e-Lektire

Ukoliko ste s posudbom knjige čekali do zadnjeg trena i knjige više nema na policama vaše knjižnice, možete ju u cjelovitom obliku pročitati ovdje!

Slijedi popis poveznica na kojima možete pronaći tražene lektirne naslove!

Je li se hrvatska proza u 21. stoljeću uspjela umrežiti?
Igor Gajin odgovara u eseju "Svi koristimo računala - osim likova hrvatske proze".


eLektire projekt su Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, CARNeta i Bulaja naklade koji obuhvaća tristo djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa školske lektire. Za pristup ovim sadržajima morate se prijaviti svojim elektroničkim identitetom, koji ćete zatražiti u svojoj školi.

Zbirka književnih djela na hrvatskome jeziku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - dostupno odmah!

Digitalna enciklopedija hrvatskih klasičnih i suvremenih književnika (lektira)

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima nevladina je udruga osnovana s ciljem promicanja književnosti (prvenstveno suvremenih hrvatskih autora) na internetu među korisnicima novih medija i tehnologija, koja je pokrenula projekt Besplatne elektroničke knjige. Čitateljima je dostupno preko 150, a stalno izlaze novi.

Portal katoličkih teologa 'Vjera i djela' namijenjen je svima koji se žele duhovno izgrađivati, a objavljuje i E-knjige.

Zona besplatnog čitanja (Free Reading Zones) u javnim i privatnim prostorima na svim uređajima (smartphone i tablet) jest projekt svjetskih izdavača, knjižnica i organizacija koje se zalažu za promidžbu pismenosti i čitanja, koji parkove, bolnice, vlakove, autobuse, plaže, škole, trgove, hotele i fakultete pretvara u zone u kojima su knjige dostupne za čitanje besplatno.

BEK: Nagrađivana hrvatska proza besplatno dostupna čitateljima na webu

Wikizvor je slobodna zbirka tekstova hrvatske i svjetske književnosti u javnom vlasništvu na hrvatskom jeziku. Projekti Zaklade Wikimedia nastali su s ciljem stvaranja zbirke izvornih tekstova kao i prijevoda izvornih tekstova s drugih jezika. Trenutno sadrži preko 5000 tekstova.

Na stranicama Open Culture možete pronaći 500 naslova klasičnih djela svjetske literature besplatno.

Knjižnica Metelwin najopsežnija je digitalna knjižnica u Hrvatskoj koja omogućava besplatan pristup antikvitetnim knjigama.

Antologiju suvremenoga hrvatskog pjesništva priredio je Miroslav Mićanović, a uredio dr. sc. Krešimir Bagić u izdanju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačke slavističke škole 2006. godine, a od 2008. čitajte ju i u elektroničkom izdanju.

Internetsku antologiju hrvatske ljubavne lirike 19. i 20. stoljeća priredila je Ana Horvat uz potporu Društva hrvatskih književnika i Knjižnica grada Zagreba. Projekt Petra Tomaševića Poezija online stvara virtualnu knjižnicu poezije.

Stilovi hrvatske žargonske i žargonizirane proze 1990-ih i 2000-ih Nikola Košćak

B(l)ogovski portali za poeziju i prozu. Blog pjesnika i onih koju pjesmu vole.

    • Ljubav je pjesma - blog gospodina Ivanšića (Ivana iz Gradišća) "Malo nas je, al’ nas ima!"

Digitalizirana zagrebačka baština okuplja na mrežnom mjestu Knjižnica grada Zagreba digitalne reprodukcije vrijedne i rijetke građe pohranjene u zbirkama i odjelima Gradske knjižnice.

Američki kutak Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića pruža novu uslugu korištenja elektroničkog čitača Kindle u prostoru Knjižnice.

    • E-READ (Evolution of reading in the age of digitisation)


"Knjiga je mrtva! Živjela knjiga!" - online prezentacija prof. dr. sc. Tefka Saračevića sa Sveučilišta Rudgers (New Jersey, SAD) s osvrtom na uporabu elektroničkih knjiga (15. studenoga 2012., V. gimnazija).

Za remek-djelo Marcela Prousta "U traganju za izgubljenim vremenom" mnogi su čuli, ali su malobrojni oni koji su ga uistinu i pročitali.

Čitanje, slušanje i traženje izgubljenog vremene jest audioknjiga (pohranjena na kazetama i kompaktnim diskovima).

Najduži roman u povijesti književnosti (milijun i pol riječi na tri tisuće stranica) na engleskom jeziku čita britanski glumac Neville jason.