteresirane građane poziva na kreativni odgovor na nedavni razorni potres u kontekstu epidemije koronavirusa, situaciju bez presedana u novijoj zagrebačkoj povijesti. Pjesmu, kratku priču, fotografiju i/ili kratki video inspiriran Zagrebom svi zainteresirani mogu poslati zaključno do 17. svibnja 2020. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske dodjeljuju međunarodnu nagradu “Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom grofa Petra Zrinskog, koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini.
Priče se šalju do 30. travnja 2020. godine. 
Dječja knjižnici "M2" raspisuje natječaj namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda osnovne škole za 5. Maraton priča za najbolje priče napisane pomoću Storyteller kockica. Rok za prijave je do 30. travnja 2020. godine. 
Otočke novine 'Crtice s otoka #3' pozivaju na sudjelovanje u stvaranju novog broja DIY otočkih novina i pozivaju na slanje reportaža; fotografija i fotoreportaža; intervjua sa zanimljivim otočkim osobama; kratkih priča, anegdota i kronika; ilustracija i stripova; vijesti o važnim otočkim akcijama i događajima, potrebama i problemima... Svoje priloge, kao i sva pitanja, možete slati do 22. travnja 2020. u ponoć.
Dragi srednjoškolci, pošaljite  svoje neispričane priče u kratkoj proznoj formi do 100 riječi. Pišite o odgovornosti, dobroti, poštovanju, nježnosti, suosjećanju, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi, preobrazbi zaključno do 16. travnja 2020. godine putem e-pošte.
U vama i u vašim pričama skrivena je moć kojom mijenjate svijet! Noć knjige - S knjigom nisi izoliran
Hrvatski sabor kulture objavio je književni natječaj za 39. Susret hrvatskih zavičajnih književnika na kojemu će biti predstavljena najbolja književna ostvarenja hrvatskih zavičajnih književnika (poetski, prozni i dramski radovi). Rok za slanje radova je 6. travnja 2020. godine.
Organizacijski odbor 57. Šimićevih susreta raspisuje natječaj za najbolje pjesničke radove mladih pjesnika učenika i studenata. 
Rok za dostavu literarnih radova je 6. travnja 2020. godine.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zadnji put je organizirao natječaj za novi dramski tekst 1969. godine, a nadaju se da će ovakva vrsta natječaja postati tradicija HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst otkupit će se za pedeset tisuća kuna, a rok za predaju teksta je 1. travnja 2020. godine. 
Hrvatski klub putnika iz Šibenika raspisuje natječaj za dodjelu Nagrade 'Dijana Klarić' u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Nagrada se dodjeljuje u kategorija putopisaRok za prijavu je 1. travnja 2020.! 
Raspisan je 2. pjesnički anti-natječaj u organizaciji Hrvatskoga čestertonijanskog kluba: „Pjesnici su bili tajanstveno šutljivi po pitanju sira.“
Ako vas nadahne Muza i to pretočite u stih (pa makar i o siru), tada  pošaljite do dvije pjesme do 1. travnja 2020. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske dodjeljuju nagradu “Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču Moje drago serce” potaknutu pismom grofa Petra Zrinskog, koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini.
Priče se šalju do 31. ožujka 2020. godine.
21. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza raspisuju 15. Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae za kratku priču na temu DOMOVINA d.d. Rok slanja tekstova je 31. ožujka 2020. godine.
Knjižnica Vladimira Nazora organizira Natječaj za najbolju kratku priču KROMOmetaFORA na temu boje – u širokom smislu te riječi, u najrazličitijim kontekstima: književnom, filozofskom, psihološkom, duhovnom, fizikalnom, likovnom… 
Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2019. do 15. ožujka 2020. godine.
Društvo hrvatskih književnika i Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju Natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 31. Pjesničkih susreta ''Drenovci''. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2020. godine.
Nagradni natječaj na temu 'Reciklažom do umjetnosti' mora biti povezan s konceptom održivog razvoja te očuvanja prirode i okoliša. Pozivaju se kreativni pojedinci svih struka (likovnjaci, dizajneri, pisci, filmaši, teoretičari i slično), zatim učenici i studenti - pojedinačno te školski, studentski i svi ostali stvaralački kolektivi. Natječaj ostaje otvoren do 15. ožujka 2020. godine.
Ministarstvo hrvatskih branitelja RH dodjeljuje nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola, koja tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata (uz navođenje izvora), događaj stvarne ili fikcijske naravi.
Natječaj je otvoren je od 4. veljače do 5. ožujka 2020. godine.
Društvo za čuvanje i promicanje podravskoga identiteta 'Podravski zvon' otvaraju literarni natječaj za učenike 'Kanižajada Limačijada' s ciljem razvijanja svijesti o važnosti izražavanja pisanom riječju, poticanje kreativnosti i pisanje humorističnih oblika u stihu i prozi.
Natječaj traje do 2. ožujka 2020. godine.
Međunarodni odbor Europe u školi održat će natjecanje pod naslovom "EUnited - Europa koja povezuje" za autore do 21 godine starosti. 
Radove (literarni, likovni i glazbeni izričaj) dostavite najkasnije do 2. ožujka 2020. godine.
U povodu Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava 15. ožujka, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, raspisalo je Natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola na temu: „Kako postati zeleni potrošač?
Rok za prijavu radova je 2. ožujka 2020. godine.
Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini Verši na šterni
Pozivaju se autori da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 29. veljače 2020. godine.
Želeći da zaživi uspomena na tri pjesnika iz Gradišta, Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca, perjanicama slavonskog, ali i hrvatskog pjesništva s početka 20. st, Udruga 'Tikvica' iz Vinkovaca raspisuje međunarodni književni natječaj pod nazivom 'Trojica iz Gradišta'  (poezija-proza) te poziva sve zainteresirane autore da se do 28. veljače 2020. prijave na natječaj na temu 'Šuma i ravnica'.
Dom omladine Pančevo raspisuje 43. po redu natječaj za Zbornik poezije i kratke proze mladih „Rukopisi 43“. Pravo sudjelovanja imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti. Natječaj će biti otvoren do 21. veljače 2020. godine.
U povodu Dana Grada Kaštela Gradska knjižnica Kaštela raspisala je literarno–likovno–filmski natječaj (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji) inspirirani Kaštelima pod naslovom „Kaštelanske štorije“. Natječaj je otvoren do 12. veljače 2020. godine.
Izdavačka kuća V/B/Z 16. put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine, a rukopisi se predaju pod šifrom! Rok za slanje rukopisa je 10. veljače 2020. godine.
Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjigaučenički videoradovi mogu predstavljati bilo koju knjigu bilo kojeg autora. Prijave se primaju do 1. veljače 2020. godine.
Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade za neobjavljenu zbirku pjesama.
Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2020. godine.
Čitateljski klub 'Čitafora' (Knjižnica Sesvete) organizira 7. Natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje pisama je 31. siječnja 2020. godine.
U okviru provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom zdravstva planira provedbu programa 'Rođeni za čitanje' kojim se predviđa osmišljavanje četiriju slikovnica za svako dijete od rođenja do predškolske dobi.
Ponuda mora biti zaprimljena najkasnije do 15. siječnja 2020. godine do 12 sati.