LEKTIRA‎ > ‎

e-Lektire

Ukoliko ste s posudbom knjige čekali do zadnjeg trena i knjige više nema na policama vaše knjižnice, možete ju u cjelovitom obliku pročitati ovdje! 
Slijedi popis poveznica na kojima možete pronaći tražene lektirne naslove! 

Je li se hrvatska proza u 21. stoljeću uspjela umrežiti? Igor Gajin odgovara u eseju "Svi koristimo računala - osim likova hrvatske proze".
Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira, Čitajte online!Pisci o jeziku i stilu (anketa)


eLektire
 projekt su Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, CARNeta i Bulaja naklade koji obuhvaća tristo djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa školske lektire. 
Za pristup ovim sadržajima morate se prijaviti svojim elektroničkim identitetom, koji ćete zatražiti u svojoj školi. 

Zbirka književnih djela na hrvatskome jeziku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - dostupno odmah!
Hrvatski jezik dostupan svima jest portal (sada već bivših) studenata u suradnji s profesorima Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji besplatno donosi pregled razdoblja i djela hrvatske književnosti od srednjega vijeka do moderne (lektira 2. i 3. razreda) - dostupno odmah!
Digitalna enciklopedija hrvatskih klasičnih i suvremenih književnika (lektira)
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima  nevladina je udruga osnovana s ciljem promicanja književnosti (prvenstveno suvremenih hrvatskih autora) na internetu među korisnicima novih medija i tehnologija, koja je pokrenula projekt Besplatne elektroničke knjige
Čitateljima je dostupno preko 150, a stalno izlaze novi.
Zona besplatnog čitanja (Free Reading Zones) javnim i privatnim prostorima na svim uređajima (smartphone i tablet) jest projekt svjetskih izdavača, knjižnica i organizacija koje se zalažu za promidžbu pismenosti i čitanja, koji parkove, bolnice, vlakove, autobuse, plaže, škole, trgove, hotele i fakultete pretvara u zone u kojima su knjige dostupne za čitanje besplatno.
Wikizvor je slobodna zbirka tekstova hrvatske i svjetske književnosti u javnom vlasništvu na hrvatskom jeziku. Projekti Zaklade Wikimedia nastali su s ciljem stvaranja zbirke izvornih tekstova kao i prijevoda izvornih tekstova s drugih jezika. Trenutno sadrži preko 5000 tekstova.
Na stranicama Open Culture možete pronaći 500 naslova klasičnih djela svjetske literature besplatno.  
Knjižnica Metelwin najopsežnija je digitalna knjižnica u Hrvatskoj koja omogućava besplatan pristup antikvitetnim knjigama.
Digitalna knjižnica Matice hrvatske predstavlja fond javno dostupne digitalizirane građe (Poučna knjižnica MH) sa zadaćom da na jednome mrežnom mjestu prikaže vrijednu Matičinu građu, ponajprije Matičina antologijska i kultna knjižna i periodička izdanja koja su sadržajem i formom utjecala na razvoj hrvatske znanosti, književnosti, umjetnosti i tiskarstva.
Antologiju suvremenoga hrvatskog pjesništva priredio je Miroslav Mićanović, a uredio dr. sc. Krešimir Bagić u izdanju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačke slavističke škole 2006. godine, a od 2008. čitajte ju i u elektroničkom izdanju.
Internetsku antologiju hrvatske ljubavne lirike 19. i 20. stoljeća priredila je Ana Horvat uz potporu Društva hrvatskih književnika i Knjižnica grada Zagreba. Projekt Petra Tomaševića Poezija online stvara virtualnu knjižnicu poezije.
Stilovi hrvatske žargonske i žargonizirane proze 1990-ih i 2000-ih Nikola Košćak
B(l)ogovski portali za poeziju i prozu. Blog pjesnika i onih koju pjesmu vole.  
Digitalizirana zagrebačka baština okuplja na mrežnom mjestu Knjižnica grada Zagreba digitalne reprodukcije vrijedne i rijetke građe pohranjene u zbirkama i odjelima Gradske knjižnice. Digitalizirana zagrebačka baštinaPortal narodnih knjižnica  

Američki kutak Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića pruža novu uslugu korištenja elektroničkog čitača Kindle u prostoru Knjižnice.  

"Knjiga je mrtva! Živjela knjiga!" - online prezentacija prof. dr. sc. Tefka Saračevića sa Sveučilišta Rudgers (New Jersey, SAD) s osvrtom na uporabu elektroničkih knjiga (15. studenoga 2012., V. gimnazija).
Za remek-djelo Marcela Prousta "U traganju za izgubljenim vremenom" mnogi su čuli, ali su malobrojni oni koji su ga uistinu i pročitali.
Čitanje, slušanje i traženje izgubljenog vremene jest audioknjiga (pohranjena na kazetama i kompaktnim diskovima).
Najduži roman u povijesti književnosti (milijun i pol riječi na tri tisuće stranica) na engleskom jeziku čita britanski glumac Neville jason.
  • "Dnevnik Ane Frank" - digitalna verzija u obliku aplikacije nudi mnogo fotografija iz obiteljskog života Frankovih. Uhićenje
  • "OdlazakMarko Presečki objavio je novu zvučnu knjigu (glazbeno-književni projekt) 'Tu gdje glasovi prestaju'
  • "Čujem, vjerujem, vidim" - zvučne knjige Knjižnica grada Zagreba
  • Audioknjiga - projekt posvećen književnoj strani hrvatske i regionalne spisateljske scene
  • Literarni kviz