Književni natječaji

 • Doniralica - prva hrvatska crowdfunding platforma koja služi prikupljanju financijskih sredstava za nesebične, kreativne i humanitarne aktivnosti organizacija civilnog društva i neformalnih inicijativa iza kojeg stoji udruga Moslavina Media Servis čiji je rad javan
 • Librivox - portal s besplatnim audioknjigama LibriVox traži volontere ili, preciznije, traži njihov glas: potrebno je pročitati određenu knjigu, snimiti to i poslati snimku upraviteljima stranice. Volontiranje je otvoreno svima (bez obzira na iskustvo) i vrlo je jednostavno
 • FictionPlayGroundsintermedijalna platforma za promociju, povezivanje i umrežavanje autora iz različitih umjetnosti (audiovizualnih, glazbenih, literarnih, vizualnih i izvedbenih umjetnosti) povezanih u kreativnu mrežu s ostalim umjetnicima i ljubiteljima iste. 

 • Web magazin Helly Cherry (www.hellycherry.com) raspisao je trajno otvoreni strip natječaj. Odabir teme, žanra i autorski pristup potpuno su slobodni. Radovi će biti objavljeni u rubrici „Umjetnost i strip“ redoslijedom kako pristižu u redakciju.

 • Hrvatska književna depresija (Maja Hrgović), Svjetionik za mlade čitatelje (Luka Ostojić)
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
JAVNI KNJIŽEVNI NATJEČAJI - kratke priče
 • Ranko Marinković - kratka priča zaštitni je znak Večernjeg lista od 1964. godine svake subote izlaze prozni tekstovi.
 • Edo Budiša - Gradska knjižnica Pazin ('Kuća za pisce/Hižom od besid') objavljuje natječaj za neobjavljenu kratku priču autora do 35 godina. 
 • Arteist - trajni natječaj za kratku priču u tjednom ritmu tijekom cijele godine uz svečanu dodjelu nagrade na kraju svakoga kruga.
 • Prozak i Na vrh jezika - natječaji Prozak za prozu Na vrh jezika za poeziju za sve hrvatske građane do 35 godina starosti.  

 • NEMA - originalni autorski radovi različitih književnih kategorija (poezija, proza, drama, esej, putopis, kritika, recenzija, intervju...)

 • Žena u vjeri - projekt 'Zvona i Nari' (eseji interdisciplinarnih perspektiva, književni i drugi umjetnički radovi)
 • Napiši priču - svakoga mjeseca literarni natječaj portala "ČitajMe.com" na zadanu temu. O konačnome pobjedniku odlučuju čitatelji.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
2020. godina:

Udruga 'Mlada pera' organizira književni natječaj #ostanidoma. Napiši pjesmu ili priču koju i objavi knjigu svoju! U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu od 1. travnja do 31. prosinca 2020. godine. 
Otvoren je natječaj za kratku priču 'Biber'. Natječaj je otvoren do 1. prosinca 2020. godine.
Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma raspisuje natječaj za kratku priču – satiru 'Slavko Kolar', a tema je slobodna. 
Natječaj traje do 30. rujna 2020. godine.
Varaždinski književni salon Korzo i Modernist nakladništvo raspisuju natječaj za nagradu 'Mladi Krleža' koja se dodjeljuje za neobjavljeni rukopis (prozna, pjesnička, dramska djela) autora do 35 godina starosti. Natječaj je otvoren do 21. rujna 2020. godine.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara Udruga „Braniteljice Domovinskog rata RH“ raspisuje natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu pod nazivom „Grad u školjci“ po zbirci vukovarskih elegija u spomen na vukovarskoga branitelja i pjesnika Darka Dombaja. Natječaj je otvoren od 5. lipnja do 15. rujna 2020. godine.
Nakladnička kuća 'Mala zvona' poziva sve zainteresirane mlade autore od 18 do 35 godina na natječaj za kratku priču. Za natječaj je potrebno napisati fantastičnu pripovijetku na zadani motiv Ples. Natječaj je otvoren od 15. lipnja 2020. do 1. rujna 2020. godine.
'Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone' kreativni je natječaj za najbolju kratku priču s temom ljubavi u kriznim uvjetima čija je radnja smještena u grad Koprivnicu, na koprivničke ulice i u koprivničke kvartove. Kreativni natječaj trajat će do 31. kolovoza 2020. godine.
Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) iz Koprivnice raspisala je tradicionalni natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskoga rata – 'Bili smo prvi kad je trebalo'. Natječaj je otvoren do 30. kolovoza 2020. godine. 
15. fotografski natječaj “Smiješak… čitajte!” koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, a ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti, počinje 1. srpnja i traje do 25. kolovoza 2020. godine do ponoći.
U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih KriževčanaDr. Stjepan Kranjčić“ raspisan je natječaj za 12. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Riječ je o natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj. Tema je prigodna: zdravlje, no nije uvjet sudjelovanja. Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2020. godine.
Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Veleučilište u Požegi raspisuju Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu vinom ili vinogradom.
Rok prijave je 15. kolovoza 2020. godine.
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni romanKnez Trpimir”, koji će biti tiskan u Nakladi Bošković. 
Natječaj je otvoren do 20. srpnja 2020. (Produljeno zbog epidemije.) 
Udruga za kreakciju Kultipraktik raspisuje natječaj za dodjelu godišnje Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama.
Radove treba poslati najkasnije do 15. srpnja 2020. godine.
Muzej anđela iz Varaždina raspisao je 9. Natječaj za kratku priču. I ove se godine traže neobjavljeni tekstovi, koji progovaraju o duhovnosti, važnosti intuicije, ljubavi, empatiji, općenito pozitivnim vrijednostima. Rok za predaju rada je 1. srpnja 2020. godine.
Pozivaju se svi zainteresirani autori i autorice koji poeziju pišu u obliku soneta da se jave na natječaj u organizaciji Petrarca Festa - neformalnoga pjesničkog festivala koji se tradicionalno organizira povodom proslave rođendana Francesca Petrarce, 20. srpnja u Atelijeru Meštrović u Zagrebu. Natječaj traje od 9. travnja do 15. lipnja 2020. godine.
Elektronički književni časopis 'Kritična masa' raspisuje godišnji natječaj za književne nagrade 'Sedmica i Kritična masa' za mlade pisce do 35 godina. Krajnji rok za slanje prijava je 15. lipnja 2020. godine!
Udruga Ars Septima već 18. godinu za redom organizira scenaristički natječaj namijenjen mladim i neafirmiranim filmskim scenaristima za scenarij za dugometražni igrani film. Rok za predaju scenarija je 8. lipnja 2020. godine.
Književni krug Karlovac objavio je kako i u ova teška vremena raspisuje nagradni natječaj za kratku priču 'Zlatko Tomičić', a natječaj traje do
1. lipnja 2020. godine!
Hrvatsku književnu nagradu Grada Karlovca "Zdravko Pucak" za mlade pjesnike. Natječaj ostaje otvoren do 1. lipnja 2020. godine.
Gradska knjižnica Samobor raspisala je osmi po redu natječaj za kratku priču i poziva sve hrvatske kratkopričaše da do 31. svibnja 2020. pošalju svoje radove!
Dječja knjižnica Marina Držića pokrenula je literarni natječaj za djecu "Knjiga mi je mrak!". Teme i upute za male spisateljice i pisce osmislila je popularna autorica Jelena Pervan. Rok za prijavu radova je 23. svibnja 2020. godine.
Uredništvo Književnog petka, najdugovječnije zagrebačke književno-kulturne tribine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, objavljuje natječaj u kojem sve zainteresirane građane poziva na kreativni odgovor na nedavni razorni potres u kontekstu epidemije koronavirusa, situaciju bez presedana u novijoj zagrebačkoj povijesti. Pjesmu, kratku priču, fotografiju i/ili kratki video inspiriran Zagrebom svi zainteresirani mogu poslati zaključno do 17. svibnja 2020. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske dodjeljuju međunarodnu nagradu “Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom grofa Petra Zrinskog, koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini.
Priče se šalju do 30. travnja 2020. godine. 
Dječja knjižnici "M2" raspisuje natječaj namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda osnovne škole za 5. Maraton priča za najbolje priče napisane pomoću Storyteller kockica. Rok za prijave je do 30. travnja 2020. godine. 
Otočke novine 'Crtice s otoka #3' pozivaju na sudjelovanje u stvaranju novog broja DIY otočkih novina i pozivaju na slanje reportaža; fotografija i fotoreportaža; intervjua sa zanimljivim otočkim osobama; kratkih priča, anegdota i kronika; ilustracija i stripova; vijesti o važnim otočkim akcijama i događajima, potrebama i problemima... Svoje priloge, kao i sva pitanja, možete slati do 22. travnja 2020. u ponoć.
Dragi srednjoškolci, pošaljite  svoje neispričane priče u kratkoj proznoj formi do 100 riječi. Pišite o odgovornosti, dobroti, poštovanju, nježnosti, suosjećanju, humanosti, pravednosti, ustrajnosti, ljubavi, preobrazbi zaključno do 16. travnja 2020. godine putem e-pošte.
U vama i u vašim pričama skrivena je moć kojom mijenjate svijet! Noć knjige - S knjigom nisi izoliran
Hrvatski sabor kulture objavio je književni natječaj za 39. Susret hrvatskih zavičajnih književnika na kojemu će biti predstavljena najbolja književna ostvarenja hrvatskih zavičajnih književnika (poetski, prozni i dramski radovi). Rok za slanje radova je 6. travnja 2020. godine.
Organizacijski odbor 57. Šimićevih susreta raspisuje natječaj za najbolje pjesničke radove mladih pjesnika učenika i studenata. 
Rok za dostavu literarnih radova je 6. travnja 2020. godine.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zadnji put je organizirao natječaj za novi dramski tekst 1969. godine, a nadaju se da će ovakva vrsta natječaja postati tradicija HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst otkupit će se za pedeset tisuća kuna, a rok za predaju teksta je 1. travnja 2020. godine. 
Hrvatski klub putnika iz Šibenika raspisuje natječaj za dodjelu Nagrade 'Dijana Klarić' u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Nagrada se dodjeljuje u kategorija putopisaRok za prijavu je 1. travnja 2020.! 
Raspisan je 2. pjesnički anti-natječaj u organizaciji Hrvatskoga čestertonijanskog kluba: „Pjesnici su bili tajanstveno šutljivi po pitanju sira.“
Ako vas nadahne Muza i to pretočite u stih (pa makar i o siru), tada  pošaljite do dvije pjesme do 1. travnja 2020. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske dodjeljuju nagradu “Stjepko Težak” za najbolju kratku ljubavnu priču Moje drago serce” potaknutu pismom grofa Petra Zrinskog, koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini.
Priče se šalju do 31. ožujka 2020. godine.
21. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza raspisuju 15. Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae za kratku priču na temu DOMOVINA d.d. Rok slanja tekstova je 31. ožujka 2020. godine.
Knjižnica Vladimira Nazora organizira Natječaj za najbolju kratku priču KROMOmetaFORA na temu boje – u širokom smislu te riječi, u najrazličitijim kontekstima: književnom, filozofskom, psihološkom, duhovnom, fizikalnom, likovnom… 
Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2019. do 15. ožujka 2020. godine.
Društvo hrvatskih književnika i Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju Natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 31. Pjesničkih susreta ''Drenovci''. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2020. godine.
Nagradni natječaj na temu 'Reciklažom do umjetnosti' mora biti povezan s konceptom održivog razvoja te očuvanja prirode i okoliša. Pozivaju se kreativni pojedinci svih struka (likovnjaci, dizajneri, pisci, filmaši, teoretičari i slično), zatim učenici i studenti - pojedinačno te školski, studentski i svi ostali stvaralački kolektivi. Natječaj ostaje otvoren do 15. ožujka 2020. godine.
Ministarstvo hrvatskih branitelja RH dodjeljuje nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola, koja tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata (uz navođenje izvora), događaj stvarne ili fikcijske naravi.
Natječaj je otvoren je od 4. veljače do 5. ožujka 2020. godine.
Društvo za čuvanje i promicanje podravskoga identiteta 'Podravski zvon' otvaraju literarni natječaj za učenike 'Kanižajada Limačijada' s ciljem razvijanja svijesti o važnosti izražavanja pisanom riječju, poticanje kreativnosti i pisanje humorističnih oblika u stihu i prozi.
Natječaj traje do 2. ožujka 2020. godine.
Međunarodni odbor Europe u školi održat će natjecanje pod naslovom "EUnited - Europa koja povezuje" za autore do 21 godine starosti. 
Radove (literarni, likovni i glazbeni izričaj) dostavite najkasnije do 2. ožujka 2020. godine.
U povodu Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava 15. ožujka, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, raspisalo je Natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola na temu: „Kako postati zeleni potrošač?
Rok za prijavu radova je 2. ožujka 2020. godine.
Gradska knjižnica Poreč raspisuje natječaj za pjesme na čakavštini Verši na šterni
Pozivaju se autori da pošalju svoje nove, neobjavljene pjesme na čakavštini (najviše tri) najkasnije do 29. veljače 2020. godine.
Želeći da zaživi uspomena na tri pjesnika iz Gradišta, Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca, perjanicama slavonskog, ali i hrvatskog pjesništva s početka 20. st, Udruga 'Tikvica' iz Vinkovaca raspisuje međunarodni književni natječaj pod nazivom 'Trojica iz Gradišta'  (poezija-proza) te poziva sve zainteresirane autore da se do 28. veljače 2020. prijave na natječaj na temu 'Šuma i ravnica'.
Dom omladine Pančevo raspisuje 43. po redu natječaj za Zbornik poezije i kratke proze mladih „Rukopisi 43“. Pravo sudjelovanja imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti. Natječaj će biti otvoren do 21. veljače 2020. godine.
U povodu Dana Grada Kaštela Gradska knjižnica Kaštela raspisala je literarno–likovno–filmski natječaj (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji) inspirirani Kaštelima pod naslovom „Kaštelanske štorije“. Natječaj je otvoren do 12. veljače 2020. godine.
Izdavačka kuća V/B/Z 16. put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine, a rukopisi se predaju pod šifrom! Rok za slanje rukopisa je 10. veljače 2020. godine.
Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjigaučenički videoradovi mogu predstavljati bilo koju knjigu bilo kojeg autora. Prijave se primaju do 1. veljače 2020. godine.
Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade za neobjavljenu zbirku pjesama.
Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2020. godine.
Čitateljski klub 'Čitafora' (Knjižnica Sesvete) organizira 7. Natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje pisama je 31. siječnja 2020. godine.
U okviru provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom zdravstva planira provedbu programa 'Rođeni za čitanje' kojim se predviđa osmišljavanje četiriju slikovnica za svako dijete od rođenja do predškolske dobi.
Ponuda mora biti zaprimljena najkasnije do 15. siječnja 2020. godine do 12 sati.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
2019. godina:

Nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika 'Goranovo proljeće' raspisuje natječaj za nagradu "Goran za mlade pjesnike". 
Rok za slanje pjesama je 31. prosinca 2019. godine.
The Literary Residence Programme ‘Reading Balkans’ is open to welcome fiction writers, poets, essayists, playwrights, screenplay writers and comic book writers from Southeast Europe. The deadline for the applications is December 30th, 2019.
Ministarstvo kulture RH raspisalo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' u svrhu poticanja i promicanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva. 
Prijave na temelju ovoga Poziva podnose se u roku od 45 dana od dana objave u „Narodnim novinama“ do 21. prosinca 2019. godine.
Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne raspisuju IX. nagradni natječaj za uratke iz književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije i videa na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata. Nagradni natječaj traje do 15. prosinca 2019. godine.
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" organizira nagradni natječaj za učenike pod nazivom "Škola bez droge - grad bez droge" kroz likovne (plakat) i literarne radove (slogan). Radovi s emogu dostaviti najkasnije do 22. studenoga 2019. godine u 15 sati.
Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak raspisala je natječaj za književnu nagradu “Tea Benčić Rimay” za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama u prozi. Natječaj je otvoren od 16. listopada 2019. godine do 15. studenoga 2019. godine.
Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije organizira 1. Susrete književnika Sisačko-moslavačke županije i natječaj "Književni pleter" za poeziju i prozu. Natječaj traje od 1. do 30. listopada 2019. godine.
Hrvatska udruga 'Benedikt' i Udruga veterana 4. Gardijske brigade Split objavljuju natječaj za dostavu domoljubnih pjesama pod naslovom "Vukovaru – Škabrnji H Memento - poetika" Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu. Natječaj traje do 20. listopada 2019. godine.
Cilj natječaja 'Ful kulturno' je promovirati niskobudžetna kulturna događanja – promocije pisane riječi u svrhu pojačavanja njihovih aktivnosti brendiranja. Natječaj je otvoren do 1. rujna 2019. godine. Rok je produžen do 15. listopada 2019. godine.
Povodom Svjetskog dana zaštite životinja Časopis „Kvaka“ poziva sve učenike od prvih do četvrtih razreda osmogodišnjih škola da pošalju svoje kratke priče, a učenici od petog do osmog razreda mogu se natjecati poezijom na tu temu. Natječaj je otvoren do 12. listopada 2019. godine.
Gradska knjižnica 'Juraj Šižgorić' Šibenik raspisuje natječaj za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu. Tema pjesme je slobodna.
Rok za slanje pjesme je 10. listopada 2019. godine.
XIII. konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi” pokreće nagradni natječaj za najuspjeliji literarni rad/esej potaknut tragedijom Srebrenice. Prijave se primaju do 3. listopada 2019. godine.
Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" raspisali su natječaj za književnu nagradu "Zvonko Milković" za najbolju izvornu zbirku pjesama hrvatskoga autora s izrazito intimističkom i/ili zavičajnom tematikom. 
Natječaj je otvoren do 1. listopada 2019. godine.
Natječaj za književnu nagradu EBRD Literature Prize pokrenula je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s British Councilom. kojom se ne nagrađuju samo pisci koji donose priče iz različitih zemalja, nego se prepoznaje i ključna uloga prevoditelja. 
Natječaj je otvoren do 1. listopada 2019. godine.
Udruga 'Mlada pera' raspisuje novi literarni natječaj za najkreativniji literarni rad na zadanu temu različitosti.
U izbor ulaze svi radovi pristigli na natječaj u periodu od 1. travnja do 30. rujna 2019. godine. 
Povodom obilježavanja 25. obljetnice Pekinške deklaracije UN Women raspisalo je Poziv za podnošenje prijava za Zbirku priča iz regije 'Preobražajne priče, promjene života' s rokom prijave do 30. rujna 2019. godine!
Natječaj za najljepšu neobjavljenu domoljubnu pjesmu Grad u školjci“ nosi naziv u spomen na vukovarskoga branitelja i pjesnika Darka Dombaja. Natječaj traje do 15. rujna 2019. godine.
S ciljem pružanja podrške akciji "Kupujmo hrvatsko" Gradski ured za obrazovanje poziva učenike srednjih škola da dostave individualni literarni rad na temu kupovine hrvatskih proizvoda. Rok za dostavu literarnih radova je 12. rujna 2019. godine.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavljuje natječaj u sklopu projekta „Techno-Past Techno-Future. European Researchers Night (TPTF_ERN)“ za najbolji školski esej na temu „Kako znanost mijenja svijet?“ istraživačica i istraživača u sklopu projekta Europske noći istraživača
Natječaj je otvoren od 16. svibnja 2019. i traje do 9. rujna 2019. godine.
Predsjedništvo Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru objavio je natječaj za kraće književno djelo o hrvatskome Domovinskom i obrambenom ratu. Natječaj je otvoren do 31. kolovoza 2019. godine.
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca raspisalo je natječaj za neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade „Zvonko“ nazvan prema svome članu i nagrađivanom književniku za djecu i mlade Zvonku Todorovskom. Rukopise je moguće slati do 29. kolovoza 2019.
Umjetnička organizacija Studio Artless otvara natječaj za prijavu radova za 17. Festival prvih. Radovi na temu: Nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju. Natječaj je otvoren do 23. kolovoza 2019. godine.
U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana ' raspisan je natječaj za 11. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva ''Stjepan Kranjčić''. Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj. 
Natječaj je otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2019. godine.
Časopis za književnost 'Kvaka' organizira međunarodni ljetni natječaj za kratku priču do 1000 riječi na temu: more, gradovi na moru, ljetovanje, brodovi, ribolov i sve drugo što na bilo koji način može biti vezano uz more. Natječaj je otvoren od 4. lipnja do 15. kolovoza 2019. godine.
Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva 'Tinta 910' iz Rijeke objavljuje međunarodni književno-likovni i fotografski natječaj 'Učka mi sena kojemu mogu sudjelovati i amateri i profesionalci. Tema natječaja je Učka, a rok prijave 8. kolovoza 2019. godine! 
Zaklada moliških Hrvata iz Italije 'Agostina Piccoli' raspisala je natječaj za književnu nagradu i nagradu "Mali umjetnik", koja se dodjeljuje za ostvarenja na području kulture i umjetnosti s temama vezanim uz jezik, tradiciju i povijest moliškohrvatske zajednice. Na natječaj se mogu slati sva prozna djela (članci, studije, prikazi, novele, priče...) i poezija na moliškohrvatskom, talijanskom ili hrvatskom jeziku. 
Natječaj je otvoren do 5. kolovoza 2019. godine. 
Otvoren je natječaj 'BlueCatza najbolji scenarij na engleskom jeziku. I scenarist je pisac! The BlueCat Screenplay Competition traje već 22 godine s naramkom otkrivenih autora iza sebe. Prvi ciklus prijava traje do 30. srpnja 2019. godine.
Zagreb Film Festival poziva vas da se prijavite za sudjelovanje na radionici za razvoj scenarija 'Moj prvi scenarij'. Radionica je namijenjena filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Rok je produžen za tjedan dana, novi rok prijave je 26. srpnja 2019. godine.
Udruga Kultipraktik raspisuje natječaj za dodjelu Nagrade "Post scriptum" za književnost na društvenim mrežama, a prijave se primaju do
15. srpnja 2019. godine.
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman pisan na hrvatskomu jeziku. Svrha natječaja jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo. Natječaj je otvoren od 20. ožujka do 5. srpnja 2019. godine.
Pučko otvoreno učilište Velika Gorica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Albatros'. Rok za predaju rukopisa je 15. lipnja 2019. godine.
Pozivaju se autori da se prijave na regionalni natječaj za kratku priču 'Biber'. Tema pomirenja je proširena.
Natječaj je otvoren do 10. lipnja 2019. godine.
Literarni natječaj poezije i kratke proze 'KK Pero' i 'KK Perce', u organizaciji udruge 'Književni klub', organizira se po prvi put s ciljem poticanja mladih na kreativno izražavanje. Rok za prijave na natječaj do 5. lipnja 2019. godine!
The Split Mind, časopis za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Sveučilišta u Splitu, objavljuje natječaj za kratku prozu, poeziju, prijevode, eseje i kritike za sljedeći, 17. broj. Također je otvoren i natječaj za naslovnicu i likovne radove. Rok za prijave je 2. lipnja 2019. godine.
Književni krug Karlovac raspisao je nagradni natječaj za kratku priču 'Zlatko Tomičić'. 
Ovogodišnji, jubilarni dvadeseti natječaj traje do 1. lipnja 2019. godine.
Kad je odselio iz Dublina, veliki James Joyce živio je dvije godine u Puli gdje su ga fascinirale mačke. O njima će napisati nekoliko slavnih priča. Tako je i knjižnica u Puli objavila zanimljiv natječaj za kratku priču - jedna kartica teksta i potpuna sloboda glede obrade teme.
Natječaj traje do 1. lipnja 2019. godine.
Gradska knjižnica Samobor raspisala je sedmi po redu natječaj za kratku priču i poziva sve hrvatske kratkopričaše da do 31. svibnja 2019. godine pošalju svoje kratke priče.
Odbor Književne nagrade 'Drago Gervais' raspisao je Javni natječaj za dodjelu nagrade koju Grad Rijeka dodjeljuje za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika.
Rok za predaju radova je 31. svibnja 2019. godine.
Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture i Festival europske kratke priče (FEKP) pokreću novu kategoriju natječaja za kratku pričuFEKP19 za mlade autore namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Temom HOMO NARRANS istražit će se temeljna ljudska potreba za pričanjem. Tema je “Trebaš čuti ovu priču”, a žanr nije određen. Natječaj je otvoren do 22. svibnja 2019. u 23:59 sati. 
Osnovna škola Pećine u Rijeci ove je godine kontakt-ustanova međunarodne grupe Typhlo & Tactus koja organizira međunarodno natjecanje na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu. Radovi se primaju najkasnije do 15. svibnja 2019. godine.  
Hrvatski čestertonijanski klub poziva na pjesnički anti-natječaj 'Što je pjesnik htio reći?' za najbolju pjesmu koja slavi životne radosti i sve ono što vas veseli: dobra hrana, vino, šume, parkovi, tramvaj, nogomet, knjige, linolada, žena, dečko, muž, pas ili mačka... 
Radovi se primaju do 1. svibnja 2019. godine.
Ponikve eko-otok Krk raspisuje nagradni natječaj na temu Reciklažom do umjetnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog okoliša, ali i očuvanja Zemlje čistom za kreativce svih kategorija (likovnjaci, dizajneri, pisci...) Natječaj traje do 1. svibnja 2019. godine. 
Udruga studenata anglistike SLANG iz Rijeke poziva studente i srednjoškolce da pošalju literarne radove (poezija, pripovijetke, eseji, kraće drame, kritike) za časopis "Words-Worth". Radovi trebaju biti napisani na engleskom jeziku, a tema je otvorena. Radovi se primaju do 1. svibnja 2019.
Gradska knjižnica Trogir raspisuje natječaj za kratku priču 'Priča se (p)o gradu'. Na natječaju mogu sudjelovati afirmirani i neafirmirani autori kojima je hrvatski jezik sredstvo izražavanja. Natječaj je otvoren do 30. travnja 2019. godine.
Foto-natjecanje, natjecanje u pisanju eseja i pokretanju mrežne stranice povodom svečanog obilježavanja 70. obljetnice Vijeća Europe ima za cilj doseći što veći broj mladih posredstvom društvenih medija te ih uključiti u šire promišljanje o tome što znači biti Europljanin. 
Organizirano je preko Instagrama i traje do 30. travnja 2019. u ponoć (CET).
'Pišem ti pismo…' natječaj je Gradske knjižnice Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom koji se raspisuje povodom Svjetskog dana pisanja pisama 11. svibnja s ciljem razvijanja pismenosti i povodom 130. obljetnice rođenja skladatelja i glazbenog pedagoga, župana Plemenite općine Turopolje Franje pl. Lučića, rodom iz sela Kuče. Natječaj je otvoren od 1. do 30. travnja 2019. godine.
Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu 12. Festivala dječje knjige raspisao je natječaj za literarne radove pod nazivom 'Knjiga nije hrana, ali je poslastica!' i poziva svu djecu na sudjelovanje - pjesma ili kratka priča koja dosad nije objavljena. 
Rok za prijavu radova je 25. travnja 2019. godine. 
Udruženje umjetnika 'ProvidencaBnM' raspisuje otvoreni nagradni natječaj za najbolje književno djelo regije. Na natječaj se mogu slati radovi koji prethodno nisu objavljeni u tiskanom obliku, a u obzir dolaze poezija, priče i novele. Rok za slanje radova je 20. travnja 2019. godine.
Poziv za priče o europskoj baštini (European Heritage Stories) namijenjen je organizatorima uključenim u obilježavanje Dana europske baštine s namjerom identificiranja europske dimenzije kulturne baštine i rada na baštini koji poduzimaju zajednice u Europi.  Priču o kulturnoj baštini i o tome što radite možete prijaviti od 18. ožujka do 18. travnja 2019. godine.
Natječaj za književnu nagradu 'Ivan vitez Trnski' raspisuju Društvo hrvatskih književnika i općina Novigrad Podravski. Nagrada se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni književni rukopis (poezija, proza ili drama) autora do 35 godina starosti s podravskog, križevačko-prigorskog i bjelovarsko-bilogorskog područja. Natječaj je otvoren do 15. travnja 2019. godine.
Udruga veterana 4. gardijske brigade u povodu 28. obljetnice osnutka poziva hrvatske pjesnike na natječaj za domoljubne pjesničke priloge (do tri domoljubne pjesme) 'Bojni blaženika na nebesima' koje mogu dostaviti do 10. travnja 2019. godine. 
Raspisan je Natječaj za dodjelu Nagrade ‘Dijana Klarić’ pokrenute u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija: najbolji putopis... Rok za prijavu je 1. travnja 2019. godine.
Izdavačka kuća Buybook za 4. internacionalni festival književnosti Bookstan dodijelit će dvadeset stipendija za sudjelovanje u radionici. 
Tema ovogodišnje radionice je ”Književna kolumna”. Aplikacije je potrebno poslati do 1. travnja 2019. godine.
Društvo hrvatskih književnika raspisuje je natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 30. pjesničkih susreta "Drenovci".
Natječaj je otvoren do 31. ožujka 2019. godine.
Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku organizirala je, četvrti po redu, nagradni natječaj "KuŠIn" za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada. Rok za slanje priče je 31. ožujka 2019. godine.
20. Međunarodni pogranični susreti 'Forum Tomizza' objavljuju 14. Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' za kratku priču na temu hrabrost. Rok slanja tekstova je 30. ožujka 2019. godine.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja prosljeđuje poveznicu na Javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu s ciljem afirmacije pisane riječi te poticaja na promišljanje o značenju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.
Javni poziv otvoren je od 27. veljače do 29. ožujka 2019. godine.
Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske dodjeljuju nagradu 'Stjepko Težak' za najbolju kratku ljubavnu priču potaknutu pismom Petra Zrinskog "Moje drago serce” koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini. 
Natječaj je otvoren do 20. ožujka 2019. godine.
metaFORA je natječaj za najbolju kratku priču koji Knjižnica Vladimira Nazora organizira sedmu godinu za redom krajem Mjeseca hrvatske knjige, a završnica je u Noći knjige. Natječaj je namijenjen afirmiranim i neafirmiranim autorima svih generacija s ciljem poticanja čitanja, pisanja i kreativnog izražavanja uopće. KRONOmetaFORA 2019. zadaje temu - vrijeme u široko shvaćenom smislu - kao protjecanje, iskustvo, individualno ili kolektivno sjećanje, identitet, utopija, iluzija ili umjetnički eksperiment. Vrijeme leti! Zaustavi ga u priči. 
Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2018. do 15. ožujka 2019. godine.
Povodom manifestacije Noć knjige nakladnička kuća Znanje u suradnji s portalom za knjigu i kulturu Moderna vremena i Prvom gimnazijom Zagreb i ove se godine uključuje literarnim natječajem za srednjoškolce pod nazivom˝Ja sam pisac˝ za kratku priču na temu „Omiljeni lik u mojoj priči“. 
Prijave na natječaj su do 15. ožujka 2019. godine u ponoć.
Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i 'Lutkarsko proljeće' s ciljem poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu i dječjeg dramskog stvaralaštva objavilo je javni poziv za prijavu tekstova za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu te dodjelu Nagrade 'Tena i Tenica'.
Tekstovi se primaju do 15. ožujka 2019. godine.
Hrvatska udruga školskih knjižničara, Alka script i 'Podravski zvon' otvaraju literarni natječaj za učenike 'Kanižajada Limačijada', kojim se odaje počast pjesniku igre riječi Paji Kanižaju, s ciljem poticanja kreativnosti i pisanja humorističnih oblika u stihu i prozi
Uz natječaj se provodi i medijski projekt 'Stvarajmo eKreativno' u školskoj knjižnici! Natječaj traje do 15. ožujka 2019. godine.
Želeći da zaživi uspomena na trojicu pjesnika iz Gradišta - Matu Mandića, Pavla Varnicu i Antuna Jovanovca, Udruga 'Tikvica' iz Vinkovaca raspisuje književni natječaj pod nazivom 'Trojica iz Gradišta'  (poezija-proza). Tema je slobodna. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2019. godine.
Pasionska baština i Društvo hrvatskih književnika raspisuju VIII. trienalni natječaj za književno djelo na temu Muke Kristove ili na temu široko shvaćene općeljudske muke. U obzir dolaze do sada neobjavljena književna djela i to: roman, veća pripovijetka, drama, poema i zbirka stihova. Radovi se primaju zaključno do 1. ožujka 2019. godine.
Otvoren je natječaj Emerging Writer on Tour za 2019. i 2020. godinu koji organizira Međunarodni književni festival 'Vilenica' u suradnji s Festivalom svjetske književnosti i Međunarodnim književnim festivalom 'Cúirt' u sklopu projekta Read Me I am Your. Rok za slanje prijava je 18. veljače 2019. 
Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresirane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji 42. po redu natječaj za Rukopise – Zbornik poezije i kratke proze mladih, koji će biti otvoren do 17. veljače  2019. godine.
Međunarodni likovno-literarni natječaj 'Iserlohn - Essen – Lovas – Karaševo' na temu 'Duga' raspisuje se za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi osnovne škole. Prijave se primaju do 15. veljače 2019. godine!
'Klub putnika' raspisuje regionalni natječaj pod nazivom 'Spasimo putopis' s ciljem promocije kulture putovanja, a putopis koji se prijavljuje na ovaj natječaj može biti u vidu priče, ali i slike, stripa i slično. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2019. godine.
Mali britanski izdavač Wizard’s Tower Press objavljuje natječaj za feminističku kratku priču spekulativne fikcije hrvatskih autorica na engleskom jeziku 'Tko to radi?'. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2019. 
Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno–likovno–filmski natječaj 'Kaštelanske štorije' (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji inspirirani Kaštelima - kaštelanska kulturna i prirodna baština, osobe i događaji iz kaštelanske prošlosti, Trpimirova darovnica itd. mogu biti pisani na hrvatskomu književnom jeziku ili dijalektu (čakavici).  Natječaj je otvoren do 12. veljače 2019. godine.
Nakladnička kuća V.B.Z. raspisala je natječaj za najbolji neobjavljeni roman, koji će osim na hrvatskom biti tiskan i na engleskom jeziku.
Rok za prijavu je 1. veljače 2019. godine. 
Čitateljski klub 'Čitafora' objavljuje 6. natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje je 1. veljače 2019. godine.
Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić' Hrvatska Kostajnica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade utemeljene sa svrhom afirmacije novih pjesničkih imena u hrvatskoj književnosti. Rok za predaju rukopisa je 31. siječnja 2019. godine. 
Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić objavljuje Poziv mladima za sudjelovanje u projektu izrade slikovnice ili stripa o Europskoj uniji “Upoznajmo zajedno Europsku uniju”. Natječaj započinje 3. prosinca 2018., a završava 28. siječnja 2019. godine u 18 sati.
Ministarstvo kulture RH raspisalo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' u svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva. Prijave na temelju ovoga Poziva podnose se u roku od 45 dana od dana objave u Narodnim novinama do 3. siječnja 2019.