AKTIVNOSTI

Niže su navedene neke obavijesti vezane uz nastavu hrvatskoga jezika kod prof. A. Sikavica Joler kao i projekti u obrazovanju (pri dnu stranice).

Na podstranicama se nalaze raznovrsne zanimljivosti vezane uz izvannastavne aktivnosti u sklopu Stručnoga vijeća nastavnika hrvatskoga jezika u Prvoj gimnaziji kao i brojni medijski osvrti na aktualna pitanja vezana uz hrvatsko školstvo, znanost, umjetnost, kulturu i nekulturu...»Ne slažem se s onim što govorite, ali učinit ću sve da to možete reći« (Voltaire)

 • SLOBODA MIŠLJENJA - Apel hrvatskih intelektualaca za slobodu misli, govora i povijesnog istraživanja


"Nema ništa pogubnije za jedan narod nego nastojanje da se u školi ugađa djeci, a čini mi se da je takav trend već posvuda zavladao. Jer, tko ugađa seljaku na njivi, radniku za strojem, pilotu u zrakoplovu? Škola je čovjeku prvo „radno mjesto“ gdje treba preuzimati dužnosti, izvršavati zadaće, razvijati osjećaj odgovornosti." (Mate Maras)

"Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednoga djeteta." (F. M. Dostojevski)

"Podređeni će se pobuniti da bi bili isti kao drugi, a oni koji su isti, pobunit će se da bi bili superiorniji od drugih. To je uzrok svim prevratima." (Aristotel)


Teško je izdvojiti događaje koji su obilježili godinu na izmaku, ali ipak, potrudili smo se, guglali i odlučivali što je najbitnije. Ovo je dijelom izbor učenika... Ali i ambiciozna novogodišnja odluka - svakoga dana pročitati po jednu knjigu!


Stipendije, projekti, natječaji, kreativne škole... Pogledajte i pronađite svoj interes!

"Ljepota učiteljskoga poziva dar je bogova. Učitelj ima moć zapaliti iskru radoznalosti, odškrinuti vrata znanja i svakom djetetu omogućiti razvoj sposobnosti, inteligencije i talenta pomoću kojih može postati što god želi." (Dragana Rakonca, OŠ Josipa Račića, Zagreb)

 • Stipendija Veleposlanstva Japana, Stipendije japanske vlade - Ministarstvo obrazovanja kulture, sporta, znanosti i tehnologije Japana (natječaj za dodjelu stipendija za jednogodišnji studij japanologije i stručnoga usavršavanja u Japanu. Testiranje 14. ožujka 2013.)

 • Open education week - Manifestacija Tjedan otvorenog obrazovanja u organizaciji The OpenCourseWare Consortiuma, zajednice više stotina ustanova i srodnih organizacija iz područja visokoga obrazovanja, obilježava svake godine od 11. do 15. ožujka.

 • E-learning akademija - CARNetova E-learning akademija poziva vas na webinar o provođenju e-aktivnosti u nastavi uz pomoć wikija kao jednog od Web 2.0 alata, koji će se održati 16. travnja 2013. u 11 sati.

 • Poziv za Međunarodnu školsku mrežu - Akademija centralno-europskih škola - natjecanje za najbolje projekte prekograničnih školskih partnerstava. Tema ovogodišnjeg poziva: 'Ja i drugi: Otkrivanje raznovrsnosti oko mene i u meni'. Prijave projekata do 30. travnja 2013.

 • UNESCO, Radionica kreativnog pisanja - Tjedan međunarodnoga umjetničkog obrazovanja (International Arts Education Week) od 20. do 25. svibnja 2013. Pozivaju se odgojitelji, učitelji, nastavnici i sveučilišni profesori umjetničkih nastavnih predmeta, voditelji izvannastavnih umjetničkih aktivnosti i umjetnici uključeni u odgoj i obrazovanje te umjetničke i obrazovne institucije da aktivno proslave Tjedan.

 • "Čitamo mi, u obitelji svi" - Nacionalni projekt poticanja obiteljskog čitanja kod učenika trećih razreda osnovne škole u Republici Hrvatskoj i razvijanja estetskoga doživljaja čitanja i čitanja iz razonode.

 • Škole 2.0 - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predstavilo je CARNetov projekt "Škole 2.0", koji je Europska komisija u lipnju 2013. proglasila jednim od triju najinovativnijih projekata u sklopu "Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi".

 • "Svijet umjetnosti" - Školica čeka na vas! KURZIV – Platforma za pitanja kulture, medija i društva organizira edukacijski program za usavršavanje autora u području novinarstva, posebice onih koji prate kulturu, a besplatan je za sve.

 • "Ponos domovine" - srednjoškolsko natjecanje edukativno-sportskog karaktera usmjereno jačanju domoljublja i afirmaciji pozitivnih društvenih vrijednosti pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića. Znanjem i igrom na ponos domovini!

  • (6. ožujka 2014. godine u 12 sati eliminacijsko natjecanje)

 • "Školski laboratorij" - British Council u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i CARNetom objavljuje četvrto natjecanje za učenike srednjih škola u prezentaciji znanstvenih tema iz srednjoškolskog gradiva (od 14. siječnja do 21. ožujka 2014.)

 • "Biti drugačiji" - Fade In održava besplatnu radionicu (edukativni program) iz osnova socijalno angažiranoga dokumentarnog filma i videa „Biti drugačiji - identiteti, predrasude i nasilje“ (od 9. prosinca 2013. do 31. ožujka 2014.)

 • "Bibliocikliranje" - studentski projekt Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Dječjom knjižnicom Marina Držića s ciljem promocije knjižnica i čitateljskih klubova te razvijanja čitateljskih navika kod djece i mladih (od 1. do 10. rujna 2014. godine).

 • "Clubture-Hr" - programska razmjena i suradnja temeljni je program platforme za predlaganje suradničkih projekata i turneja (do 14. siječnja 2015. godine u 14 sati).

 • Vijeće za elektroničke medije objavilo je Javni poziv za prikupljanje ponuda za sufinanciranje projekata na temu poticanja medijske pismenosti. Pravo podnošenja prijave imaju fakulteti, instituti, udruge i ostale pravne osobe koje se bave djelatnošću vezanom za medije, komunikaciju i novinarstvo. Rok za prijavu je 27. veljače 2015. godine.

 • "Knjižnica je središte škole" - akcija prikupljanja građe koja nedostaje školskim knjižnicama u Gunji i Račinovcima (knjige, CD-i, slikovnice, metodički priručnici i igre) u organizaciji udruge 'Kurziv' od 23. ožujka do 23. travnja 2015.

 • Prirok! - književni susreti i radionice u okviru Svjetskog saveza mladih Hrvatska kao kreativna reakcija na bogat, ali nevidljiv književni život društva i na isključenost mladih iz njega te na opći trend “rastapanja” književne kulture. (Od 24. ožujka do 19. svibnja 2015. godine).

 • EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Književnost za mlade. La Ligue de l'Einseignement, Fédération d’Indre-et-Loire savez je sekularnih udruženja čiji je cilj doprinijeti napretku obrazovanja u svim njegovim oblicima.Pprijave su otvorene do 24. srpnja 2015.

 • Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" - program eksperimentalne nastave filma za profesore i srednjoškolce Hrvatskoga filmskog saveza u Trakošćanu od 18. do 28. kolovoza 2015.

 • U sklopu programa "Erasmus+" Studentski kulturni centar Novi Sad organizira međunarodni Contact Making Seminar (seminar u svrhu ostvarivanja kontakata) od 5. do 9. rujna 2016. godine za partnerske organizacije koje se bave umjetnošću i kulturom za mlade, promicanjem mladih umjetničkih talenata te proizvodnjom kulturnih sadržaja za mlade, posebice u području književnosti, kazališta, glazbenih i vizualnih umjetnosti. Rok za prijavu je do 2. rujna 2015.

 • Media Attack! - Autonomni kulturni centar Attack! poziva mlade zainteresirane za medijski aktivizam da se uključe u novinarski projekt.

 • Rok za prijavu je do 15. rujna 2015.

 • Kreativne radionice - Centar za kreativno pisanje od 10. ožujka 2016. godine poziva sve zainteresirane za sudjelovanje u radionicama kratke priče (Mićanović), scenarija za kratki film (Zajec), pisanja na engleskom jeziku (Šćavina), proznoga pisanja (Ferčec) i pisanja bloga (Starčević)

 • Filmska umjetnost - program nastave medijske kulture za učenike srednje škole, koji će se održati u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza od 21. do 25. ožujka 2016. godine (od 10 do 13 sati) u kinu Tuškanac.

 • Umjetnost poučavanja - stipendija Princeton Arts namijenjena predavačima čija su postignuća prepoznata kao obećavajuća u bilo kojem području umjetničke prakse i poučavanja. Rok je 19. rujna 2016. godine.

 • Svijet umjetnosti - Kulturpunktova novinarska školica - edukacijski program besplatan za sve. Prijave su otvorene do 19. rujna 2016. godine.