e-Lektire

Ukoliko ste s posudbom knjige čekali do zadnjeg trena i knjige više nema na policama vaše knjižnice, možete ju u cjelovitom obliku pročitati ovdje. Slijedi popis poveznica na kojima možete pronaći tražene lektirne naslove! Je li se hrvatska proza u 21. stoljeću uspjela umrežiti? Odgovor pronađite u eseju "Svi koristimo računala - osim likova hrvatske proze".e-Lektire projekt su Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, CARNeta i Bulaja naklade, koji obuhvaća tristo djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa školske lektire. Za pristup ovim sadržajima morate se prijaviti svojim elektroničkim identitetom, koji ćete zatražiti u svojoj školi.

Zbirka književnih djela na hrvatskome jeziku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - dostupno odmah!

Digitalna enciklopedija hrvatskih klasičnih i suvremenih književnika (lektira)

Besplatne elektroničke knjige projekt je koji je pokrenulo Društvo za promicanje književnosti na novim medijima kao nevladina udruga osnovana s ciljem promicanja književnosti (prvenstveno suvremenih hrvatskih autora) na internetu među korisnicima novih medija i tehnologija. Čitateljima je dostupno 300 naslova, a stalno izlaze novi...

'Vjera i djela' portal je katoličkih teologa namijenjen svima koji se žele duhovno izgrađivati, a objavljuje i E-knjige.

Wikizvor je slobodna zbirka tekstova hrvatske i svjetske književnosti u javnom vlasništvu na hrvatskom jeziku. Projekti Zaklade Wikimedia nastali su s ciljem stvaranja zbirke izvornih tekstova kao i prijevoda izvornih tekstova s drugih jezika. Trenutno sadrži preko 5000 tekstova.

Open Culture besplatne su mrežne stranice na engleskom jeziku na kojima možete pronaći 500 naslova klasičnih djela svjetske literature.

Metelwin najopsežnija je digitalna knjižnica u Hrvatskoj koja omogućava besplatan pristup antikvitetnim knjigama.


B(l)ogovski portali za poeziju i prozu. Blogovi pjesnika i onih koji knjige vole.

  • KNJIŽEVNE KRITIČARIJE - blog namijenjen književnim kritikama i promišljanjima o književnosti i jeziku

  • ČITAJ KNJIGU - hobi blog Alis Marić odraz je uživanja u čitanju knjiga

  • KNJIGE SU MOJ SVIJET - blog recenzija i preporuka knjiga Ane Jembrek, književnoga ekstroverta

  • KNJIGE ZA PLAŽU ILI KAUČ - Zoom rubrika s preporukama za čitanje isključivo domaćih autora Davora Šišovića

  • TRIPKOVNICA - blog Mirka Božića

  • CAR JE GOL NA KIŠI - performans - autorska pjesma i izvedba uživo Stanislava Habjana

  • LjUBAV JE PJESMA - blog gospodina Ivanšića - Ivana Rottera iz Gradišća "Malo nas je, al’ nas ima!"

  • GOSPON PROFESOR - blog profesora i novinara Darka Milošića

  • UČITAJ SE - blog posvećen zaljubljenicima u čitanje - recenzije knjiga koje se pišu iz srca

  • BOOKERAJ - raj za pasionirane čitatelje

  • FILM-MAG.net - prvi hrvatski portal o filmu i bliskim područjima kulture (književnost)

  • CARPE DIEM - blog/dnevnik


Antologiju suvremenoga hrvatskog pjesništva priredio je Miroslav Mićanović, a uredio prof. dr. sc. Krešimir Bagić u izdanju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačke slavističke škole 2006. godine, a od 2008. čitajte ju i u elektroničkom izdanju.

Internetsku antologiju hrvatske ljubavne lirike 19. i 20. stoljeća priredila je Ana Horvat uz potporu Društva hrvatskih književnika i Knjižnica grada Zagreba. Stilovi hrvatske žargonske i žargonizirane proze 1990-ih i 2000-ih priredio je Nikola Košćak.

Digitalizirana zagrebačka baština okuplja na mrežnom mjestu Knjižnica grada Zagreba digitalne reprodukcije vrijedne i rijetke građe pohranjene u zbirkama i odjelima Gradske knjižnice. Američki kutak Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića pruža novu uslugu korištenja elektroničkog čitača Kindle u prostoru Knjižnice.

  • E-READ (Evolution of reading in the age of digitisation)


"Knjiga je mrtva! Živjela knjiga!" - online prezentacija prof. dr. sc. Tefka Saračevića sa Sveučilišta Rudgers (New Jersey, SAD) s osvrtom na uporabu elektroničkih knjiga potaknula je mnoge rasprave elektroničke vs. tiskane knjige.

Za remek-djelo Marcela Prousta "U traganju za izgubljenim vremenom" mnogi su čuli, ali su malobrojni oni koji su ga uistinu i pročitali. Čitanje, slušanje i traženje izgubljenog vremena jest audioknjiga (pohranjena na kazetama i kompaktnim diskovima). Najduži roman u povijesti književnosti (milijun i pol riječi na tri tisuće stranica) na engleskom jeziku čita britanski glumac Neville Jason "Remembrance of Things Past".