Nastavni materijali

Podstranice vam pružaju velik Izbor nastavnih tema iz književnosti za sva četiri razreda gimnazije kao i izbor odabranih nastavnih tema iz hrvatskoga jezika (gramatika i pravopis, povijest jezika), a za one koji žele znati više donosimo i kraći pregled zanimljivih književno-znanstvenih članaka i prikaza kao i virtualne izložbe i videolekcije. 

I za kraj - možda ponešto i zvuči šokantno, ali pročitajte... o ukinuću hrvatske književnosti!? Je li se hrvatska proza u 21. stoljeću uspjela umrežiti? Odgovore pročitajte u eseju "Svi koristimo računala - osim likova hrvatske proze".


Digitalni nastavni materijali iz hrvatskoga jezika nalaze se na CARNetovom Portalu za škole skole.hr i podstranici Videolekcije Škole za život na ovim mrežnim stranicama. O svim jezičnim pitanjima i dvojbama te aktualnim zbivanjima oko hrvatskoga jezika čitajte u Jezičnim savjetima (glavni izbornik). Internetski članci o hrvatskome standardnom jeziku s brojnim savjetima iz pravopisa i gramatike na portalu Bujica riječi.


KURIKULNA LITERATURA


"Kip domovine"

                                                           (posvećeno A. G. Matošu)

U katedralu jedne teške noći,
uđoh tiho i priđoh do oltara,
Sa zvonika jecahu zvona stara,
htio sam duši molitvom pomoći

Kad tamo pri tamnom visokom odru,
jedna žena gledaše u daljinu,
Tri su joj boje ovile haljinu,
prepoznah crvenu, bijelu i modru.

I reče mi tiho: moli se sinko
Nad nama pletu neke čudne niti,
Hrvat je opet tako teško biti.

Osim Boga ne će pomoći nitko,
Tuđinac nam opet stupa sred mraka
Da rasproda ostatke ostataka.  

Ivica Šušić