Obavijesti

 • "LEKTIRA, MOJA LJUBAV?"
  Od 15. listopada 2021. do 31. svibnja 2022. u Knjižnici Podsused održavaju se online radionice za učenike (priče talijanskih i francuskih autora) 'Lettura, mon amour? – Lektira, moja ljubav?'.

 • "50 POEMS FOR SNOW"
  50 Poems for Snow je
  međunarodni pjesnički festival specifičan po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed, tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to (uglavnom) noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen. Ove zime festival je posvećen Fernandu Pessoi., a traje od 29. studenoga 2021. do 21. ožujka 2022. godine.

 • RADIONICA KREATIVNOG PISANJA
  Od 15. studenoga 2021. do 15. veljače 2022. u Knjižnici Vladimira Nazora održava se radionica kreativnog pisanja 'Igre uloga' - poznate i kao „interaktivne priče“.

 • "PREDMET: HRVATSKI"
  Od 9. studenoga 2021. do 16. siječnja 2022. u Galeriji 'Klovićevi dvori' postavljena je izložba 'Predmet: Hrvatski' u organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (prof. dr. sc. Lahorka Plejić-Poje).

 • "KAKO PREVLADATI STRAH OD MATURE?"
  U subotu,
  11. prosinca 2021. u 19 sati Profil Klett održava besplatni webinar za nastavnike i učenike maturante "Kako prevladati strah od mature?".


 • ONLINE KVIZ ZA BUDUĆE MATURANTE
  Od 6. do 30. studenoga 2021. Gradska knjižnica (Starčevićev trg) organizira Online Kviz za (buduće) maturante sezone 2021. /2022. u sklopu projekta 'Kroz knjižnicu do mature'.

 • DANI M. J. ZAGORKE
  Od 23. do 28. studenoga 2021 održavaju se 15. Dani Marije Jurić Zagorke pod nazivom "Cvijet za riječ – Ponesi cvijet za našu Zagorku" uz znanstveno-književni skup na temu „Obrazovanje i rod: od emancipacije do komodifikacije“.

 • "ETIČKI I ANGAŽIRANI INFLUENCERI"
  Od 23. do 26. studenoga 2021. u Francuskome institutu u Hrvatskoj (Preradovićeva) održava se stručno usavršavanje 'Etički i angažirani influenceri' s francuskim i hrvatskim influencerima iz “Good influence movementa” o e-odgovornosti.

 • "BANIJSKI KNJIŽEVNI POTRESI"
  Od 4. do 26. studenoga 2021. u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića postavljena je izložba posvećena autor(ic)ama uvrštenima u Banijsku književnu antologiju kao koautorski projekt Miroslava Kirina i Borisa Vrge, koja aktualizira banijski književni identitet, a neposredan povod je potres koji je 29. prosinca 2020. razorio povijesnu jezgru nekoliko banijskih gradova, ponajviše petrinjsku.

 • DAN HRVATSKOGA KAZALIŠTA
  U srijedu,
  24. studenoga 2021. u 19 sati u knjižari Citadela libri (Račkoga 11) prof. dr. sc. Sanja Nikčević održat će predavanje 'Kako su ilirci stvorili hrvatsko kazalište' uz Dan hrvatskoga kazališta.

 • "HRVATSKI NA MATURI"
  U srijedu, 24. studenoga 2021. u 19 sati Profil Klett održava besplatni webinar za nastavnike i učenike maturante "Hrvatski na maturi".

 • "BOK, JA SAM PISAC"
  Besplatna online literarna radionica 'Bok, ja sam pisac' održat će se u sklopu projekta
  Kulturnjak.hr 21. i 23. studenoga 2021. u 19,30 sati na Zoom platformi. Gošće radionice su book blogerica Ana Jembrek i spisateljica Romana Kovačić.

 • DIGITALNO KAZALIŠTE
  Na vrhuncu četvrtog vala koronavirusa, umjesto odlaska u kazalište, umjetnički kolektiv
  MONTAЖ$TROJ odgovorno i ponosno poziva na posebno kreiranu web stranicu Radnička cesta online. Nikad odigrana radnička predstava - mini online serija iz 15 fragmenata.

 • "KAZALIŠTE U DOMOVINSKOM RATU"
  Od 15. do 19. studenoga 2021. u knjižari Citadela libri (Račkoga 11) postavljena je izložba (od 10 do 14 sati) izložba uz tjedan 'Knjiga u salonu - Kazalište i drama u Domovinskom ratu'.

 • SVJETSKI FESTIVAL HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI
  Od 15. do 17. studenoga 2021. u Društvu hrvatskih književnika (Trg bana Jelačića 7/I), a zatim u Hrvatskoj kulturnoj zakladi - Hrvatskom slovu (Hrvatske bratske zajednice 4) održava se 3. svjetski festival hrvatske književnosti.

 • REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI
  Od 10. do 17. studenoga 2021. u klubu Booksa održava se Revija malih književnosti - festival je koji predstavlja mlađu generaciju književnika koji do sada nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj.

 • KVIZ "HRVATSKE MAJSTORICE PERA"
  Od 21. listopada do 15. studenoga 2021. u Knjižnici Savica traje kviz o hrvatskim književnicama 19. i dijela 20. stoljeća 'Hrvatske majstorice pera'.

 • MJESEC HRVATSKE KNJIGE
  U okviru
  Godine čitanja od 15. listopada do 15. studenoga održat će se Mjesec hrvatske knjige, a moto glasi "Ajmo hrvati se s knjigom!".

 • "TO SRCE DAVA, SVEGA SEBE DAVA"
  Od 15. listopada do 15. studenoga 2021. u Knjižnici Marina Držića citatom velikana hrvatske književnosti Marina Držića "Tko srce dava, svega sebe dava" akademska slikarica Marija Adrić Soldo predstavlja izložbu portreta hrvatskih književnica i književnika.

 • INTERLIBER
  Od 9. do 14. studenoga 2021. na Zagrebačkome velesajmu (paviljoni 5. 6 i 7a) održat će se sajam knjiga Interliber - najsigurnije mjesto za kupnju u gradu - uz projekt 'Knjiga svima i svuda' i izložba muzejske knjige 'Koroni usprkos'.

 • "ČITANJE JE I DALJE U MODI!"
  Od 2. do 12. studenoga 2021. u Knjižnici Kustošija postavljena je izložba 'Čitanje je i dalje u modi!' na kojoj su predstavljeni suvremeni hrvatski autori.

 • "ČITATELJ I ČITANJE U DIGITALNO DOBA"
  U četvrtak,
  11. studenoga 2021. od 9 do 19 sati u organizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Agencije za odgoj i obrazovanje uz pokroviteljstvo HAZU-a održava se Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup „Čitatelj i čitanje u digitalno doba“.

 • KINOKINO
  23. listopada i 6. studenoga 2021. u 10 sati u Prostoru kreacije 'Urania' u okviru projekta međunarodnoga filmskog festivala za djecu KinoKino održat će se praktične radionice 'Pinokio' i 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' koje će povezati umjetnost filma i književnosti s naglaskom na odnos pokretnih slika i književnog predloška.

 • IZLOŽBA "JUDITA"
  O
  d 19. listopada do 2. studenoga 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici postavljena je izložba 'Judita' u povodu obilježavanja 500 godina od tiskanja prvog izdanja Judite Marka Marulića.

 • RADIONICA PISANJA ZA FILM
  Kinoklub Zagreb (Trg žrtava fašizma 14) organizira besplatnu dvomjesečnu radionicu pisanja za film čiji je cilj kroz niz vježbi pisanja razvijati prijavljenu ideju za kratki film koji može pripadati bilo kojem filmskom rodu. Prijave za radionicu otvorene su do 31. listopada 2021.

 • ARTLESSOV ČITATELJSKI KULTIVATOR
  Artlessov čitateljski kultivator je inovativni projekt poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike kroz povezivanje različitih umjetničkih područja i promociju umjetničkih radova povezanih s knjigama hrvatskih autora te organizaciju participativnih radionica. U utorak,
  26. listopada 2021. održat će se radionica čitanja i pisanja poezije (X. gimnazija), u četvrtak, 28. listopada 2021. online tribina, a u subotu, 30. listopada 2021. online radionica ilustracije za srednjoškolce i studente 'Ilustriranje književnog djela kroz digitalni medij'.

 • "KNJIGA U SALONU"
  U knjižari Citadela libri (Ulica Franje Račkoga 11) u Mjesecu hrvatske knjige održavaju se brojni programi, predavanja, kazališne predstave i izložbe uz knjige s popustima do 50 %. Od 11. do 19. listopada 2021. održava se tjedan "Glagoljica u hrvatskim knjigama", a od 15. do 30. listopada 2021. "Katarza u drami".

 • "DANAS ZA SUTRA"
  Od 25. do 29. listopada 2021. Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) organizira konferenciju punoga naziva “Danas za sutra”. U formi okrugloga stola raspravit će se o najvažnijim pitanjima koja su se u hrvatskome društvu nametnula u godini koja teče.

 • VEČER URBANE POEZIJE
  SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride najavljuje Večer urbane poezije koja će se održati u četvrtak, 28. listopada 2021. od 20 sati u klubu 'Attack', Pierottijeva 11.

 • "U IZLOGU! VIŠE LISTAJMO, MANJE SKROLAJMO!"
  U četvrtak,
  28. listopada 2021. od 18 do 19 sati u Knjižnici Vladimira Nazora održava se performans s ciljem poticanja čitanja 'U izlogu! Više listajmo, manje skrolajmo!'.

 • "KULTura ČITANJA"
  U ponedjeljak,
  25. listopada 2021. od 16 do 17.30 sati na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (Jordanovac 110) održava se radionica 'KultURA čitanja', a od 18 do 19.30 sati okrugli stol 'Još kultura ni propala'.

 • VIRTUALNI MARATON ČITANJA
  U organizaciji
  Hrvatskoga čitateljskog društva 23. listopada 2021. odvijat će se virtualni maraton čitanja "Minuta za čitanje".

 • "KNJIŽEVNO PREVOĐENJE KAO UČENJE"
  22. i 23. listopada 2021. u Institutu Liszt – Mađarski kulturni centar (Augusta Cesarca 10) održava se međunarodni stručno-znanstveni skup 'Zagrebački prevodilački susret' pod motom 'Književno prevođenje kao učenje'.

 • "DANTE, L'ITALIANO"
  Od 18. do 23. listopada 2021. u Talijanskome institutu za kulturu održava se Tjedan talijanskog jezika u svijetu posvećen Danteu povodom obilježavanja 700. obljetnice njegove smrti s temom: 'Dante, l’italiano'.

 • "ŠEST AUTORA TRAŽI ČITATELJA"
  Od 15. do 22. listopada može se rješavati online Nacionalni kviz za poticanje čitanja 'Šest autora traži čitatelja'.

 • "SVI ZA KNJIGU, KNJIGA ZA SVAKOGA!"
  U četvrtak, 21. listopada 2021. u parku ispred Bookse (Martićeva 12d) održava se tradicionalna akcija 'Svi za knjigu, knjiga za svakoga!' - razmjena knjiga uz predloženu donaciju od deset kuna po knjizi.

 • „TVORNICA (I) SLOVA"
  Program „
  Tvornica (i) slova - čitanje na temu rada, industrije i kvarta" usmjeren je na poticanje čitanja, stvaranje angažirane čitateljske publike i afirmaciju pisane baštine. U periodu od 20. rujna do 20. listopada 2021. stalni postav Tehničkoga muzeja 'Nikola Tesla' postaje prostor za čitanje.

 • "NORMA HRVATSKOGA STANDARDNOGA JEZIKA U 21. STOLLJEĆU"
  18. i 19. listopada 2021. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održava se konferencija „Norma hrvatskoga standardnoga jezika u 21. stoljeću“ u organizaciji Odbora za normu hrvatskoga standardnoga jezika pod predsjedanjem akademika Ranka Matasovića.

 • "DNEVNIK POEZIJE"
  U subotu,
  16. listopada 2021. s početkom u 9 sati putem online platforme Google meet održat će se radionica ‘Dnevnik poezijeu sklopu projekta „Podijeli svoju priču - socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost" uz stručno vodstvo mladog pjesnika Tomislava Augustinčića. Aktivnost završava s prvim modulom „Erasure poetry" i nastavlja s drugim „Poetry slam", koji uključuju oblik poezije koji kombinira elemente izvedbe, pisanja, natjecanja i sudjelovanja publike.

 • "NEMOTORIZIRANIM VOZILOM PO KNJIGU"
  Povodom manifestacije
  Europskog tjedna mobilnosti od 16. rujna do 16. listopada u Knjižnici Medveščak predstavlja se kratak video-zapis pod naslovom "Nemotoriziranim vozilom po knjigu".

 • BIBLIOTERAPIJA
  15. i 16. listopada 2021. u knjižari 'Hoću knjigu Megastore' održava se 'Biblioterapija za odrasle i djecu'.

 • "LAKO I RAZUMLJIVO - ZAGORKA I TESLA ZA SVE"
  U petak,
  15. listopada 2021. u 11 sati u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla' (Savska cesta 18) održat će se promocija lako razumljivih brošura o Mariji Jurić Zagorki i Nikoli Tesli, koje približavanju život i rad ponajvećih hrvatskih umjetnika i znanstvenika osobama s intelektualnim teškoćama, u sklopu projekta 'Lako i razumljivo – Zagorka i Tesla za sve'.

 • "DNEVNIK MARIJE VINSKI"
  U četvrtak, 14. listopada 2021. u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 3) održat će se predstavljanje knjige mladih znanstvenica Lucije Bakšić i Magdalene Blažić o detektivskoj potrazi za partnericom književnika Augusta Cesarca. (I August Cesarec i Lucija Bakšić pohađali su Prvu gimnaziju u Zagrebu :-))

 • "PORTRETI SVJETSKIH I DOMAĆIH PISACA"
  Od 8. rujna do 14. listopada 2021. u Knjižnici Vrapče postavljena je izložba ilustratora Darija Kukića 'Portreti svjetskih i domaćih pisaca'.

 • ČITAJMO DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI"
  U utorak,
  12. listopada 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održat će se međunarodna konferencija o poticanju čitanja "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi" kao središnji događaj u Godini čitanja.

 • "TEATAR POEZIJE"
  U utorak,
  12. listopada 2021. u 20 sati u tunelu Grič (ulaz iz Mesničke 19) Teatar poezije izvodi program 'Zagrebačke posvete: Janko Polić Kamov – Psovka'.

 • "RITAM ZLOČINA U CEKATE-u"
  Stručni simpozij o kriminalističkom romanu u RH održat će se od 4. do 10. listopada 2021. u Centru za kulturu Trešnjevka pod vodstvom prof. dr. sc. Julijane Matanović.

 • KLIKER FESTIVAL PLESA, POKRETA I IGRE
  Od 4. do 10. listopada 2021. Varaždin postaje velika pozornica Kliker festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, koji donosi pomno odabrane predstave, izvedbe i radionice domaćih i inozemnih umjetnika i pedagoga.

 • "PRAVI FAKS - ŽIVOT NA MAX!"
  U subotu,
  2. listopada 2021. u 11 sati i u nedjelju, 10. listopada 2021. u 19 sati Profil Klett održava besplatni webinar za nastavnike i učenike maturante "Pravi faks – život na maX! - O upisu na željeni fakultet".

 • FESTIVAL LIT LINK
  F
  estival Lit Link – književna karika, koji će se održati od 6. do 9. listopada 2021. u tri grada (Zagreb – Labin – Rijeka), ugošćuje autore, urednike i izdavače s njemačkoga govornog područja, koji će se zajedno s domaćim autorima predstaviti publici.

 • "ŠTIVO UŽIVO"
  2. i 9. listopada 2021. u atriju Teatra &TD održat će se 'Štivo uživo' - ciklus književnih tribina, tj. 'book club' s javnim ličnostima i suvremenim hrvatskim književnicima koji će zajedno u neformalnoj atmosferi komentirati izabrane književne naslove.

 • "SVI ZA KNJIGU, KNJIGA ZA SVAKOGA!"
  U petak, 8. listopada 2021. u parku ispred Bookse (Martićeva 12d) održava se tradicionalna akcija 'Svi za knjigu, knjiga za svakoga!' - razmjena knjiga uz predloženu donaciju od deset kuna po knjizi.

 • NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST
  Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je
  Abdulrazak Gurnah, tanzanijski književnik (rođen u Zanzibaru 1948.) koji piše na engleskom jezikom i živi u Velikoj Britaniji. Najpoznatiji mu je roman "Paradise".

 • ZAGREBAČKI KNJIŽEVNI RAZGOVORI
  U srijedu,
  6. listopada 2021. u 20 sati u Društvu hrvatskih književnika započinju 46. Zagrebački književni razgovori na temu 'Disidentska književnost ili književnost zaborava'.

 • "PODRŽI SCENU!"
  2. i 3. listopada 2021. od 20,15 sati u Močvari će se održati prvo izdanje festivala 'Podrži scenu!' (Upad je besplatan.)

 • "SLOVO NA KONAC"
  U petak,
  1. listopada 2021. Škola za modu i dizajn i Hrvatsko društvo pisaca organiziraju tribinu 'Slovo na konac', koja istražuje veze između književnosti i mode, a bit će riječi o noveli 'Lijepa Jelena' A. G. Matoša, o vezi književnoga lika i mode te o modi 60-ih godina prošloga stoljeća.

 • "VAŽNOST ČITANJA OD NAJRANIJE DOBI"
  U
  Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje u petak, 1. listopada 2021. godine održat će se hibridni stručni skup pod nazivom 'Važnost čitanja od najranije dobi'.

 • "HRVATSKA: DESET PJESNIKA"
  U srijedu,
  30. rujna 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavlja se grafičko-pjesnička mapa 'Hrvatska: deset pjesnika' akademske slikarice, grafičarke i dizajnerice Zdenke Pozaić.

 • "DNEVNIK POEZIJE"
  U utorak,
  28. rujna 2021. s početkom 19 sati putem online platforme Google meet održat će se radionica u sklopu aktivnosti 'Dnevnik poezije' iz projekta 'Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost' koji je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

 • "AUT" (PREPOZNATLJIVO RAZLIČITI)
  Kazalište '
  Mala scena' (Medveščak 2) sezonu počinje s predstavom koja zaista predstavlja njihov slogan 'prepoznatljivo različiti'. U srijedu, 23. rujna 2021. održat će se praizvedba predstave 'Aut' Paška Vukasovića i Ivane Vuković, kojom se nastavlja ciklus društveno odgovornih predstava za mlade.

 • "O - KATO OTEČESTVO / D - KAO DOMOVINA"
  U srijedu,
  23. rujna 2021. u 18 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika (Trg bana Jelačića 7/I) održat će se predstavljanje dviju antologija u izdanju Slavenske književne i umjetničke akademije: O – kato Otečestvo“ / D – kao Domovina“, suvremeni slavenski pjesnici i „Ljubovta – solta na života“/ Ljubav – sol života", bugarski i hrvatski pjesnici.

 • "DNEVNIK POEZIJE"
  U srijedu,
  22. rujna 2021. u 19 sati putem online platforme Google meeta održat će se radionica 'Dnevnik poezije' pod vodstvom Tomislava Augustinčića u sklopu projekta „Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost“ iz Europskoga socijalnog fonda.

 • KULTURNI ULIČNI FESTIVAL
  18. i 19. rujna 2021. od 18 sati na Borongaju (Šetnica Vesne Parun) održava se Kulturni Ulični Festival, koji dovodi četiri nove predstave lokalnih uličnih umjetnika.

 • "KULTURA BLA BLA BLA"
  U subotu,
  18. rujna 2021. od 14 sati u parku ispred Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) održava se manifestacija 'Kultura Bla Bla Bla'. Svi su programi besplatni.

 • "IZMEĐU REDAKA"
  Knjižarski lanac '
  Hoću knjigu' pokrenuo je podcast o knjigama „Između redaka”, koji se prikazuje se jednom tjedno na YouTube kanalu, a pratiti se može i samo u audio verziji putem streaming platforme Podbean.

 • "POEZIJA TO GO"
  U utorak,
  14. rujna 2021. u 19.30 sati u Kulturno-informativnom centru (KIC, Preradovićeva 5) održat će se druženje s pjesnicima 'Poezija to go'.

 • "DIGITALNA PISMENOST I STRATEGIJE DIGITALNE UKLJUČENOSTI"
  U srijedu
  8. rujna 2021. od 10 do 14 sati Hrvatsko čitateljsko društvo organizira virtualni stručni skup 'Digitalna pismenost i strategije digitalne uključenosti'.

 • MARKO MARULIĆ: JUDITA
  U utorak
  7. rujna 2021. u Prvoj gimnaziji (Utrina) održat će se predstavljanje izdanja Marulićeve 'Judite' na hrvatskome standardnom jeziku Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

 • FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI
  Festival svjetske književnosti u Zagreb dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti.
  Ove godine u središtu interesa je slovenska književnost. Od 5. do 11. rujna publika će u Hrvatskome glazbenom zavodu i Knjižari Fraktura, na Trećem programu HRT-a, zatim u Uraniji – prostoru kreacije, u Galeriji Canvas i u Botaničkom vrtu imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja svijeta i s triju kontinenata.

 • "DNEVNIK POEZIJE"
  Udruga KA-MATRIX nastavlja s provedbom projekta '
  Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost', koji sufinancira Europski socijalni fond. 'Dnevnik Poezije' započinje u rujnu i uključuje razvijanje umjetničkih potencijala kroz pisanje vlastitih poetskih djela. Prijave za radionicu traju od 6. kolovoza do 1. rujna 2021.

 • "LJETO U KRŠĆANSKOJ SADAŠNJOSTI"
  Za sve ljubitelje dobre knjige i čitanja izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost pripremila je šaroliku ponudu s više od 50 naslova na sniženju od 30 do 50 % (uz kupon s popustom i knjiga na dar)! 'Ljeto u Kršćanskoj sadašnjosti' traje od 5. srpnja do 31. kolovoza.

 • "LJETNI KNJIGOLOV"
  Od 1. srpnja do 31. kolovoza u Dječjoj knjižnici Marina Držića održava se 'Ljetni knjigolov'. Pozivaju se učenici knjigolovci da uzmu straničnike i upute u ruke te krenu u lov na knjige i nagrade.

 • COOL KNJIGE ZA VRUĆE LJETO
  Od 28. lipnja do 31. kolovoza u Gradskoj knjižnici - Odjel za djecu i mladež održava se izložba 'Cool knjige za vruće ljeto' koje se ovoga ljeta preporučuju za čitanje u hladu.

 • "LJETNO BOOKIRANJE"
  Od 14. lipnja do 31. kolovoza u Knjižnici Staglišće održava se 'Ljetno BOOKiranje' uz preporuke za čitanje, a za dodatnu motivaciju tu je i veseli straničnik. Uživajte u ljetu, uživajte u čitanju!

 • "ZAGREB U PJESMI I PROZI"
  Od 30. svibnja do 31. kolovoza Knjižnica Marina Držića ne YouTubeu prikazuje film 'Zagreb u pjesmi i prozi - Kroz Zagreb na dva kotača'.

 • ČITATELJSKI IZAZOV
  Čitateljski izazov Hrvatskoga čitateljskog društva (HČD) osmišljen je program u Godini čitanja koji ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Izazov za srpanj i kolovoz tradicionalni je fotografski natječaj Smiješak… čitajte!”, koji traje od 1. srpnja do 25. kolovoza 2021. godine.

 • LJETNA ONLINE RADIONICA KREATIVNOG PISANJA
  Od 15. srpnja do 15. kolovoza Kreativni studio 'Zvrk' u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe kreće s Ljetnom online radionicom kreativnog pisanja u sklopu programa "Vrelo zavičaja" namijenjenoj djeci i mladima (Sudjelovanje je besplatno.)

 • "UZMI 3, PLATI 2"
  Od 1. do 31. srpnja u svim knjižarama 'Verbum' traje velika akcija “Uzmi 3, plati 2”! Posjetite Verbumove knjižare i web knjižaru www.verbum.hr

 • POP-UP KNJIŽARA
  Od 1. lipnja do 18. srpnja u paviljonu 7A (Zagrebački velesajam) od 9 do 20 sati otvorena je pop-up knjižara s velikim izborom knjiga brojnih domaćih nakladnika po akcijskim cijenama.

 • "KNJIŽEVNA KARIKA" - LIT LINK FESTIVAL
  Književna karika ili Lit link festival održat će se 16. srpnja u Zagrebu i 17. srpnja u Rijeci. Uz hrvatske sudionike gosti festivala bit će pisci, urednici i izdavači iz Slovenije.

 • "PROZA KOJA IMA LICE"
  U srijedu, 14. srpnja 2021. u 20 sati Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online panel rasprava s hrvatskim književnicima 'Proza koja ima lice' povodom završetka kulturno-edukativnih radionica 'Lanterna: knjiga mrak rastjeruje'.

 • LJETNI DISKONT KULTURE
  Od 5. do 10. srpnja u dvorani i dvorištu Centra za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka održava se Ljetni diskont kulture na kojemu vas očekuje predstava za djecu, upoznavanje s izdavačima, Do-In vježbe u parku, projekcije animiranih filmova i klavirski koncert. Ulaz na sva događanja je besplatan.

 • FESTIVAL 'PRVI PROZAK NA VRH JEZIKA'
  Od 7. do 9. srpnja u parku ispred Bookse (Martićeva 14d) održava se festival 'Prvi prozak na vrh jezika' uz razgovore i čitanja te predstavljanje dobitnika nagrada za mlade pjesnike Goran, Gjalski i Slavić.

 • FESTIVAL MIROSLAV KRLEŽA
  Jubilarni 10. Festival Miroslav Krleža od 1. do 7. srpnja održat će se u atriju Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, a ponudit će bogat program - od predstava i izložbe Krležinih rukopisa do obilaska njegovih zagrebačkih adresa, a bit će otvoren praizvedbom predstave "Djetinjstvo u Agramu". Tradicionalna nadrealističko-gastronomska svečanost obilježavanja Krležina rođendana "Doručak kod Krleže" (u vrijeme Krležina rođenja 7. srpnja u 7 sati ujutro) zamišljena je kao spoj glume, glazbe i gastronomije u bijelom (službeni dress code).

 • LJETNE VEČERI HNK
  Od 29. svibnja do 3. srpnja na prostoru oko Hrvatskoga narodnog kazališta održava se festival 'Ljetne večeri HNK'.

 • LJETNI FESTIVAL KNJIGA I AUTORA
  Od 29. lipnja do 1. srpnja u Vintage Industrial Baru V.B.Z. slavi velikih 30 i poziva na Ljetni festival knjiga i autora V.B.Z. fest.

 • "POVEZANOST KNJIGE, FILMA I KULTNOG STATUSA"
  Od 28. svibnja do 30. lipnja u Knjižnici Prečko otvorena je tematska izložba knjiga koje su poslužile kao predložak za snimanje filmova i serija 'Povezanost knjige, filma i kultnog statusa'-

 • DAN HRVATSKE KNJIGE - NAGOVOR NA ČITANJE
  Od 22. travnja do 30. lipnja u Knjižnici Dugave održava se prezentacija projekta 'Vrime od Judite' uz poziv na izradu prezentacija povodom Dana hrvatske knjige i nagovor na čitanje 'Hrvatski autori za tinejdžere'.

 • "ISTINA I LAŽI O KANONU U UMJETNOSTI"
  U utorak 29. lipnja 2021. u 17, 19 i 21 sat u novootvorenoj knjižari Citadela libri (Račkoga 11) u povodu Dana otvorenih vrata u 30 kvadrata održat će se interaktivno predavanje prof. dr. sc. Sanje Nikčević 'Istina i laži o kanonu ili Kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti'.

 • "KNJIGA ZA NA MORE"
  Od 25. do 27. lipnja u Laubi u okviru programa “Knjiga za na more” naklada Mala zvona održat će veliku izložbu radova svojih ilustratora - malo drugačiji sajam knjiga.

 • KONCERT ŠKOLSKIH BANDOVA 'SUPERVAL'
  U petak 18. lipnja 2021. zadnjega dana nastave u Vintage Industrial Baru (Ljetni vrt) održava se koncert školskih bendova 'Superval'.

 • FESTIVAL DJEČJE KNJIGE "UBERI PRIČU!"
  Od 26. travnja do 15. lipnja održava se Festival dječje knjige s manifestacijom 'Uberi priču!'. Kako je 2021. godina proglašena godinom čitanja moto nam je "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!".

 • "STIH U REGIJI"
  Od 10. do 12. lipnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održava se 10. Stih u regiji, koji organizira Hrvatsko društvo pisaca.

 • FESTIVAL LJUBAVNE POEZIJE "VRAZOVA LJUBICA"
  Od 1. do 12. lipnja u Samoboru se održava festival ljubavne poezije 'Vrazova Ljubica' - susret pjesnika na Ljubičinom grobu i svečano otkrivanje ploče sa stihovima pjesnika Enesa Kiševića u Prolazu hrvatskih pjesnika te večer hrvatske ljubavne poezije 'Žena je životu najveći imetak' (18,30 h).

 • KNJIŽNA BOOKA
  U četvrtak 10. lipnja 2021. u glavnoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u 12 sati održat će se svečanost knjige i čitanja 'Knjižna booka' s ciljem promoviranja i poticanja knjige i čitanja među djecom i mladima, kojom se obilježava Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja (odgođen zbog epidemioloških mjera).

 • "SVI ZA KNJIGU, KNJIGA ZA SVAKOGA!"
  U četvrtak 10. lipnja 2021. u Booksinom parku od 12 do 21 sat održava se tradicionalna akcija "Svi za knjigu, knjiga za svakoga!" (uz predloženu donaciju od deset kuna po knjizi).

 • "KNJIGE U SRCU GRADA"
  Od 30. svibnja do 4. lipnja od 8 do 21 sat na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se tradicionalna manifestacija pod nazivom 'Knjige u srcu grada'.

 • ZAGREB BOOK FESTIVAL
  Od 24. do 28. svibnja u 'Uraniji - prostoru kreacije' kao i online održava se književna manifestacija 'Zagreb Book Festival' s temom 'Želim tvoju priču!'.

 • ZAGREBAČKI FESTIVAL MONODRAME
  Od 12. do 18. svibnja
  u organizaciji Teatra GAVRAN i partnerstvu s „Uranijom - prostorom kreacije” održat će se 1. Zagrebački festival monodrame.