NASTAVA

Dobro došli na internetske stranice na kojima se nalaze raznovrsni sadržaji koji bi vam mogli pomoći u lakšemu savladavanju nastavnoga gradiva, čitanju i pisanju lektire te pripremi za državnu maturu. Uživajte u svijetu umjetnosti i jezika! Sretno!

Na ovim se podstranicama nalaze nastavni materijali za svaki razred, koji uključuju monografske prikaze života i stvaralaštva hrvatskih i svjetskih autora, prikaze i analizu pojedinih antologijskih djela te PowerPoint prezentacije i videolekcije književnih velikana. Također možete provjeriti svoje znanje testovima iz književnosti i jezika. Ako niste sigurni u neki jezični problem, odgovore možete potražiti na stranici Jezičnih savjeta.


"Najgore je suočiti se s glupošću kao s neprijateljem." (Cyrano de Bergerac) "Škola je zjenica svih društvenih ustanova, a učitelj je zjenica te zjenice."
(Jean-Paul Sartre)

"Ako dijete u nježnoj dobi nauči pjevati "Lijepu našu" (Antun Mihanović) i postupno zapamti "Bože mili, kud sam zaš'o" (Petar Preradović), pa onda "Or'o gnijezdo vrh timora vije" (Ivan Mažuranić) i "Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda" (A. B. Šimić), sve do drevnoga zaziva "Dike ter hvaljenja" (Marko Marulić), dobit će temelje za shvaćanje lijepe riječi za čitav život." (Mate Maras)"Nema ništa pogubnije za jedan narod nego nastojanje da se u školi ugađa djeci, a čini mi se da je takav trend već posvuda zavladao. Jer, tko ugađa seljaku na njivi, radniku za strojem, pilotu u zrakoplovu? Škola je čovjeku prvo „radno mjesto“ gdje treba preuzimati dužnosti, izvršavati zadaće, razvijati osjećaj odgovornosti." (Mate Maras) 

"Odgoj javnoga govornika odvija se od rođenja. Taj treba biti čestit, treba pravilno govoriti, biti kreativan, dobro pamtiti, u školi naučiti lijepo pisati i čitati, izvrsno poznavati gramatiku, književnost i geometriju te pomno njegovati stil." (Kvintilijan, "Obrazovanje govornika") 

"Da, treba zaista biti građaninom svijeta, odlučan, hrabar i u vremenu kada je materijalno zamalo sve, uvjeravati ljude u moć duha, literature i knjige, vjerovati u kulturu." (Ljubo R. Weiss) 

"Ako nas književnost može nečemu naučiti, onda je to odgovornost spram jezika." (Tomislav Brlek)

"Svaki pisac nužno je bio veliki čitatelj." (Burroughs) Ako trebate uputiti pisanu molbu Nastavničkome vijeću ili nekome drugom tijelu, pogledajte kako se piše molba. Zanima li vas kako se piše životopis, možete vidjeti na obrascu. Oni su sastavljeni prema novome izdanju Hrvatskoga pravopisa Matice hrvatske (sve na donjim linkovima). Vaše je službeno pismo jedina mogućnost da ostavite najbolji mogući dojam na primatelja pisma, a u tome Vam mogu pomoći određena pravila.

»Ne slažem se s onim što govorite, ali učinit ću sve da to možete reći« (Voltaire)  

Prvi gutljaj iz čaše prirodne znanosti pretvorit će vas u ateista, no na dnu čaše čeka vas Bog.″
(Werner Heisenberg) 

"Bitka za književnost je pak odavno izgubljena. Ona će uskoro spadati u domenu arheologije." (Marinko Koščec) 

"Knjiga koja želi trajati je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba omogućiti različito, promjenjivo čitanje. 

Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." (Jorge L. Borges)

"Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednoga djeteta." (F. M. Dostojevski)