Književni natječaji

 • Doniralica - prva hrvatska crowdfunding platforma koja služi prikupljanju financijskih sredstava za nesebične, kreativne i humanitarne aktivnosti organizacija civilnog društva i neformalnih inicijativa iza kojeg stoji udruga Moslavina Media Servis čiji je rad javan
 • Librivox - portal s besplatnim audioknjigama LibriVox traži volontere ili, preciznije, traži njihov glas: potrebno je pročitati određenu knjigu, snimiti to i poslati snimku upraviteljima stranice. Volontiranje je otvoreno svima (bez obzira na iskustvo) i vrlo je jednostavno
 • FictionPlayGroundsintermedijalna platforma za promociju, povezivanje i umrežavanje autora iz različitih umjetnosti (audiovizualnih, glazbenih, literarnih, vizualnih i izvedbenih umjetnosti) povezanih u kreativnu mrežu s ostalim umjetnicima i ljubiteljima iste. 

 • Web magazin Helly Cherry (www.hellycherry.com) raspisao je trajno otvoreni strip natječaj. Odabir teme, žanra i autorski pristup potpuno su slobodni. Radovi će biti objavljeni u rubrici „Umjetnost i strip“ redoslijedom kako pristižu u redakciju.

 • Hrvatska književna depresija (Maja Hrgović), Svjetionik za mlade čitatelje (Luka Ostojić)
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
JAVNI KNJIŽEVNI NATJEČAJI - kratke priče
 • Ranko Marinković - kratka priča zaštitni je znak Večernjeg lista od 1964. godine svake subote izlaze prozni tekstovi.
 • Edo Budiša - Gradska knjižnica Pazin ('Kuća za pisce/Hižom od besid') objavljuje natječaj za neobjavljenu kratku priču autora do 35 godina. 
 • Arteist - trajni natječaj za kratku priču u tjednom ritmu tijekom cijele godine uz svečanu dodjelu nagrade na kraju svakoga kruga.
 • Prozak i Na vrh jezika - natječaji Prozak za prozu Na vrh jezika za poeziju za sve hrvatske građane do 35 godina starosti.  

 • NEMA - originalni autorski radovi različitih književnih kategorija (poezija, proza, drama, esej, putopis, kritika, recenzija, intervju...)
 • Napiši priču - svakoga mjeseca literarni natječaj portala "ČitajMe.com" na zadanu temu. O konačnome pobjedniku odlučuju čitatelji.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
2019. godina:

metaFORA je natječaj za najbolju kratku priču koji Knjižnica Vladimira Nazora organizira sedmu godinu za redom krajem Mjeseca hrvatske knjige, a završnica je u Noći knjige. Natječaj je namijenjen afirmiranim i neafirmiranim autorima svih generacija s ciljem poticanja čitanja, pisanja i kreativnog izražavanja uopće. KRONOmetaFORA 2019. zadaje temu - vrijeme u široko shvaćenom smislu - kao protjecanje, iskustvo, individualno ili kolektivno sjećanje, identitet, utopija, iluzija ili umjetnički eksperiment. Vrijeme leti! Zaustavi ga u priči. 
Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2018. do 15. ožujka 2019. godine.
Želeći da zaživi uspomena na trojicu pjesnika iz Gradišta - Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca, Udruga 'Tikvica' iz Vinkovaca raspisuje književni natječaj pod nazivom 'Trojica iz Gradišta'  (poezija-proza). Tema je slobodna. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2019. godine.
Pasionska baština i Društvo hrvatskih književnika raspisuju VIII. trienalni natječaj za književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke. U obzir dolaze do sada neobjavljena književna djela i to: roman, veća pripovijetka, drama, poema i zbirka stihova. Radovi se primaju zaključno do 1. ožujka 2019. godine.
Međunarodni likovno-literarni natječaj 'Iserlohn - Essen – Lovas – Karaševo' na temu 'Duga' raspisuje se za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi osnovne škole. Prijave se primaju do 15. veljače 2019. godine!
Mali britanski izdavač Wizard’s Tower Press objavljuje natječaj za feminističku kratku priču spekulativne fikcije hrvatskih autorica na engleskom jeziku 'Tko to radi?'. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2019. 
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno–likovno–filmski natječaj 'Kaštelanske štorije' (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji inspirirani Kaštelima - kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti, Trpimirova darovnica itd. mogu biti pisani na hrvatskomu književnom jeziku ili dijalektu (čakavici).  Natječaj je otvoren do 12. veljače 2019. godine.
Nakladnička kuća V.B.Z. raspisala je natječaj za najbolji neobjavljeni roman, koji će osim na hrvatskom biti tiskan i na engleskom jeziku.
Rok za prijavu je 1. veljače 2019. godine. 
Čitateljski klub 'Čitafora' objavljuje 6. natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje je 1. veljače 2019. godine.
Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade utemeljene sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2019. godine. 
Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić objavljuje Poziv mladima za sudjelovanje u projektu izrade slikovnice ili stripa o Europskoj uniji “Upoznajmo zajedno Europsku uniju”. Natječaj započinje 3. prosinca 2018., a završava 28. siječnja 2019. godine u 18 sati.
Ministarstvo kulture RH raspisalo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' u svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva. Prijave na temelju ovoga Poziva podnose se u roku od 45 dana od dana objave u Narodnim novinama do 3. siječnja 2019.  
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
2018. godina:

U tijeku je novi krug trajnog natječaja za kratku priču "Znakportala Arteist.hr. Po isteku svakog kruga natječaja svečano će se dodijeliti nagrada autoru najbolje objavljene priče.
Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST raspisuje natječaj za kratku priču na teme "Istraživanje svemira" ili "Rusija". To su ujedno teme iduće konvencije FantaSTikon. Rok za prijavu je 23. prosinca 2018. godine.
Udruga 'Skribonauti' pokreće newsletter kampanju 'Nastavi priču'. Svi koji se pretplate na newsletter u iduća tri tjedna primat će do sad neobjavljene priče hrvatskih spisateljica i to: Marije Andrijašević, Marije Rakić Mimice i Jasne Jasne Žmak
Kampanja kreće od 10. prosinca 2018. godine.
Goranovo proljeće Studentskog kulturno–umjetničkog društva 'Ivan Goran Kovačić' raspisuje natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike' za cjelovit rukopis pjesničke zbirke. Natječaj je otvoren do 31. prosinca 2018. godine!
U sklopu 'Dana hrvatske drame na filmu' portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramatičare koji žele adaptirati svoju dramu u filmski scenarij za dugometražni igrani film. Natječaj je otvoren do 30. prosinca 2018. godine!
Art Lab u suradnji sa ZMAG-om organizira drugi trodnevni pjesničko–ekološki rezidencijalni program 'Tragovi u snijegu - Sjeme za budućnostna Recikliranom imanju Vukomerić u siječnju 2019. godine. 
Prijaviti se mogu svi pjesnici, afirmirani i neafirmirani, uz motivacijsko pismo i tri pjesme do 19. prosinca 2018. godine.
Goranovo proljeće (SKUD Ivan Goran Kovačić) raspisalo je natječaj za Nagradu "Ivan Goran Kovačić" za najbolju pjesničku zbirku u dvogodišnjem razdoblju. Rok za slanje knjiga je 1. prosinca 2018. godine.
'Kritična masa' raspisuje natječaj za književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade pisce (do 35 godina) čime  pruža pregled mlađe prozne scene (širi i uži izbor) i promovira nova prozna imena. U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi). Krajnji rok za slanje prijava je 1. prosinca 2018. godine.
Udruga za promociju prirodnih nauka i književnosti 'Oaza znanja' iz Podgorice raspisuje prvi međunarodni natječaj za dječje pjesnike pod nazivom 'Zauvijek ću biti dijete'. Tema natječaja je slobodna. Natječaj je otvoren do 30. studenoga 2018. godine!
Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak raspisuje natječaj za književnu nagradu “Tea Benčić Rimay”, koja se dodjeljuje u svrhu poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrjednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi.
Natječaj je otvoren od 3. listopada 2018. godine do 3. studenoga 2018. godine.
Povodom Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Solin organizira Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu
Tema je slobodna, a rok za prijavu je do 31. listopada 2018. godine.
Natječaj učeničkih radova (pjesmapričaplakat, strip, video ili slično) "Oboji svijetprihvaćanjem i poštivanjem različitosti Foruma za slobodu odgoja otvoren je do 26. listopada 2018. godine kao dio projekta „Pokreni promjenu!“.
Povodom manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koja će se održati od 10. do 19. studenoga 2018., Hrvatska udruga 'Benedikt' poziva sve zainteresirane hrvatske pjesnike da pošalju do dvije domoljubne pjesme posvećene prvenstveno Vukovaru i Škabrnji, ali i nekoj drugoj temi iz Domovinskog rata na natječaj “Vukovaru – Škabrnji – Memento poetika”. Pjesme se zaprimaju do 22. listopada 2018.
U sklopu projekta 'Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku', a prigodom 1. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama 'Let`s Go Green!', Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizira nagradni natječaj za osnovne škole za dječje literarne radove pod nazivom 'Zelena priča za zeleni planet'. Natječaj je otvoren do 15. listopada 2018. godine.
Portal Drame.hr objavljuje svoj šesti natječaj za financiranje prijevoda drama na strane jezike. 
Natječaj je otvoren od 7. rujna do 1. listopada 2018. godine.
Gradska Knjižnica Slavka Kolara, Čazma i Organizacijski odbor manifestacije 'Slavko Kolar' – književni dani raspisuju natječaj za kratku priču - satiru. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2018. godine!
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Vukovara Udruga „Braniteljice Domovinskog rata RH“ raspisuje natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu pod nazivom „Grad u školjci". Natječaj traje od 5. lipnja do 30. rujna 2018. godine.
Hrvatska udruga 'Benedikt' organizira kulturno-društvenu manifestaciju 'Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju' u znak sjećanja na žrtvu hrvatskog čovjeka u Domovinskom ratu. Prijedlozi događaja za program (predavanje, tribina, predstavljanje knjige, izložba, film, okrugli stol, predstava, javna akcija i sl.) šalju se u periodu od 23. srpnja do 28. rujna 2018. godine. 
Časopis 'Ulaznica' i Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin” raspisali su književni natječaj za neobjavljene priče, pjesme i eseje. Radovi se primaju do 15. rujna 2018. godine.
U sklopu projekta 'Dani mladih dramskih autora' i u suradnji sa Scenom 'Gorica' portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramu za mlade. Natječaj je otvoren do 6. rujna 2018. godine!
U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana raspisan je natječaj za 10. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj.
Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2018. godine.
/'fu:bar/ je multimedijalno participativno događanje s tematikom greške u multidisciplinarnoj umjetnosti novih medija i procesu njezinoga nastajanja. Otvoreni poziv za glitch umjetnost i tekstove s rokom od 15. kolovoza 2018. godine.
Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva 'Tinta 910' objavljuje međunarodni književno-likovni natječaj 'Učka mi se' u kategorijama:
kratka proza, poezija, fotografija, ilustracija, slika. 
Zadnji dan prijema radova je 8. kolovoza 2018. godine!
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje natječaj „Napiši pismo Miljenku i Dobrili“. Ljubavna pisma mogu se slati u poštanski sandučić koji će biti otvoren u atriju dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću do 3. kolovoza 2018. godine. 
Udruga Kultipraktik raspisuje natječaj za dodjelu godišnje Nagrade 'Post scriptum' za književnost na društvenim mrežama
Rok za prijavu je 15. srpnja 2018. godine.
U povodu svoje 20. obljetnice Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman pisan na hrvatskomu jeziku. Svrha natječaja jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo. Natječaj je otvoren od 5. travnja do 5. srpnja 2018. godine.
'SkON' SF & Fantasy fandom konvencija slavi svoje drugo izdanje i tim je povodom ponovno raspisan književni natječaj SkON za žanrovsku flash fiction pričuKrajnji rok za prijavu je 2. srpnja 2018. godine.
Muzej anđela Varaždin raspisuje 7. književni natječaj za kratku priču. Rok za predaju rada je 1. srpnja 2018. godine.
'Commonfare' objavljuje prvi poziv za Zajedničke priče. Podijelite svoje ideje o tome što za vas znači "dobro" društvo.
Rok za objavu priče je do kraja dana 25. lipnja 2018. godine.
Općina Bedekovčina raspisuje natječaj za 49. književno–recitalnu manifestaciju 'Susret riječi'. Pjesnički i/ili prozni radovi i učenički sastavci (tema sastavka je: Što nam danas znače bajke/basne/mitovi?) Tekstovi se mogu poslati zaključno do 1. lipnja 2018. godine.
Udruga 'Val kulture' iz Zagreba raspisuje poziv izvođačima za prijavu projekta/programa za festivale LegendFest sa središnjim temama: vile i vilinska bića, metamorfoze, priče, legende, mitovi, običaji, navade i izričaji. Rok za prijave je 31. svibnja 2018. godine. 
Kako bi potaknuli razvoj akademskih i umjetničkih sposobnosti učenika, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba raspisuje natječaje Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5!, kojima najkreativnije osnovnoškolce nagrađuje stipendijom i time im olakšava upis u gimnaziju. Natječaj Tekst za 5! donosi dvije ravnopravne nagrade jer se literarni rad može napisati na hrvatskom i na engleskom jeziku. 
Na natječaje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske slanjem radova do 31. svibnja 2018. godine.
Gradska knjižnica Samobor raspisala je šesti po redu natječaj za kratku priču i te poziva sve hrvatske autore da do 30. svibnja 2018. godine pošalju svoje kratke priče.   
17. izdanje Festivala europske kratke priče raspisuje natječaj za kratku priču. FEKP će se održati u Zagrebu i Rijeci, a ovogodišnja tema natječaja je nasljeđe. Natječaj je otvoren do 20. svibnja 2018. godine u 23:59 sati.
Poziv za Priče o europskoj baštini / Call for European Heritage Stories jest pilot inicijativa programa Dana europske baštine (EHD) kojoj je namjera identificirati europsku dimenziju kulturne baštine i rada na baštini. 
Rok za prijave je 20. svibnja 2018. godine do ponoći po CEST-u (srednjoeuropsko ljetno vrijeme). 
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade / Klub prvih pisaca raspisuje ovogodišnji natječaj Piširiši za najbolju slikovnicu. Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: za tekst i za ilustracije. Tema ovogodišnjeg natječaja glasi: Škola. Rukopisi i ilustracije mogu se slati do 20. svibnja 2018. godine.
Škola za grafiku dizajn i medijsku produkciju raspisuje natječaj "Po(e)zitivaza nadahnute pjesničke radove učenika srednjih škola RH. 
Ovogodišnja tema je „Žena u umjetnosti“. Natječaj je produžen do 15. svibnja 2018. godine.
Muzej grada Koprivnice u suradnji s Muzejom prehrane 'Podravka' organizira umjetnički natječaj za mlade 'Zagrizi tradiciju, pronađi deliciju!' na temu života i prehrane na selu. Pozivaju se zainteresirani da u bilo kojem mediju, tradicionalnom ili suvremenom, interpretiraju tradicijski život na selu i kulturu prehrane koja ga prati. Natječaj je otvoren za sve škole od 7. ožujka do 7. svibnja 2018. godine.
Uredništvo časopisa 'Jat' poziva sve studente na slanje svojih radova za objavu u časopisu studenata kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Temat četvrtog je Intertekstualnost, intermedijalnost, interdisciplinarnost. Radovi se mogu poslati do 1. svibnja 2018. godine.
Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu 11. Festivala dječje knjige po prvi put raspisuje natječaj Knjiga nije hrana, ali je poslastica! za literarne radove i poziva djecu na sudjelovanje! Rok za prijavu radova je od 15. ožujka do 15. travnja 2018. godine.
Časopis za istraživanje dječje književnosti i kulture 'Libri & Liberi' poziva autore na slanje radova koji će se razmotriti radi objavljivanja u tematskome broju koji će biti u potpunosti posvećen 100. obljetnici završetka Prvoga svjetskoga rata, novim povijesnim okolnostima i 
dječjoj književnosti u tome kontekstu. Krajnji rok za slanje radova je 15. travnja 2018. godine.
Društvo hrvatskih književnika i Općina Novigrad Podravski raspisuju Natječaj za književnu nagradu 'Ivan vitez Trnski' koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni književni rukopis (poezija, proza ili drama) autora do 35 godina starosti. Natječaj je otvoren do 15. travnja 2018. godine.
Društvo hrvatskih književnika i Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 29. pjesničkih susreta 'Drenovci'. Natječaj je otvoren do 13. travnja 2018. godine. 
Hrvatski sabor kulture objavio je književni natječaj za 37. Susret hrvatskih zavičajnih književnika. Na Natječaj se primaju poetski, prozni i dramski radovi na sva tri hrvatska narječja: kajkavskom, čakavskom i štokavskom. Rok za slanje radova je 6. travnja 2018. godine.
'Kul Pong klub' iz Bjelovara objavljuje kreativni likovno-literarni natječaj "Kul Prozor' s temom 'Moja priča o jednom prozoru u mom gradu' za sve uzraste. Rok za slanje radova je 1. travnja 2018. godine.
Nagrada 'Dijana Klarić' za putopis, fotografiju ili video s putovanja odnosno veći putnički projekt pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju. Natječaj je otvoren do 1. travnja 2018. godine.
Natjecanje 'Ful kulturno' za najbolji projekt u kulturi, kojemu je svrha promocija pisane riječi, projekt je stručnog magazina Brend kultura
Cilj je natjecanja promovirati niskobudžetna kulturna događanja – promocije pisane riječi u svrhu pojačavanja njihovih aktivnosti brendiranja. 
Prijaviti se mogu promocije i predstavljanja, događanja i festivali. Natjecanje je otvoreno od 1. studenoga 2017. do 1. travnja 2018. godine. 
Međunarodni pogranični susreti 'Forum Tomizza' objavljuje 13. Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' za kratku priču na temu azila.
Rok za slanje tekstova je 31. ožujka 2018. godine.
Povodom manifestacije Noć knjige, kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, nakladnička kuća Znanje pod medijskom podrškom portala za knjigu i kulturu Moderna vremena uključuje se u obilježavanje ove međunarodne manifestacije literarnim natječajem za kratku priču pod nazivom˝Ja sam pisac˝ namijenjenim učenicima srednjoškolcima. Nagradni natječaj traje od 15. veljače do 25. ožujka 2018. godine.
Časopis za književnost "Kvaka", čiji je cilj poticanje čitanja i pisanja svih književnih vrsta, objavljuje međunarodni natječaj povodom Svjetskog dana poezije. Svaki autor smije poslati samo jednu pjesmu. Natječaj je otvoren do 21. ožujka 2018. godine.
Centar za kreativno pisanje u suradnji s Goranovim proljećem, Gradskom knjižnicom Rijeka i hotelom 'Balatura' raspisuje Natječaj za poeziju. 
Tema je slobodna, a svrha je natječaja promovirati pjesništvo i pružiti priliku mladim neafirmiranim autorima. 
Natječaj je otvoren od 19. veljače do 19. ožujka 2018. godine.  
Hrvatski nacionalni odbor Natjecanja 'Europa u školi' razradio je teme za nacionalno natjecanje po izričajima i dobnim skupinama. 
Pristigle radove, komisijski obrađene, molimo pošaljite na Nacionalno natjecanje zaključno do 15. ožujka 2018. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj dodjeljuje nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču 'Moje drago serce' potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini. Radovi se šalju do 15. ožujka 2018. godine.
Pučko otvoreno učilište 'Sv. Ivan Zelina' raspisuje natječaj za 37. Recital suvremenoga kajkavskog pjesništva 'Dragutin Domjanić'.
Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2018. godine.
Želeći da zaživi uspomena na trojicu pjesnika iz Gradišta: Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca, Udruga 'Tikvica' iz Vinkovaca raspisuje međunarodni književni natječaj pod nazivom 'Trojica iz Gradišta'. Tema pjesama je vjera u čovjeka. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2018. godine.
Zagrebačka Knjižnica Vladimira Nazora raspisuje novi natječaj za najbolju kratku priču metaFORA koja je posvećena temi grada kao prostora, identiteta, umjetničkog eksperimenta. Pozivaju se pisci svih generacija na promišljanje grada, istraživanje gradskih tema i urbanih legendi!
Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2017. do 15. ožujka 2018. godine.
Udruga 'Kreativni Krk' poziva fotografe, vizualne umjetnike i pisce (poezija, kratke priče, spoken word…) da se prijave za sudjelovanje na žiriranoj grupnoj izložbi koja će se održati u sklopu festivala 'Prvomajski inkubator' . Odabrana je tema 'Ja sam...' / I am..., koja već tradicionalno govori o radu, ali je ovaj put osobnijeg karaktera. Radovi moraju stići zaključno 9. ožujka 2018. godine do 23:59 sati.
Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini "Verši na šterni". 
Pozivaju se autori da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 7. ožujka 2018. godine.
ZVONA i NARI - Udruga za proizvodnju kulture iz Ližnjana objavljuje natječaj za tri ravnopravne nagrade u kategorijama poezija, književna kritika i kratka proza
Natječaj je otvoren od 17. svibnja 2017. godine do 18. veljače 2018. godine.
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje literarno–likovno–filmski natječaj pod naslovom „Kaštelanske štorije“ (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili esejiinspirirani temom Kaštela i životom u Kaštelima – kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti, Trpimirova darovnica itd. mogu biti pisani na hrvatskome književnom jeziku ili dijalektu (čakavici). 
Natječaj je otvoren od 2. siječnja do 16. veljače 2018. godine.
Likovno-literarni natječaj (proza i poezija) 'Iserlohn – Osijek 18+18' na temu 'Zeleno i plavo putovanje' raspisuje se za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u osnovnoj školi. Rok za prijave je 15. veljače 2018. godine! 
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i 'Lutkarsko proljeće' u Vukovarsko-srijemskoj županiji objavljuju javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu nagrade 'Tena i Tenica' s ciljem poticanja domaćega dramskog stvaralaštva za djecu i dječjega dramskog stvaralaštva pisanoga za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Tekstovi se primaju do 1. veljače 2018. godine.
U sklopu projekta Dani hrvatske drame na filmu portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramatičare koji žele adaptirati svoju dramu u filmski scenarij za dugometražni film. Natječaj će biti otvoren do 30. siječnja 2018. godine!
Izdavačka kuća V.B.Z. raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Rok za prijavu je 15. siječnja 2018. 
Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“, Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Milivoj Cvetnić' za neobjavljene pjesme. Rok za predaju rukopisa je 15. siječnja 2018. godine  
Zelena akcija (Friends of the Earth Hrvatska) u suradnji s Booksom (Udruga Kulturtreger) raspisuje 2. natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra klimatske fikcije "cli-fi". U formi pjesme ili kratke priče podijelite svoju viziju budućnosti oblikovane klimatskim promjenama. 
Natječaj je otvoren od 13. prosinca 2017. do 14. siječnja 2018. godine u 23:59 sati. 
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
2017. godina:

Nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i u svim prostorima na kojima postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, raspisuje se natječaj za nagradu "Goran", koja se dodjeljuje mladom autoru do 30 godina.
Rok za slanje pjesama je 31. prosinca 2017. godine.
Otvoren je regionalni nagradni natječaj "Treći trg" za neobjavljene knjige poezije, kratke proze, romana i prijevoda.
Rukopisi se primaju od 1. studenoga do 31. prosinca 2017. za prve dvije kategorije, a tijekom cijele godine za treću.
"Mlada pera" – Udruga za promicanje dječjega literarnog stvaralaštva i blogiranja poziva sve zainteresirane učenike osnovnih škola, koji vole pisati da od 1. listopada do 31. prosinca 2017. godine pošalju svoje literarne radove na temu različitosti.
Ogranak Matice Hrvatske u Velikoj Gorici raspisao je književni natječaj za kratku priču pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom 'Turopoljska poculica'. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca 2017. godine.
Ministarstvo kulture raspisalo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' koja se dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva. Rok za podnošenje prijava je 18. prosinca 2017. godine. 
Vicepostulatura postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg-Bosne raspisuje nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata za uratke iz književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije, videa. Radovi neka se pošalju najkasnije do 15. prosinca 2017. godine.
U organizaciji OŠ Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčićotvoren je natječaj za 7. Susret hrvatskoga dječjeg duhovnog stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić' za duhovno književno i likovno stvaralaštvo na temu majka/Majka
od 15. listopada do 15. prosinca 2017. godine.
Međunarodni projekt PAIC - Participativna umjetnost za nevidljive zajednice poziva stručnjake iz različitih disciplina da prijave svoje radove. Posebice se potiče interdisciplinarni pristup. Prijedlozi mogu uključivati: istraživačke članke, osobne osvrte, kreativan rad, eseje, studije slučaja projekta ili inicijative s uključenim tekstom itd. Mole se zainteresirani da pošalju sažetke tekstova na engleskom jeziku do 20. studenoga 2017. godine koji će biti razmotreni za objavu u e-knjizi na jednu od navedenih tema.
Državni zavod za intelektualno vlasništvo RH i Koordinacija za provedbu prava intelektualnog vlasništva RH raspisali su Nagradni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolji literarni rad, video rad, skladbu, likovni rad ili strip na temu 'Inovacija za bolji život'.
Natječaj je otvoren od 20. lipnja 2017. do 15. studenog 2017. godine.  
Književni krug Karlovac raspisuje nagradni natječaj za kratku pričuZlatko Tomičić’. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2017. godine.
Međunarodni dan tolerancije obilježava se likovno-literarnim natječajem za učenike "Oboji svijet" na koji se mogu prijaviti radovi u kategorijama: pjesma, priča, plakat, fotografija, strip, video uradak i ostali načini kreativnog izražavanja. 
Natječaj je otvoren od 4. rujna do 27. listopada 2017. godine. 
Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak raspisuje natječaj za književnu nagradu 'Tea Benčić Rimay'. Nagrada se dodjeljuje u svrhu poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi.
Natječaj je otvoren do 27. listopada 2017. godine.
Umjetnička organizacija 'Četveroruka' poziva zainteresirane autore da šalju svoje članke za novi broj 'Čitanke', "časopisa za izvedbeno-
-teorijske razgovore s temom novog broja "ranjivost u kontekstu izvedbenih umjetnosti", a prihvaćene će biti sve vrste tekstova: teorijski, stručni, esejistički, poetski, dijaloški, analitički kritički, umjetnički itd. Rok je 25. listopada 2017. godine.
Natječaj za Nagradu 'Mali Galović' za najbolji učenički književni uradak namijenjen je učenicima srednjih škola te 7. i 8. razreda osnovnih škola. Radove na natječaj šalje škola. Prijave su moguće do 15. listopada 2017. godine. 
Gradska Knjižnica Čazma raspisuje natječaj "Slavko Kolar" za kratku priču - satiru, a tema je slobodna. 
Natječaj je otvoren do 30. rujna 2017. godine.
Međunarodni kustoski institut 'Banff' raspisuje poziv za rezidencijalni program za autore i kritičare u polju umjetnosti. 
Rok za prijavu je 27. rujna 2017. godine.
Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu raspisala je natječaj za dodjelu Nagrade 'Anđelko Novaković' za neobjavljenu 
zbirku pjesama osobe do 35 godina starosti. Radovi se trebaju dostaviti najkasnije do 15. rujna 2017. godine.
Nastojeći promicati vrednote stvaranja i obrane hrvatske države te potaknuti književno stvaralaštvo na tu temu, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru raspisao je četvrti Natječaj za kraće književno djelo o hrvatskome obrambenom Domovinskom ratu
Natječaj je otvoren do 15. rujna 2017. godine. 
Otvoren je književni natječaj 'Ulaznica' za najbolje neobjavljene priče, pjesme i eseje. Rok za prijavu je 15. rujna 2017. godine.
Časopis 'Zent' raspisuje otvoreni poziv za prijem radova (poezija, proza, teorijski i esejistički tekstovi) autora različitih disciplina na temu 'Drugi' koja će biti sastavni dio 3. tiskanog izdanja časopisa. Rok za podnošenje prijedloga je 15. rujna 2017. godine.
Hrvatska gospodarska komora tradicionalno provodi nacionalnu akciju "Kupujmo hrvatsko" s natječajem za učenički literarni rad
Radovi se trebaju dostaviti najkasnije do 15. rujna 2017. godine.

Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2018. godini za književno-umjetnički rad i za prijevode na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća. Ponude na poziv mogu se podnositi do 6. rujna 2017. 
Časopis za književnost 'Kvaka' raspisuje natječaj za najljepšu pjesmu na bilo kojem od kajkavskih narječja
Rok za slanje radova je 31. kolovoza 2017. godine.
Nezavisna feministička medijska organizacija 'Bitch Media' poziva književnike iz cijelog svijeta da se prijave za stipendiju za pisanje članaka. Rok prijave je 31. kolovoza 2017. godine.
/'fu:bar/ je multimedijalno participativno događanje s tematikom greške u interdisciplinarnoj umjetnosti novih medija i procesu njezinoga nastajanja. Događanje sačinjavaju artist talk-ovi i autorska izlaganja, edukativne radionice, umjetničke audio(-vizualne) izvedbe i izložba glitch umjetnosti, a otvoren je umjetničkim glitch djelima u digitalnom mediju kao i pisanim djelima. Rok za prijave je 31. kolovoza 2017. godine.
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade 'Klub prvih pisaca' raspisuje natječaj za književnu nagradu 'Zvonkoza najbolji prozni rukopis za djecu i mlade. Rukopise je moguće slati do 29. kolovoza 2017. godine. 
12. fotografski natječaj “Smiješak… čitajte!”, koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, za cilj ima istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti, a u povodu Međunarodnog dana pismenosti, koji je tematski posvećen digitalnoj pismenosti.
Natječaj je otvoren od 1. srpnja do 25. kolovoza 2017. godine.
Udruga studenata filoloških smjerova Filozofskoga fakulteta u Splitu "iTHEom" poziva mlade znanstvenike i istraživače da se prijave na Drugi međunarodni simpozij mladih anglista, kroatista i talijanista "Usudi se (p)reći", a tema su umjetnička djela koja se bave suvremenim problemima i njihovi medijski prikazi sa stajališta jezika, teorije književnosti ili teorije medija. Rok za prijavu je 20. kolovoza 2017. godine. 
U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana raspisan je natječaj ''Stjepan Kranjčić'' za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) na temu ''Blažena Djevica Marija u hrvatskom narodu'' za 9. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva
Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2017. godine. 
Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva 'Tinta 910' objavljuje međunarodni književno-likovni natječaj 'Učka mi se' u kategorijama: 
kratka proza, poezija, fotografija, ilustracija, slika. Zadnji dan prijema radova je 8. kolovoza 2017. godine.
Zaklada moliških Hrvata iz Italije 'Agostina Piccoli' raspisala je natječaj za književnu nagradu, koja se dodjeljuje za ostvarenja na području kulture i umjetnosti s temama vezanim uz jezik, tradiciju i povijest moliškohrvatske zajednice. Zaklada dodjeljuje i književnu nagradu za djecu "Mali umjetnik". Na natječaj se mogu slati sva prozna djela (članci, studije, prikazi, novele, priče...) i poezija na moliškohrvatskom, talijanskom ili hrvatskom jeziku. Natječaj je otvoren do 5. kolovoza 2017. godine.
Hrvatsko kulturno-umjetničko prosvjetno društvo "Stanislav Preprek" iz Novog Sada raspisuje natječaj za kratku priču. Tema priče je slobodna. Rok slanja priče je 1. kolovoza 2017. godine.
'The Split Mind', časopis za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu objavljuje natječaj za kratku prozu i poeziju za sljedeći, 15. broj. Prijave se primaju do 1. kolovoza 2017. godine.
Zagrebačka banka raspisala je javni natječaj 'Moj ZABA Start 2017.: Kultura i znanost' radi dodjele financijskih potpora za realizaciju projekata iz područja kulture, umjetnosti i znanosti. Natječaj je otvoren do 31. srpnja 2017. godine.
SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride upućuje poziv avangardnim i eksperimentalnim izvedbenim umjetnicima na prijavu projekata s ciljem afirmiranja i promoviranja originalnoga izvedbenog smisla u performansu, plesu, cirkusu i kazalištu
Poziv je otvoren do 20. srpnja 2017. godine.
Sisački "SkON" - SF & Fantasy fandom konvencija imat će svoje premijerno izdanje i obradovati ljubitelje 'žanrovskog'. 
Tim povodom raspisan je književni natječaj za mikropriču - priča mora biti flash fiction. Rok za prijavu je 17. srpnja  2017. godine. 
Godišnju nagradu 'Post scriptum' za književnost na društvenim mrežama udruga 'Kultipraktik' dodjeljuje na KaLibar bestivalu u Zadru. Svrha nagrade je poticanje i popularizacija književnosti u društvu. Prijave se primaju do 15. srpnja  2017. godine.
3. međunarodni znanstveni skup 'Knjiga i društvo: socijalna, filološka i intelektualna povijest i sadašnjost knjige' održati će se u Splitu od 26. do 27. rujna 2017. godine u organizaciji Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz potporu Književnog kruga Split. Prijave sažetaka za izlaganje primaju se do 10. srpnja 2017. godine.
14. međunarodni umjetnički festival 'Sedam dana stvaranja' objavio je natječaj za sudjelovanje u programu s ciljem omogućavanja strukture za interdisciplinarno djelovanje i stvaranje edukativnoga okruženja koje spaja različite oblike i načine izražavanja
Pozivaju se autori da svoje filmove, izložbe, koncerte, predavanja, performanse i kazališne predstave prijave do 10. srpnja 2017. godine.
Pozivaju se svi zainteresirani autori i autorice koji poeziju pišu u obliku soneta da se jave na natječaj u organizaciji Petrarca Festa - neformalnoga pjesničkog festivala koji se tradicionalno organizira u Zagrebu u povodu proslave rođendana Francesca Petrarce 20. srpnja.
Rok za prijavu je 1. srpnja 2017. godine.
Udruga 'Kultipraktik' raspisuje natječaj za dodjelu godišnje Nagrade 'Post scriptum' za književnost na društvenim mrežama (40 Facebook postova svih žanrova objavljenih u razdoblju od 15. VI. 2016. do 15. VI. 2017.). Rok za prijavu je 1. srpnja 2017. godine.
Uredništvo Časopisa za književnu i kulturalnu teorijuk.“ raspisuje studentski natječaj za slanje radova za 14. broj s temom Djevojački studijiRadovi se primaju do 18. lipnja 2017. godine.
Pučko otvoreno učilište Velika Gorica objavljuje Natječaj za dodjelu književne nagrade 'Albatrosutemeljene s ciljem afirmacije novih djela i novih imena u hrvatskoj književnosti: 1. roman, dramski tekst ili zbirka kratkih priča, 2. priče ili pjesme za djecu, 3. pjesme, priče ili roman zavičajne tematike s područja Grada Velike Gorice ili Zagrebačke županije. Rok prijave je 16. lipnja 2017. godine. 
Udruga "Val kulture" iz Zagreba poziva izvođače iz svih područja umjetnosti da prijave svoje projekte/programe za 'LegendFest' Krka i Pićan. Središnje teme Legendfesta jesu: Vile i vilinska bića te Mòra i snovi. Rok za prijavu je 1. (Krka) i 10. (Pićan) lipnja 2017. godine.
Odbor Književne nagrade 'Drago Gervais' raspisao je javni natječaj za dodjelu književne nagrade za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo). 
Rok za predaju radova je 31. svibnja 2017. godine.
Gradska knjižnica Samobor raspisuje natječaj za kratku priču na slobodnu temu. Rok za prijavu je 30. svibnja 2017. godine.
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade 'Klub prvih pisaca' raspisuje 3. Natječaj 'PIŠIRIŠI' za najbolju slikovnicu s temom Budućnost. Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije - za tekst i ilustracije, a rok prijave je 20. svibnja 2017. godine.
Uoči 16. izdanja Festivala europske kratke priče i ove se godine održava tradicionalni natječaj FEKP-a za kratku priču
Ovogodišnja tema natječaja je Različitost: slobodna tema. Natječaj je otvoren do 16. svibnja 2017. godine u 23:59 sati.
Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom povodom Svjetskog dana pisanja pisama, koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja, raspisuje natječaj za najbolje pismo s temom 'Zaljubljeni Šenoa i druge ljubavi'. Svojeručno napisano pismo ljubavne tematike, svoja razmišljanja, želje i nade mogu se uputiti nekome imaginarnom kojemu će se moći otvoreno iznijeti ono što je na duši.
Rok prijave je 5. svibnja 2017. godine. 
Fotonatječaj Bilo kuda, čitaj svuda!“ pokreće se u Noći knjige 2017. (točno u podne) sa željom da se odvoji vrijeme za knjigu, ponese sa sobom kamo god se zaputili, zabilježi fotoaparatom i podijele čitateljski trenuci u obitelji, s prijateljima, na planini, uz rijeku, jezero, more, omiljenoga kućnog ljubimca, u javnom prijevozu, kafiću, na trgu, ulici, klupi... u razdoblju od 21. do 27. travnja 2017. godine.
Udruženje 'Oksimoron' raspisuje regionalni natječaj za originalni, neobjavljeni roman na temu 'Dulsinejina priča' u povodu 400. obljetnice smrti Miguela de Cervantesa. Rok za slanje romana je 22. travnja 2017. godine.
Organizacijski odbor 54. “Šimićevih susreta” i Matica hrvatska – Ogranak Grude raspisali su natječaj za najbolje pjesničke radove mladih pjesnika do navršenih 25 godina koji do sada nisu objavili nijednu zbirku. Natječaj traje do 10. travnja 2017. godine.
U sklopu Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani u Hrvatskome narodnom kazalištu Split održat će se Radionica dramskog pisanja koju će voditi Tomislav Zajec. Sudjelovanje u radionici za odabrane polaznike je besplatno. Prijavi je potrebno priložiti kratak životopis i sinopsis za dramsku situaciju temeljem dva zadana i povezana parametra: prostor i okolnost. Rok prijave je 10. travnja 2017. godine. 
Natječajem Grafičke škole u Zagrebu za najbolji pjesnički rad učenika srednjih škola 'Po(e)zitiva' obilježit će se 95. obljetnica rođenja pjesnikinje Vesne Parun. Tema ovogodišnjeg natječaja jest žena u umjetnosti. Natječaj je otvoren od 10. ožujka do 10. travnja 2017. godine.
Povodom manifestacije Noć knjige, kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava nakladnička kuća 'Znanje' pod medijskom podrškom portala za knjigu i kulturu 'Moderna vremena' uključuje se svojim natječajem pod nazivom˝Ja sam pisac˝, a odnosi se na sve kratke priče učenika srednjih školaNagradni natječaj traje od 6. ožujka do 10. travnja 2017. godine u ponoć. 
Hrvatski sabor kulture raspisao je književni natječaj za 36. Susret hrvatskih zavičajnih književnika na koji se primaju poetski, prozni i dramski radovi na sva tri hrvatska narječja. Rok za slanje radova je najkasnije do 5. travnja 2017. godine.
Raspisan je novi natječaj za Nagradu "Dijana Klarić" koja se dodjeljuje u pet kategorija: najbolji putopis (reportaža, esej, blog, poezija ili proza), fotografija, video, projekt i putnik godine. Natječaj je otvoren do 1. travnja 2017. godine. 
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade / Klub prvih pisaca raspisuje 2. natječaj 'Kitica' za najbolju zbirku stihova za djecu i mlade. Natječaj traje do 1. travnja 2017. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Požega raspisala je fotonatječaj "Knjiga svaki dan" na temu fotostih – kreativna fotografija odabranog stiha. Autori trebaju odabrati stih iz pjesme hrvatskog ili stranog pjesnika te snimiti fotografiju. Fotografije se primaju do 1. travnja 2017. u 14 sati.
Fotografski natječaj Gradske knjižnice Samobor na temu knjige i čitanja "Knjiga za svaki dan" traje od 1. veljače do 1. travnja 2017. godine.
Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" iz Šibenika raspisuje nagradni natječaj 'KuŠInza najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika. 
Rok za slanje radova je 31. ožujka 2017. godine.
JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Samobor i Udruga 'Tri rijeke' HPOI, Ivanić-Grad otvaraju natječaj za haiku poeziju na temu
'Bijela roda' na hrvatskom jeziku, s rokom prijave do 31. ožujka 2017. godine. 
"Književna fantastika" počinje izlaziti kao časopis te izdavačka kuća 'Kontrast' i Art-Anima.com organiziraju natječaj za neobjavljene priče 
pisane u ključu znanstvene fantastike, epske fantastike, horora i drugih srodnih žanrova. Tema je slobodna. 
Rok za slanje radova je 31. ožujka 2017. godine.
Otvorene su prijave za književnu stipendiju 'Pisac Grada Graza'. Cilj stipendije je promovirati pisce koji pokazuju inovativan pristup suvremenim temama u estetskom i jezičnom pogledu. Rok prijave je 31. ožujka 2017. godine. 
Svjesne važnosti razvijanja ponosa i ljubavi prema zavičaju i čuvanja jezične i kulturne baštine Školska knjiga i OŠ Augusta Šenoe u Zagrebu povodom Međunarodnog dana materinskog jezika pokrenule su natječaj 'Slovarica mojega kraja'. 
Natječaj traje od 21. veljače do 31. ožujka 2017. godine.
Klub Studenata Filozofskog Fakulteta poziva na natječaj za zbornik radova 'FiKnjiMu u glavu' (film, književnost, muzika). 
U obzir dolaze svi autorski književno-umjetnički tekstovi. Tema natječaja je slobodna. Rok predaje radova je do 18. ožujka 2017. godine.
Zagrebačka Knjižnica Vladimira Nazora raspisuje natječaj za najbolju kratku priču bajkovitog, fantastičnog karaktera "metaFORA" 2017. - Iza zrcala! Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2016. do 15. ožujka 2017. godine.
Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina poziva Vas da svojim stihovima obogatite 36. Recital suvremenoga kajkavskog pjesništva 
"Dragutin Domjanić" - skup književnih, glazbenih, likovnih, folklornih, kazališnih i sakralnih sadržaja posvećenih Recitalu "KAJ v Zelini" uz nastojanje na očuvanju žive kajkavske riječi te njegovanje i promicanje pjesničkog izraza svih kajkavskih krajeva. 
Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2017.  godine.
PS portal objavljuje književni natječaj za prozne radove (neobjavljena priča). Tema je slobodna.
Rok za prijave počinje 10. prosinca 2016. i traje do 10. ožujka 2017. godine.
Časopis za književnost i umjetnost NEMA raspisao je natječaj za najbolju kratku priču u suradnji sa Centrom za kreativno pisanje CeKaPe.
Natječaj je otvoren do 8. ožujka 2017. godine u ponoć.
Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci raspisuje natječaj za umjetničke knjige pod nazivom 'Knjige za gledanje: Knjige za čitanje' za izlaganje u Galeriji 'Šira' u Zagrebu. Tema, format i tehnika do tri umjetničke knjige ili knjige-objekti su slobodni. Rok za dostavu knjiga i prijava za natječaj je 8. ožujka 2017. godine.
Dom omladine Pančevo poziva zainteresirane mlade autore da pošalju radove (do 3 pjesme i/ili 3 kratke pričena 40. natječaj za Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije “Rukopisi 40”. Natječaj je otvoren do 20. veljače 2017. godine.
U povodu Dana Grada Kaštela Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno–likovno–filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom „Kaštelanske štorije 2017.“ (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji inspirirani Kaštelima i životom u Kaštelima – kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti, legenda o Miljenku i Dobrili itd.) mogu biti pisani na hrvatskome književnom jeziku ili dijalektu (čakavici). Natječaj je otvoren od 12. siječnja do 16. veljače 2017. godine.
Upravni odbor Zaklade HAZU s ciljem unapređivanja kulture, umjetnosti, znanosti  i odgoja kao bitnih čimbenika duhovnog, gospodarskog, političkog i sveopćeg napretka Republike Hrvatske objavljuje javni natječaj, koji će biti otvoren do 15. veljače 2017. 
Iz posebnog fonda dodijelit će se pjesnička nagrada Dragutina Tadijanovića, a iz sredstva darovatelja Stipana Bilića-Prcića dodijelit će se književna nagrada.
Streaming videoteka 'Pickbox' raspisuje natječaj 'Bingeaj i zaradi' za najbolju recenziju televizijske serije
Natječaj je otvoren do nedjelje 5. veljače 2016. godine u ponoć.
Čitateljski klub Čitafora Knjižnice Sesvete organizira 4. Natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje pisma je 3. veljače 2017. godine.
Blank_filmski inkubator otvara natječaj za razvoj dugometražnoga igranog filma s rokom prijave do 1. veljače 2017. godine. 
Tema nije zadana, ali poželjni su: drama, triler i krimić
Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić', Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Milivoj Cvetnić' sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2017. godine.
Elektronički književni časopis 'Kritična masa' raspisuje natječaj književne nagrade 'Sedmica & Kritična masa' za mlade pisce (do 35 godina).
U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi). 
Rok prijave je do 31. siječnja 2017. godine. 
Natječaj za mlade pjesnike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske "Goranovo proljeće". Radovi (deset pjesama) mogu biti u formi pjesme ili pjesme u prozi. Izbor tema i motiva potpuno je slobodan. Radove treba poslati najkasnije do 23. siječnja 2017. godine.
Zelena akcija u suradnji s Booksom raspisuje književni natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme (slam, epigrami...) žanra Cli-fi
Podloga moraju biti klimatske promjene, a radovi se moraju odnositi na budućnost, dok su tema i način obrade dani na slobodu autorima. Natječaj je otvoren od 13. prosinca 2016. do 22. siječnja 2017. godine u 23:59 sati.
Ogranak mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika raspisuje natječaj za kratke dramske tekstove, koji će biti uprizoreni u sklopu 3. izdanja Dana Ogranka mladih HDDU-a u Gradskome dramskom kazalištu "Gavella". Tema ovogodišnjeg natječaja je "Klupa u parku". 
Dramske tekstove, žanra po vlastitom izboru, autori mogu poslati do 15. siječnja 2017. godine.
Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca dodjeljuju nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini. Tema priče mora biti vezana za Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu. Rok prijave je 10. siječnja 2017. godine. 
Gradsko kazalište lutaka Split, organizator Festivala hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić' poziva pisce da prijave svoje nove dramske tekstove na Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Rok za prijavu je 8. siječnja 2017. godine. 
Varaždinske vijesti raspisuju 1. književni natječaj za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkoga žanra "Klopotec".
Radovi se primaju do 1. siječnja 2017. godine.
________________________________________________________________________________________________________________________
2016. godina:

Natječaj europske mreže kazališnog prevođenja Eurodrama odnosi se na dramska djela koja su u cijelosti ili djelomično prevedena (bar deset posto). Rok za slanje radova je 31. prosinca 2016. godine.
Povodom obilježavanja obljetnice smrti pjesnika Alekse Šantića SPKD 'Prosvjeta' iz Mostara organizira 4. Šantićev festival djece pjesnika.
Rok za prijavu radova (do tri pjesme) je 31. prosinca 2016. godine. 
Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držićneovisno o vrsti i tematici te pisano hrvatskim jezikom, koje do konačne odluke Stručnoga povjerenstva nije izvedeno ni objavljeno u bilo kojem obliku. 
Prijave se podnose se u roku od 45 dana od dana objave u „Narodnim novinama“
U organizaciji križevačke OŠ Ljudevita Modeca Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ''Dr. Stjepan Kranjčić'' od 15. listopada do
15. prosinca 2016.
 godine otvoren je natječaj za 6. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić'', koje ima nakanu potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih radova (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Organizatori predlažu da tema radova ovoga natječaja budu hrvatski sveci i blaženici.
Međunarodni natječaj poezije i video-poezijeGlas pjesnika“ na temu mira "Dignite se na noge graditelji mira" u kojemu mogu sudjelovati talijanski i strani autori od 18 godina pa nadalje. Natječaj je otvoren do 20. studenoga 2016. godine.
  Studio Artless i 14. Festival prvih otvaraju natječaj za prijavu umjetničkih radova na temu 'Pravo na (po)grešku'.
  Rok za prijave radova je 15. studenoga 2016. godine.
  Gradsko kazalište Scena 'Gorica' i Kazalište Moruzgva objavljuju javni poziv za novi dramski tekst, nezaboravnu i duhovitu komediju o današnjemu hrvatskom društvu, čija je praizvedba planirana za listopad 2017. godine. Komedija treba biti napisana za tri do pet uloga, tema je slobodna, ali je poželjno da se promatra iz ženske perspektive. Natječaj je otvoren do 1. studenoga 2016. godine.
  Gradska knjižnica Solin povodom Mjeseca hrvatske knjige organizira VI. Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu 2016. godine.
  Rok za prijavu je 1. studenoga 2016. godine.
  Međunarodni natječaj časopisa "Kvaka" za najljepšu priču o svom gradu (na osnovi stvarnih doživljaja, a može biti i fikcija) organiziran je povodom 120. obljetnice kada je u listopadu 1896. godine, na preporuku biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Marija Jurić Zagorka primljena u redakciju časopisa "Obzor". Radovi se primaju do 31. listopada 2016. godine.
  Književni krug Karlovac raspisuje nagradni natječaj za kratku pričuZlatko Tomičić’. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2016. godine. 
  Međunarodni natječaj “Castello Di Duino”za pjesmu ili dramu/monolog na temu “From generation to generation” (uz prijevod na talijanski jezika). Rok za prijavu je 31. listopada 2016. godine.
  Projekt "Mala noćna čitanja" u okviru Centra za dramsku umjetnost raspisuje natječaj za originalni dramski tekst s namjerom izvedbe, promicanja i afirmacije izvedbenih tekstova mladih autora u produkciji KUFER-a. Natječaj traje do 20. listopada 2016. godine.
  Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak raspisala je natječaj za novu književnu nagradu „Tea Benčić Rimay“ koja će se dodjeljivati za neobjavljene zbirke pjesama u prozi. Natječaj je otvoren do 17. listopada 2016. godine.
  Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak potiče vas da potaknete i probudite svoju kreativnost kroz fotografiju uz čitanje i što knjiga znači za vas te gdje ju sve nosite sa sobom na fotonatječaju „Selfie – Čitam 100 na sat“ do 10. listopada 2016. godine.
  Un-label poziva umjetnike koji djeluju u području izvedbenih umjetnosti da se uključe u izradu priručnika umjetničkog rada  - brošure s primjerima dobre prakse inkluzivnih izvedbenih umjetnosti s osobama s invaliditetom u Europi. Un-Label je otvorena zajednica koja okuplja umjetnike iz cijele Europe i različitih umjetničkih disciplina poput plesa, glazbe, akrobacije, drame, poezije. Svoj fokus usmjerili su prema različitostima, a ne prema sposobnostima. Rok za slanje prijedloga je 1. listopada 2016. godine. 
  Centar za ženske studije objavljuje natječaj za znanstveni, stručni ili umjetnički rad za dodjelu Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Natječaj je otvoren do 1. listopada 2016. godine.
  Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije Slavko Kolar – književni dani raspisuje Natječaj za kratku priču – satiru. Tema kratke priče-satire je slobodna. Rok za prijavu je 30. rujna 2016. godine.
  Društvo za znanstvenu fantastiku 'SFera' raspisuje natječaj za priče svih žanrova spekulativne fikcije (znanstvena fantastika, fantasy, nadnaravni horor) inspirirane Barcelonom, Katalonijom i/ili Španjolskom na hrvatskom ili engleskom jeziku.
  Rok za slanje je 30. rujna 2016. godine (ako se šalje priča na engleskom).
  Royal College of Art iz Londona otvorio je međunarodni natječaj IAAC za najbolju umjetničku kritiku na engleskom i kineskom jeziku. Cilj natječaja poticanje je neovisnoga kritičkog praćenja suvremene umjetnosti, kvalitetnog pisanja, kritičkog razmišljanja i dijaloga. 
  Rok za prijavu je 25. rujna 2016. godine.
  Hrvatska gospodarska komora uz podršku Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport organizira nacionalnu akciju s literarnim natječajem "Kupujmo hrvatskokao najsnažniji simbol zaštite vlastitih vrijednosti i poticaj proizvodnje u jačanju svijesti nacije o važnosti kupovanja domaćih proizvoda u kojoj će biti nagrađeni najkreativniji učenici koji prijave svoje individualne literarne radove.
  Rok za prijavu/slanje radova je 20. rujna 2016. godine.
  Hrvatsko društvo pisaca poziva vas da nominirate tri najbolje pjesme (ljubavna pjesma, pjesma o ratu i najpopularnija hrvatska pjesma), koje će biti objavljene u zborniku 'World Poetry Book' čiji je cilj predstaviti najreprezentativnija poetska ostvarenja koja dočaravaju nacionalnu kulturu u cijelosti iz 50 zemalja diljem svijeta. Svaka zemlja predstavit će se s pjesmama na izvornom jeziku i u engleskom prijevodu. 
  Rok za slanje nominacija je 16. rujna 2016. godine.
  Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuje Poziv za sudjelovanje na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem 'Preko granica' - opresija i imperativ solidarnosti. 
  Rok za prijavu je 15. rujna 2016. godine.
  Spisatelji zainteresirani za pitanja feminizma i socijalne pravde mogu se prijaviti za tromjesečnu stipendiju neprofitne feminističke medijske organizacije "Bitch Media" pisanjem online članakaKrajnji rok za prijavu je 15. rujna 2016. godine.
  Ministarstvo kulture dodjeljivat će godišnje potpore autorima za poticanje književnoga stvaralaštva - književno-umjetnički rad, prijevode na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća te književnopovijesni rad na pripremi sabranih, odabranih i kritičkih izdanja djela hrvatskih autora. Ponude na ovaj javni poziv mogu se podnositi do 2. rujna 2016. godine.
  Društvo za znanstvenu fantastiku 'SFera' raspisuje natječaj za priče svih žanrova spekulativne fikcije (znanstvena fantastika, fantasy, nadnaravni horor) inspirirane Barcelonom, Katalonijom i/ili Španjolskom na hrvatskom ili engleskom jeziku.
  Rok za slanje je 1. rujna 2016. godine (ako se šalje priča na hrvatskom).
  Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu raspisala je ovogodišnji natječaj za dodjelu nagrade „Anđelko Novaković“ za neobjavljenu zbirku pjesama. Rok za prijavu je najkasnije do 1. rujna 2016. godine.
  Portal Drame.hr objavljuje natječaj za financiranje prijevoda drama na strane jezike. Natječaj je otvoren do 1. rujna 2016. godine, a u selekciju ulaze tekstovi pristigli na portal od prošlog natječaja do navedenog roka. Žiri će izabrati jednu dramu koja će se prevesti na strani jezik po izboru autora, u dogovoru s uredništvom portala.
  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) raspisuje natječaj za književnu nagradu 'Zvonko'. Nagrada se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni rukopis za djecu i mlade. Rok za prijavu je 29. kolovoza 2016. godine.
  11. fotografski natječaj “Smiješak… čitajte!”, koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Natječaj počinje 1. lipnja i traje do 25. kolovoza 2016. godine.
  Udruga studenata filoloških smjerova Filozofskoga fakulteta u Splitu "iTHEom" poziva mlade znanstvenike i istraživače da se prijave na Prvi međunarodni simpozij mladih anglista, kroatista i talijanista "Juriš na posljednje margine". Rok za prijavu je 15. kolovoza 2016. godine.
  Regionalni časopis 'Zent' raspisuje otvoreni poziv za prijem radova autora različitih disciplina na temu 'Rad' koji će biti sastavni dio drugoga tiskanog izdanja časopisa. Rok prijave je 15. kolovoza 2016. godine. 
  Centar za kreativno pisanje poziva na šestu Ljetnu školu pisanja CeKaPe-aDa biste ušli u izbor za vrijednu nagradu, odgovorite na pitanje: 'Zašto pišem / Zašto želim početi pisati?'. Najkreativniji odgovor bit će nagrađen besplatnom kotizacijom za Ljetnu školu CeKaPe-a u radionici po izboru. Rok za prijavu je 10. kolovoza 2016. godine.
  Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva 'Tinta 910' iz Rijeke objavljuje međunarodni književno-likovni i fotografski natječaj (za kratku prozu i poeziju) na kojemu mogu sudjelovati i amateri i profesionalci. Odabrani radovi bit će prezentirani u sklopu programa „Učka mi se!".
  Tema natječaja je Učka, a rok prijave 8. kolovoza 2016. godine. 
  'PS-Portal' objavljuje književni natječaj za poetske radove. Tema je slobodna. Natječaj počinje 1. svibnja i traje do 30. srpnja 2016. godine.
  Šangajska knjižnica, sestrinska knjižnica Knjižnica grada Zagreba i projekt „Windows of Shanghai“ četvrtu godinu za redom otvorili su natječaj „Shaghai Get-Together“. Pozivaju sve zaljubljenike u Kinu i kinesku kulturu da svoje originalne književne radove na kineskom ili engleskom jeziku ili fotografije prijave do 30. srpnja 2016. godine. 
  Natječaj za 13. godišnju književnu nagradu 'VBZ – Tisak Media' 2016., koja se dodjeljuje najboljemu neobjavljenom romanu na hrvatskome jeziku otvoren je do 15. srpnja 2016. godine.
  "The Split Mind", časopis za književnosti i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu, objavljuje natječaj za kratku prozu i poeziju
  (najviše pet pjesama i/ili dvije priče) za sljedeći broj. Rok je 15. srpnja 2016.
  godine.
  Portal "Crna ovca" raspisuje četvrti natječaj za kratku priču na temu ,,sloboda’’, ali i na slobodnu temu. 
  Natječaj je otvoren do 10. srpnja 2016. godine. 
  3. srpnja 2016. u 20 sati u klubu 'Močvara' (Trnjanski nasip bb) održat će se Drugo državno prvenstvo Hrvatske u slam poeziji. Poezija bi trebala biti narativna i angažirana (do tri minute). Publika i žiri glasuju prema osobnome senzibilitetu. Pobjednik prvenstva dobiva besplatno putovanje u Belgiju na Europsko prvenstvo u slam poeziji. Prijave za natječaj su do 2. srpnja 2016. godine.
  Pozivaju se svi zainteresirani autori i autorice koji poeziju pišu u obliku soneta da se jave na natječaj u organizaciji 'Petrarca Festa' – neformalnoga pjesničkog festivala koji se tradicionalno organizira u Zagrebu povodom proslave rođendana Francesca Petrarce 20. srpnja.
  Rok za prijavu je od 1. lipnja do 1. srpnja 2016. godine.
  XI. Deretin natječaj za neobjavljeni roman i nagradu "Miroslav Dereta" otvoren je do 1. srpnja 2016. godine.
  Udruga Kultipraktik pokreće godišnju Književnu nagradu 'Post scriptum' za književnost na društvenim mrežamaautorskim Facebook profilima ili stranicama. Rok za prijavu je 1. srpnja 2016. godine.
  Europski institut za Sredozemlje objavio je otvoreni poziv za prijave na 9. izdanje Međunarodnoga natječaja za kratku priču 'More riječi', koji će ove godine biti posvećen borbi protiv 'svih oblika nasilja nad ženama'. Natječaj je otvoren do 2. lipnja 2016. godine.
  U spomen na pjesnika Branka Miljkovića raspisan je 14. međunarodni pjesnički natječaj "Između dva svijeta", koji je otvoren do
  1. lipnja 2016. godine.
  Društvo hrvatskih književnika objavljuje natječaj za rukopis romana za djecu i mlade na temu Sigetske bitke u povodu obilježavanja njezine 450. obljetnice. Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2016. godine.
  Catalunya Litèraria Fundació "Privada" poziva pisce i audiovizualne umjetnike da se prijave za nagradu za eseje iz humanistike na zadanu temu: Država blagostanja i ljudsko nezadovoljstvo. Radove je moguće predati na engleskom, francuskom, talijanskom i katalonskom jeziku do 31. svibnja 2016. godine.
  Natječaj za najbolju filmsku ili televizijsku recenziju Matej Lovrić’ - gledaj, piši i osvoji super nagrade! Recenzije moraju stići zaključno s ponoći 31. svibnja 2016. godine. Tko je Matej Lovrić?
  CEATL, Europski savez udruga književnih prevoditelja, otvara natječaj "Slike prijevoda" za amaterske vizualne umjetnike da pošalju radove koji tematiziraju važnost i prirodu književnih prijevoda i prevoditelja. Rok za prijavu je 22. svibnja 2016. godine. 
  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade "Klub prvih pisaca" s ponosom i ove godine raspisuje 2. natječaj 'Piširiši' za najbolju slikovnicu. Rukopisi i ilustracije mogu se slati do 20. svibnja 2016. godine.
  Hrvatsko narodno kazalište Split objavilo je javni poziv za novi dramski tekst u sklopu projekta 'Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i obiteljskog života'. Prijave se primaju do 15. svibnja 2016. godine.
  Kulturno-turistička manifestacija MasterCard 'Brod knjižara – Brod kulture' objavila je početak 7. natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču. Trajanje natječaja od 15. travnja do 15. svibnja 2016. godine.
  Zagrebu i Osijeku održat će se 15. izdanje Festivala europske kratke priče, koji je raspisao natječaj za kratku priču. Ovogodišnja je tema natječaja "O granicama: slobodna tema". Natječaj je otvoren od 19. travnja do 9. svibnja 2016. godine u 23:59 sati.
  Književni natječaj "Vranac" – izbor tri najbolje kratke priče održat će se za vrijeme 8. međunarodnoga književnog festivala "Odakle zovem" u Podgorici, koji organizira knjižara 'Karver'. Priče se mogu slati od 1. ožujka do 1. svibnja 2016. godine.
  Gradska knjižnica Samobor raspisuje tradicionalni natječaj za autore kratkih priča, a tema kratke priče je slobodna.
  Rok za prijavu radova je 30. travnja 2016. godine.
  Časopis 'Poezija' (koji objavljuje Udruženje Anpu) objavio je "Poziv Pjesnikuza tekstove za novi broj. 
  Radovi se šalju do 30. travnja 2016. godine.    
  Udruženje 'Oksimoron' raspisuje regionalni natječaj za priču ili esej na temu “Čovjek bez osobina“ u sklopu projekta „Preispitivanja“.
  Rok za slanje radova je 30. travnja 2016. godine. 
  LegendFest poziva sve umjetnike iz bilo kojeg područja umjetnosti na prijavu projekata za ovogodišnje izdanje uspješnog festivala koji će se održati u tri županije. Središnja tema ovogodišnjega Legendfesta Lukavec jesu zmajevi priče, legende, mitovi o njima (prvenstveno vezani uz Turopolje i Zagrebačku županiju imaju prednost pri odabiru). Rok za prijavu je 20. travnja 2016. godine.
  Klub 'Reč i glas' u suradnji s 'Leila knjige i ploče' objavljuje natječaj za kratku priču pod nazivom 'Vilinske priče' s rokom prijave do
  15. travnja 2016. godine. 
  Književni klub 'Mala ptica' raspisuje 3. međunarodni književni natječaj 'Vječiti nesmirajnikza poeziju, prozu, esej i haiku povodom manifestacije „Momini dani“ 2016. u Mirijevu. Natječaj je otvoren od 1. ožujka do 15. travnja 2016. godine.
  Hrvatski sabor kulture raspisao je književni natječaj za 35. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, koji će biti održan 2. srpnja 2016. u Zagrebu na kojemu će biti predstavljena najbolja književna ostvarenja hrvatskih zavičajnih književnika, a autorima najboljih poetskih, proznih i dramskih radova na sva tri hrvatska narječja: kajkavsko, čakavsko i štokavsko na Susretu će biti dodijeljene plakete.
  Rok za slanje radova je 10. travnja 2016. godine.
  Radio Bijelo Polje raspisuje međunarodni natječaj za zbirku kratkih priča (epska ili znanstvena fantastika, fantazija, horor, legende i vilinske priče) s motivom svemira (mikro ili makrokozmosa) pod nazivom “Makrokozma 21″ za 4. Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2016., koji je posvećen Petru II. Petroviću Njegošu povodom 165 godina od njegove smrti. 
  Rok za predaju radova je 10. travnja 2016. godine. 
  Povodom manifestacije Noć knjige 2016., kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, nakladnička kuća "Znanje" organizira nagradni natječaj za učenike "Ja sam pisac" u svrhu promicanja ljubavi prema knjizi, čitanju i književnom stvaralaštvu s ciljem populariziranja knjige među mladim naraštajima. Natječaj za kratku priču može biti unutar jedne od četiri ponuđenih tematskih kategorija: ljubavna priča, krimi-triler priča, povijesna priča, paranormalna, fantasy ili SF priča. Natječaj traje od 20. veljače do 5. travnja 2016. godine.
  Međunarodni pogranični susreti 'Forum Tomizza' objavljuje 11. Međunarodni književni natječaj "Lapis Histriae" za kratku priču
  Tema ovogodišnjeg natječaja je ZID. Pišite o kulturnim stereotipima, izbjegličkoj krizi, o stvarnim i mentalnim zidovima i žičanim preprekama…, ali i o barikadama i pružanju otpora novim podjelama! Rok slanja tekstova je 1. travnja 2016. godine.
  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade 'Klub prvih pisaca' poziva zainteresirane pjesnike da prijave svoje uratke na Natječaj 'Kitica' za najbolju zbirku pjesama za djecu i mlade. Rok za slanje radova je od 1. ožujka do 1. travnja 2016. godine.
  Nagrada "Dijana Klarić“ pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su cjelokupni život i rad bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Kako bi njezina ljubav prema životu i putovanju nastavila inspirirati i druge, nagradu pokreću Hrvatski klub putnika i njezina obitelj, a dodjeljuje se prilikom Croatian Travel Festivala u Šibeniku. 
  Natječaj za putopis, fotografiju ili video s putovanja otvoren je od trenutka raspisivanja do 1. travnja 2016. godine. 
  27. po redu natječaj za XXVII. Međunarodni festival poezije i pjesnika Subotica – Palić 2016. bit će otvoren do 1. travnja 2016. godine. Treba poslati tri pjesme, a tema je slobodna.
  Udruženje pisaca „Glas korijena“ iz Niša raspisuje 26. međunarodni pjesnički natječaj za tiskani zbornik “Sinđelićeve čegarske vatre 26″. Tema je slobodna. Natječaj je otvoren do 1. travnja 2016. godine.
  Gradska knjižnica i čitaonica Požega raspisuje natječaj za izložbu fotografija "Knjiga svaki dan", a tema natječaja je "Ja sam knjiga. Stopi se s naslovnicom, poistovjeti se s likom". Fotografije trebaju prikazati interakciju čovjeka i knjige. 
  Fotografije se primaju do 1. travnja 2016. godine do 14 sati.
  Udruga 'Pasionska baština' poziva sve zainteresirane da se pridruže radu XI. bijenalnoga znanstvenog skupa s temom 'Pasionska baština kajkavskih krajeva', koji će progovoriti o pasionskim sadržajima kroz povijesne, teološko-filozofske, književne, glazbene, likovne i pučke (etnološke i etnomuzikološke) sadržaje. Rok za prijavu je najkasnije do 31. ožujka 2016. godine.
  Redovitii studenti stariji od 18 godina mogu se prijaviti na natječaj za najbolji studentski esej na zadanu temu: 'Mnoštvo jezika, jedan svijet' te osvojiti put u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku. Rok prijave je 31. ožujka 2016. godine. 
  U želji da pomogne autorima, po zasluzi i kvaliteti koji će nesumnjivo biti jedini kriteriji, Književni klub “Sirin” u suradnji s poetskom grupom “Fenjerska svjetla” organizira natječaj za neobjavljenu knjigu. Natječaj traje do 31. ožujka 2016. godine.
  Udruga 'KALibra' iz Karlovca raspisuje natječaj za izradu autorske slikovnice 'Moja prva knjiga'. Krajnji rok za predaju je 31. ožujka 2016. godine.
  Književni Fond Sekcije Višegrad u suradnji s 'Andrićgradom' objavljuje drugi natječaj za pjesničke nagrade. Tema natječaja su Pjesme Andrićgradu – njegovim Tvorcima, Porukama i Utiscima. Pjesme se mogu slati u periodu od 1. veljače do 31. ožujka 2016. godine.
  Prijave na blogerski natječaj Centra za kreativno pisanje moguće je izvršiti slanjem originalnoga naslova bloga do 25. ožujka 2016. godine. Potrebno je i ukratko opisati temu bloga.
  U povodu 950. obljetnice prvog spomena Šibenika i 150. obljetnice osnutka Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" raspisuje nagradni natječaj "KuŠIn" za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika
  Rok za predaju priče je 23. ožujka 2016. godine.
  Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj dodjeljuju nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu pričuMoje drago serce" potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenome noć uoči smaknuća dragoj ženi Ani Katarini.
  Tema priče mora biti vezana za Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu. Radovi se šalju do 17. ožujka 2016. godine.
  7. Europski Facebook pjesnički festival održat će se na Novosadskome sajmu u okviru 22. međunarodnoga Salona knjiga. Pozivaju se pjesnici da slanjem jedne svoje neobjavljene pjesme na materinjemu jeziku sudjeluju na festivalu. Prijave su do 15. ožujka 2016. godine.
  Pjesnički natječaj "Dječje carstvonamijenjen je učenicima osnovnih škola. Tema je slobodna, a broj radova koje jedan autor može poslati nije ograničen. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2016. godine.
  Kreativna radionica 'Balkan' raspisala je natječaj za Zbornik poezije za djecu, koji počinje 15. veljače 2016. i traje do 15. ožujka 2016. Na siteu krbalkan.rs objavljivat će se radovi koji su uvršteni u Zbornik. 
  Založba "Procultura" iz Ljubljane poziva vas da svojom poezijom (dvije pjesme) sudjelujete u kreiranju zbornika pjesama “Beograd”.
  Krajnji rok za slanje radova je 15. ožujka 2016. godine.
  Svi se smiju isto na svim jezicima, dan bez smijeha je propao pa iako su neki osmijesi gorči od suza, smijete se s nama! Prijavite se na natječaj "metaFORA 2016. se smije!s vlastitom kratkom pričom humorističkog žanra
  Natječaj je otvoren od 13. studenog 2015. do 13. ožujka 2016. godine. 
  Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini. Pozivaju se autori da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 13. ožujka 2016. godine, između kojih će stručni izbornik odabrati one koje će se tiskati u zbirci pjesama XXIII. "Verši na šterni".
  Međunarodna znanstvena konferencija "Književnost susreta" poziva sve zainteresirane studente na studentsku konferenciju, koja će se održati u okviru književnog festivala u Sarajevu. Zainteresirani mogu poslati radove iz područja teorije književnosti, koji su u vezi s jednim od tri tematska okvira konferencije: Književnost i ideologija, Književnost i komunikacija te Književnost i Drugi od 1. prosinca 2015. godine do 1. ožujka 2016. godine.
  U povodu održavanja jubilarne 25. Čakavske večeri OŠ Bijaći i Agencija za odgoj i obrazovanje objavljuju natječaj „ČA u versin, riči i pinelu“. U obzir se uzimaju teme koje su vezane uz čakavsko govorno područje. Literarni radovi moraju biti pisani čakavskim narječjem. 
  Teme literarnog stvaralaštva mogu biti: Misto moga ditinjstva;  U mojoj štradi;  Stađuni u mome mistu; Beside naši pradidov i slično.
  Rok za prijavu radova je 29. veljače 2016. godine.
  Natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda" održava se za učenike osnovnih i srednjih škola, a ovogodišnja tema natjecanja za učenike srednjih škola jest "Sa smijehom ozbiljno" i čitaju se naslovi humorističnog žanra (Ivo Brešan, Tahir Mujičić i Ante Tomić).
  Županijska razina natjecanja održat će se 26. veljače 2016. godine.
  Europski dom Zagreb uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH provodi natjecanje "Europa u školi" već 22. godinu za redom. Institucije Europske unije proglasile su 2016. godinu Europskom godinom protiv nasilja nad ženama i djevojčicama pa je to stoga i tema ovogodišnjega natjecanja. Rok za školsku razinu natjecanja je do 26. veljače 2016. godine.
  Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresirane mlade autore da pošalju radove (tri pjesme i/ili tri priče) na ovogodišnji 39. po redu natječaj za Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora ex-Yu „Rukopisi 39“. Natječaj traje do 20. veljače 2016. godine.
  U povodu Dana Grada Kaštela Gradska knjižnica Kaštela raspisuje literarno-likovno-filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom 'Kaštelanske štorije' 2016. Literarni radovi poslani na natječaj (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji) inspirirani Kaštelima i životom u Kaštelima – kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti, legenda o Miljenku i Dobrili itd.) mogu biti pisani na hrvatskom književnom jeziku ili dijalektu (čakavici).Natječaj je otvoren do 15. veljače 2016. godine.
  Uredništvo časopisa 'Život umjetnosti' poziva zainteresirane autore da se jave s prijedlozima tekstova za idući 98. broj časopisa na temu 'Metafora  prtljage' - kritički osvrti i razgovori koji promišljaju stvarnu i metaforičku prtljagu u mediju fotografije i fotografski relacioniranim umjetničkim praksama. Rok prijave prijedloga i sažetaka je 8. veljače 2016. godine, a rok za završne tekstove 31. ožujka 2016. godine.  
  Pasionska baština i Društvo hrvatskih književnika raspisuju natječaj za književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke. Rok je 1. veljače 2016. godine.
  Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić', Hrvatska Kostajnica, objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade "Milivoj Cvetnić" utemeljene sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti, a sastoji se od plakete i tiskanja nagrađene knjige pjesama, a namijenjena je mladim i neafirmiranim pjesnicima. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2016. godine.
  Čitateljski klub 'Čitafora' Knjižnice Sesvete organizira 3. Natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje pisama je 31. siječnja 2016. godine.
  "Stanica" - Servis za savremeni ples poziva autore (pisce, kritičare, istraživače i teoretičare) na edukacijski program u području kritičkih praksi u suvremenim izvođačkim umjetnnostima. Rok za prijavljivanje je 18. siječnja 2016. godine.
  Natječaj za mlade pjesnike - učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske "Goranovo proljećeu formi pjesme ili pjesme u prozi
  Izbor tema i motiva potpuno je slobodan. Rok prijave je 15. siječnja 2016. godine. 
  Nagrađeni učenici sudjelovat će na svečanosti otvaranja Goranovog proljeća 21. ožujka 2016. u Lukovdolu.
  Prirodoslovno-matematička udruga studenata PRIMUS objavljuje natječaj za najbolju kratku priču, pjesmu i znanstveno-popularni uradak. Natječaj simbolično nosi naziv “Kvant književnosti” jer mu je jedan od ciljeva poticanje pisanja radova popularno-znanstvene tematike. 
  Tema natječaja je slobodna u svim kategorijama (poezija i proza). Radovi se primaju do 15. siječnja 2016. zaključno u ponoć. 
  Austrijski kulturni forum Zagreb raspisuje natječaj za godišnju Nagradu za promicanje suvremene austrijske književnosti 'Albert Goldstein'. Nominacije, koje uključuju prijedlog jednoga naslova (poezija ili proza), kratak opis projekta, bibliografiju austrijskog autora kao i financijski plan i imenovanje prevoditelja predaju se najkasnije do 15. siječnja 2016. godine.
  Međunarodni natječaj za mlade filmske kritičare u sklopu online festivala balkanskoga kratkometražnog filma 'altcineAction!'. Prijave traju
  do 15. siječnja 2016., a na internetskoj stranici Festivala mora s
  odabrati i recenzirati najmanje pet od 57 ponuđenih filmova. 
  Gradsko kazalište  lutaka  Split, organizator Festivala hrvatske drame za djecu, s ciljem poticanja domaćega dramskog stvaralaštva za djecu objavljuje Javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu Nagrade 'Mali Marulić'. Tekstovi se primaju od 10. kolovoza 2015. do 10. siječnja 2016. godine.
  Književni časopis 'Hourglass Literary Magazine' raspisuje književni natječaj za autore koji pišu na h/b/s/c jezicima kao i pisce koji pišu na engleskom jeziku odnosno autore iz dijaspore za izbor najboljih radova u tri kategorije: kratka priča, esej i pjesma.
  Natječaj počinje 20. listopada 2015., a preliminarni rok završava 1. siječnja 2016. godine.
  _________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  2015. godina:

  Kreativna radionica 'Balkan' obnavlja međunarodni natječaj za prikupljanje radova za knjigu 'Zbornik aforizama i karikatura' - četvrtu knjigu u knjižnici ANTOLOGIJA. Natječaj počinje 10. listopada 2015. i traje sve dok se ne prikupi materijal za knjigu.
  U povodu obilježavanja devedesete obljetnice smrti pjesnika Alekse Šantića SPKD „Prosvjeta“ Mostar organizira 3. Šantićev festival djece pjesnika, koji će biti održan 1. i 2. veljače 2016. godine u Mostaru. Na festivalu mogu sudjelovati učenici osnovnih škola.
  Natječaj je otvoren do 31. prosinca 2015. godine.
  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2015. godinu. Svaki autor može prijaviti jedno novo dramsko djelo neovisno o vrsti i tematici djela koje nije izvedeno ni objavljeno u bilo kojem obliku. 
  Rok za prijavu je 19. prosinca 2015. godine.
  "Kritična masa" raspisuje ovogodišnji natječaj za književnu nagradu "Sedmica" za mlade pisce (do 35 godina). U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi - roman, novela). 
  Prijave se šalju od dana objave natječaja do 15. prosinca 2015. godine.
  Natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda" održava se za učenike osnovnih i srednjih škola, a ovogodišnja tema natjecanja za učenike srednjih škola jest "Sa smijehom ozbiljno" i čitaju se naslovi humorističnog žanra (Ivo Brešan, Tahir Mujičić i Ante Tomić).
  Školska razina natjecanja održat će se 11. prosinca 2015. godine.
  P.E.N. Centar Bosna i Hercegovina i književna mreža TRADUKI pozivaju književnike i književne prevoditelje na natječaj "Europski rezidencijalni program Sarajevo". Prijave su do 10. prosinca 2015. godine.
  Državni arhiv u Zagrebu raspisuje nagradni natječaj za srednje škole grada Zagreba za najbolji literarni rad na temu 'Arhiv / arhivsko gradivo / arhivist'. Natječaj je organiziran u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Školskom knjigom te će trajati 
  od 1. do 30. studenoga 2015. godine kada je i rok za dostavu radova. Podjela nagrada održat će se tijekom Noći muzeja 29. siječnja 2016. godine.
  Medijska škola pri Sveučilištu Bournemouth prima prijave za 'New Media Writing Prize'. NMWP traži inovativno i interaktivno pripovijedanje (fikcije ili nefikcije) pisano posebno za čitanje na osobnim kompjutorima, internetu, iPadima ili mobilnim telefonima. Može se raditi o kratkoj priči, noveli, dokumentarnom zapisu ili pjesmi koji koriste alate (riječi, slike, filmove, animaciju) koji traže interakciju čitatelja. Rok prijave je 27. studenoga 2015.
  Klub studenata elektrotehnike 'KSET' i ove godine organizira natječaj za najbolju kratku priču. Američki časopis 'Underpass' prevest će priču koja dobije prvu nagradu, a 'SpeakUp' drugoplasiranome autoru poklanja 25% popusta na konverzacijski tečaj engleskog jezika.
  Prijave se mogu slati od 20. listopada do 20. studenoga 2015. godine. 
  Društvo SFera raspisuje natječaj za neobjavljene domaće radove na temu SF i fantasy krimića i špijunskih kratkih priča i novela.
  Rok za slanje priča je 11. studenoga 2015. godine.
  Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. FP svake godine proglašava središnju temu, a to je solidarnost
  Prijave s opisom rada i biografijom autora možete poslati do 10. studenoga 2015. godine.
  Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac'  iz Siska raspisuje natječaj za književnu nagradu 'Tea Benčić Rimay'. Na natječaj se šalju rukopisi neobjavljenih zbirki pjesama u prozi, a otvoren je do 7. studenoga 2015. godine.
  Uz Dan sjećanja na Vukovar (18. studenoga 2015.) 'Kulturni četvrtak u Sesvetama' (Knjižnica Sesvete) i Udruga HVIDRA Sesvete potaknuli su literarni natječaj za učenike osnovnih škola Grada Zagreba "Moja himna 5". Natječaj je otvoren od 30. rujna do 3. studenoga 2015. godine.
  Gradska knjižnica Trogir objavljuje nagradni natječaj za neobjavljenu kratku priču 'Priča se (p)o gradu'. Jedini je uvjet da priča ima poveznicu s Trogirom. Natječaj je otvoren do 1. studenoga 2015. godine. 
  Gradska knjižnica Solin povodom Mjeseca hrvatske knjige organizira V. natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu 2015., a tema je slobodna. 
  Rok za prijavu je do 1. studenoga 2015. godine.
  The Hakluyt Society raspisuje nagradni natječaj za esej na engleskom jeziku s rokom prijave 1. studenoga 2015. godine.
  Novi sarajevski časopis 'Poezija' poziva autore da pošalju svoje radove (najviše tri neobjavljene pjesme) za prvi broj časopisa.
  Rok za prijavu je 31. listopada 2015. godine.
  'Prirok' je kulturno-edukativni projekt zamišljen kao kreativna platforma za povezivanje mladih spisateljskih talenata s hrvatskim književnicima i razvijanje književne kulture mladih. Organizator Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) poziva sve zainteresirane autore od 16 do 30 godina da se za novu sezonu književnih susreta odazovu do 28. listopada 2015. godine. Sudjelovanje je besplatno.
  32. izdanje međunarodnog festivala 'Sarajevska zima' održat će se pod motom 'Duša / duša umjetnika - duša grada'. Program se sastoji od kazališnih predstava, koncerata, filmova, likovnih izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa te programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa. Prijave za sudjelovanje moraju biti dostavljene do 21. listopada 2015. godine. 
  Hrvatska gospodarska komora provodi tradicionalnu nacionalnu akciju 'Kupujmo hrvatsko!' za likovne i literarne radove s dodjelom nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola. Radove treba poslati žurno do 16. listopada 2015. godine.
  Mala performerska scena i multidisciplinarni projekt 'Freaky Friday' raspisuju novi natječaj za najbolju kratku priču strave
  Rok za slanje priča je 5. listopada 2015. godine.
  Konkretna Alternativa Srbije (KAS) raspisala je javni natječaj socijalne poezije (tri pjesme) za pjesnike iz cijele regije pod imenom
  "Probudi se, pokreni se!" u želji da se promovira književnost koja je izgubila svaki realni smisao. Za promoviranje kulture potrebna je samo dobra volja! Natječaj traje do 5. listopada 2015.
  godine.
  Kreativni kutak Dr. Aleksandar Sabovljev”, Ečka poziva sve učitelje koji se bave kreativnim, umjetničkim, sportskim ili istraživačkim radom na sudjelovanje na međunarodnom natječaju “U čast učitelju”. Natječaj je otvoren do 1. listopada 2015. godine.
  Centar za ženske studije objavljuje Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na temu žena odnosno rodne problematike. 
  Natječaj je otvoren do 1. listopada 2015. godine.
  Izdavačka kuća Arsseptima u suradnji s Festivalom europske kratke priče raspisat će u rujnu 2015. godine natječaj za najbolju kratku priču autora do 35 godina. Kompletan prihod od prodaje knjige 'Bol i druge pričeNikole Ivande ići će u svrhu potpore mladih autora.
  Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije 'Slavko Kolar – književni dani' raspisuju natječaj za kratku priču - satiru, a tema je slobodna. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2015. godine.
  Časopis 'Ulaznica' i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ raspisuju književni konkurs 'Ulaznica' za neobjavljene priče, pjesme i eseje.
  Radovi se primaju do 15. rujna 2015. godine.
  Gradska knjižnica Makarska raspisuje nagradni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču s temom vezanom za Makarsku
  Rok za slanje priča je 15. rujna 2015. godine.
  Narodna knjižnica Bor poziva Vas da pošaljete svoju priču na 17. natječaj za najbolju kratku priču za 2015. godinu.
  Priče možete slati od 15. srpnja do 15. rujna 2015.
  godine.
  Kulturni centar Grad objavio je poziv zainteresiranim umjetnicima (dizajneri, kustosi, novinari, pisci, glazbenici, povjesničari umjetnosti, antropolozi, gastronomi) za boravak u Beogradu tijekom 2016. godine u okviru rezidencijalnoga programa “Inspiracija Beograd”.
  Rok za prijavu je 10. rujna 2015. godine.
  Otvoren je regionalni natječaj za kratku priču 'Biber' na temu pomirenja nakon ratova u postjugoslovenskim kontekstima.
  Rok za prijavu radova je 6. rujna 2015. godine.
  Studentski kulturni centar Novi Sad organizira međunarodni Contact Making Seminar (seminar u svrhu ostvarivanja kontakata) u sklopu programa "Erasmus+za partnerske organizacije koje se bave promicanjem mladih umjetničkih talenata i proizvodnjom kulturnih sadržaja posebice u području književnosti, kazališta, glazbenih i vizualnih umjetnosti. Rok za prijavu je do 2. rujna 2015. godine.
  Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu raspisuje natječaj za mlade pjesnike za dodjelu nagrade 'Anđelko Novaković' za neobjavljenu zbirku pjesama na hrvatskome jeziku. Rok za prijavu je 1. rujna 2015. godine.
  10. foto-natječaj "Smiješak... čitajte!", koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, a za cilj ističe važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti, počinje 1. srpnja i traje do 1. rujna 2015. godine, a pobjednici će biti proglašeni 8. rujna 2015. na stručnome skupu povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji je ove godine tematski posvećen ranoj pismenosti i poteškoćama u čitanju.
  Tvrtka ContentLab&Factory odlučila je odškrinuti vrata talentiranim scenaristima i pokrenuti regionalni mentorski program edukacije TV-scenarista.
  Neke od najuzbudljivijih priča ispričane su na malim ekranima. Natječaj kojim kandidati mogu osigurati svoje mjesto u programu otvoren je za sve koji žele pokazati svoju umješnost u pisanju televizijskih sadržaja, a počinje 31. kolovoza 2015. godine kada se preuzima scenaristički zadatak koji će imati vremensko ograničenje od 24 sata. 
  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade "Klub prvih pisaca" s ponosom raspisuje 2. natječaj za književnu nagradu "Zvonko" za najbolji prozni rukopis za djecu i mlade. Rukopise je moguće slati do 29. kolovoza 2015. godine.
  Članovi kreativnoga tima portala za promociju suvremenog umjetničkog izražaja mladih „Rumsterdam” pozivaju sve afirmirane i neafirmirane autore da pošalju svoje radove na natječaj za elektronski zbornik poezije i kratke proze mladih. Poziv je otvoren do 29. kolovoza 2015. godine u podne. 
  Gornjogradski književni festival mjesto je susreta žive književne i poetske riječi u javnim prostorima, a partner projekta je Hrvatsko društvo pisaca. Postupak prijave radova na festival (do pet pjesama, jedna ili dvije kraće proze za Zbornikotvoren je do 20. kolovoza 2015. godine.  
  U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”  raspisan je natječaj za 7. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić”. Riječ je o jedinome natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj.
  Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2015. godine.
  Sudionici iz različitih zemalja udružit će se kako bi pročitali oko pedeset djela ruskoga pisca Antona Pavlovića Čehova u ruskom dijelu Googleovog online dramatiziranog čitanja pod nazivom “Čehov je živ“. Prijave se primaju do 10. kolovoza 2015. godine.
  9. Vukovar Film Festival poziva scenariste da se prijave za sudjelovanje u Dunavskoj scenarističkoj radionici od 24. do 29. kolovoza 2015. Sudjelovanje na radionici je besplatno, kao i smještaj, a prijave se mogu slati do 5. kolovoza 2015. godine.
  Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) otvorila je natječaj za polaznike tromjesečne radionice pod nazivom “Književnost i transformacije”.
  Radove od minimum dvije, a maksimalno deset stranica pošaljete do 1. kolovoza 2015. godine. Radionica je besplatna.
  Izdavačka kuća V.B.Z. dvanaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine.
  Rok za slanje rukopisa na natječaj je 15. srpnja 2015. godine.
  Zagreb Film Festival  i Društvo hrvatskih filmskih redatelja pozivaju na prijavu za sudjelovanje na radionici za razvoj scenarija 'Moj prvi scenarij'. Radionica je namijenjena filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film. Radionica je besplatna za sve polaznike. Za prijavu je potrebno poslati kratak životopis, sinopsis, scenarij/treatment + minimalno tri razrađene scene Rok za prijavu je 15. srpnja 2015. godine.
  Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije raspisala je natječaj za nagradu 'Risto Ratković' za rukopis neobjavljene zbirke poezije, koji traju 
  od 3. veljače do 1. srpnja 2015. godine. Natječaj je produžen d10. srpnja 2015. godine.
  Pozivaju se svi zainteresirani autori koji poeziju pišu u obliku soneta da se jave na natječaj u organizaciji Petrarca Festa - neformalnoga pjesničkog festivala koji se tradicionalno organizira u Zagrebu povodom proslave rođendana Francesca Petrarce 20. srpnja. 
  Rok za predaju radova je 1. srpnja 2015. godine.
  Muzej anđela Varaždin raspisuje 4. književni natječaj za kratku priču o temi koja govori o duhovnosti, važnosti intuicije, dobroti, ljubavi, vrednovanju nematerijalnih vrijednosti, bajkovitosti i slično. Rok za predaju rada je 1. srpnja 2015. godine.
  Gradska knjižnica Samobor raspisuje natječaj za kratku priču. Na natječaju mogu sudjelovati svi građani Republike Hrvatske koji pišu hrvatskim jezikom, svaki samo s jednim radom. Rok za prijavu je 30. lipnja 2015. godine.
  Uredništvo studentskog časopisa za etnološke i kulturnoantropološke teme poziva studentice i studente na prijavu radova za objavu u prvome broju časopisa 'Kazivač', koji će se baviti promišljanjima o perspektivama i retrospektivama etnologije i kulturne antropologije.
  Radove 
  možete slati do 30. lipnja 2015. godine.
  Od 1. do 30. lipnja 2015. godine održat će se treći po redu Natječaj za najbolju recenziju 'Matej Lovrić'. Pozivaju se svi ljubitelji filmova i pisanja, svi potencijalni budući recenzenti, kritičari i novinari, svi pojedinci koji svoje misli i dojmove vole bilježiti na papir da se pridruže natječaju.
  The Split Mind, časopis za književnosti i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu objavljuje natječaj za kratku prozu i poeziju za sljedeći broj. Radovi se primaju do 10. lipnja 2015. godine.
  Izdavačka kuća 'Arte'  raspisuje drugi književni natječaj za nagradu „Najbolji neobjavljeni roman 2015.“, koji je otvoren od 6. ožujka do 
  6. lipnja 2015. godine do 23:59 sati.
  Međunarodno natjecanje za izradu taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu održava se u Cannero Rivieri (Italija), a njemu prethodi prednatjecanje unutar država koje sudjeluju na natjecanju s pet radova koje ocjenjivački žiri ocijeni kao najbolje.
  Pozivaju se odgajatelji, učitelji, stručni suradnici, edukacijski rehabilitatori, umjetnici, roditelji i svi ostali zainteresirani za izradu taktilne slikovnice da se odazovu na ovo prednatjecanje i do 1. lipnja 2015. godine pošalju svoje radove. 
  Časopis 'Treća' poziva na sudjelovanje u posebnom broju časopisa, koji je povodom 20. obljetnice Centra za ženske studije posvećen njegovanju i stvaranju promišljalačkog odnosa prema 'novim' i etabliranim feminizmima 21. stoljeća. 
  Rok za slanje prijedloga tekstova je 20. travnja 2015. godine, a gotovi tekstovi zaprimaju se do 1. lipnja 2015. godine.
  Do 1. lipnja 2015. godine sudjelujte u stvaranju vizualnog identiteta Pulskoga filmskog festivala i osvojite vrijedne nagrade! Polazište kampanje temelji se na varijacijama već prepoznatljivog slogana Film pod zvijezdama“. Tri najbolja prijedloga nagrađuju se posebnom akreditacijom koja omogućava ulaz na sva događanja, a sve što trebate napraviti jest unijeti u predložak jednu riječ koja asocira na Pulski filmski festival. 
  Blank_filmski inkubator iz Zagreba objavljuje natječaj za odabir sinopsisa/scenarija kratkih igranih filmova 'Blankov omnibus'. 
  Zadana tema je pravo/pravda. Rok za prijavu je 1. lipnja 2015. godine.
  18. travnja, na rođendan Drage Gervaisa, objavljen je javni natječaj Književne nagrade 'Drago Gervais', koju dodjeljuje Grad Rijeka za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva u dvije kategorije: 1. za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i 2. za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. 
  Rok za predaju radova je 31. svibnja 2015. godine.
  Zaklada 'Anna Lindh' i Europski institut za Mediteran objavili su osmi međunarodni natječaj za kratku priču "More riječimladih autora iz 43 zemlje euro-mediteranske regije, koje pomažu podići svijest o potrebi za održivim razvojem i neisključujućemu rastu, koji povećava životni standard, pogoduje cijelomu društvu kroz distribuciju bogatstva te štiti kulturnu i ekološku baštinu. Rok za predaju priče je ponoć 31. svibnja 2015. godine.
  Umjetnički natječaji 9. Vox Feminae Festivala na temu Zločinke. Natječaj za umjetnički program otvoren je za sve vrste umjetničkih područja, polja i grana, a prijaviti se mogu umjetnici samostalno, kolektivi ili u suradnji. Rad mora biti vezan uz zadanu temu, ali se potiču različite perspektive, pristupi i interpretacije. Natječaji su otvoreni do 31. svibnja 2015. godine.
  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade/Klub prvih pisaca raspisuje natječaj "PIŠIRIŠI" za najbolju slikovnicu! Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: za tekst i za ilustracije. Tema ovogodišnjega, po prvi puta raspisanog natječaja, glasi: posvajanje
  Rukopise je moguće slati do 20. svibnja 2015. godine.
  Povodom 7. međunarodnog književnog festivala 'Odakle zovem' (Podgorica 2015.) organiziran je natječaj 'Karver' za najbolju kratku priču.
  Tema je slobodna. Prijave traju od 17. veljače do 17. svibnja 2015. godine. 
  Kulturno-turistička manifestacija MasterCard 'Brod knjižara - Brod kulture' objavljuje početak 6. natječaja za najbolju kratku priču. Na natječaj se pozivaju svi zainteresirani da pošalju svoje, do sada neobjavljene, kratke priče do 15. svibnja 2015. godine. Glavna nagrada autoru pobjedničke priče bit će sudjelovanje na ovogodišnjoj turneji i plovidbi 'MasterCard Brodom knjižarom – Brodom kulture' od 25. srpnja do 7. kolovoza 2015.
  Kreativna radionica 'Balkan' raspisuje međunarodni natječaj za afirmirane i neafirmirane aforističare i karikaturiste (može i s tekstom) na slobodnu temu. Natječaj traje do 15. svibnja 2015. godine do 23:59 sati.
  Festival europske kratke priče (FEKP) održat će se u Zagrebu i Rijeci, a tema natječaja za najbolju festivalsku kratku priču je 'Amerika'. 
  Natječaj raspisan u partnerstvu s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) poziva autore, kratkopričaše 'i sve one koji se takvima osjećaju' da se jave s pričama u kojima'progovaraju, pozivaju se i suprotstavljaju, dotiču i odmiču ili na bilo koji drugi način tematiziraju Amerike i ono što one za njih znače, što u njima pobuđuju, na što ih tjeraju i nagone: 'Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie Boy...
  Natječaj je otvoren do 10. svibnja 2015. godine u ponoć.
  Rezidencijalni program Kamov - poziv na predlaganje programa boravka individualnih autora, umjetničkih kolektiva, teoretičara i istraživača iz područja književnosti, vizualnih i audiovizualnih umjetnosti, glazbene, dramske i plesne umjetnosti, ostalih izvedbenih umjetnosti te društvenih i humanističkih znanosti. Rok za prijavu je 7. svibnja 2015. godine.
  Muzej grada Koprivnice u partnerstvu s Centrom za suvremenu umjetnost iz Celja raspisuje otvoreni natječaj za prijavu radova na ovogodišnji
  'Drava Art Biennale'. Riječ je o projektu koji u fokus stavlja problematiku vode kroz različite fokuse – ove godine glavna tema vezuje se uz privatizaciju vode, a nastoji okupiti i promovirati mlade umjetnike. Rok za prijavu radova je 30. travnja 2015. godine.
  'Underpass', novi online časopis za međunarodnu književnost, prima radove etabliranih i novih pisaca diljem svijeta za svoje inicijalno izdanje. Primaju se kratke priče, djela narativne publicistike i odlomci dužih djela prevedeni na engleski jezik. Početno izdanje planira se za ljeto 2015, a svoje uratke možete poslati najkasnije do 30. travnja 2015. godine za objavu u tome izdanju. 
  'Neckar' je likovno-scenski projekt Udruge 'Punkošipak', koji se dotiče pjesništva našega avangardnog pjesnika Drage Ivaniševića (1907-1981) i njemačkoga romantičarskog pjesnika Friedricha Hölderlina (1770-1843), ali i obezglavljenosti koje nameće struktura društvene prisile. Motivi iz Ivaniševićevih pjesama postavljaju se na scenu u formi fizičkoga teatra. "Izvodimo, dakle jesmo!" Izvedba kulminira autoironijskim poklikom.
  Prijave se primaju do 30. travnja 2015. godine.
  Drugi Legendfest – festival legendi, mitova i priča Zagrebačke županije, koji se održava u starom gradu Lukavcu od 29. do 31. svibnja, poziva na prijavu projekata/programa sa središnjom temom Coprnice i sve priče, legende i mitovi o njima, prvenstveno vezani uz Turopolje i Zagrebačku županiju imaju prednost pri odabiru. Rok za prijavu je 20. travnja 2015. godine.
  Časopis 'Treća' poziva na sudjelovanje u posebnom broju časopisa, koji je povodom 20. obljetnice Centra za ženske studije posvećen njegovanju i stvaranju promišljalačkog odnosa prema 'novim' i etabliranim feminizmima 21. stoljeća. 
  Rok za slanje prijedloga tekstova je 20. travnja 2015. godine, a gotovi tekstovi zaprimaju se do 1. lipnja 2015. godine.
  Organizacijski odbor 14. Festivala fantastične književnosti u Pazinu oglašava natječaj za ekološke priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike
  (fantasyja) – nadnaravnog horora koji na bilo koji način obrađuju ili koristi tematiku ili motive ekologije, zagađenja okoliša, problematike otpada i slično. Rok za slanje priča je 10. travnja 2015. godine.
  Klub studenata elektrotehnike (KSET) poziva na sudjelovanje u natječaju za izbor najbolje kratke priče.
  Prijave su otvorene do 9. travnja 2015. godine.
  Povodom Noći knjige 2015. Centar za kreativno pisanje - CeKaPe raspisuju natječaj za slogan ili rečenicu od tri do osam riječi koja će na najbolji i najzanimljiviji način opisati važnost ili užitak čitanja, pisanja, svega što je vezano uz knjigu i književnost. Rok za slanje je 9. travnja 2015. godine.
  Info zona raspisuje natječaj za neobjavljenu kratku priču na temu jednakosti povodom proslave Tjedna jednakosti (13.-17. travnja) u okviru projekta Europske unije 'U ime jednakosti' do 5. travnja 2015. u 12 sati.
  Budući da je 2015. godinu UNESCO proglasio Međunarodnom godinom svjetlosti, na natječaju Grafičke škole u Zagrebu za pisanje poezije "Po(e)zitiva" odabrali smo naslov pjesme hrvatskoga pjesnika Enesa Kiševića "Prisutan kao svjetlost bez glasa" kao motiv ovogodišnjega natječaja, čime smo povezali stvaralački čin sa svjetlošću koje donosi čovjeku, društvu, svijetu…
  Natječaj je otvoren od 2. ožujka do 2. travnja 2015. za sve učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj. 
  Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Večernji list pokreću jedinstveni natječaj 'Što se rukom piše, vrijedi više!' - izbor najljepšeg rukopisa! Riječ je o natječaju kojemu je jedan od osnovnih ciljeva promicati važnost pisanja rukom. Na natječaj se možete prijaviti od dana objavljivanja natječajnog rada zaključno s datumom slanja 1. travnja 2015. godine.
  Hrvatski sabor kulture objavio je književni natječaj za 34. Susret hrvatskih zavičajnih književnika, koji će biti održan 20. lipnja 2015. u Zagrebu. Pozivaju se svi književni stvaratelji da pošalju svoje radove najkasnije do 1. travnja 2015. godine i sudjeluju na književnoj manifestaciji koja okuplja zavičajne književne stvaratelje i prezentira njihova najbolja književna ostvarenja te potiče njegovanje svih hrvatskih narječja.  
  Društvo hrvatskih književnika i Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju natječaj za najbolju zbirku poezije «Duhovno hrašće» i najbolji rukopisni prvijenac 26. pjesničkih susreta "Drenovci 2015." Natječaj je otvoren do 1. travnja 2015. godine.
  Hrvatski klub putnika iz Šibenika raspisao je natječaj za nagradu 'Dijana Klarić' u pet kategorija, a među njima je i 'najbolji putopis'. 
  Rok za prijavu je 1. travnja 2015. godine.
  Napravite fotografski portret osobe koja čita i sudjelujte u foto-natječaju 'Knjiga svaki dan' Gradske knjižnice i čitaonice Požega, koji je otvoren
  od 5. ožujka do 1. travnja 2015. godine. 
  16. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza objavljuju 10. Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' 2015. za kratku priču na temu "Crni rad" (rad na crno; imigrantski slučajevi; prekarijat...). Tekstove za natječaj možete slati do 31. ožujka 2015. godine.
  Udruga bez granica i Gradska knjižnica Rijeka raspisuju natječaj Drenovo 3D za modele suvenira. Prijedlog je potrebno predstaviti i u fizičkom obliku modelima od tradicionalnih materijala i opisati u pisanome obliku kao priču koja odgovara na pitanja o njegovu značenju, širem kontekstu i razlozima zašto je upravo to dobar drenovski suvenir. Rok za predaju je 31. ožujka 2015. godine.
  Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva raspisala je Poziv za mlade blogere u kampanji za sprječavanje govora mržnje na internetu. 
  Prednost će imati mlade osobe koje pišu blogove, no prijaviti se mogu i oni koji bi željeli započeti s pisanjem bloga, a do sada su se istaknuli pisanim radovima (eseji, pripovijetke i sl.) kojima su se zalagali za sprječavanje govora mržnje. Rok za prijavu je 18. ožujka 2015. godine.
  Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 16. ožujka 2015. godine, između kojih će stručni izbornik odabrati one koje će se tiskati u zbirci pjesama "XXII. Verši na šterni".
  Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina objavljuje natječaj 34. Recitala suvremenoga kajkavskog pjesništva 'Dragutin Domjanić' - Sv. Ivan Zelina 2015. Na natječaj se šalju dosad neobjavljene pjesme pisane kajkavskim narječjem, a tema nije zadana, Prijave se primaju do 15. ožujka 2015. godine.
  Knjižnica Vladimira Nazora treću godinu zaredom organizira natječaj za najbolju kratku priču 'metaFORA 2015.' s temom 'Bez granica' namijenjenom strastvenim književnim putnicima. Prijavite se na natječaj s vlastitom kratkom pričom putopisnoga žanra! Natječaj je otvoren
  od 15. studenog 2014. do 15. ožujka 2015. godine. Proglašenje najboljih priča i javno čitanje održat će se u Noći knjige 23. travnja 2015. godine.
  Ogranak Matice hrvatske Ozalj te Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca dodjeljuju nagradu "Stjepko Težak" u okviru međunarodnoga natječaja "Moje drago serce" za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini. Tema priče mora biti vezana za Ozalj i njegovu kulturnopovijesnu baštinu. Radovi se šalju do 14. ožujka 2015. godine. 
  Festival Pričigin i pivo Pan spojili su priču i selfie u jedno stvorivši – storfie. Riječ je o potpuno novome pripovjednom žanru primjerenom komunikacijskim kanalima novog doba s atraktivnim nagradama za najbolje ocijenjene priče. Pojam "Storfie" označava kratku priču (do najviše 120 sekundi trajanja) ispričanu i snimljenu mobitelom, tabletom ili web-kamerom, koji trebate postaviti na FB-aplikaciju natječaja do 12. ožujka 2015.
  Čitateljski kluba Knjižnice Jelkovec odlučio je napraviti nagradni natječaj "Nacrtaj omiljenu knjigu" (omiljeni lik, događaj ili neku scenu iz najdraže knjige) i sudjeluj u natječaju koji traje od 19. veljače do 4. ožujka 2015. godine, a sudjelovati mogu svi mlađi od 15 godina.
  Glavna uprava za proširenje Europske komisije (DG ELARG) u svih 28 zemalja članica EU provodi paneuropski natječaj u pisanju eseja "Tako slične, tako različite, tako europske" namijenjen mladima u dobi od 18 do 25 godina i traje do 27. veljače 2015. u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.
  B GLAD Produkcija d.o.o. posvećena je radu s profesionalnim izvođačima, koreografima, piscima i poduzetnicima sa širokim iskustvom u Hrvatskoj, Europi i šire kako bi produkcija mjuzikla dosegla razinu dostojnu integraciji hrvatske kulturne scene u europsku s ciljem međunarodne suradnje na programu Europske unije 'Kreativna Europa' (potprogram 'Kultura') - Potpora europskim platformama. Rok za prijave je 25. veljače 2015. godine.
  Lumen izdavaštvo organizira nagradni natječaj u kojemu čitateljice mogu opisati svoj “Bridget trenutak”, događaj kada su nalikovali omiljenoj junakinji chick lit literature u mjesecu ljubavi i Bridget Jones. Čitatelji mogu sudjelovati u nagradnoj igri do 25. veljače 2015. godine  i osvojiti knjigu, serijal o Bridget Jones ili romantičnu večeru.
  U povodu Dana Grada Kaštela Gradska knjižnica Kaštela raspisuje literarno–likovno–filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom
  Kaštelanske štorije’. Literarni radovi poslani na natječaj (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji) inspirirani Kaštelima i životom u Kaštelima – kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti (legenda o Miljenku i Dobrili itd.) mogu biti pisani na hrvatskome književnom jeziku ili dijalektu (čakavici). Natječaj je otvoren od 27. siječnja do 21. veljače 2015. godine.
  Projekt 'Flash Europa 28' nastao je suradnjom Europske unije i kineske književne udruge 'Bookworm', a cilj je projekta kineskoj publici predstaviti kratke priče pisaca iz EU, a među njima će biti i pet hrvatskih priča. Natječaj traje do 20. veljače 2015. godine. 
  Kultart i Mikrofin raspisuju natječaj za 9. međunarodni festival dječje poezije 'Dječje carstvo'. Tema je slobodna, a broj radova koje jedan autor može poslati neograničen je. Rok za prijavu je 15. veljače 2015. godine.
  HNK Ivana pl. Zajca Rijeka poziva mlade autorice i autore do 30 godina (dramaturge, redatelje, glumce) da predlože kazališne projekte, dramske ili postdramske, za sezonu 2015./2016. Hrvatske drame. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2015. godine.
  Natječaj za godišnju 'Klasik TV' nagradu za najbolji scenarij glazbenoga dokumentarnog filma (kratkometražnog ili dugometražnog) otvoren je do 
  15. veljače 2015. godine Proglašenje pobjednika bit će na zatvaranju festivala DORF 14. ožujka 2015. u Vinkovcima. 
  Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresirane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji natječaj 'Rukopisi 38' za zbornik poezije i kratke proze mladih. Natječaj će biti otvoren do 14. veljače 2015. godine,
  Edukacijski program 'Kritična praksa' (Critical Practice) namijenjen autorima koji se bave suvremenim izvedbenim praksama s ciljem podizanja svijesti o kritičnim ogledima izvedbenih umjetnosti. Natječaj za prijavu na edukacijski ciklus traje do 10. veljače 2015. godine.
  Čitateljski klub 'Čitafora' Knjižnici Sesvete organizira 2. Natječaj za najljepše ljubavno pismo, koje do 4. veljače 2015. godine trebate ubaciti u ljubavni sandučić u Knjižnici Sesvete ili poslati na na mail i nagradu osvojite! 
  Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' iz Hrvatske Kostajnice objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Milivoj Cvetnić' sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2015. godine.
  Od veljače do travnja 2015. godine održat će se druga sezona KKZ-ove radionice pisanja za film (monolog, dijalog, pismo, dnevnički zapis, portret osobe, priča ispričana slikama i pjesma u prozi), koju vodi Višnja Vukašinović. Prijave traju do 31. siječnja 2015. godine.
  Nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i u svim prostorima na kojima postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku (među Hrvatima koji žive izvan teritorija matične zemlje odnosno među iseljenicima) SKUD ’Ivan Goran Kovačić’ raspisuje natječaj za nagradu 'Goran', koja se dodjeljuje mladom autoru. Rok za slanje pjesama je 20. siječnja 2015. godine.
  Svakoga mjeseca CitajMe.com organizirat će kreativan izazov – literarni natječaj "Napiši priču" na zadanu temu. Ponudit će vam jednostavan zadatak, a na vama je da u sljedećih sedam dana dostavite tekst. O konačnome pobjedniku odlučuju čitatelji nakon što najboljih pet priča ponude na glasanje, a krajnji pobjednik osvaja – a što drugo? – knjigu iznenađenja… Rok za dostavu priča je 17. siječnja 2015. godine u 23:59 sati.
  Austrijski kulturni forum Zagreb raspisuje natječaj za godišnju nagradu za promicanje suvremene austrijske književnosti 'Albert Goldstein'. Nominacije, koje uključuju prijedlog jednoga naslova, kratak opis projekta, bibliografiju austrijskoga autora (proza ili poezija) kao i financijski plan i imenovanje prevoditelja predaju se najkasnije do 15. siječnja 2015. godine.
  Klub studenata povijesti umjetnosti objavljuje natječaj 'Anomalije grada' za sve zainteresirane studente kreativno usmjerenih fakulteta i učilišta. Kroz srž zadane teme izložbe - grada Zagreba cilj je predočiti mnogo različitih i individualnih viđenja grada. Rok za slanje radova je 15. siječnja 2014.
  "Čitaj, igraj i osvoji nagradu!" od 15. prosinca 2014do 15. siječnja 2015. dođite u Knjižnicu Kustošija (Ilica 312-a) i posudite knjigu iznenađenja, napišite duhovit osvrt na nju i pošaljite ga na e-mail adresu ili osobno donesite u knjižnicu.
  Gradsko kazalište lutaka Split, organizator Festivala hrvatske drame za djecu, s ciljem poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu objavljuje Javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu Nagrade 'Mali Marulić'. Tekstovi se primaju od 10. kolovoza 2014. do 10. siječnja 2015. godine.
  _____________________________________________________________________________________________________________________________________________
  2014. godina:

  Uredništvo časopisa Kluba studenata sociologije 'Diskrepancija' poziva sve zainteresirane studentice i studente da šalju autorske radove za objavu u sljedećem broju. Tema broja je feminizam. Rok za slanje tekstova je 30. prosinca 2014. godine.
  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2014. godinu u svrhu poticanja i promicanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva. Rok je 22. prosinca 2014. godine.
  Organizacijski odbor 15. Istarske konvencije fantastike i SF-a 'Istrakon' 2015. raspisuje natječaj za kratku SF&F priču. Na natječaj se mogu slati samo neobjavljene SF, fantasy ili horor priče. Krajnji rok za slanje priča je 20. prosinca 2014. godine.
  U povodu početka kinodistribucije 'Ljubavne odiseje', gorko-slatke dokumentarne komedije o dvadeset godina ljubavnih (ne)uspjeha redateljice Tatjane Božić, Restart Label poziva sve ljubavne brodolomce i istraživače na polju romantike da pošalju svoje crtice i pisma na temu ljubavi.
  Imate li skicu nikad poslane poruke bivšoj, sadašnjoj ili budućoj ljubavi? Imate ljubavnu mudrost koja se temelji na vašemu iskustvu ili sočnu anegdotu? Ne znate što biste s njima? Pošaljite ih do 4. prosinca 2014. godine.
  'Kritična masa' raspisuje natječaj za književnu nagradu "Sedmica & Kritična masa" za mlade pisce. Sponzor nagrade je cafe-bar "Sedmica".
  U konkurenciju ulaze svi oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi). Prijave se šalju do 1. prosinca 2014. godine.
  Zaklada 'Robert Bosch' u suradnji s 'Literaturhaus Berlin' i nobelovkom Hertom Müller raspisuju natječaj 'Po tragovima totalitarnog nasljeđa Hrvatske'. Rok za prijave projekata za knjige, filmske dokumentacije ili radijski materijal je 30. studenoga 2014. godine.
  Portal Drame.hr objavljuje drugi natječaj za financiranje prijevoda drama na strane jezike. Natječaj je otvoren do 25. studenoga 2014. godine.
  Gradska knjižnica Trogir raspisuje nagradni natječaj za najbolju kratku priču pod nazivom 'Priča se (p)o gradu'. Jedini je uvjet da u njoj postoji poveznica s Trogirom. Natječaj je otvoren do 15. studenoga 2014. godine.
  Otvoren je natječaj za mlade izvođače, dramaturge i producente 'Mala noćna čitanja' započet u okviru Centra za dramsku umjetnost (CDU) s namjerom izvedbe, promicanja i afirmacije izvedbenih tekstova mladih autora u produkciji KUFER-a. Rok za prijavu je 11. studenoga 2014. godine.
  Klub studenata elektrotehnike (KSET)  poziva na sudjelovanje u natječaju 'Kako počinje tvoja priča?' za izbor najbolje kratke priče.
  Rok za prijavu je 6. studenoga 2014. godine.
  Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak raspisuje natječaj za književnu nagradu "Tea Benčić Rimay" za najbolja književna ostvarenja u kategoriji pjesme u prozi. Natječaj je otvoren do 1. studenoga 2014. godine. 
  Književni krug Karlovac raspisuje nagradni natječaj za kratku priču 'Zlatko Tomičić'. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2014. godine.
  Društvo za znanstvenu fantastiku 'SFera' raspisuje natječaj za neobjavljene domaće radove na temu 'Spekulativne fikcije u svim podžanrovima'. Rok za slanje radova je 20. listopada 2014. godine.
  Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige pokreće natječaj za kratku (ljubavnu) priču na temu 'Neispričane ljubavi'.
  Natječaj je otvoren od 1. rujna do 1. listopada 2014. godine u ponoć.
  Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije Slavko Kolar – književni dani raspisuje natječaj za kratku priču–satiru, a tema kratke priče-satire je slobodna. Natječaj traje do 30. rujna 2014. godine.
  Društvo hrvatskih književnika – Ogranak Rijeka raspisuje poziv mladim autorima od 15 do 30 godina za sudjelovanje na 11. Susretima mladih pjesnika i prozaika. Prolongira se rok za prijavu do 15. rujna 2014. godine.  
  Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u povodu 10. obljetnice smrti pjesnika, esejista i književnoga kritičara Anđelka Novakovića raspisala je natječaj za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković za neobjavljenu zbirku pjesama autora do 35 godina starosti.
  Radove treba poslati do 1. rujna 2014. godine.
  Uredništvo časopisa "Život umjetnosti" poziva sve autore na prijavu radova na temu 'Od teritorija do specifičnog mjesta'. 
  Rok prijave sažetaka je 1. rujna 2014. godine.
  9. fotografski natječaj Hrvatskoga čitateljskog društva  "Smiješak... čitajte!" ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Radovi trebaju prikazivati osobu koja čita. Kriteriji za natječaj obuhvatit će maštovitost i kreativnost fotografskog rada te iskrenost doživljaja autora. Fotografski natječaj počinje 11. srpnja i traje do 1. rujna 2014. godine, a pobjednici će se proglasiti 8. rujna 2014. povodom Međunarodnog dana pismenosti koji je ove godine tematski posvećen čitateljskim grupama i klubovima u Hrvatskoj.
  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) raspisuje natječaj za književnu nagradu 'Zvonkou čast preminulome književniku Zvonku Todorovskom, koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni rukopis za djecu i mlade. Rukopisi se šalju zaključno do 29. kolovoza 2014. godine.
  Izdavačka kuća V.B.Z. Tisak Media raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine.
  Rok za slanje rukopisa na natječaj je 1. kolovoza 2014. godine.
  Balkanski književni glasnik raspisuje natječaj za knjigu poezije, proze, drame, esejistike. Natječaj je otvoren do 1. kolovoza 2014. godine.
  Šangajska knjižnica, sestrinska knjižnica Knjižnica grada Zagreba i projekt „Windows of Shanghai“ otvorili su natječaj „Shaghai Get-Together“. Pozivaju se svi zaljubljenici u Kinu i kinesku kulturu da svoje originalne književne radove ili recitacije prijave do 31. srpnja 2014. godine na kineskom ili engleskom jeziku. 
  Omladinski centar CK13 raspisuje književni natječaj Čitanka za začitavanje za zbornik poezije, kratke proze, dramskih i međužanrovskih tekstova i esejaNatječaj traje od 7. lipnja do 27. srpnja 2014. godine.
  Pozivaju se autori do 36 godina starosti da prijave svoje projekte na Mala noćna čitanja - natječaj za izvedbene tekstove (originalni dramski tekst).
  Projekt je započet u okviru Centra za dramsku umjetnost (CDU) s namjerom izvedbe, promicanja i afirmacije izvedbenih tekstova mladih autora.
  U suradnji s
   Teatrom &TD i Zagrebačkim kazalištem mladih projekt se realizira u produkciji KUFER-a, a otvoren je do 25. srpnja 2014. godine. 
  Pozivaju se svi zainteresirani autori i autorice koji svoju poeziju pišu u obliku soneta da se jave na natječaj u organizaciji Petrarca Festa - neformalnoga pjesničkog festivala koji se organizira u Zagrebu povodom proslave rođendana Francesca Petrarce 20. srpnja. 
  Prijave traju od 30. svibnja do 15. srpnja 2014. godine.
  Varaždinski Muzej anđela raspisao je književni natječaj za kratku priču o temi koja govori o duhovnosti, važnosti intuicije, dobrote, ljubavi, vrednovanju nematerijalnih vrijednosti, bajkovitosti i slično. Rok za predaju radova je 1. srpnja 2014. godine.
  Gradska knjižnica Samobor raspisuje natječaj za kratku priču. Na natječaju mogu sudjelovati svi građani Republike Hrvatske koji pišu hrvatskim jezikom, svaki samo s jednim radom, a tema kratke priče je slobodna. Rok za prijavu je 30. lipnja 2014. godine.
  Grupa 22, progresivna zeleno-lijeva istraživačka i zagovaračka organizacija, poziva na suradnju. Rok za predaju tekstova je 30. svibnja 2014. godine.
  Za sve koji su se oduvijek željeli upustiti u pisanje krimića, a nisu nalazili dovoljno motivacije za taj posao, dobra vijest stiže iz naklade Fokus, poznate po tome što su na hrvatsko tržište izbacili romane Jo NesboaNatječaj „Potraga za novim hrvatskim krimićem“, koji naklada Fokus organizira zajedno s Večernjim listom, otvoren je od 25. veljače i traje do 25. svibnja 2014. godine.
  Festival europske kratke priče pokreće natječaj za kratku priču 'FEKP & In Your Pocket!', koji je otvoren od 15. travnja do 15. svibnja 2014. godine. Tema ovogodišnjega natječaja za kratku priču je: 'Što imaš u džepu?'.
  Kulturno-turistička manifestacija MasterCarda 'Brod knjižara – Brod kulture' objavljuje početak 5. natječaja za najbolju kratku priču. Na natječaj se pozivaju svi zainteresirani da pošalju svoje, do sada neobjavljene, kratke priče do 15. svibnja 2014. godine.
  Časopis studenata Filozofskog fakulteta u Splitu 'The Split Mind' objavljuje književni natječaj za kratku prozu i poeziju za sljedeći 12. broj.
  Natječaj je otvoren za sve zainteresirane, a prijave se primaju do 15. svibnja 2014. godine.
  OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko organizator je Natječaja za mlade pjesnike učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.
  Radovi mogu biti u formi pjesme ili pjesme u prozi. Izbor tema i motiva potpuno je slobodan.
  Radove treba 
  poslati najkasnije do 13. svibnja 2014. godine.
  Dramska sekcija KSET-a i Stiholoporter objavljuju natječaj za najbolje poetske uratke. Rok za prijavu je 4. svibnja 2014. godine do 23:59 sati. 
  Knjižnica Sesvete  i nakladnička kuća 'Alfa' raspisuju literarni natječaj za učenike osnovnih škola "Pisanje i knjižnečari 3".
  Svi radovi trebaju se poslati najkasnije do 30. travnja 2014. godine.
  TookBook platforma za pričanje priča poziva sve zainteresirane da se prijave na drugi Storytelling Event, koji će se održati u zagrebačkom Café baru 'Kôta' 9. svibnja 2014. s početkom u 20 sati. Rok za slanje priča je 29. travnja 2014. godine.
  U povodu održavanja "XIX. Nazorovih dana“ OŠ Vladimira Nazora iz Postira i Nacionalni odbor „Nazorovi dani“ Zagreb u suradnji s AZOO-om organiziraju 9. literarni natječaj „Nazor i mi“ za učenike osnovne škole. U spomen na slavnu spisateljicu Ivanu Brlić Mažuranić tema ovogodišnjih Nazorovih dana je „Hrvatska bajka“. Radovi se mogu slati do 25. travnja 2014. godine.
  Legendfest u Zagrebačkoj županiji održava se u starome gradu Lukavcu, a središnja tema su moguti i sve priče, legende i mitovi o njima, prvenstveno vezani uz Turopolje. Pozivaju se umjetnici iz bilo kojega područja umjetnosti da prijave svoje projekte najkasnije do 20. travnja 2014. godine.
  Povodom Noći knjige 2014. CeKaPe i Knjiga u Centru raspisuju Natječaj za kratku priču na temu Tabu. Rok za prijavu je 18. travnja 2014. godine.
  Hrvatski sabor kulture organizira 33. susret hrvatskih zavičajnih književnika i poziva sve zainteresirane da se prijave na natječaj na kojemu se primaju poetski i prozni radovi, a u obzir dolaze sljedeće književne vrste: pjesme, poeme, pripovijetke ili novele, putopisi, eseji, dramski tekstovi i romani.
  Sve radove potrebno je poslati najkasnije do 15. travnja 2014. godine. 
  Uredništvo časopisa 'Jat' poziva sve studentice i studente na slanje radova za objavu u časopisu studenata kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Temat drugoga broja Jata naslovljen je: Hrvatska književnost u europskom kontekstu. Svoje radove možete poslati do 15. travnja 2014. godine.
  U povodu 120. obljetnice Grafičke škole u Zagrebu u suradnji s tvrtkom Aquilonis i uz suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje raspisuje se otvoreni natječaj za pisanje poezije pod nazivom 'Po(e)zitiva' - Stihovi mijenjaju svijet, budi i ti dijelom te promjene! s ciljem promicanja literarnoga stvaralaštva učenika progovaranjem o nematerijalnim vrijednostima. natječaj je otvoren od 4. ožujka do 4. travnja 2014. godine.
  Hrvatski klub putnika poziva sve zainteresirane da se prijave na natječaj na temu putopisa za nagradu 'Dijana Klarić'.
  Rok za prijavu istječe 1. travnja 2014. godine.
  Povodom obilježavanja pedeset godina Srednje škole "Jure Kaštelan" Omiš organizira se literarni natječaj  na temu "Kaštelan u snu od kamena" u sklopu kulturne manifestacije "Kaštelanovo proljeće". Radovi se dostavljaju do 31. ožujka 2014. godine.
  Arteistov natječaj za kratku priču u međuvremenu je ušao u drugi ciklus. Šaljite i dalje svoja mala remek-djela do 31. ožujka 2014. godine.
  U sjećanje na kolegu recenzenta FAK - Filmski amateri komentiraju pružaju priliku da se izborite za odlične nagrade. U konkurenciju za najbolju recenziju "Matej Lovrić" ulaze svi tekstovi koji na adresu elektroničke pošte stignu do ponoći 31. ožujka 2014. godine.
  Knjižnica Vladimira Nazora raspisuje natječaj za najbolju kratku priču MetaFORA 2014.  -  SFora znanstvenofantastičnog žanra . Tekstove primamo od 15. studenoga 2013. do 23. ožujka 2014. godine. Proglašenje najboljih priča i javno čitanje održat će se u SFoniji na Svjetski dan knjige 23. travnja 2014.
  Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini. Pozivaju se autori da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 18. ožujka 2014. godine.
  Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina objavljuje natječaj 33. recitala suvremenoga kajkavskog pjesništva 'Dragutin Domjanić' – Sv. Ivan Zelina 2014. Na natječaj se mogu slati dosad neobjavljene pjesme napisane kajkavskim narječjem, a teme pjesama nisu zadane.
  Prijave su otvorene do 15. ožujka 2014. godine. 
  Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca pokreću nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog  "Moje drago serce" upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini Zrinskoj.
  Radovi se primaju do 14. ožujka 2014. godine.
  Časopis "Treća" poziva sve autore zainteresirane za temu starenja i starosti žena da se jave sa svojim znanstvenim i stručnim radovima, esejima, ogledima. Poziv je otvoren najkasnije do 1. ožujka 2014. godine.
  Uredništvo časopisa 'Život umjetnosti' poziva sve autore na prijavu radova na temu 'Arhivi – uznemirujuće prakse izdvajanja'.
  Rok prijave sažetaka je 1. ožujka 2014., a rok za završne tekstove je 1. lipnja 2014. godine.
  Klasik TV i Festival dokumentarnog rock filma - DORF pozivaju sve autore i scenariste da prijave svoj scenarij za kratkometražne ili dugometražne dokumentarne glazbene filmove. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2014. godine.
  U sklopu izložbe 'Borroworrob: In Search of Symetry' Peter Macapia i HDLU organiziraju konferenciju i natječaj za eseje (prezentacije) ili performanse na temu grada, valute i prostora. Rok za podnošenje sažetaka je 21. veljače 2014. godine.
  Čitateljski klub 'Čitafora' organizira natječaj za najljepše ljubavno pismo - romantične duše, osjećaje na papir!
  Svoje pismo ili mail ubacite do 8. veljače 2014. godine u 'ljubavni sandučić' u Knjižnici Sesvete.
  'Booksa' organizira humanitarni natječaj "Najboljka" kako bi nagradili najbolesnije pacijente koji pate zbog nekoga književnog djela i pobijedili literarnu pošast. Rok za slanje tekstova dr. Olujiću je 5. veljače 2014. godine u 23:59 sati :-)).
  TookBook je osmislio novu hrvatsku storytelling platformu u suradnji s književnikom, novinarom i scenaristom Velimirom Grgićem
  Stvarnu ili izmišljenu priča na temu: 'Okreni novu stranicu' - kratki sinopsis priče (do 300 riječi) i/ili kratki video (do 2 min) može se poslati do 
  3. veljače 2014. godine.
  Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresirane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji 37. po redu natječaj za Zbornik poezije i kratke proze mladih 'Rukopisi 37'. Natječaj će biti otvoren do 3. veljače 2014. godine.
  Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade "Milivoj Cvetnić" sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2014. godine.
  BBC World Service i British Council raspisuju međunarodni natječaj za najbolju radiodramu 'Radio Playwriting' u dvije kategorije: prva je namijenjena natjecateljima koji barataju engleskim jezikom kao prvim jezikom, a druga onima koji engleski jezik koriste kao drugi jezik.
  Rok prijave je 31. siječnja 2014. godine.
  Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« raspisala je 3. nagradni natječaj na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom Drugoga svjetskog rata i u poraću za uratke iz književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije i videa.
  Radovi neka se pošalju najkasnije do 15. siječnja 2014. godine.
  _______________________________________________________________________________________________________________________________________________
  2013. godina:

  KLJUČ do znanja nalazi se u vama! Prikupljamo recenzije knjiga i filmova. Uz kratki sadržaj  knjige ili filma napišite svoj kritički osvrt, tj. zašto vam se knjiga ili film sviđa ili ne sviđa. Recenzije možete slati do 31. prosinca 2013. godine poštom ili elektroničkom poštom.
  Kako objaviti recenziju knjige na portalu za knjigoljupce Najbolje knjige?
  Susreti mladih talenata projekt su Knjižnice Dugave namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Glavni cilj projekta jest promocija kreativnoga rada djece i mladih te različite akcije (predstavljanje mladih pisaca, pjesnika, glazbenika, glumaca, inovatora, kreativaca ...) 
  do 31. prosinca 2013. godine.
  Projekt Nine KurteleSve“  nenapisana je knjiga koju umjetnica nakon objavljivanja predaje u vlasništvo Knjižnicama grada Zagreba.
  Knjiga će se nalaziti u fondu Knjižnice S. S. Kranjčevića, a  članovi knjižnice moći će je posuditi i sami u nju unositi sadržaj kao zapis kolektivne povijesti i mjesto osobnih distinkcija do 31. prosinca 2013. godine.
  SPKD 'Prosvjeta' Mostar organizira Šantićev festival djece pjesnika povodom obilježavanja obljetnice smrti Alekse Šantića. Na festivalu mogu sudjelovati učenici osnovnih škola iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Rok istječe 31. prosinca 2013. godine.
  Pučko otvoreno učilište Rab raspisuje javni poziv pjesnicima za sudjelovanje na tradicionalnoj književnoj manifestaciji 'Ča vrh Arbe' 15. ožujka 2014. Zainteresirani trebaju dostaviti četiri pjesme pisane na čakavskom narječjuJavni poziv otvoren je do 28. prosinca 2013. godine. 
  Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisuje književni natječaj 'Turopoljska poculica' za kratku priču pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 1. listopada do 25. prosinca 2013. godine.
  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2013. godinu. Na ovaj Javni poziv mogu se prijaviti autori s novim dramskim djelima pisanima hrvatskim jezikom koja nisu izvedena ni objavljena u bilo kojem obliku.
  Svaki autor može prijaviti jedno djelo neovisno o vrsti i tematici djela. 
  Rok za prijavu je 19. prosinca 2013. godine. 
  Mjesecu hrvatske knjige, u studenome 2013. pod motom 'Tko čita, (ne) skita!priključite se projektu zajedničkoga pisanja romana 
  National Novel Writing Month "
  NaNoWriMo" od 1. do 30. studenoga 2013. godine. Sudjelovanje je besplatno. 
  "Bez delikatesa" – časopis za književnost, koji objavljuje mješavinu već renomiranih i još nepoznatih autora s cijelog njemačkoga govornog područja, u svom 19. broju postaje 'Balkanska delikatesa' te se bavi temom šutnje u književnosti.
  Pozivaju se autori poezije, proze i književnoznanstvenih tekstova da do 30. studenoga 2013. godine prijave svoje radove.
  Radionica 'Script & Pitch' - soba za pisanje poziva autore (bez projekta) i one koji razvijaju transmedijske projekte da se do 11. studenoga 2013. godine prijave za sudjelovanje. Radionica se odvija tijekom 2014. godine u Belgiji, Finskoj i Italiji.
  Udruga studenata kroatistike 'Idiom' iz Rijeke raspisala je natječaj za projekt opismenjavanja studenata 'Opismeni me prije Nove godine/nove godine/Nove Godine!', koji će se održati na Filozofskome fakultetu u Rijeci. Cilj je povećati angažiranost studenata u rješavanju pravopisnih problema hrvatskoga standardnog jezika, a rok za prijavu je 3. studenoga 2013. godine.
  Studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta 'Josipa Jurja Strossmayera' u Osijeku i Studentska udruga 'Lingvos' pozivaju sve zainteresirane studente kroatistike, ali i bliskih znanstvenih grana, hrvatskih i svjetskih sveučilišta na sudjelovanje na Međunarodnoj studentskoj konferenciji 'Pontes poeticae', koja će se održati 23. i 24. svibnja 2014. u Osijeku, a prijave sažetaka otvorene su do 1. studenoga 2013.
  Književni krug Karlovac raspisuje nagradni natječaj za kratku priču 'Zlatko Tomičić'. Natječaj traje do 31. listopada 2013. godine.
  Gradska knjižnica Trogir po drugi puta organizira natječaj za neobjavljenu priču 'Priča se (p)o gradu' s ciljem poticanja stvaralaštva na način koji uključuje njegovanje i razvijanje pisane riječi sa zavičajnom (trogirskom) tematikom. Rok istječe 30. listopada 2013. godine.
  Klub studenata PMF-a „Ćumez objavljuje natječaj za najbolju priču i pjesmu pod nazivom „Kvant književnosti“ na kojemu mogu sudjelovati svi studenti/bivši studenti i zaposlenici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te mladi znanstvenici na institutima s neobjavljenim pričama i pjesmama slobodne tematike. Radovi se primaju do 26. listopada 2013. godine, zaključno do ponoći. 
  U povodu Dana sjećanja na Vukovar 18. studenoga 2013. Udruga HVIDRA-a Sesvete i Knjižnica Sesvete potaknuli su literarni natječaj za učenike osnovnih škola Grada Zagreba "Moja himna 3". Natječaj je otvoren od 2. rujna do 25. listopada 2013. godine.
  Nacionalni kviz za poticanje čitanja jest natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige.
  Naslov i tema kviza u 2013. godini je "Pročitaj tri dnevnika i pobijedi!" Svi pristigli kvizovi bit će pregledani do 25. listopada 2013. godine.  
  Udruga „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" prvi put raspisuje natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu pod nazivom „Pjesmom protiv zaborava". Deset prvoplasiranih pjesama čitat će se na Večeri domoljubne poezije na Danima sjećanja 16. studenoga. 
  Sve pjesme moraju stići najkasnije do 15. listopada 2013. godine.
  'Knjiga u centru' raspisuje javni natječaj za likovnu nagradu "Odijela govore" za najbolji crtež kostima inspiriran stihom „umrijet ću noćas od ljepote“ iz pjesme "Notturno" Tina Ujevića. Na natječaju mogu sudjelovati mladi od 18 do 25 godina iz svih zemalja svijeta.
  Rok za prijavu je 10. listopada 2013. godine.
  Povodom 6. međunarodnog festivala književnosti „Dani prijatelja knjige“, koji će se održati 8. i 9. studenoga u Rijeci, Hrvatsko književno društvo poziva sve ljubitelje poezije da se svojim stihovima odazovu na pjesnički natječajSvaki sudionik može se prijaviti s tri pjesme (ne duže od 24 retka). Odabrani radovi bit će tiskani u novome broju časopisa „Književno pero“. Radove je potrebno dostaviti do 5. listopada 2013. godine.
  'Knjiga u centru' raspisuje javni natječaj za nagradu "Ovca u kutiji" za najbolju hrvatsku slikovnicu. Slikovnice mogu poslati nakladnici ili autori, a rok za slanje je najkasnije do 1. listopada 2013. godine.
  Uredništvo časopisa 'Život umjetnosti' poziva sve autore/ice na prijavu radova na temu "Umjetničke prakse post-socijalizma".  
  Rok prijave sažetaka je 1. listopada 2013. godine. Rok za završne tekstove je 1. veljače 2014. godine.
  Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije 'Slavko Kolar – književni dani' raspisuju natječaj za kratku priču – satiru. koja ne smije biti objavljena, a tema je slobodna. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2013. godine.
  Dragi roditelji, sudjelujte u dosad najzanimljivijemu literarnom natječaju i podijelite svoju priču i iskustvo sa svojim najmlađima u vrijeme kada ste postali roditelji. Izazova i tema za pisanje ima mnogo, a crvena nit svih priča je slogan »Napokon zadovoljni«. 
  Vaše priče prikupljat će se od 1. ožujka do 30. rujna 2013. godine.
  Zagrebački plesni centar objavio je pozivni natječaj za mlađe koreografe, mlade pisce-plesne kritičare i plesne dramaturge za sudjelovanje u međunarodnom projektu koji se realizira u okviru EU programa 'Leonardo'. Rok za prijave je srijeda, 25. rujna 2013. godine u podne. 
  Udruga za kulturu i nove medije Arteist raspisala je prvi godišnji otvoreni natječaj za kratku priču. U rubrici 'Kratka priča' na portalu www.arteist.hr objavljivat će se, u tjednom ritmu, subotom, od 13. listopada 2012. tijekom idućih dvanaest mjeseci do 13. rujna 2013., po jedna od pristiglih kratkih priča.
  Društvo za znanstvenu fantastiku SFera raspisuje natječaj za neobjavljene domaće radove na temu 'Paralelni svemiri i alternativna povijest'. Rok za slanje pripovjedaka je 12. rujna. 2013. godine.
  Ganz novi ganz ganz novi festival traži kritičareNatječaj je otvoren za sve zainteresirane koji se žele baviti kritikom i koje zanima kazalište, izvedbene umjetnosti i nadolazeći kazališni autori. Pošaljite do dva primjerka svojih dosadašnjih (makar i neobjavljenih) kritičkih tekstova ili tekst do dvije kartice koji za temu ima (suvremeno) kazalište do 8. rujna 2013. godine.
  Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić iz Zagreba u suradnji s izdavačkom kućom Disput i Hrvatskim filološkim društvom organizira nagradni natječaj za najbolju recenziju/osvrt knjige iz Biblioteke "Na tragu klasika". Natječaj traje do 1. rujna 2013. godine.
  Fotografski natječaj Hrvatskoga čitateljskog društva "Smiješak... čitajte!" spojili smo s natječajem „Čitaj mi!“ i kao cilj istaknuli važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Foto-natječaj počinje 1. srpnja i traje do 1. rujna 2013. godine, a pobjednici će se proglasiti 8. rujna 2013. na Međunarodni dan pismenosti.
  Odjel za nakladništvo Matice hrvatske – Ogranak Osijek donijelo je odluku o raspisivanju 8. anonimnog natječaja za prozni rukopis
  (zbirka kratke priče, roman). Na natječaj se primaju samo neobjelodanjeni cjeloviti prozni rukopisi pisani hrvatskim jezikom. 
  Natječaj je otvoren do 31. kolovoza 2013. godine.  
  Založba 'Pivec' iz Maribora u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca objavljuje natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu u Hrvatskoj i naslov viteza Europskoga pjesničkog turnira, čiji će autor sudjelovati na Europskom pjesničkom turniru 2013. u Mariboru.
  Prijave su otvorene do 31. kolovoza 2013. godine.
  U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" raspisan je natječaj za 5. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić". Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) - tema radova je siromaštvo. Natječaj je otvoren do 15. kolovoza 2013. godine. 
  Scenaristički projekt 'Palunko' i Centar za kreativno pisanje pozivaju sve zainteresirane na Ljetni scenaristički natječaj – traži se sinopsis za kratki igrani film. Pobjednik putuje na scenarističku radionicu sa Sanjom Kovačević, koja se u sklopu Ljetne škole pisanja održava krajem kolovoza u dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru. Rok prijave je 3. kolovoza 2013. godine.  
  Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca  i Vukovarskim filmskim festivalom raspisuje Javni poziv za kratku priču "Jedna slika iz Domovinskog rata", koja tematizira osobni ili posredni doživljaj Domovinskog rata, događaj stvarne ili fikcijske naravi. Rok za postavljanje pitanja: od 17. do 24. lipnja 2013, a rok za predaju kratke priče je 16. srpnja 2013. do 24 sata. 
  Časopis studenata komparativne književnosti Ka/Os poziva sve mlade autorice i autore da svojim neobjavljenim radovima doprinesu stvaranju novog broja. Časopis prihvaća poeziju, prozu, kratke dramske tekstove i kritike. Natječaj traje do 15. srpnja 2013. godine.

  Muzej anđela Varaždin raspisuje književni natječaj za kratku priču 'Anđelio temi koja govori o Varaždinu kao gradu anđela. 
  Rok za predaju rada je 1. srpnja 2013. godine.

  Produkcijska kuća Propeler Film otvara natječaj za produkciju kratkih igranih filmova u sklopu projekta 'Zagrebačke priče vol. 3'. Na natječaj, koji je otvoren do 1. srpnja 2013. godine, potrebno je prijaviti scenarij za kratki igrani film u trajanju 12 do 15 minuta na temu praznika ili blagdana.

  Gradska knjižnica Samobor raspisuje natječaj za kratku priču, a tema kratke priče je slobodna. Rok za prijavu je 30. lipnja 2103. godine. 

  Grad Koprivnica i Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika raspisuju Natječaj za književnu nagradu "Fran Galovič" za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu identiteta, pisanu jednim od narječja hrvatskog jezika. Neobjavljenom pričom smatra se ona koja još nije ni na koji način dana na uvid javnosti (putem tiskanih ili elektroničkih medija, uključujući i internet). Rok prijave je 30. lipnja 2013. godine.

  Pozivamo Vas na suradnju u kreiranju novog broja Slijepog putnika (jednoga mladog) časopisa za književnost i umjetnost iz Rijeke. Tema broja zamišljena je pod nazivom: Tranzicijski čovjek očima umjetnosti (ili Sv. Hipokrit na Balkanu) i računa na Vaše mišljenje kroz umjetnički tekst (poezija, proza), esej ili kritiku. Radove šaljite do 30. lipnja 2013. godine.

  Art projekt Papergirl Zagreb Vol. 2 – Uhvati umjetnost! osnovan je u Berlinu 2006. godine po uzoru na paperboys dostavljače novina iz Amerike, koji dijeli umjetnost putem bicikla slučajnim prolaznicima :-) kao akcija širenja radosti i pozitive -> šarena biciklistička povorka dijeli tuljce slučajnim prolaznicima. Svoje radove možeš osobno ostaviti u Papergirl kutiji u klubu 'O'grada' (Kustošija) i kafiću 'Jutro' (Teslina) do 15. lipnja 2013. godine.
  Europski edukacijski forum u sklopu projekta „EUčionica 2“ raspisuje natječaj zanajbolji esej na temu 'Moj dom u EU''. Radovi se šalju 
  do 10. lipnja 2013. godine.
  Bacači sjenki pozivaju sve zainteresirane vizualne, novomedijske, performativne umjetnike i humanističke istraživače na predlaganje koncepta unutar site-specific projekta urbane memorije Zidne Novine (u ormarićima za kino plakate nekadašnje zagrebačke Kinoteke). Rok prijave je 10. lipnja 2013.
  Veleposlanstvo Portugala ima zadovoljstvo pozvati sve zainteresirane da sudjeluju na umjetničkome natječaju “Pessoa mojim očima”, koji se održava u sklopu obilježavanja 125. godišnje rođenja portugalskoga književnika Fernanda Pessoe i namjerava nagraditi izvorna i neobjavljena djela iz različitih područja umjetnosti koja daju vlastitu sliku o Fernandu Pessoi. Djela treba dostaviti Veleposlanstvu do 7. lipnja 2013. godine od 9 do 16 sati.
  Kontejner (biro suvremene umjetničke prakse) poziva autore da se svojim radovima i idejama odazovu na natječaj i sudjeluju u festivalu Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine. Festival obuhvaća izložbu, performanse, konferenciju, radionice i projekcije filmova, predavanja i tekstove koji se kritički bave starošću. Natječaj je otvoren do 3. lipnja 2013. godine.
  Društvo hrvatskih književnika – Ogranak u Rijeci poziva mlade pjesnik(inj)e i prozaist(kinj)e na sudjelovanje na X. Susretima mladih pjesnika i prozaika. Rok za dostavu prijava je 1. lipnja 2013. godine.
  Naklada Semafora i kulturni klub O'Grada raspisuju 3. Prvi natječaj za dječju kratku priču i ilustraciju 2013. Najbolje priče bit će tiskane u knjizi 'Pišem ti priču 3' Prijave su otvorene do 1. lipnja 2013. godine.
  Udruga za kulturu Ča? raspisuje literarno-likovni natječaj Mucko Bucko na temu istoimene bajke za djecu do 14. godina.
  Natječaj traje do 1. lipnja 2013. godine.
  Na rođendan Drage Gervaisa 18. travnja objavljen je javni natječaj Književne nagrade Drago Gervais, koju dodjeljuje Grad Rijeka za iznimna postignuća na području književnoga stvaralaštva u dvije kategorije - za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskog jezika. Rok za predaju radova je 31. svibnja 2013. godine.
  Natječaj za dodjelu sredstava Zaklade Adris za sljedeće programe: ZNANJE I OTKRIĆA - program potpore učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima, znanstvenim i istraživačkim projektima te STVARALAŠTVO, EKOLOGIJA, BAŠTINA I DOBROTA - program potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima, projektima koji pridonose zaštiti i očuvanju hrvatske izvornosti te potpore humanitarnim projektima i pomaganju djece bez roditelja. Prijave se primaju do 25. svibnja 2013. godine.  
  17. Međunarodni ulični festival 'Cest is d’ Bestpoziva vas da svojim ostvarenjima sudjelujete na natječaju ART WALK 2. festival umjetničkih naljepnica: "DA SAM PTICA - POGLED ODOZGO". Rok za prijavu za sudjelovanje na festivalu Cest is d’ Best je 20. svibnja 2013. godine.
  Poznata hrvatska kulturno-turistička manifestacija Brod knjižara – Brod kulture objavljuje početak 4. regionalnog natječaja za najbolju kratku priču, koji će rezultirati knjigom „20 + 1 najbolja priča za ljeto 2013“. Natječaj je otvoren od 15. travnja 2013. do 15. svibnja 2013. godine. 
  Međunarodno natjecanje za izradu taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu održava u Helsinkiju od 24. do 27. listopada 2013. godine. Međunarodnom natjecanju prethodi prednatjecanje unutar država koje sudjeluju na natjecanju. Nije riječ o likovnom natječaju za učenike nego izradi autorske slikovnice (tekst i ilustracije). Rok za prijavu je 15. svibnja 2013. godine.
  "Sandorf - nakladništvo i zastupanje" raspisuje natječaj za objavu priče vezane uz jednu zagrebačku četvrt, ulicu ili trg, koja sadrži motive iz 
  života grada, a bit će prevedena na engleski i objavljenja u Americi u knjizi „Zagreb Noir“. Natječaj je otvoren do 5. svibnja 2013. godine. 
  12. Festival fantastične književnosti u Pazinu objavljuje natječaj za priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike (fantasy – nadnaravni horor), koje na bilo koji način obrađuju ili koriste tematiku ili motive zmajeva do 1. svibnja 2013. godine.
  Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom raspisuje Natječaj za naj-pismo povodom Svjetskog dana pisanja pisama, koji se širom svijeta obilježava 11. svibnja. Ovogodišnja tema natječaja posvećena je 'hrvatskom Andersenu' – dječjoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić s temom ''Pišem pismo, nek' se zna da maštati volim ja!". Naj-pisma treba poslati isključivo putem pošte u periodu od 15. travnja do 1. svibnja 2013. 
  Ogranak Matice hrvatske u Karlovcu raspisuju natječaj za hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca 'Zdravko Pucakza mlade pjesnike
  Natječaj ostaje otvoren do 30. travnja 2013. godine.

  Veleposlanstvo Republike Azerbajdžan obavještava o Natječaju u pisanju eseja na temu "Što znam o Azerbajdžanu?".
  Eseje je potrebno poslati zaključno do 30. travnja 2013. godine.

  Najkraći natječaj za Noć knjige!!! Natječaj CeKaPe-a počinje od ponoći a traje do 22. travnja 2013. godine u podne.
  Maksimalna dužina priče – pola kartice.

  Ludens teatar iz Koprivnice raspisuje natječaj za dramski tekstSvrha je ovoga natječaja pružiti hrvatskim autorima priliku za stvaranje novoga dramskog teksta suvremene tematike koji će biti postavljen u produkciji Ludens teatra. Natječaj je otvoren do 21. travnja 2013. godine.

  Povodom 170. obljetnice prvoga govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru Narodne novine pokrenule su kreativni natječaj za najbolje literarne radove "Most od riječi hrvatskih". Natječaj je otvoren do 21. travnja 2013. godine.
  Kulturni četvrtak u Knjižnici Sesvete i Društvo hrvatskih književnika pozivaju Vas da sudjelujete (s jednom do dvije pjesme) na 
  6. SESVETSKOM PJESNIČKOM MARATONU uz obilježavanje Dana hrvatske knjige 
  18. travnja 2013. 
  Knjižnica Sesvete i nakladnička kuća Alfa iz Zagreba raspisuju literarni natječaj za učenike osnovnih škola Zagreba "Pisanje i knjižnečari 2".
  Udruge K-zona i Parampion pozivaju na natječaj za izradu vizualnog rješenja za festival Vox Feminae 2013 i identitet knjige Želimira Periša "Mučenice"Rok za slanje radova je 15. travnja 2013. godine.
  14. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza (Trst-Kopar-Umag, 29. 5. - 1. 6. 2013.) objavljuju Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae 2013. za kratku priču na temu: BOLJI ŽIVOT? Radovi se primaju do 13. travnja 2013. godine.
  Registrirajte se na portalu Najbolje knjige, odaberite knjigu iz kataloga koja vam se sviđa i napišite recenziju na portalu, a potom nam pošaljite mejl sa svojim podacima i linkom na vaš osvrt - ne mora biti dug, ali neka bude od srca. (Je, istina, zadatak je mrvicu zahtjevan, ali to je zato da vam povećamo pismenost.) Za to imate deset dana, do 10. travnja 2013. godine, a nagradit ćemo pet onih koji nam se najviše svide.
  OŠ "Matija Gubec" iz Tavankuta organizira međunarodni nagradni literarni, novinarski i likovni natječaj za učenike osnovnih škola. Tema novinarskog rada je "Kako nas različitosti obogaćuju", a literarnoga i likovnog "Nijedan čovjek nije otok". Natječaj je otvoren do 10. travnja 2013. godine.
  Gričevanje vam daje priliku da uplašite cijeli Gornji grad sa svojom strašno dobrom pričom. Gričevanje traži svježu krv i nove kreativne pogone pa 'otpustite maštu s lanca' i prijavite se na natječaje za strašnu priču. Prijave traju do početka Gričevanja 4. travnja 2013. godine. 
  Društvo hrvatskih književnika Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 24. Pjesničkih susreta "Drenovci 2013.Natječaj je otvoren do 1. travnja 2013. godine.
  Natječaj SF skupine Orion za najbolju kratku SF priču naslovnicu zbirke kratkih SF priča Marsonic do 1. travnja 2013. godine.
  48. nagradni natječaj (jednogodišnji) za kratku priču Večernjeg lista "Ranko Marninkovićdo 31. ožujka 2013. godine.
  FAK - filmski amateri komentiraju objavili su natječaj za najbolju filmsku recenziju "Matej Lovrić".  
  Rok za prijavu radova je do ponoći 31. ožujka 2013. godine.
  Turistička zajednica grada Ogulina, u okviru projekta Centar za posjetitelje "Ivanina kuća bajke" sufinanciranoga od Europske unije, objavljuje poziv za nagradni natječaj za dizajn suvenira Pripovjedna kutijica
  Tema natječaja je bajka i pripovijedanje bajke. Rok za primanje natječajnih radova je 29. ožujka 2013. godine. 

  Knjižnica Vladimira Nazora (Ulica grada Mainza 37) organizira natječaj za najbolju kratku krimi priču metaFORA 2012. "KRIMI-EKSPRESkoji traje 
  od 23. listopada 2012. do 23. ožujka 2013.

  Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Hrvatskom poštom raspisuje literarni natječaj Nacionalno natjecanje mladih za najljepše pismo. Zainteresirani učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola Republike Hrvatske (do 15 godina starosti) mogu se prijaviti na natječaj do 1. ožujka 2013. Svjetska poštanska unija (UPU) izabrala je temu za 2013. godinu: Napiši pismo u kojem ćeš objasniti zašto je voda dragocjena

  Vijeće Europske unije proglasilo je 2013. Europskom godinom građana. Tema literarnoga izričaja 19. natjecanja "Europa u školi" za učenike 1. i 2. razreda srednje škole je: "S ruksakom na leđima putujem Europom", a za učenike 3. i 4. razreda gimnazije: "Građanstvo - nacionalni ponos ili pripadnost europskoj populaciji". Rok za prijavu radova je 1. ožujka 2013. godine.

  Udruga umjetnika Spark otvara natječaj za najljepšu pjesmu 'Još jedno proljeće'. 21. ožujka obilježavaju se Svjetski dan poezije, Svjetski dan zaštite šuma i Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, a 22. ožujka Svjetski dan zaštite voda. Prijave su otvorene do 28. veljače 2013.

  2. i 9. veljače 2013. u 17 sati u Dječjem kazalištu Dubrava (Cerska 1) Narodno sveučilište Dubrava poziva zainteresirane na audiciju za novu kazališnu predstavu (dob od 9 do 99 godina!). Sve vam je besplatno! 

  Pasionska baština Društvo hrvatskih književnika raspisuju VI. trienalni natječaj za književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke. Neobjavljena književna djela potrebno je poslati do 1. veljače 2013. godine.
  Trus! je novi bend na slovenskoj glazbenoj sceni, koji poziva umjetnike da se do 31. siječnja 2013. prijave za dizajniranje njihovoga nekonvencionalnog nosača zvuka. Odgovorite na zvučne provokacije i vizualizirajte svoje asocijacije koje će biti objavljene u strip bookletu.
  Treći umjetnički plac KvartArt održat će se u Kulturnom klubu O’grada. Broj mjesta je ograničen i radovi će biti žirirani. Molimo sve zainteresirane da pošalju par fotografija svojeg rada i mali tekst o njemu na info@kulturniklub-ograda.com najkasnije do 28. siječnja 2013.
  sNOVA iz Zagreba raspisala je međunarodni natječaj za ljubavnu pjesmu. Rok za slanje pjesama istječe 21. siječnja 2013.
  Gradsko kazalište lutaka Split organizator je Festivala hrvatske drame za djecu s ciljem poticanja domaćega dramskog stvaralaštva za djecu te ponavlja javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu nagrade 'Mali Marulić' od  10. svibnja 2012. do 10. siječnja 2013.
  Lush Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) raspisuju natječaj za kratku priču na temu kosa do 1. siječnja 2013. Tema natječaja Kosa okvir je za pisanje priča, koje će svoju zanimljivost i posebnost steći pisanjem o drukčijem gledanju i doživljavanju svijeta oko sebe, gdje je kosa dio iskustva događaja i priče o onome što nam je zanimljivo, posebno ili za što pronalazimo razlog za priču, za pričanje!
  _______________________________________________________________________________________________________________________
  2012. godina:

  Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisuje 4. Matičin književni natječaj "Turopoljska poculica" za proznu formu kratka priča pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 15. rujna 2012. do 25. prosinca 2012. 

  Časopis "Jezik" na inicijativu akademika Stjepana Babića organizira natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ do 22. prosinca 2012. - do rođendana dr. Ivana ŠreteraSvečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada u Lipiku bit će u ožujku 2013. za Dane hrvatskoga jezika. 

  Godine 2012. prvo mjesto osvojila je riječ zatipak (autor Šandor Dembitz), koja bi trebala u govoru zamijeniti tuđicu "tipfeler", drugo mjesto riječ nekapnica, a treću nagradu osvojila je riječ dodirnik (touch screen).

  Nagradni natječaj "Bajka o Snježnoj kraljici" za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj započinje 12. prosinca 2012. u 12 sati, a završava 19. prosinca 2012. u 10 sati. Autori deset tekstova koje Nika Fleiss odabere kao najbolje osvojit će ulaznice za žensku utrku Vip Snow Queen Trophyja 4. siječnja 2013. godine za cijeli svoj razred!
  Lucija Šutić (4. e) iz Prve gimnazije u Zagrebu osvojila je ulaznice za žensku utrku Vip Snow Queen Trophyja 4. siječnja 2013. za cijeli svoj razred!
  Udruga Humanost i urbana kultura - HUK objavila je natječaj za kratku priču te poziva sve autore da se od 9. do 19. prosinca 2012. prijave za sudjelovanje.

  Društvo za znanstvenu fantastiku SFera raspisuje natječaj za neobjavljene domaće radove svih podžanrova spekulativne fikcije za 19. godišnju SFeraKonsku zbirku priča do 12. prosinca 2012.

  Povodom Dana škole 20. studenoga 2012. u školskoj knjižnici održat će se izložba likovnih radova naših učenika. 
  (Pozivamo vas da se sa svojim slikama, fotografijama i crtežima do 20. listopada 2012. javite prof. Petričec ili prof. Ferček, koje pripremaju izložbu.)