Portfolio asj

Tko je idejna začetnica i autorica projekta "HRVATSKI NA MREŽI" namijenjenoga prvenstveno unapređenju nastave hrvatskoga jezika u gimnazijama i razvijanju literarnih vrijednosti učenika?

Iz medija, internetske preporuke i objave, prikazi i osvrti...

Književne promocije, recenzije i prikazi

Stručno predavanje s radionicom na temu: 'Kako pravilno sročiti e-pismo?' 

8. svibnja 2024. u Prvoj gimnaziji prof. Antonia Sikavica Joler održala je predavanje s radionicom na temu: Kako pravilno sročiti e-pismo? uz jezične savjete o najčešćim pravopisnim i gramatičkim pogreškama te uporabi tuđica (anglizama i srbizama) u pisanoj komunikaciji. 

eSTUDENT: Radionica pravopisa i poslovnoga e-maila

U organizaciji udruge eSTUDENT  4. ožujka 2024. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva organizirana je radionica pravopisa i pisanja poslovnoga pisma. U prvome dijelu Irena Balen-Gorišek, prof. izlagala je na temu motivacijskoga pisma, a u drugome dijelu Antonia Sikavica Joler na temu poslovnoga pisma odnosno pisanja službenoga maila i o anglizmima u jeziku. Studenti su saznali ono najvažnije u području jezične norme, funkcionalih stilova i poslovnoga dopisivanja.

"Kako uspješno položiti državnu maturu uz internetske stranice Hrvatski na mreži"

Povodom Mjeseca hrvatske knjige pod motom "Nek ti riječ ne bude strana(c)" u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela 20. listopada 2023. u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu ravnateljica Renata Dobrić ugostila je bračni par koji se i profesionalno bavi knjigama i književnošću: Dalibora Jolera i Antoniju Sikavica Joler. Prof. Sikavica Joler predstavila je svoju mrežnu stranicu Hrvatski na mreži, kojoj je cilj olakšati školarcima, a posebno maturantima, savladavanje opsežnoga gradiva iz Hrvatskog jezika. Više o književnoj večeri možete pročitati ovdje

Projektni dan I. gimnazije
"Od Ode radosti do moderne njemačke glazbe"

Projektni dan na temu glazbe održao se 28. travnja 2023., stoga su učenici prvih, drugih i trećih razreda sa svojim mentorima prof. Antonijom Sikavica Joler i prof. Daliborom Jolerom spojili interes prema hrvatskoj i njemačkoj umjetnosti te posjetili Goethe-Institut Kroatien. Uz stihove Friedricha Schillera i glazbu Ludwiga van Beethovena zajednički su otpjevali himnu Europske unije, a zatim upoznali i suvremenu njemačku glazbu, napravili intervjue i usto se lijepo zabavili. Prezentaciju s učeničkim snimkama možete pogledati ovdje.

Priručnik "Hrvatski jezik na maturi" (2023.)

U drugome polugodištu školske godine 2022./2023. izašao je novi priručnik za pripremu ispita državne mature „Hrvatski jezik na maturi“ autorica Linde Grubišić Belina, prof., Nataše Narančić, prof. i Antonije Sikavica Joler, prof. Priručnik je oblikovan kao vodič koji će pomoći u kvalitetnomu samostalnom pripremanju za polaganje ispita državne mature iz Hrvatskoga jezika, a njegov je sadržaj usklađen s Ispitnim katalogom NCVVO-a. Priručnik sadrži primjere eseja te pitanja za vježbu s rješenjem zadataka, a možete ga pogledati ovdje.

Projekt „i-nastava” (2020. - 2022.)

Školske godine 2020./2021. i 2021./2022. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH provodilo je projekt „i-nastava”. Jedna od članica radne skupine za izradu digitalnih nastavnih materijala (videolekcija) za Hrvatski jezik za srednju školu bila je i prof. Antonia Sikavica Joler kao autorica primjera dobre prakse primjene inovativnih metoda poučavanja u nastavi na daljinu (24 nastavne videolekcije za 1., 3. i 4. razred srednje škole) objavljenih na mrežnim stranicama MZO-a. Videolekcije možete pogledati ovdje.

TV Z1: "Riječ na riječ"

Gostovanje na TV Z1 u emisiji o hrvatskome jeziku "Riječ na riječ" 23. srpnja 2020. U ležernome razgovoru s urednicom programa Mirelom Matković bilo je riječi o nastavi, projektima i ljubavi prema hrvatskome jeziku. Videozapis emisije možete pogledati ovdje.

Projekt „Podrška provedbi
Cjelovite kurikularne reforme” (2020.)

Od 16. ožujka do 10. lipnja 2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH provodilo je projekt „Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme”. Jedna od članica Radne skupine predmetnoga kurikula za Hrvatski jezik bila je i prof. Antonia Sikavica Joler kao autorica primjera dobre prakse primjene inovativnih metoda poučavanja u nastavi na daljinu (12 nastavnih videolekcija za sve razrede srednje škole). Videolekcije možete pogledati ovdje.

Državno natjecanje iz
hrvatskoga jezika (2015. - 2020.)

Učenica Klara Bardač s mentoricom prof. A. Sikavica Joler četiri godine zaredom plasirala se na državnu razinu natjecanja iz hrvatskoga jezika. Državno natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održavalo se u Trogiru 2015., u Zadru 2016., u Šibeniku 2017. i ponovno u Zadru 2018. kada joj se pridružila i Jelena Briševac. Sljedeće šk. god. okolnosti su se promijenile s obzirom na pandemiju COVID-a 19 i prijelaz na nastavu na daljinu zbog čega se državno natjecanje 2019. nije moglo održati te je odgođeno za 2020. godinu. Stoga se učenica Lucija Rajković kao najbolja u Gradu Zagrebu sljedeće godine plasirala na državno natjecanje, koje se održalo online.

Interliber: tribina s Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem

Na sajmu knjiga Interliber 15. studenoga 2019. u organizaciji Naklade Ljevak prof. Antonia Sikavica Joler kao oblik izvanučioničke nastave sa svoja je tri prva razreda sudjelovala na književnom susretu sa spisateljicom Julijanom Matanović i akademikom Pavlom Pavličićem, našim najčitanijim autorom, na temu suodnosa autor-djelo-čitatelj.

Noć knjige 2019. "Ja sam pisac"

U sklopu manifestacije Noć knjige tradicionalno se obilježavaju Međunarodni dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja) posvećeni temi „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“. 17. travnja 2019. u Kulturnome centru Travno po peti put se održava svečana dodjela nagrada literarnoga natječaja za srednjoškolce "Ja sam pisac" na kojemu je gost likovni umjetnik i književnik Tomislav Zagoda. Organizatorice manifestacije su Silvia Sinković (Znanje), Iva Perković (Moderna vremena) i prof. Antonia Sikavica Joler (Prva gimnazija). Program možete pročitati ovdje.

Tribina „Strukturna reforma znanosti
i visokoga obrazovanja“  

7. ožujka 2019. u prostoru Hrvatske kulturne zaklade održana je tribina „Strukturna reforma znanosti i visokoga obrazovanja“ na kojoj su sudjelovali članovi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a: prof. dr. sc. Renata Marinković, dr. sc. Beata Halassy i prof. dr. sc. Ivan Prskalo u organizaciji prof. Antonia Sikavica Joler.

Tribina "O nazivu i položaju kurikula hrvatskoga jezika u reformi školstva"

14. veljače 2019. u prostoru Hrvatske kulturne zaklade održana je tribina „O nazivu i položaju kurikula hrvatskoga jezika u reformi školstva“ na kojoj su sudjelovali članovi Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a: akad. Stanko Popović, prof. Marina Čubrić i prof. Matija Grgat u organizaciji prof. Antonia Sikavica Joler. Prikaz možete pročitati ovdje.

Projektni dan I. gimnazije:
"Zagrebački vremeplov"

Projektni dan Prve gimnazije održao se 7. svibnja 2018. u sklopu kojega su zainteresirani učenici sa svojim profesorima putovali kroz hrvatsku kulturnu povijest Mirogoja - "mirnoga gaja" koji je Zagrebu darovao Ljudevit Gaj. Slavnim arkadama, umjetničkim djelom Hermanna Bolléa, provela ih je prof. Tatjana Banožić, a na znamenite ilirce (uz radni zadatak) podsjetila prof. Antonia Sikavica Joler. Galeriju slika možete pogledati ovdje.

Znanstveno istraživanje: online anketa o uporabi glagoljice

U svibnju 2018. prof. Antonia Sikavica Joler prihvatila je međunarodnu suradnju te je sa svojim učenicima sudjelovala u znanstvenom istraživanju o uporabi glagoljice (online anketa), koje su proveli prof. dr. sc. Aleksandra Salamurović (Institut za slavistiku Sveučilišta 'Friedrich Schiller' iz Jene, Njemačka) i prof. Motoki Nomachi (Slavistički istraživački centar Sveučilišta Hokaido, Saporo, Japan).

Matica hrvatska: Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

24. travnja 2018. u Velikoj dvorani Matice hrvatske prof. Antonia Sikavica Joler svoje prve razrede povela je na izvanučioničku nastavu u okviru nastavne teme hrvatske srednjovjekovne književnosti u suradnji s prof. Biserkom Draganić, voditeljicom Odjela za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske. Učenici su prisustvovali izvedbi dramskog vodvilja II. gimnazije "Povijest hrvatske književnosti" i poslušali izlaganje Lucije Marić iz Glagoljaškoga središta Frankopan (OŠ F. K. Frankopana) "U čast prvotisku - uz Dan hrvatske glagoljice". Poveznice na sadržaje vezane uz glagoljicu i glagoljaštvo možete pročitati ovdje.

Noć knjige 2018. "Ja sam pisac"

U povodu Noći knjige pod motom "Bez panike" nakladnička kuća Znanje u suradnji s portalom Moderna vremena organizira literarni natječaj za učenike srednjih škola pod nazivom ‘Ja sam pisac’ u svrhu promicanja ljubavi prema knjizi, čitanju i književnom stvaralaštvu. Tako se 23. travnja 2018. u Kulturnome centru Travno održala svečana dodjela nagrada uz književno-glazbeni program u organizaciji prof. A. Sikavica Joler. Gost je bio prof. fizike i kemije te nagrađivani pjesnik Goran Gatalica sa zbirkom “Kozmolom”. Intervjue s nagrađenim učenicima možete pročitati ovdje. Fotoalbum 

Filozofski fakultet: projekt
"Empirijski pristup književnosti"

Studentski projekt o istraživanju interesa srednjoškolaca za čitanje lektirnih književnih tekstova u okviru kolegija „Empirijski pristup književnosti“ proveden je u razredima prof. A. Sikavica Joler u II. polugodištu šk. god. 2017./2018. u suradnji sa studentima Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (suautorica Lucija Bakšić, bivša učenica I. gimnazije).

Književna tribina za srednjoškolce:
"Zlatna formula ča-kaj-što"

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 13. studenoga 2017. u Društvu hrvatskih književnika održana je književna tribina "Zlatna formula ča-kaj-što" u organizaciji prof. A. Sikavica Joler. U programu je sudjelovao dr. Drago Štambuk, a dramska družina II. gimnazije pod vodstvom prof. Ivana Pavlovića izvela je vodvilj „Povijest hrvatske književnosti“. Tribinu je moderirala Lada Žigo-Španić. Prikaz možete pročitati ovdje.

Europski dom: "Prilozi za raspravu
o obrazovnoj i kurikulnoj reformi"

Hrvatski pedagoško-književni zbor 7. rujna 2017. u Europskom domu predstavio je knjigu "Prilozi za raspravu o obrazovnoj i kurikulnoj reformi - kritike i vizije" s recenzijama predmetnih kurikula članova Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a, a lektorica i jedna od recenzentica bila je prof. Antonia Sikavica Joler. Sudjeluju urednici: prof. dr. sc. Nevio Šetić i akad. Vladimir Paar, recenzent knjige akad. Mislav Ježić te sveučilišne i školske nastavnice: prof. dr. sc. Tamara Gazdić Alerić, prof. Antonia Sikavica Joler i mr. Ljiljana Klinger. Prikaz možete pročitati ovdje.

Matica hrvatska: okrugli stol
„Državna matura - gdje smo i kamo idemo“

Na okruglome stolu „Državna matura - gdje smo i kamo idemo“ održanome 3. svibnja 2017. u Matici hrvatskoj izlagači su bili: Maja Jukić, ravnateljica NCVVO-a, Zlatko Zadelj i dr. sc. Natalija Ćurković. U kritičkoj raspravi sudjelovale su profesorice srednjih škola Grada Zagreba. Prezentaciju možete vidjeti ovdje.

Noć knjige 2017. "Ja sam pisac"

Povodom manifestacije Noć knjige nakladnička kuća 'Znanje' već treću godinu zaredom organizira literarni natječaj za učenike srednjih škola "Ja sam pisac" pod motom "Za one koji žele čitati, pisati i znati više". Noć knjige "zagrlila" je vikend te je svečana dodjela nagrada održana je 24. travnja 2017. u KUC-u Travno u organizaciji prof. A. Sikavica Joler i urednice Silvije Sinković. Program su osmislili prof. Ivan Janjić (Dramska grupa I. gimnazije) i prof. A. Sikavica Joler (Novinarska grupa I. gimnazije). Medijski partner projekta bio je portal "Moderna vremena" (Iva Perković). Program možete vidjeti ovdje.

"Bilježnici Šibenika" (2016. i 2018.) i "Skradin i Hrvatska u doba bana Pavla Šubića" (2019.)

Znanstveni savjetnik dr. sc. Ante Birin (Hrvatski institut za povijest) autor je znanstvenih knjiga "Bilježnici Šibenika - Bonnmatheum iz Verone" i "Bilježnici Šibenika - Juraj de Dominicis" te urednik zbornika "Skradin i Hrvatska u doba bana Pavla Šubića" čija je lektorica bila prof. Antonia Sikavica.

Hrvatska smotra LiDraNo 2016. i 2017.
(novinarsko stvaralaštvo)

Na državnoj smotri LiDraNo prof. Antonia Sikavica Joler sudjelovala je kao voditeljica Novinarske grupe Prve gimnazije čiji su se učenici plasirali na državnu razinu sa samostalnim novinarskim radovima: Doris Mašić s recenzijom dokumentarnog filma "Alat za napad na neznanje" (Šibenik, 4.-8. travnja 2016.) i Karlo Sokol s prikazom kazališne predstave "Infernalije" (Primošten, 20.-24. ožujka 2017.)

HAZU: „Prilozi za raspravu o cjelovitoj kurikularnoj reformi“

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu 24. studenoga 2016. održano je svečano predstavljanje publikacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod nazivom Prilozi za raspravu o cjelovitoj kurikularnoj reformi, koju su predstavili akad. Vladimir Bermanec, glavni i odgovorni urednik izdanja, te akad. Mislav Ježić i akad. Ivica Kostović. Prikaz možete pročitati ovdje.

Novozagrebačka tribina: "Ženski njemački krimić u utrci sa Skandinavcima"

U suradnji s nakladničkom kućom Znanje 3. studenoga 2016. u Knjižnici Vjekoslava Majera povodom Mjeseca knjige održana je tribina na temu "Ženski njemački krimić u utrci sa Skandinavcima". Pod motom "Čitam 100 na sat" predstavljeni su romani njemačke spisateljice Elisabeth Herrmann, autorice krimića "Selo prokletih" i "Sablast u snijegu" uz razgovor o glavnoj protagonistici, svojeglavoj policajki Saneli Beari, kao i o špijunskome romanu "Svjedok pokojnih". Tragom hrvatske policijske istražiteljice vodili su: urednica Nataša Pejić, prevoditelj Dalibor Joler i moderatorica tribine Maja Hrgović, a izabrane tekstove iz romana predstavili su učenici Dramske grupe Prve gimnazije s mentoricom prof. A. Sikavica Joler. Osvrt možete pročitati ovdje.

Društvo hrvatskih književnika: Tin Ujević

U Mjesecu hrvatske knjige, 19. listopada 2016. u Društvu hrvatskih književnika poetsko-glazbenim skupom obilježena je 125. obljetnica rođenja pjesničkoga velikana Tina Ujevića. U sklopu izvanučioničke nastave manifestaciji posvećenoj „hrvatskome Baudelaireu“ prisustvovali su učenici Prve gimnazije s prof. A. Sikavica Joler. Na svečanom skupu izlagali su: prof. dr. sc. Ivana Drenjančević (također bivša učenica I. gimnazije) i prof. dr. sc. Krešimir Bagić s Filozofskoga fakulteta, a Ujevićeve stihove interpretirali su pjesnik Borben Vladović i akademski glumac Joško Ševo. Osvrt možete pročitati ovdje.

Laudato TV: "Prosudbe" 

Emisija "Prosudbe" Laudato TV bavi se analizom kurikulne reforme, a 23. svibnja 2016. bila je posvećena kurikulu nastave  Hrvatskoga jezika i Povijesti. Razgovor u studiju vodila je Mirta Marinić, a gostovali su: prof. Antonia Sikavica Joler (Prva gimnazija), dr. sc. Ante Birin (Hrvatski institut za povijest) i prof. Janko Živković (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna). Videozapis emisije možete pogledati ovdje.

Noć knjige 2016. "Znanje u Prvoj gimnaziji"

Povodom Noći knjige 22. travnja 2016. održana je manifestacija "Znanje u Prvoj gimnaziji" na kojoj su proglašeni pobjednici literarnoga natječaja za srednjoškolce "Ja sam pisac". Prvo mjesto u I. gimnaziji osvojila je Nensi Krupec s pričom "Hvatač snova" (mentorica prof. Antonia Sikavica Joler), a u II. ekonomskoj školi Patrik Herek s pričom "Krave". Natječaj je organizirala urednica Silvia Sinković (nakladnička kuća Znanje), a program proglašenja pobjednika prof. A. Sikavica Joler uz pomoć kolegice prof. Martine Šobar. Program možete pogledati ovdje kao i Fotoalbum

Crowdfunding kampanja za knjižnicu
OŠ Novo Čiče

U humanitarnu akciju prikupljanja knjiga već se po treći put uključila i Prva gimnazija na inicijativu prof. Sikavica Joler. U povodu Međunarodnoga dana darivanja knjiga pod geslom "Čitam, dam, sretan sam!" 1. ožujka 2016. u školskoj knjižnici Prve gimnazije prikupljene knjige predane su knjižničarki OŠ Novo Čiče prof. Jeleni Šaban čime je njihov knjižni fond dopunjen s 125 knjiga koliko su ih sakupili prvogimnazijalci uz donaciju prof. Sikavica Joler. Osvrt možete pročitati ovdje.

Europski dom: „Cesarić u riječi i glazbi“

18. prosinca 2015. godine u povodu obilježavanja 35. obljetnice smrti Dobriše Cesarića Tribina "Collegium Hergešić" održala je u dvorani Europskoga doma poetsko-glazbeni recital. Program je organiziran u suradnji inicijatora prof. dr. sc. Slobodana Elezovića, prof. Franke Perković s Akademije dramskih umjetnosti, prof. Vlatke Oršanić s Muzičke akademije i prof. Antonije Sikavica Joler iz Prve gimnazije, čiji je Cesarić najslavniji učenik, a u režiji Hane Zrnčić-Dim. Izabrane Cesarićeve pjesme na njemački je jezik preveo prof. Dalibor Joler. Osvrt možete pročitati ovdje.

Mjesec hrvatske knjige 2015.
„Upali lampicu i čitaj!"

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu pod motom „Upali lampicu i čitaj! (Ono si što čitaš)“, stoga je u knjižnici Prve gimnazije održan poetski recital posvećen Dobriši Cesariću kao jednome od najpoznatijih učenika Prve gimnazije. Književna akcija pokrenuta je na cijelom prostoru Hrvatske istoga dana pod motom „Poeziju u knjižnice!“, a 23. listopada pri kraju nastave učenici naše škole oduševili su publiku izvodeći pjesme Dobriše Cesarića uz svjetlost lampica. Prikaz možete pročitati ovdje.

Mladi za mlade: "Govorna pošta"

U suradnji sa Zakladom 'Vaša pošta' pokrenut je projekt 'Mladi za mlade' čiji je cilj osvještavanje šire javnosti o problemu punoljetnih štićenika domova za nezbrinutu djecu, koji nakon 18. godine ne mogu više živjeti u domu. Snimanjem kratkometražnoga filma „Govorna pošta“ dignitasovci su - pod vodstvom glavnoga producenta i scenarista Daniela Škalica i redatelja Lea Vitasovića – objedinili i ono umjetničko i humanitarno. Projekciju filma uz razgovor s autorima 11. svibnja 2015. u I. gimnaziji inicirala je maturantica Anamarija Beljan, a organizirala prof. Antonia Sikavica Joler. Osvrt možete pročitati ovdje, a film pogledajte ovdje.

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića:
"Sretan je tko čita Hessea"

Povodom Noći knjige 23. travnja 2015. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavljeno je najnovije izdanje njemačkoga nobelovca Hermanna Hessea - knjiga „Sretan je tko može voljeti“ (Zagrebačka naklada). Sudjeluju Truda Stamać i Dalibor Joler, dvoje vrsnih prevoditelja i poznavatelja Hesseova književnog djela, te urednici Krešimir Maligec i Vlatka Filipčić Maligec. Izabrane tekstove na hrvatskom i njemačkom jeziku čitaju učenici Prve gimnazije pod mentorstvom prof. Martine Šobar, prof. Tatjane Banožić i prof. A. Sikavica Joler, koja je ujedno i organizatorica susreta. Osvrt možete pročitati ovdje.

Projekt poticanja čitanja
za srednjoškolce „Čitaj!“

Projekt poticanja čitanja za učenike osnovnih i srednjih škole „Čitaj!“ (Čitam da bih pisao, pišem da bih čitao) osmislio je i pokrenuo autorski tim: Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture RH te Mirela Barbaroša-Šikić i Miroslav Mićanović iz AZOO-a. Voditelj radionica koji s učenicima čita (i piše) bio je pripovjedač Zoran Ferić (za srednjoškolce). Sa susreta s piscem Zoranom Ferićem 9. travnja 2015. u Društvu hrvatskih pisaca na Gornjem gradu (Vila Arko) osvrt možete pročitati ovdje.

Knjižnica Novi Zagreb - Travno:
Hermann Hesse, "Stepski vuk"

22. listopada 2014. u Knjižnici Novi Zagreb - Travno održano je književno poslijepodne učenika Prve gimnazije kao oblik izvanučioničke nastave za maturante prof. A. Sikavica Joler. Roman ovoga slavnog nobelovca predstavili su učenici Barbara Kalebić i Vili Rakita, Heeseova izabrana djela urednik Zagrebačke naklade prof. Krešimir Maligec, a o njegovim književnim prijevodima govorio je prof. Dalibor Joler. Ulomke iz Heeseova djela na njemačkom jeziku čitali su učenici prof. Tatjane Banožić. 

Mjesec knjige 2014

Mjesec knjige 2014.

U poznatome susjedstvu - Knjižnici Travno, 15. listopada 2014. povodom Mjeseca knjige održano je književno poslijepodne učenika Prve gimnazije pod motom "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?!" (Raymond Carver). Recital na čak osam jezika kazivali su učenici pod mentorstvom profesora Prve gimnazije, a manifestaciju je organizirala prof. Antonia Sikavica Joler u suradnji s knjižničarkom prof. Nikolinom Pucar. Osvrt možete pročitati ovdje, a možete pogledati i fotogaleriju.

Donacija knjiga za poplavljenu
školsku knjižnicu u Gunji

Prva gimnazija uključila se u humanitarnu akciju prikupljanja knjiga za OŠ Antuna i Stjepana Radića u Gunji, koju su organizirale Knjižnice grada Zagreba. U dva nastavna tjedna od 15. do 29. rujna 2014. sakupljeno je 511 knjiga – slikovnice, lektire, priručnici, rječnici, leksikoni i knjige iz dječje znanosti, koje smo donirali Knjižnici Travno kako bi se dalje distribuirale u Gunju. Osvrt možete pročitati ovdje.

Muzej Mimara: Hommage Roszi Vaništa

Učenici Prve gimnazije 29. svibnja 2014. godine u podne odaju Hommage prof. Roszi Vaništa uz dva desetljeća njezina odlaska. Prigodni program izvodi se u Velikoj dvorani Muzeja Mimara koji je desetljećima bio Prva gimnazija. Manifestaciju su organizirali prof. dr. sc. Slobodan Elezović (Tribina 'Collegium Hergešić') i prof. A. Sikavica Joler (Prva gimnazija). Program možete pročitati ovdje.

Noć knjige 2014. "Riječ po riječ"

U Noći knjige na temu „Riječ po riječ“, 23. travnja u suradnji s Knjižnicom Travno održana je manifestacija pod motom "Inventas vitam juvat excoluisse per artes" (Vergilije, Eneida). Poetsko-glazbeni recital izvelo je 40 učenika Prve gimnazije na čak sedam jezika. Organizatorice su bile prof. Nikolina Pucar i prof. Antonia Sikavica Joler. Program možete pročitati ovdje.

Međunarodni dan darivanja knjiga
"Čitam, dam, sretan sam" 

Knjižnice u Hrvatskoj 14. veljače 2014. prvi puta obilježavaju Međunarodni dan darivanja knjiga organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom: "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!". U ovu humanitarnu akciju uključila se i Prva gimnazija u organizaciji prof. A. Sikavica Joler s donacijom pedeset slikovnica Knjižnici Novi Zagreb - Travno.

Radionica kreativnoga pisanja
Kako nastaje priča? 

Od 20. do 25. svibnja 2013. godine u čitavom svijetu obilježava se Tjedan međunarodnoga umjetničkog obrazovanja (International Arts Education Week) pokrenut na UNESCO-vu inicijativu. Tim povodom u Prvoj gimnaziji održava se radionica kreativnoga pisanja „Kako nastaje priča?“ pod vodstvom prof. Antonije Sikavica Joler. 

Noć knjige 2013.
"Totus mundus agit histrionem"

Što je zajedničko Shakespeareu i Cervantesu? Obojicu povezuje važan datum - 23. travnja kada se davne 1564. rodio William Shakespeare, a istoga dana 1616. umro je Miguel de Cervantes. Stoga su učenici I. gimnazije u Noći knjige obilježili ne samo obljetnice ovih velikana, nego i Dan hrvatske knjige 21. travnja kada je Marko Marulić završio svoju Juditu“. Pod Shakespeareovim motom „Cijeli svijet glumi!“ u organizaciji prof. A. Sikavica Joler učenici su glumili, pisali i čitali svoje literarne radove, a sve je završilo predstavom Lucije Šutić "Svaka sličnost sa Shakespeareom je slučajna". Osvrt možete pročitati ovdje.

Svjetski dan pripovijedanja
i Svjetski dan poezije 

20. ožujka slavi se Svjetski dan pripovijedanja, a 21. ožujka - na rođendan hrvatskoga književnika Ivana Gorana Kovačića - Svjetski dan poezije. U školskoj knjižnici I. gimnazije održan je književni kružok na kojemu su sa svojim autorskim literarnim radovima nastupili brojni talentirani učenici pod mentorstvom prof. A. Sikavica Joler. Osvrt možete pročitati ovdje.

Filozofski fakultet: projekt "Lektire"

Testna faza projekta "Lektire" - aplikacija za testiranje znanja iz lektira u osnovnim i srednjim školama - razvijena je na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (voditeljica doc. dr. sc. Kristina Kocijan) i proveden šk. god. 2012./2013. Dobiveni rezultati u razredima prof. A. Sikavica Joler koristili su se za detektiranje i otklanjanje eventualnih programskih pogrešaka i unapređivanje programa, ali i za uvid koliko računalno potpomognuto vježbanje gradiva iz lektire povećava interes učenika za njezinim čitanjem. Učenici su to rado prihvatili.

Hrvatska smotra LiDraNo 2012. i 2013.
(novinarsko i literarno stvaralaštvo)

Na državnoj smotri LiDraNo 2012. prof. Antonia Sikavica Joler sa svojim je učenicima sudjelovala u dvije kategorije: kao voditeljica Novinarske grupe I. gimnazije (i to po prvi puta), a njezini su se učenici već plasirali na državnu razinu - s novinarskim radom Jelena Sesar s putopisom "Putovati? Zašto?" i Lucija Šutić s literarnim radom "Hormoni i tako to" (Šibenik, 15.-19. travnja 2012.), a sljedeće godine i Štefanija Kranjčina s člankom "Godine prolaze, nemam ništa s tim, volim i postojim" (Primošten, 7.-11. travnja 2013.) Iste je godine školski list "Krik Prve" (kao akronim za Kataklizmične Radove Intelektualnih Klinaca Prve) proglašen najboljim ostvarenjem u novinarskom stvaralaštvu (urednica Lucija Šutić).

Ekonomski fakultet: "Evolucija sindikata"

U izdanju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine izašla je knjiga "Evolucija sindikata. Uloga sindikata u suvremenome društvu" čije su urednice bile prof. dr. sc. Nina Pološki Vokić i prof. dr. sc. Alka Obadić, a lektorica prof. Antonia Sikavica Joler. Knjigu možete preuzeti ovdje.

IX. gimnazija: webinar
„Moja matura i prijatelji“

Udruga "Samo jedan klik" 3. prosinca 2012. u IX. gimnaziji organizirala je webinar „Moja matura i prijatelji“ uz podršku ministra i na treći rođendan projekta "Moja matura" čije su autorice: prof. Arjana Blažić i prof. Sonja Lušić Radošević, a suradnica za hrvatski jezik prof. Antonia Sikavica Joler.

Karmela Vukov-Colić: "Noine priče"

14. lipnja 2011. na završnoj priredbi u Dječjem vrtiću Malešnica održana je promocija slikovnice "Noine priče" čija je zapisivačica njegova majka Karmela, svima dobro poznato i nasmiješeno lice s TV-ekrana, a ovaj se petogodišnjak pokazao kao vrsni i neumorni vodič kroz kraljevstvo u kojemu se snovi ostvaruju. Lektorica ove knjige Karmelina je prijateljica iz studentskih dana Antonia Sikavica Joler. Osvrt o knjizi možete pročitati ovdje

Hrvatski institut za povijest: "Povijesni prilozi" (2009. - 2021.)

Hrvatski institut za povijest angažirao je prof. A. Sikavica Joler kao lektoricu znanstvenih članaka za stručni časopis "Povijesni prilozi" (Historical Contributions), koji izlazi dva puta godišnje. Urednice časopisa bile su: dr. sc. Irena Benyovsky Latin, dr. sc. Zrinka Pešorda Vardić i dr. sc. Maja Katušić.

Kap dobrote 2008. - Pasionska baština

U sklopu humanitarne akcije "Kap dobrote", koja se već tradicionalno održava u Prvoj gimnaziji uoči Uskrsa, pod motom "A ako čovjek već sam, nek' budem dobrota i život neka jesam" (Frano Alfirević) od 14. do 19. ožujka 2008. održao se program Pasionske baštine na kojemu su gostovali uglednici iz Matice hrvatske: akademik Ante Stamać i antologičar Božidar Petrač uz dramskoga umjetnika Joška Ševu. Humanitarni tjedan organizirali su prof. Antonia Sikavica i prof. Ivan Janjić.

I. gimnazija: Dan škole (2006. - 2011.)

20. studenoga 1854. osnovana je Prva gimnazija na Rooseveltovom trgu u Zagrebu (danas zgrada Muzeja Mimara), stoga se toga dana obilježava i Dan škole prigodom kojega se održava promocija Ljetopisa I. gimnazije (urednici prof. Ivan Janjić i prof. Antonia Sikavica Joler) uz izbor najboljih učenika (organizacija prof. Antonia Sikavica Joler) i natjecanje plivačkih štafeta (organizacija prof. Meri Matušan). 

I. gimnazija: Instruktivni seminar za maturante Grada Zagreba (2006. - 2010.)

Radi uspješnijega polaganja razredbenih ispita na fakultetima za maturante srednjih škola Grada Zagreba organizirani su instruktivni seminari na kojima je prof. Antonia Sikavica angažirana kao predavač i koordinator za hrvatski jezik. U tu je svrhu objavljena i skripta s radnim materijalima i testovima za upis na Filozofski fakultet kojom su se koristile I., II., IV. i X. gimnazija te Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. Skriptu možete preuzeti ovdje.

Gostovanje Zbora Gimnazije sv. Klimenta Ohridskoga iz Makedonije

Između dvije škole - Prve gimnazije iz Zagreba i Gimnazije sv. Klimenta Ohridskoga iz Makedonije ostvarena je međunarodna suradnja koja se nastavila dugi niz godina. Od 18. do 20. studenoga 2006. gosti iz Makedonije predvođeni voditeljem zbora posjetili su I. gimnaziju u povodu Dana škole. Njihov su boravak u gradu i okolici (izlet u Varaždin, Trakošćan i Lepoglavu) organizirali ravnatelj Dalibor Joler i prof. Antonia Sikavica uz nastup djevojačkoga zbora s voditeljicom prof. Ivankom Jagić-Mačković. Osvrt možete pročitati ovdje.

Posjet latvijskih profesora Prvoj gimnaziji

25. rujna 2006. ostvarena je međunarodna suradnja sa skupinom latvijskih profesora iz Rige. Za goste je pripremljen «Kratki vodič kroz hrvatsku povijest, znanost, umjetnost i sport». U prigodnom programu predstavljene su školske aktivnosti (prof. A. Boban), hrvatski sustav školstva (prof. D. Dujmović-Markusi), a predavanje o Počecima pismenosti u Hrvata održala je prof. A. Sikavica, dok ih je s poviješću Prve gimnazije na njemačkom jeziku ukratko upoznao ravnatelj Dalibor Joler.

Državno natjecanje u poznavanju
hrvatskoga jezika (2004. - 2008. i 2011.)

Pet godina zaredom učenice pod mentorstvom prof. A. Sikavica Joler plasirale su se na državnu razinu natjecanja iz hrvatskoga jezika: Vedrana Janković (tri puta) i Martina Martinković (dva puta), a nakon njih i Sara Grlić. Državno natjecanje u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održalo se 2004. u Makarskoj, 2005. u Opatiji, 2006. u Vinkovcima, 2007. u Poreču, 2008. u Krku, a 2011. ponovno u Opatiji.

KD Vatroslava Lisinskog: Spomenica
"Prva gimnazija u Zagrebu 1854.-2004."

U grkokatoličkom sjemeništu u Ćirilometodskoj ulici na Griču 20. studenoga 1854. počela je s radom mala realka čiji je izravan potomak zagrebačka I. gimnazija. 150. obljetnica I. gimnazije proslavljena je svečanom akademijom u KD Vatroslava Lisinskog. Glazbenim programom ravnao je maestro Vjekoslav Šutej izvedbom simfonije Ive Josipovića s obzirom da su obojica bili učenici ove škole. Urednici monografije bili su: prof. Branimir Dakić, prof. Dalibor Joler i ravnatelj prof. Stjepan Videk, a lekturu je obavila prof. Antonia Sikavica.

Brucoš: Pripremni tečaj za Filozofski fakultet  (2003.)

Centar za savjetovanje i poduku "Brucoš" angažirao je prof. A. Sikavica za održavanje predavanja iz hrvatskog jezika i književnosti na pripremnome tečaju za razredbeni postupak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (područje: opća kultura).

Trinom: Pripremni seminari za upis na fakultete (1999. - 2002.)

Centar za edukaciju "Trinom" angažirao je prof. A. Sikavica za održavanje predavanja i vježbi iz hrvatskog jezika i književnosti na pripremnome seminaru za upis na fakultete grada Zagreba. U tu svrhu zajedno s prof. D. Dujmović-Markusi priređena je skripta, tj. repetitorij iz hrvatskoga jezika za uporabu na instruktivnim tečajevima.

Zbirka poetskih radova učenika I. gimnazije

Zbirka poetskih radova (Književna radionica I. gimnazije) objavljena je 22. travnja 1999. te dokazala da u našoj školi ima veliki broj učenika, ali i ostalih ljubitelja poezije, koji žele izraziti, objasniti i iskazati pjesničkom riječju svijet koji ih okružuje. Posebno se svojim pjesničkim radovima mogu istaknuti Marko Vucelja, Lana Molvarec, Miro Glagolić i Krunoslav Štengl. Urednica je mr. sc. Rajka Zaninović, a tekstove je priredila prof. Antonia Sikavica.

Hrvatski školski susreti LiDraNo 1996. i 1997.
(dramsko stvaralaštvo)

Državni susreti LiDraNo održani su u Šibeniku. Godine 1996. Prva gimnazija sudjelovala je na smotri prvi put s predstavom "Stilske vježbe" rađenom prema slavnome djelu Raymonda Queneaua u dramatizaciji i režiji prof. A. Sikavica, a autorica dojmljive scenografije bila je prof. Davorka Brešan. Godine 1997. Glumačka družina 'Prima' vod vodstvom prof. A. Sikavica i D. Dujmović-Markusi, koje su režirale autorski rad učenika Nine Buića "I to mi je neki život", sudjelovala je na državnoj smotri.

Državno natjecanje u poznavanju
hrvatskoga jezika 1995.

6. svibnja 1995. održano je prvo natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa RH te Hrvatskoga filološkog društva. Predsjednik Državnoga povjerenstva bio je akademik Stjepan Babić, a I. gimnazija sudjelovala je s osam učenika pod mentorstvom prof. A. Sikavica.

"Kap dobrote" u I. gimnaziji
(1995. - 2010.)

Petnaest godina zaredom prof. Antonia Sikavica Joler s kolegicama prof. Srećkom Škare i prof. Dragicom Dujmović-Markusi organizirala je poetsko-glazbeni recital i pripremala dramsku predstavu u sklopu manifestacije "Kap dobrote". Posljednjih pet godina u pripremi manifestacije pridružio joj se i kolega prof. Ivan Janjić, nekadašnji učenik I. gimnazije, koji je i sâm glumio u prvoj predstavi "Stilske vježbe" daleke 1995.

Dramska družina I. gimnazije
"Prima" (1995. - 1999.)

Prof. Antonia Sikavica oživjela je rad dramske grupe u Prvoj gimnaziji i već prvom predstavom "Stilske vježbe" Raymonda Queneaua 1995. oduševila i publiku i žiri LiDraNa. Godinu kasnije pridružila joj se kolegica prof. Dragica Dujmović-Markusi (a počesto i kazališni entuzijast prof. Andrija Lovrić) te su zajednički dramatizirale i režirale niz predstava: 1996. "Mali princ" Antoinea de Saint-Exuperija i autorski rad učenika Nine Buića "I to mi je neki život", 1997. "Nove patnje mladoga Werthera" prema romanima J. W. Goetha i Ulricha Plenzdorfa, 1998. "Viđenje Isusa Krista u kasarni V. P. 2507" Ive Brešana i 1999. učenički rad "Ja sam ona kojom me smatraju". Predstave su često spontano proizašle iz niza dramskih situacija koje su varirale teme tinejdžerske problematike i svijeta koji ih očekuje.

Ekonomski fakultet: Pripremni tečaj za razredbeni ispit (1995. i 1996.)

Prof. Antonia Sikavica angažirana je kao predavač i kao koordinator za hrvatski jezik i književnost na pripremnome tečaju za razredbeni ispit na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U tu je svrhu prof. Sikavica pripremila radne materijale (skriptu i testove) za maturante, a u anonimnoj anketi ocijenjena je s 4,83, što je bila najviša ocjena za predavače hrvatskoga jezika i druga najbolja ocjena ukupno.

Informator: "Poslovno odlučivanje" (1994., 1999.) i "Poslovna organizacija" (1999.)

Kao lektorica prof. Antonia Sikavica surađivala je u radu na tri udžbenika za studente Ekonomskog fakulteta. Prva knjiga "Poslovno odlučivanje. Teorija i praksa donošenja odluka" (Sikavica - Skoko - Tipurić - Dalić) izašla je 1994. Knjiga je 1999. doživjela II. izmijenjeno i dopunjeno izdanje u redakciji prof. dr. sc. Pere Sikavice "Poslovno odlučivanje" (Sikavica - Bebek - Skoko - Tipurić). U međuvremenu je objavljeno i treće izmijenjeno i dopunjeno izdanje knjige "Poslovna organizacija" autora prof. dr. sc. Pere Sikavice i prof. dr. sc. Mije Novaka.