Književni natječaji

 • Doniralica - prva hrvatska crowdfunding platforma koja služi prikupljanju financijskih sredstava za nesebične, kreativne i humanitarne aktivnosti organizacija civilnog društva i neformalnih inicijativa iza kojeg stoji udruga Moslavina Media Servis čiji je rad javan
 • Librivox - portal s besplatnim audioknjigama LibriVox traži volontere ili, preciznije, traži njihov glas: potrebno je pročitati određenu knjigu, snimiti to i poslati snimku upraviteljima stranice. Volontiranje je otvoreno svima (bez obzira na iskustvo) i vrlo je jednostavno
 • FictionPlayGroundsintermedijalna platforma za promociju, povezivanje i umrežavanje autora iz različitih umjetnosti (audiovizualnih, glazbenih, literarnih, vizualnih i izvedbenih umjetnosti) povezanih u kreativnu mrežu s ostalim umjetnicima i ljubiteljima iste. 

 • Web magazin Helly Cherry (www.hellycherry.com) raspisao je trajno otvoreni strip natječaj. Odabir teme, žanra i autorski pristup potpuno su slobodni. Radovi će biti objavljeni u rubrici „Umjetnost i strip“ redoslijedom kako pristižu u redakciju.

 • Hrvatska književna depresija (Maja Hrgović), Svjetionik za mlade čitatelje (Luka Ostojić)
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
JAVNI KNJIŽEVNI NATJEČAJI - kratke priče
 • Ranko Marinković - kratka priča zaštitni je znak Večernjeg lista od 1964. godine svake subote izlaze prozni tekstovi.
 • Edo Budiša - Gradska knjižnica Pazin ('Kuća za pisce/Hižom od besid') objavljuje natječaj za neobjavljenu kratku priču autora do 35 godina. 
 • Arteist - trajni natječaj za kratku priču u tjednom ritmu tijekom cijele godine uz svečanu dodjelu nagrade na kraju svakoga kruga.
 • Prozak i Na vrh jezika - natječaji Prozak za prozu Na vrh jezika za poeziju za sve hrvatske građane do 35 godina starosti.  

 • NEMA - originalni autorski radovi različitih književnih kategorija (poezija, proza, drama, esej, putopis, kritika, recenzija, intervju...)

 • Žena u vjeri - projekt 'Zvona i Nari' (eseji interdisciplinarnih perspektiva, književni i drugi umjetnički radovi)
 • Napiši priču - svakoga mjeseca literarni natječaj portala "ČitajMe.com" na zadanu temu. O konačnome pobjedniku odlučuju čitatelji.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
2019. godina:

Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne raspisuju IX. nagradni natječaj za uratke iz književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije i videa na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata. Nagradni natječaj traje do 15. prosinca 2019. godine.
Cilj natječaja 'Ful kulturno' je promovirati niskobudžetna kulturna događanja – promocije pisane riječi u svrhu pojačavanja njihovih aktivnosti brendiranja. Natječaj je otvoren do 1. rujna 2019. godine. Rok je produžen do 15. listopada 2019. godine.
Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' Šibenik raspisuje natječaj za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu. Tema pjesme je slobodna.
Rok za slanje pjesme je 10. listopada 2019. godine.
Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" raspisali su natječaj za književnu nagradu "Zvonko Milković" za najbolju izvornu zbirku pjesama hrvatskoga autora s izrazito intimističkom i/ili zavičajnom tematikom. 
Natječaj je otvoren do 1. listopada 2019. godine.
Natječaj za književnu nagradu EBRD Literature Prize pokrenula je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s British Councilom. kojom se ne nagrađuju samo pisci koji donose priče iz različitih zemalja, nego se prepoznaje i ključna uloga prevoditelja. 
Natječaj je otvoren do 1. listopada 2019. godine.
Udruga 'Mlada pera' raspisuje novi literarni natječaj za najkreativniji literarni rad na zadanu temu različitosti.
U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu od 1. travnja do 30. rujna 2019. godine. 
Povodom obilježavanja 25. obljetnice Pekinške deklaracije UN Women raspisalo je Poziv za podnošenje prijava za Zbirku priča iz regije 'Preobražajne priče, promjene života' s rokom prijave do 30. rujna 2019. godine!
Natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu Grad u školjci“ nosi naziv u spomen na vukovarskoga branitelja i pjesnika Darka Dombaja. Natječaj traje do 15. rujna 2019. godine.
S ciljem pružanja podrške akciji "Kupujmo hrvatsko" Gradski ured za obrazovanje poziva učenike srednjih škola da dostave individualni literarni rad na temu kupovine hrvatskih proizvoda. Rok za dostavu literarnih radova je 12. rujna 2019. godine.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje natječaj u sklopu projekta „Techno-Past Techno-Future. European Researchers Night (TPTF_ERN)“ za najbolji školski esej na temu „Kako znanost mijenja svijet?“ istraživačica i istraživača u sklopu projekta Europske noći istraživača
Natječaj je otvoren od 16. svibnja 2019. i traje do 9. rujna 2019. godine.

Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru objavio je natječaj za kraće književno djelo o hrvatskome Domovinskom i obrambenom ratu. Natječaj je otvoren do 31. kolovoza 2019. godine.
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca raspisalo je natječaj za neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade „Zvonko“ nazvan prema svome članu i nagrađivanom književniku za djecu i mlade Zvonku Todorovskom. Rukopise je moguće slati do 29. kolovoza 2019.
Umjetnička organizacija Studio Artless otvara natječaj za prijavu radova za 17. Festival prvih. Radovi na temu: Nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju. Natječaj je otvoren do 23. kolovoza 2019. godine.
U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ' raspisan je natječaj za 11. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić''. Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj. 
Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2019. godine.
Časopis za književnost 'Kvaka' organizira međunarodni ljetni natječaj za kratku priču do 1000 riječi na temu: more, gradovi na moru, ljetovanje, brodovi, ribolov i sve drugo što na bilo koji način može biti vezano uz more. Natječaj je otvoren od 4. lipnja do 15. kolovoza 2019. godine.
Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva 'Tinta 910' iz Rijeke objavljuje međunarodni književno-likovni i fotografski natječaj 'Učka mi sena kojemu mogu sudjelovati i amateri i profesionalci. Tema natječaja je Učka, a rok prijave 8. kolovoza 2019. godine! 
Zaklada moliških Hrvata iz Italije 'Agostina Piccoli' raspisala je natječaj za književnu nagradu i nagradu "Mali umjetnik", koja se dodjeljuje za ostvarenja na području kulture i umjetnosti s temama vezanim uz jezik, tradiciju i povijest moliškohrvatske zajednice. Na natječaj se mogu slati sva prozna djela (članci, studije, prikazi, novele, priče...) i poezija na moliškohrvatskom, talijanskom ili hrvatskom jeziku. 
Natječaj je otvoren do 5. kolovoza 2019. godine. 
Otvoren je natječaj 'BlueCatza najbolji scenarij na engleskom jeziku. I scenarist je pisac! The BlueCat Screenplay Competition traje već 22 godine s naramkom otkrivenih autora iza sebe. Prvi ciklus prijava traje do 30. srpnja 2019. godine.
Zagreb Film Festival poziva vas da se prijavite za sudjelovanje na radionici za razvoj scenarija 'Moj prvi scenarij'. Radionica je namijenjena filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Rok je produžen za tjedan dana, novi rok prijave je 26. srpnja 2019. godine.
Udruga Kultipraktik raspisuje natječaj za dodjelu Nagrade "Post scriptum" za književnost na društvenim mrežama, a prijave se primaju do
15. srpnja 2019. godine.
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman pisan na hrvatskomu jeziku. Svrha natječaja jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo. Natječaj je otvoren od 20. ožujka do 5. srpnja 2019. godine.
Pučko otvoreno učilište Velika Gorica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Albatros'. Rok za predaju rukopisa je 15. lipnja 2019. godine.
Pozivaju se autori da se prijave na regionalni natječaj za kratku priču 'Biber'. Tema pomirenja je proširena.
Natječaj je otvoren do 10. lipnja 2019. godine.
Literarni natječaj poezije i kratke proze 'KK Pero' i 'KK Perce', u organizaciji udruge 'Književni klub', organizira se po prvi put s ciljem poticanja mladih na kreativno izražavanje. Rok za prijave na natječaj do 5. lipnja 2019. godine!
The Split Mind, časopis za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Sveučilišta u Splitu, objavljuje natječaj za kratku prozu, poeziju, prijevode, eseje i kritike za sljedeći, 17. broj. Također je otvoren i natječaj za naslovnicu i likovne radove. Rok za prijave je 2. lipnja 2019. godine.
Književni krug Karlovac raspisao je nagradni natječaj za kratku priču 'Zlatko Tomičić'. 
Ovogodišnji, jubilarni dvadeseti natječaj traje do 1. lipnja 2019. godine.
Kad je odselio iz Dublina, veliki James Joyce živio je dvije godine u Puli gdje su ga fascinirale mačke. O njima će napisati nekoliko slavnih priča. Tako je i knjižnica u Puli objavila zanimljiv natječaj za kratku priču - jedna kartica teksta i potpuna sloboda glede obrade teme.
Natječaj traje do 1. lipnja 2019. godine.
Gradska knjižnica Samobor raspisala je sedmi po redu natječaj za kratku priču i poziva sve hrvatske kratkopričaše da do 31. svibnja 2019. godine pošalju svoje kratke priče.
Odbor Književne nagrade 'Drago Gervais' raspisao je Javni natječaj za dodjelu nagrade koju Grad Rijeka dodjeljuje za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika.
Rok za predaju radova je 31. svibnja 2019. godine.
Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture i Festival europske kratke priče (FEKP) pokreću novu kategoriju natječaja za kratku pričuFEKP19 za mlade autore namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Temom HOMO NARRANS istražit će se temeljna ljudska potreba za pričanjem. Tema je “Trebaš čuti ovu priču”, a žanr nije određen. Natječaj je otvoren do 22. svibnja 2019. u 23:59 sati. 
Osnovna škola Pećine u Rijeci ove je godine kontakt-ustanova međunarodne grupe Typhlo & Tactus koja organizira međunarodno natjecanje na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu. Radovi se primaju najkasnije do 15. svibnja 2019. godine.  
Hrvatski čestertonijanski klub poziva na pjesnički anti-natječaj 'Što je pjesnik htio reći?' za najbolju pjesmu koja slavi životne radosti i sve ono što vas veseli: dobra hrana, vino, šume, parkovi, tramvaj, nogomet, knjige, linolada, žena, dečko, muž, pas ili mačka... 
Radovi se primaju do 1. svibnja 2019. godine.
Ponikve eko-otok Krk raspisuje nagradni natječaj na temu Reciklažom do umjetnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog okoliša, ali i očuvanja Zemlje čistom za kreativce svih kategorija (likovnjaci, dizajneri, pisci...) Natječaj traje do 1. svibnja 2019. godine. 
Udruga studenata anglistike SLANG iz Rijeke poziva studente i srednjoškolce da pošalju literarne radove (poezija, pripovijetke, eseji, kraće drame, kritike) za časopis "Words-Worth". Radovi trebaju biti napisani na engleskom jeziku, a tema je otvorena. Radovi se primaju do 1. svibnja 2019.
Gradska knjižnica Trogir raspisuje natječaj za kratku priču 'Priča se (p)o gradu'. Na natječaju mogu sudjelovati afirmirani i neafirmirani autori kojima je hrvatski jezik sredstvo izražavanja. Natječaj je otvoren do 30. travnja 2019. godine.
Foto-natjecanje, natjecanje u pisanju eseja i pokretanju mrežne stranice povodom svečanog obilježavanja 70. obljetnice Vijeća Europe ima za cilj doseći što veći broj mladih posredstvom društvenih medija te ih uključiti u šire promišljanje o tome što znači biti Europljanin. 
Organizirano je preko Instagrama i traje do 30. travnja 2019. u ponoć (CET).
'Pišem ti pismo…' natječaj je Gradske knjižnice Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom koji se raspisuje povodom Svjetskog dana pisanja pisama 11. svibnja s ciljem razvijanja pismenosti i povodom 130. obljetnice rođenja skladatelja i glazbenog pedagoga, župana Plemenite općine Turopolje Franje pl. Lučića, rodom iz sela Kuče. Natječaj je otvoren od 1. do 30. travnja 2019. godine.
Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu 12. Festivala dječje knjige raspisao je natječaj za literarne radove pod nazivom 'Knjiga nije hrana, ali je poslastica!' i poziva svu djecu na sudjelovanje - pjesma ili kratka priča koja dosad nije objavljena. 
Rok za prijavu radova je 25. travnja 2019. godine. 
Udruženje umjetnika 'ProvidencaBnM' raspisuje otvoreni nagradni natječaj za najbolje književno djelo regije. Na natječaj se mogu slati radovi koji prethodno nisu objavljeni u tiskanom obliku, a u obzir dolaze poezija, priče i novele. Rok za slanje radova je 20. travnja 2019. godine.
Poziv za priče o europskoj baštini (European Heritage Stories) namijenjen je organizatorima uključenim u obilježavanje Dana europske baštine s namjerom identificiranja europske dimenzije kulturne baštine i rada na baštini koji poduzimaju zajednice u Europi.  Priču o kulturnoj baštini i o tome što radite možete prijaviti od 18. ožujka do 18. travnja 2019. godine.
Natječaj za književnu nagradu 'Ivan vitez Trnski' raspisuju Društvo hrvatskih književnika i općina Novigrad Podravski. Nagrada se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni književni rukopis (poezija, proza ili drama) autora do 35 godina starosti s podravskog, križevačko-prigorskog i bjelovarsko-bilogorskog područja. Natječaj je otvoren do 15. travnja 2019. godine.
Udruga veterana 4. gardijske brigade u povodu 28. obljetnice osnutka poziva hrvatske pjesnike na natječaj za domoljubne pjesničke priloge (do tri domoljubne pjesme) 'Bojni blaženika na nebesima' koje mogu dostaviti do 10. travnja 2019. godine. 
Raspisan je Natječaj za dodjelu Nagrade ‘Dijana Klarić’ pokrenute u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija: najbolji putopis... Rok za prijavu je 1. travnja 2019. godine.
Izdavačka kuća Buybook za 4. internacionalni festival književnosti Bookstan dodijelit će dvadeset stipendija za sudjelovanje u radionici. 
Tema ovogodišnje radionice je ”Književna kolumna”. Aplikacije je potrebno poslati do 1. travnja 2019. godine.
Društvo hrvatskih književnika raspisuje je natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 30. pjesničkih susreta "Drenovci".
Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2019. godine.
Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku organizirala je, četvrti po redu, nagradni natječaj "KuŠIn" za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada. Rok za slanje priče je 31. ožujka 2019. godine.
20. Međunarodni pogranični susreti 'Forum Tomizza' objavljuju 14. Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' za kratku priču na temu hrabrost. Rok slanja tekstova je 30. ožujka 2019. godine.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja prosljeđuje poveznicu na Javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu s ciljem afirmacije pisane riječi te poticaja na promišljanje o značenju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.
Javni poziv otvoren je od 27. veljače do 29. ožujka 2019. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske dodjeljuju nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog "Moje drago serce” koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini. 
Natječaj je otvoren do 20. ožujka 2019. godine.
metaFORA je natječaj za najbolju kratku priču koji Knjižnica Vladimira Nazora organizira sedmu godinu za redom krajem Mjeseca hrvatske knjige, a završnica je u Noći knjige. Natječaj je namijenjen afirmiranim i neafirmiranim autorima svih generacija s ciljem poticanja čitanja, pisanja i kreativnog izražavanja uopće. KRONOmetaFORA 2019. zadaje temu - vrijeme u široko shvaćenom smislu - kao protjecanje, iskustvo, individualno ili kolektivno sjećanje, identitet, utopija, iluzija ili umjetnički eksperiment. Vrijeme leti! Zaustavi ga u priči. 
Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2018. do 15. ožujka 2019. godine.
Povodom manifestacije Noć knjige nakladnička kuća Znanje u suradnji s portalom za knjigu i kulturu Moderna vremena i Prvom gimnazijom Zagreb i ove se godine uključuje literarnim natječajem za srednjoškolce pod nazivom˝Ja sam pisac˝ za kratku priču na temu „Omiljeni lik u mojoj priči“. 
Prijave na natječaj su do 15. ožujka 2019. godine u ponoć.
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i 'Lutkarsko proljeće' s ciljem poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu i dječjeg dramskog stvaralaštva objavilo je javni poziv za prijavu tekstova za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu te dodjelu Nagrade 'Tena i Tenica'.
Tekstovi se primaju do 15. ožujka 2019. godine.
Hrvatska udruga školskih knjižničara, Alka script i 'Podravski zvon' otvaraju literarni natječaj za učenike 'Kanižajada Limačijada', kojim se odaje počast pjesniku igre riječi Paji Kanižaju, s ciljem poticanja kreativnosti i pisanja humorističnih oblika u stihu i prozi
Uz natječaj se provodi i medijski projekt 'Stvarajmo eKreativno' u školskoj knjižnici! Natječaj traje do 15. ožujka 2019. godine.
Želeći da zaživi uspomena na trojicu pjesnika iz Gradišta - Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca, Udruga 'Tikvica' iz Vinkovaca raspisuje književni natječaj pod nazivom 'Trojica iz Gradišta'  (poezija-proza). Tema je slobodna. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2019. godine.
Pasionska baština i Društvo hrvatskih književnika raspisuju VIII. trienalni natječaj za književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke. U obzir dolaze do sada neobjavljena književna djela i to: roman, veća pripovijetka, drama, poema i zbirka stihova. Radovi se primaju zaključno do 1. ožujka 2019. godine.
Otvoren je natječaj Emerging Writer on Tour za 2019. i 2020. godinu koji organizira Međunarodni književni festival 'Vilenica' u suradnji s Festivalom svjetske književnosti i Međunarodnim književnim festivalom 'Cúirt' u sklopu projekta Read Me I am Your. Rok za slanje prijava je 18. veljače 2019. 
Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresirane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji 42. po redu natječaj za Rukopise – Zbornik poezije i kratke proze mladih, koji će biti otvoren do 17. veljače  2019. godine.
Međunarodni likovno-literarni natječaj 'Iserlohn - Essen – Lovas – Karaševo' na temu 'Duga' raspisuje se za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi osnovne škole. Prijave se primaju do 15. veljače 2019. godine!
'Klub putnika' raspisuje regionalni natječaj pod nazivom 'Spasimo putopis' s ciljem promocije kulture putovanja, a putopis koji se prijavljuje na ovaj natječaj može biti u vidu priče, ali i slike, stripa i slično. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2019. godine.
Mali britanski izdavač Wizard’s Tower Press objavljuje natječaj za feminističku kratku priču spekulativne fikcije hrvatskih autorica na engleskom jeziku 'Tko to radi?'. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2019. 
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno–likovno–filmski natječaj 'Kaštelanske štorije' (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji inspirirani Kaštelima - kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti, Trpimirova darovnica itd. mogu biti pisani na hrvatskomu književnom jeziku ili dijalektu (čakavici).  Natječaj je otvoren do 12. veljače 2019. godine.
Nakladnička kuća V.B.Z. raspisala je natječaj za najbolji neobjavljeni roman, koji će osim na hrvatskom biti tiskan i na engleskom jeziku.
Rok za prijavu je 1. veljače 2019. godine. 
Čitateljski klub 'Čitafora' objavljuje 6. natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje je 1. veljače 2019. godine.
Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade utemeljene sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2019. godine. 
Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić objavljuje Poziv mladima za sudjelovanje u projektu izrade slikovnice ili stripa o Europskoj uniji “Upoznajmo zajedno Europsku uniju”. Natječaj započinje 3. prosinca 2018., a završava 28. siječnja 2019. godine u 18 sati.
Ministarstvo kulture RH raspisalo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' u svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva. Prijave na temelju ovoga Poziva podnose se u roku od 45 dana od dana objave u Narodnim novinama do 3. siječnja 2019.  
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
2018. godina:

U tijeku je novi krug trajnog natječaja za kratku priču "Znakportala Arteist.hr. Po isteku svakog kruga natječaja svečano će se dodijeliti nagrada autoru najbolje objavljene priče.
Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST raspisuje natječaj za kratku priču na teme "Istraživanje svemira" ili "Rusija". To su ujedno teme iduće konvencije FantaSTikon. Rok za prijavu je 23. prosinca 2018. godine.
Udruga 'Skribonauti' pokreće newsletter kampanju 'Nastavi priču'. Svi koji se pretplate na newsletter u iduća tri tjedna primat će do sad neobjavljene priče hrvatskih spisateljica i to: Marije Andrijašević, Marije Rakić Mimice i Jasne Jasne Žmak
Kampanja kreće od 10. prosinca 2018. godine.
Goranovo proljeće Studentskog kulturno–umjetničkog društva 'Ivan Goran Kovačić' raspisuje natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike' za cjelovit rukopis pjesničke zbirke. Natječaj je otvoren do 31. prosinca 2018. godine!
U sklopu 'Dana hrvatske drame na filmu' portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramatičare koji žele adaptirati svoju dramu u filmski scenarij za dugometražni igrani film. Natječaj je otvoren do 30. prosinca 2018. godine!
Art Lab u suradnji sa ZMAG-om organizira drugi trodnevni pjesničko–ekološki rezidencijalni program 'Tragovi u snijegu - Sjeme za budućnostna Recikliranom imanju Vukomerić u siječnju 2019. godine. 
Prijaviti se mogu svi pjesnici, afirmirani i neafirmirani, uz motivacijsko pismo i tri pjesme do 19. prosinca 2018. godine.
Goranovo proljeće (SKUD Ivan Goran Kovačić) raspisalo je natječaj za Nagradu "Ivan Goran Kovačić" za najbolju pjesničku zbirku u dvogodišnjem razdoblju. Rok za slanje knjiga je 1. prosinca 2018. godine.
'Kritična masa' raspisuje natječaj za književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade pisce (do 35 godina) čime  pruža pregled mlađe prozne scene (širi i uži izbor) i promovira nova prozna imena. U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi). Krajnji rok za slanje prijava je 1. prosinca 2018. godine.
Udruga za promociju prirodnih nauka i književnosti 'Oaza znanja' iz Podgorice raspisuje prvi međunarodni natječaj za dječje pjesnike pod nazivom 'Zauvijek ću biti dijete'. Tema natječaja je slobodna. Natječaj je otvoren do 30. studenoga 2018. godine!
Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak raspisuje natječaj za književnu nagradu “Tea Benčić Rimay”, koja se dodjeljuje u svrhu poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrjednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi.
Natječaj je otvoren od 3. listopada 2018. godine do 3. studenoga 2018. godine.
Povodom Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Solin organizira Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu
Tema je slobodna, a rok za prijavu je do 31. listopada 2018. godine.
Natječaj učeničkih radova (pjesmapričaplakat, strip, video ili slično) "Oboji svijetprihvaćanjem i poštivanjem različitosti Foruma za slobodu odgoja otvoren je do 26. listopada 2018. godine kao dio projekta „Pokreni promjenu!“.
Povodom manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koja će se održati od 10. do 19. studenoga 2018., Hrvatska udruga 'Benedikt' poziva sve zainteresirane hrvatske pjesnike da pošalju do dvije domoljubne pjesme posvećene prvenstveno Vukovaru i Škabrnji, ali i nekoj drugoj temi iz Domovinskog rata na natječaj “Vukovaru – Škabrnji – Memento poetika”. Pjesme se zaprimaju do 22. listopada 2018.
U sklopu projekta 'Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku', a prigodom 1. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama 'Let`s Go Green!', Nacionalna i sveučilišna knjižnica organizira nagradni natječaj za osnovne škole za dječje literarne radove pod nazivom 'Zelena priča za zeleni planet'. Natječaj je otvoren do 15. listopada 2018. godine.
Portal Drame.hr objavljuje svoj šesti natječaj za financiranje prijevoda drama na strane jezike. 
Natječaj je otvoren od 7. rujna do 1. listopada 2018. godine.
Gradska Knjižnica Slavka Kolara, Čazma i Organizacijski odbor manifestacije 'Slavko Kolar' – književni dani raspisuju natječaj za kratku priču - satiru. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2018. godine!
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Vukovara Udruga „Braniteljice Domovinskog rata RH“ raspisuje natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu pod nazivom „Grad u školjci". Natječaj traje od 5. lipnja do 30. rujna 2018. godine.
Hrvatska udruga 'Benedikt' organizira kulturno-društvenu manifestaciju 'Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju' u znak sjećanja na žrtvu hrvatskog čovjeka u Domovinskom ratu. Prijedlozi događaja za program (predavanje, tribina, predstavljanje knjige, izložba, film, okrugli stol, predstava, javna akcija i sl.) šalju se u periodu od 23. srpnja do 28. rujna 2018. godine. 
Časopis 'Ulaznica' i Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin” raspisali su književni natječaj za neobjavljene priče, pjesme i eseje. Radovi se primaju do 15. rujna 2018. godine.
U sklopu projekta 'Dani mladih dramskih autora' i u suradnji sa Scenom 'Gorica' portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramu za mlade. Natječaj je otvoren do 6. rujna 2018. godine!
U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana raspisan je natječaj za 10. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj.
Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2018. godine.
/'fu:bar/ je multimedijalno participativno događanje s tematikom greške u multidisciplinarnoj umjetnosti novih medija i procesu njezinoga nastajanja. Otvoreni poziv za glitch umjetnost i tekstove s rokom od 15. kolovoza 2018. godine.
Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva 'Tinta 910' objavljuje međunarodni književno-likovni natječaj 'Učka mi se' u kategorijama:
kratka proza, poezija, fotografija, ilustracija, slika. 
Zadnji dan prijema radova je 8. kolovoza 2018. godine!
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje natječaj „Napiši pismo Miljenku i Dobrili“. Ljubavna pisma mogu se slati u poštanski sandučić koji će biti otvoren u atriju dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću do 3. kolovoza 2018. godine. 
Udruga Kultipraktik raspisuje natječaj za dodjelu godišnje Nagrade 'Post scriptum' za književnost na društvenim mrežama
Rok za prijavu je 15. srpnja 2018. godine.
U povodu svoje 20. obljetnice Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman pisan na hrvatskomu jeziku. Svrha natječaja jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo. Natječaj je otvoren od 5. travnja do 5. srpnja 2018. godine.
'SkON' SF & Fantasy fandom konvencija slavi svoje drugo izdanje i tim je povodom ponovno raspisan književni natječaj SkON za žanrovsku flash fiction pričuKrajnji rok za prijavu je 2. srpnja 2018. godine.
Muzej anđela Varaždin raspisuje 7. književni natječaj za kratku priču. Rok za predaju rada je 1. srpnja 2018. godine.
'Commonfare' objavljuje prvi poziv za Zajedničke priče. Podijelite svoje ideje o tome što za vas znači "dobro" društvo.
Rok za objavu priče je do kraja dana 25. lipnja 2018. godine.
Općina Bedekovčina raspisuje natječaj za 49. književno–recitalnu manifestaciju 'Susret riječi'. Pjesnički i/ili prozni radovi i učenički sastavci (tema sastavka je: Što nam danas znače bajke/basne/mitovi?) Tekstovi se mogu poslati zaključno do 1. lipnja 2018. godine.
Udruga 'Val kulture' iz Zagreba raspisuje poziv izvođačima za prijavu projekta/programa za festivale LegendFest sa središnjim temama: vile i vilinska bića, metamorfoze, priče, legende, mitovi, običaji, navade i izričaji. Rok za prijave je 31. svibnja 2018. godine. 
Kako bi potaknuli razvoj akademskih i umjetničkih sposobnosti učenika, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba raspisuje natječaje Film za 5! junior, Slika za 5! i Tekst za 5!, kojima najkreativnije osnovnoškolce nagrađuje stipendijom i time im olakšava upis u gimnaziju. Natječaj Tekst za 5! donosi dvije ravnopravne nagrade jer se literarni rad može napisati na hrvatskom i na engleskom jeziku. 
Na natječaje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske slanjem radova do 31. svibnja 2018. godine.
Gradska knjižnica Samobor raspisala je šesti po redu natječaj za kratku priču i te poziva sve hrvatske autore da do 30. svibnja 2018. godine pošalju svoje kratke priče.   
17. izdanje Festivala europske kratke priče raspisuje natječaj za kratku priču. FEKP će se održati u Zagrebu i Rijeci, a ovogodišnja tema natječaja je nasljeđe. Natječaj je otvoren do 20. svibnja 2018. godine u 23:59 sati.
Poziv za Priče o europskoj baštini / Call for European Heritage Stories jest pilot inicijativa programa Dana europske baštine (EHD) kojoj je namjera identificirati europsku dimenziju kulturne baštine i rada na baštini. 
Rok za prijave je 20. svibnja 2018. godine do ponoći po CEST-u (srednjoeuropsko ljetno vrijeme). 
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade / Klub prvih pisaca raspisuje ovogodišnji natječaj Piširiši za najbolju slikovnicu. Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: za tekst i za ilustracije. Tema ovogodišnjeg natječaja glasi: Škola. Rukopisi i ilustracije mogu se slati do 20. svibnja 2018. godine.
Škola za grafiku dizajn i medijsku produkciju raspisuje natječaj "Po(e)zitivaza nadahnute pjesničke radove učenika srednjih škola RH. 
Ovogodišnja tema je „Žena u umjetnosti“. Natječaj je produžen do 15. svibnja 2018. godine.
Muzej grada Koprivnice u suradnji s Muzejom prehrane 'Podravka' organizira umjetnički natječaj za mlade 'Zagrizi tradiciju, pronađi deliciju!' na temu života i prehrane na selu. Pozivaju se zainteresirani da u bilo kojem mediju, tradicionalnom ili suvremenom, interpretiraju tradicijski život na selu i kulturu prehrane koja ga prati. Natječaj je otvoren za sve škole od 7. ožujka do 7. svibnja 2018. godine.
Uredništvo časopisa 'Jat' poziva sve studente na slanje svojih radova za objavu u časopisu studenata kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Temat četvrtog je Intertekstualnost, intermedijalnost, interdisciplinarnost. Radovi se mogu poslati do 1. svibnja 2018. godine.
Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu 11. Festivala dječje knjige po prvi put raspisuje natječaj Knjiga nije hrana, ali je poslastica! za literarne radove i poziva djecu na sudjelovanje! Rok za prijavu radova je od 15. ožujka do 15. travnja 2018. godine.
Časopis za istraživanje dječje književnosti i kulture 'Libri & Liberi' poziva autore na slanje radova koji će se razmotriti radi objavljivanja u tematskome broju koji će biti u potpunosti posvećen 100. obljetnici završetka Prvoga svjetskoga rata, novim povijesnim okolnostima i 
dječjoj književnosti u tome kontekstu. Krajnji rok za slanje radova je 15. travnja 2018. godine.
Društvo hrvatskih književnika i Općina Novigrad Podravski raspisuju Natječaj za književnu nagradu 'Ivan vitez Trnski' koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni književni rukopis (poezija, proza ili drama) autora do 35 godina starosti. Natječaj je otvoren do 15. travnja 2018. godine.
Društvo hrvatskih književnika i Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 29. pjesničkih susreta 'Drenovci'. Natječaj je otvoren do 13. travnja 2018. godine. 
Hrvatski sabor kulture objavio je književni natječaj za 37. Susret hrvatskih zavičajnih književnika. Na Natječaj se primaju poetski, prozni i dramski radovi na sva tri hrvatska narječja: kajkavskom, čakavskom i štokavskom. Rok za slanje radova je 6. travnja 2018. godine.
'Kul Pong klub' iz Bjelovara objavljuje kreativni likovno-literarni natječaj "Kul Prozor' s temom 'Moja priča o jednom prozoru u mom gradu' za sve uzraste. Rok za slanje radova je 1. travnja 2018. godine.
Nagrada 'Dijana Klarić' za putopis, fotografiju ili video s putovanja odnosno veći putnički projekt pokrenuta je u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju. Natječaj je otvoren do 1. travnja 2018. godine.
Natjecanje 'Ful kulturno' za najbolji projekt u kulturi, kojemu je svrha promocija pisane riječi, projekt je stručnog magazina Brend kultura
Cilj je natjecanja promovirati niskobudžetna kulturna događanja – promocije pisane riječi u svrhu pojačavanja njihovih aktivnosti brendiranja. 
Prijaviti se mogu promocije i predstavljanja, događanja i festivali. Natjecanje je otvoreno od 1. studenoga 2017. do 1. travnja 2018. godine. 
Međunarodni pogranični susreti 'Forum Tomizza' objavljuje 13. Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' za kratku priču na temu azila.
Rok za slanje tekstova je 31. ožujka 2018. godine.
Povodom manifestacije Noć knjige, kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, nakladnička kuća Znanje pod medijskom podrškom portala za knjigu i kulturu Moderna vremena uključuje se u obilježavanje ove međunarodne manifestacije literarnim natječajem za kratku priču pod nazivom˝Ja sam pisac˝ namijenjenim učenicima srednjoškolcima. Nagradni natječaj traje od 15. veljače do 25. ožujka 2018. godine.
Časopis za književnost "Kvaka", čiji je cilj poticanje čitanja i pisanja svih književnih vrsta, objavljuje međunarodni natječaj povodom Svjetskog dana poezije. Svaki autor smije poslati samo jednu pjesmu. Natječaj je otvoren do 21. ožujka 2018. godine.
Centar za kreativno pisanje u suradnji s Goranovim proljećem, Gradskom knjižnicom Rijeka i hotelom 'Balatura' raspisuje Natječaj za poeziju. 
Tema je slobodna, a svrha je natječaja promovirati pjesništvo i pružiti priliku mladim neafirmiranim autorima. 
Natječaj je otvoren od 19. veljače do 19. ožujka 2018. godine.  
Hrvatski nacionalni odbor Natjecanja 'Europa u školi' razradio je teme za nacionalno natjecanje po izričajima i dobnim skupinama. 
Pristigle radove, komisijski obrađene, molimo pošaljite na Nacionalno natjecanje zaključno do 15. ožujka 2018. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj dodjeljuje nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču 'Moje drago serce' potaknutu pismom Petra Zrinskog upućenim noć uoči smaknuća dragoj ženi Katarini. Radovi se šalju do 15. ožujka 2018. godine.
Pučko otvoreno učilište 'Sv. Ivan Zelina' raspisuje natječaj za 37. Recital suvremenoga kajkavskog pjesništva 'Dragutin Domjanić'.
Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2018. godine.
Želeći da zaživi uspomena na trojicu pjesnika iz Gradišta: Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca, Udruga 'Tikvica' iz Vinkovaca raspisuje međunarodni književni natječaj pod nazivom 'Trojica iz Gradišta'. Tema pjesama je vjera u čovjeka. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2018. godine.
Zagrebačka Knjižnica Vladimira Nazora raspisuje novi natječaj za najbolju kratku priču metaFORA koja je posvećena temi grada kao prostora, identiteta, umjetničkog eksperimenta. Pozivaju se pisci svih generacija na promišljanje grada, istraživanje gradskih tema i urbanih legendi!
Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2017. do 15. ožujka 2018. godine.
Udruga 'Kreativni Krk' poziva fotografe, vizualne umjetnike i pisce (poezija, kratke priče, spoken word…) da se prijave za sudjelovanje na žiriranoj grupnoj izložbi koja će se održati u sklopu festivala 'Prvomajski inkubator' . Odabrana je tema 'Ja sam...' / I am..., koja već tradicionalno govori o radu, ali je ovaj put osobnijeg karaktera. Radovi moraju stići zaključno 9. ožujka 2018. godine do 23:59 sati.
Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini "Verši na šterni". 
Pozivaju se autori da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 7. ožujka 2018. godine.
ZVONA i NARI - Udruga za proizvodnju kulture iz Ližnjana objavljuje natječaj za tri ravnopravne nagrade u kategorijama poezija, književna kritika i kratka proza
Natječaj je otvoren od 17. svibnja 2017. godine do 18. veljače 2018. godine.
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje literarno–likovno–filmski natječaj pod naslovom „Kaštelanske štorije“ (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili esejiinspirirani temom Kaštela i životom u Kaštelima – kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti, Trpimirova darovnica itd. mogu biti pisani na hrvatskome književnom jeziku ili dijalektu (čakavici). 
Natječaj je otvoren od 2. siječnja do 16. veljače 2018. godine.
Likovno-literarni natječaj (proza i poezija) 'Iserlohn – Osijek 18+18' na temu 'Zeleno i plavo putovanje' raspisuje se za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u osnovnoj školi. Rok za prijave je 15. veljače 2018. godine! 
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i 'Lutkarsko proljeće' u Vukovarsko-srijemskoj županiji objavljuju javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu nagrade 'Tena i Tenica' s ciljem poticanja domaćega dramskog stvaralaštva za djecu i dječjega dramskog stvaralaštva pisanoga za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Tekstovi se primaju do 1. veljače 2018. godine.
U sklopu projekta Dani hrvatske drame na filmu portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramatičare koji žele adaptirati svoju dramu u filmski scenarij za dugometražni film. Natječaj će biti otvoren do 30. siječnja 2018. godine!
Izdavačka kuća V.B.Z. raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Rok za prijavu je 15. siječnja 2018. 
Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“, Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Milivoj Cvetnić' za neobjavljene pjesme. Rok za predaju rukopisa je 15. siječnja 2018. godine  
Zelena akcija (Friends of the Earth Hrvatska) u suradnji s Booksom (Udruga Kulturtreger) raspisuje 2. natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra klimatske fikcije "cli-fi". U formi pjesme ili kratke priče podijelite svoju viziju budućnosti oblikovane klimatskim promjenama. 
Natječaj je otvoren od 13. prosinca 2017. do 14. siječnja 2018. godine u 23:59 sati.