Literarna skupina

Ljudevit Jonke: "Piši onako kako dobri pisci pišu!" Čitatelj je uvijek u pravu (P. Pavličić)

Burroughs: "Svaki pisac nužno je bio veliki čitatelj." Umjetnički odgoj (R. Kupareo)

Ciljevi programa:

 • formiranje književne i jezične kulture

 • razvijanje estetskih spoznaja

 • promoviranje kritičkog mišljenja i neovisnog učenja

 • promatranje oblika i strukture teksta

 • analiza organizacije teksta i otkrivanje značenja teksta (obrazložen sud)

 • pisanje sažetka i eseja

 • poticanje kreativnosti

 • osmišljena primjena jezika

 • rad i učenje u suradnji s drugima

 • priprema za državnu maturu, natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika i smotru LiDraNo

Voditeljica Literarne skupine:
Antonia Sikavica Joler, prof.

"Knjiga koja želi trajati je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba omogućiti različito, promjenjivo čitanje. Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." (Jorge L. Borges)

"Ako nas književnost može nečemu naučiti, onda je to odgovornost spram jezika." (Tomislav Brlek)

„Poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta" (Sonja Zubović)

„S istinskom smo poezijom uvijek na početku“ (Krešimir Bagić)


Pročitajte u Literarnome kutku Književnoga kružoka brojne radove naših učenika (poetske, prozne i dramske) kao i prvu objavljenu Zbirku pjesama učenika Prve gimnazije te tinejdžerski roman u nastavcima "Nora fora".

"Knjiga je oružje, uzmi je u ruke!" (Bertolt Brecht)

  • Nagradni natječaj Znanja "Ja sam pisac" u povodu Noći knjige


* NOVOSTI u školskoj godini 2019./2020.

  • 12. ožujka 2020. godine održana je smotra LiDraNo na županijskoj razini.

S literarnim radom sudjeluje: MARTA CAPAN (1.c) - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler

  • 12. i 13. veljače 2020. godine održana je smotra LiDraNo na razini gradskih četvrti.

S literarnim radovima sudjeluju: MARIS DOKO (1.c) i MARTA CAPAN (1.c) - mentorica prof. A. Sikavica Joler

  • 31. siječnja 2020. godine održana je smotra LiDraNo na školskoj razini.

S literarnim radovima sudjeluju: IVICA LEBEDA (1.a), IDA NUKOVIĆ (1.c), MARIS DOKO (1.c) i MARTA CAPAN (1.c) - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler

* NOVOSTI u školskoj godini 2015./2016.

  • Na državnu smotru LiDraNo 2016. učenici I. gimnazije plasirali su se u svim kategorijama stvaralaštva pa su tako predloženi i Klara Borda i Bartul Bulić. Čestitamo učenicama i mentorima prof. Antoniji Sikavica Joler i prof. Ivanu Janjiću!

  • Od 29. veljače do 4. ožujka 2016. godine održana je smotra LiDraNo na županijskoj razini.

  • 11. i 12. veljače 2015. godine održana je smotra LiDraNo na razini gradskih četvrti.

Na županijsku razinu predložena su dva literarna rada iz Prve gimnazije:

- kratka priča "Događa se to u jesenskoj noći" Klare Borda, 1.d
- dramska igra "Romeo i Julija u Novom Zagrebu" Bartula Bulića, 2.b

Čestitamo učenicima na velikom uspjehu i stručnim pohvalama njihovih ostvarenja.

* NOVOSTI u školskoj godini 2014./2015.

 • 2015. Hrvatska kulturne zaklada i Hrvatsko slovo proglasili su godinom književnika i preporoditelja grofa Janka Draškovića i hrvatskoga skladatelja Jakova Gotovca HKZ

  • Od 24. ožujka do 19. svibnja 2015. na raznim lokacijama u Zagrebu organiziraju se književni susreti i radionice u okviru projekta 'Prirok!', koji je nastao u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska kao kreativna reakcija na bogat, ali nevidljiv književni život društva i na isključenost mladih iz njega te na opći trend “rastapanja” književne kulture. Sudjelovanje je besplatno. Prirok!

  • Od veljače do travnja 2015. godine održat će se druga sezona KKZ-ove radionice pisanja za film (monolog, dijalog, pismo, dnevnički zapis, portret osobe, priča ispričana slikama i pjesma u prozi), koju vodi Višnja Vukašinović. Prijave traju do 31. siječnja 2015. godine. KKZ

* NOVOSTI u školskoj godini 2013./2014.

* NOVOSTI u školskoj godini 2012./2013.

  • Na državnoj smotri Lidrano 2013. sudjelovala je Lucija Šutić s literarnim radom "Hormoni i tako to" (mentorica A. Sikavica, prof.)

  • Na županijskoj smotri Lidrano 2013. sudjelovala je Nikolina Matković s literarnim radom "Pomrčina" (mentor Ivan Janjić, prof.)

U povodu obilježavanja Tjedna međunarodnoga umjetničkog obrazovanja (International Arts Education Week), pokrenutoga na UNESCO-ovu inicijativu u Prvoj gimnaziji će se 23. svibnja 2013. u 19,10 sati (7. sat) održati radionica kreativnoga pisanja "Kako nastaje priča?" pod vodstvom prof. A. Sikavica Joler.

U povodu obilježavanja Dana hrvatske knjige 22. travnja kada je 1501. Marko Marulić završio slavnu “Juditu” i kada je 1900. u Zagrebu osnovano Društvo hrvatskih književnika te Svjetskoga dana knjige i autorskih prava 23. travnja kada je rođen William Shakespeare i kada je 1616. umro Miguel de Cervantes u utorak 23. travnja 2013. u 19,10 sati (7. sat) u knjižnici Prve gimnazije održala se NOĆ KNJIGE.

U povodu Svjetskoga dana pripovijedanja 20. ožujka i Svjetskoga dana poezije 21. ožujka - na prvi dan proljeća i rođendan Ivana Gorana Kovačića - u našoj školi održao se MALI KNJIŽEVNI KRUŽOK u srijedu 20. ožujka 2013. u 13,10 sati (7. sat) u knjižnici Prve gimnazije.

22. veljače 2013. u 18,30 sati u Knjižnici Dugave (Ulica sv. Mateja 7) na svojoj književnoj večeri predstavila se mlada autorica Lucija Šutić, maturantica Prve gimnazije, čije radove možete pročitati na ovome portalu u Literarnome kutku (roman "NORA FORA"). Lucija, Projekt

2013. proglašena je godinom Šegrta Hlapića (100 godina od objavljivanja prvoga izdanja romana Ivane Brlić-Mažuranić) i godinom braće Grimm (200 godina od izdavanja prve knjige bajki.)


* Kako napisati pjesmu i kratku priču?
Upoznajte se s kratkim vodičem koji otkriva strategije pisanja priče.

NADA MIHELČIĆ O PISANJU:

Ne postoji neko posebno vrijeme u danu ili u kalendaru kad se laćam pisanja. Pišem kad nakon poslovnih i privatnih obveza ili razonode imam vremena. Za razliku od uvriježenog mišljenja o tome kako bi se pisci trebali baviti isključivo pisanjem, smatram kako pisanje ne smije biti profesija. To je jedini način da se izbjegne očajna situacija kada danas sjedneš i moraš nešto napisati jer za dva mjeseca nećeš moći platiti režije ili ratu kredita.

NADA MIHELČIĆ O ČITANJU:

Čitala sam mnogo. Bila sam pravi stroj za gutanje knjiga i lakše mi je navesti koje nisam htjela čitati nego one koje sam gutala. Nisam voljela samo one knjige iz obvezne školske lektire. Jer dok sam dragovoljno čitajući Hemingwaya i ostale iz te škvadre, putovala svijetom iz avanture u avanturu, lektira me je gurala u neke opskurne ambijente i među likove koji mi se, gotovo bez iznimke, nisu dopadali. To me činilo duboko nesretnom, jer sam se osjećala kao laboratorijski štakor ubačen u labirint: ili ću dospjeti točno tamo gdje me oni žele vidjeti, ili ću lupati glavom o zid sve dok ne popustim. Sve drugo sam čitala s onom mojom nadaleko poznatom "proturječnošću", istovremeno čitajući knjige o Divljem zapadu Karla Maya zaljubila sam se preko ušiju u Jesenjina, postupno upoznavala Ameriku vođena simpatičnim lijenčinama Johna Steinbacka, W. Faulknera, i meni zanimljivim djelima T. Dreissera, po dvadeset puta čitala cijeli opus Remarka, a nešto kasnije me je J. P. Sartre vodio u posve nepoznato, P. Back me vodila u Kinu, Tagore u Indiju, a A. Camus me odveo do sjeverne Afrike i do mene same... Mogla bih nabrojiti još mnoge, no važnije je reći kako sam u tinejdžerskim godinama pročitala sve knjige poezije koje su mi došle pod ruku i posve dragovoljno učila napamet stotinjak pjesama. Najdraže? Mislim kako mi je tada bila najdraža cijela francuska ekipa na čelu s J. Prevertom.

20. ožujka slavi se Svjetski dan pripovijedanja - globalna proslava umijeća usmenoga pripovijedanja na proljetni ekvinocij. Toga dana ljudi diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče na brojnim jezicima i na brojnim mjestima tijekom dana i noći.

21. ožujka UNESCO je proglasio Svjetskim danom poezije s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta, koji se slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikoga rimskog pjesnika Vergilija.
Osim što je prvi dan proljeća i Svjetski dan poezije, 21. ožujka je i rođendan hrvatskoga književnika Ivana Gorana Kovačića ('Goranovo proljeće' u Lukovdolu; Gorski kotar).


* Jeste li znali?

 • Godine 1961. Ivo Andrić s romanom "Na Drini ćuprija" pobijedio je J. R. R. Tolkiena u utrci za Nobelovu nagradu, koji je otpisan zato što "Gospodar prstenova" 'ni u kojem pogledu nije zadovoljio kriterije pripovijedanja koji inače krase kvalitetnu literaturu', stajalo je u objašnjenju. No, neka vas to ne obeshrabri!

 • Prvu gimnaziju nekada je pohađao i ANDRIJA ŠKARE - dipl. novinar i prozaist (osnivač eventualista)
  "S više mlijeka, molim!", "Bijelo", "Dvije priče"

Postoji li Zakon o poetskom postupku i medicinski vještak koji će potvrditi da je vaše tumačenje pjesme najispravnije? Odgovor daje dr. Ostojić...

Centar za kreativno pisanje mjesto je gdje možete pronaći odgovore na sva ona pitanja koja vas muče dok se u tišini vlastite sobe borite s likovima, idejom, zapletom i inspiracijom. Vrata Centra otvorena su za sve one kojima je književnost inspiracija za vlastite literarne pokušaje. Dođite u Centar! Pisat ćemo zajedno i čitati napisano! CeKaPe, Ljetna škola pisanja

Uskoro kreće dvogodišnji (diplomski) sveučilišni studij kreativnog pisanja pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Kreatori programa su: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Marinko Koščec.