LiDraNo

(…) Jer, sve što kažem i kanim reći, čitav živi rječnik, odvija se i vrti na mom jeziku, na jeziku na kojem čak i šutim. A ove riječi (kao da sam u svemiru) nisu meni namijenjene. Tko zna čije su? A opet, slučajno ili ne, ovako ili onako, riječi su, i kažu čitaj nas. Bih rado, jedino to i želim. Nemoguće je htjeti drugo. (…) Danijel Dragojević


Propozicije smotre LiDraNo (literarno, novinarsko i dramsko-scensko stvaralaštvo učenika) po kategorijama literarnoga, novinarskoga (samostalni novinarski rad i školski list) te dramsko-scenskoga stvaralaštva (pojedinačni i skupni nastup). 

Agencija za odgoj i obrazovanje MZO-a na svojim internetskim stranicama objavljuje Vremenik natjecanja i smotri te Upute za provedbu natjecanja i smotri. Pogledajte kada se i gdje održavaju smotra LidraNo i natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika te proučite upute vezane uz njih.LiDraNo 2024.

Na državnu razinu predložen je literarni rad Lune Flajhar, 1.a (mentorica prof. Sikavica Joler) i novinarski rad (mentor prof. Ivan Janjić) te skupna scenska predstava prema tekstu Radovana Ivšića i samostalni scenski nastup Ide Butković (mentor prof. Ivan Janjić)

  Na županijsku razinu plasirala su se dva literarna rada (mentorice prof. A. Sikavica Joler i prof. H. Begić) i jedan novinarski rad (mentor prof. I. Janjić) te tri pojedinačna scenska nastupa s dramskom predstavom (mentor prof. I. Janjić).

  S literarnim radovima sudjelovalo je petero učenika prof. Sikavica Joler i jedna učenica prof. H. Begić. S novinarskim radovima sudjelovala je jedna učenica prof. Sikavica Joler i jedna učenica prof. Ivana Janjića. U dramskom stvaralaštvu sudjelovalo je desetero učenika prof. Ivana Janjića s pojedinačnim nastupom i jedna školska dramska predstava.


LiDraNo 2023.

S literarnim radom sudjeluje SARA PAVIŠIĆ (4.e) - mentorica prof. Suzana Zatezalo "Dnevnik iz garaže jedne zgrade – Zagreb, siječanj 2028.

S novinarskim radom sudjeluju IDA NUKOVIĆ (4.c) - mentorica prof. Suzana Zatezalo "Trenutak koji mi je pružen" (intervju) i JANA POŠTEK (3.a) - mentorica prof. Martina Šobar "Ako prekrijemo uši, čut ćemo smisao"

Dramska skupina 'Gordogan': Daniil Harms, Neuspjela predstava – mentor prof. Ivan Janjić

LiDraNo 2020.

S literarnim radovima pod mentorstvom prof. Antonia Sikavica Joler sudjeluju:
MARTA CAPAN (1.c), "Od promjene do promjene"
MARIS DOKO (1.c), "Labirint vlastitih prostranstava"

S novinarskim radovima pod mentorstvom prof. Antonia Sikavica Joler sudjeluju:
IDA NUKOVIĆ (1.c), "Život kao pustolovina" (intervju)
PETRA HODAK (3.a), "Shakespeare - bez teksta" (intervju)
ANTEA MATIĆ (3.a), "Sjaji li Nobel zagasitim sjajem?"
TEA ZORKO (3.a), "Borba za budućnost planeta ili sebe?"

S literarnim radom sudjeluje: MARTA CAPAN (1.c) - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler
S novinarskim radovima sudjeluju: IDA NUKOVIĆ (1.c), ANTEA MATIĆ (3.a) i TEA ZORKO (3.a) - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler

LiDraNo 2017.

Na općinsku razinu predloženo je pet literarnih radova (3 pjesme i 2 kratke priče), pet novinarskih radova (3 prikaza kazališne predstave, prikaz rječnika i intervju s bivšim maturantom I. gimnazije) te tri pojedinačna scenska nastupa kao i skupna dramska predstava M. Matkovića "Heraklo". Mentori su profesori A. Sikavica Joler, I. Janjić i K. Kocijan.

Na županijsku razinu predloženo je svih pet novinarskih radova i dva literarna rada (P. Milunović i D. Bićanić) te tri pojedinačna scenska nastupa kao i skupna dramska predstava M. Matkovića "Heraklo" iz Prve gimnazije. Mentori su profesori A. Sikavica Joler, K. Kocijan i I. Janjić.

KARLO SOKOL, 2.a: "Infernalije" (prikaz predstave) - mentorica prof. A. Sikavica Joler
DRAŽEN BIĆANIĆ: "Kako sam zaradio upalu pluća i boravak u Klaićevoj" (kratka priča) - mentorica prof. K. Kocijan
TEA PINTAR, 2.a: "Posljednji homo universalis" (intervju) - mentorica prof. A. Sikavica Joler

LiDraNo 2016.

Na županijsku razinu predložena su dva novinarska i dva literarna rada te tri pojedinačna scenska nastupa kao i skupna dramska predstava M. Krleže "Adam i Eva" iz Prve gimnazije. Mentori su profesori A. Sikavica Joler, M. Šobar i I. Janjić.

KLARA BORDA, 1.d "Događa se to u jesenskoj noći..." (literarni rad) - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler
BARTUL BULIĆ, 2.b "Romeo i Julija u Novom Zagrebu" (literarni rad) - mentor prof. Ivan Janjić
DORIS MAŠIĆ, 1.b "Alat za napad na neznanje" (recenzija filma) - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler
PETRA TERZIĆ, 2.c "Sine, ne igraj na Engleze" (recenzija) - mentorica prof. Martina Šobar
Čestitamo učenicima na velikom uspjehu i stručnim pohvalama njihovih ostvarenja!

LiDraNo 2015.

Na županijsku razinu predložen je jedini novinarski rad iz Prve gimnazije. Čestitamo učenici JOSIPI KAJIĆ (4. b) na tekstu "Moderna pećina" pod mentorstvom prof. Antonije Sikavica Joler.

Također su na županijsku razinu predložena i tri literarna rada te tri pojedinačna scenska nastupa kao i skupna dramska predstava V. Kuzmanovića 'Ubio sam Petra' pod mentorstvom prof. Ivana Janjića, koja se plasirala na državnu smotru.

LiDraNo 2014.

MISLAV SAJKO, 4. d: "Očuvana arhitektura, točnost i gostoljubivost 'ilitiga' Švicarska" (putopisna reportaža)
JOSIPA KAJIĆ, 3. b: "Najradije na četiri kotača" (intervju s Goranom Milićem)
JOSIPA PETROV, 3. b: "Watashi wa Yuki desu" (reportaža s učeničke razmjene)

LiDraNo 2013.

ŠTEFANIJA KRANJČINA (4. e) s novinarskim radom "Godine prolaze, nemam ništa s tim, volim i postojim" - mentorica prof. Antonia Sikavica Joler
FILIP SEVER (1. a) sa samostalnim scenskim nastupom: M. de Cervantes, "Don Quijote" mentor prof. Ivan Janjić

LiDraNo 2012.

JELENA SESAR (4. e) s novinarskim radom (putopis) "Putovati? Zašto (ne)?!"
LUCIJA ŠUTIĆ (3. e) s literarnim radom (kratka priča) "Hormoni i tako to"

Sjećanje na jedan davni uspješni LiDraNo 2007. na državnoj razini