• Projekt "ON-LINE COOL KULTURA"
  Umjetnička organizacija 'Teatar film' nastavlja provedbu projekta pod nazivom Interaktivni virtualni teatar za osnovnoškolce 'On-line Cool Kultura', a edukacije počinju 13. siječnja i traju do 23. svibnja 2023.

 • RADIONICE ČITANJA I PISANJA RECENZIJA
  Od 27. siječnja do 3. ožujka 2023. u Knjižnici Dugave održavaju se radionice čitanja i pisanja recenzija 'Ptice na policama knjižnica'.

 • Online 'KVIZ ZA (BUDUĆE) MATURANTE'
  Od 1. do 28. veljače 2023. na mrežnim stranicama Knjižnica grada Zagreba odvijat će se online 'Kviz za (buduće) maturante' u sklopu projekta 'Kroz knjižnicu do mature'.

 • Filmskoobrazovni program 'FILMSKA naSTAVa'
  Od 20. do 24. veljače 2023. u kinu Tuškanac (uživo i online) održava se proslava 10. rođendana jedinstvenoga filmskoobrazovnog programa 'Filmska naSTAVa' namijenjenoga srednjoškolskim učenicima.

 • Prodajna akcija knjiga "UZMI 3 - PLATI 2"
  Nakladna kuća 'Verbum' od 15. siječnja do 15. veljače 2023. u svim svojim knjižarama i na web knjižari verbum.hr organizira veliku zimsku prodajnu akciju “Uzmi 3 – plati 2”.

 • RADIONICA PISANJA HAIKU POEZIJE
  20. i 27. siječnja te 3. i 10. veljače 2023. u Knjižnici Savica, od 18 do 20 sati održava se radionica pisanja haiku poezije 'Bljesak poetske luči' u sklopu projekta 'Žaruljica kulture na Savici' pod vodstvom pjesnika Gorana Gatalice.

 • Radionice "KREATIVNO PISANJE"
  Od 2. do 9. veljače 2023. od 18:30 do 20 sati u 'Šesnaestici' (Ozaljska) Udruga 'Amazonas' organizira besplatan ciklus radionica 'Kreativno pisanje' usmjerenih na razvoj i usavršavanje spisateljskih sposobnosti, kreativnosti i ljubavi prema pisanoj riječi.

 • RADIONICA KREATIVNOG PISANJA
  U četvrtak,
  2. veljače 2023. u 18 sati u Knjižnici Dubrava održat će se Radionica kreativnog pisanja pod vodstvom spisateljice i knjižničarke Melite Rundek. • Predavanje UOČI OBLJETNICE: NOVE SPOZNAJE O MARULIĆEVOJ „JUDITI
  U srijedu, 1. veljače 2023. u 17:30 sati u Knjižari Matice hrvatske, u organizaciji Odjela za književnost MH, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održat će predavanje Uoči obljetnice: nove spoznaje o Marulićevoj „Juditi“.

 • Književna polemika 'PEDAGOŠKA ULOGA KNJIGA ZA DJECU I MLADEŽ NEKAD I DANAS'
  U utorak,
  31. siječnja 2023. u 18 sati u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u sklopu tribine "Bez cenzure" održat će se književna polemika na temu 'Pedagoška uloga knjiga za djecu i mladež nekad i danas'.

 • 'VAŽNOST NARODNIH BAJKI I UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA'
  Centar za kulturu i film Augusta Cesarca najavljuje vikend-intenziv za pripovjedače autorice i voditeljice Jasne Held 'Važnost narodnih bajki i umijeće pripovijedanja', koji će se održati 28. i 29. siječnja 2023. Program je namijenjen pedagozima, nastavnicima, profesorima, studentima, kao i roditeljima, u radu s djecom i mladima.

 • Pjesnički program "SLUŠAJ ME"
  U utorak, 17. siječnja 2023. u 20.30 sati u KSET-u (Unska) održava se program 'Slušaj me' na kojemu šest govornika pričaju priče inspirirane pjesmama koje su im posebno bliske. (Ulaz je besplatan.)

 • Izlaganje "GLAGOLJICA U DIGITALNO DOBA"
  U utorak,
  17. siječnja 2023. u 19:15 sati u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika (Frankopanska 5a, drugi kat) dr. sc. Ana Mihaljević održat će izlaganje pod naslovom 'Glagoljica u digitalno doba' - Mrežni izvori i baze Staroslavenskoga instituta.

 • VEČER POEZIJE I UMJETNOSTI
  U ponedjeljak, 16. siječnja 2023. u 18 sati u Knjižnici Augusta Cesarca (Šubićeva) održat će se Večer poezije i umjetnosti uz izložbu 'Zima' članova Likovne udruge 'Angelico 09'.

 • Festival "50 POEMS FOR SNOW"
  No-budget međunarodni pjesnički festival u ponedjeljak,
  16. siječnja 2023. obilježava desetu obljetnicu. Osim pjesničkog festival je događanje koje ukazuje na klimatsku krizu, tj. sve je manje snijega na mjestima gdje ga je nekada bilo u obilju. Ovozimska izdanja u 17 gradova u Hrvatskoj posvećena su španjolskom pjesniku i dramatičaru Federicu Garciji Lorci.

 • AKCIJA PRIKUPLJANJA KNJIGA ZA DJECU
  Od 9. do 16. siječnja 2023. u Knjižnici Savski gaj održava se akcija prikupljanja knjiga za djecu u Centru za pružanje usluga u zajednici 'Vladimir Nazor' u Karlovcu.

 • KNJIGA MJESECA "BESTBOOK" 📬
  U četvrtak,
  12. siječnja 2023. u 19 sati u prostoru knjižare Fraktura (Ulica Kneza Mislava 17) održat će se predstavljanje knjige mjeseca prema BestBooku - novoga romana Jonathana Franzena "Raskrižja". ­Uz razgovor o knjizi mjeseca govorit će se i o prokletim godinama Tina Ujevića u Beogradu i Zagrebu povodom 90. obljetnice izdanja zbirke 'Ojađeno zvono'.

 • ZELENA TRIBINA
  U srijedu,
  11. siječnja 2023. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se 'Zelena tribina' na kojoj će se govoriti i pjevati pjesme hrvatskih pjesnika i skladatelja nadahnute životinjama i stablima.

 • Pjesničko čitanje "POSVETA NOVOJ GODINI I SVJETSKOM DANU MIRA"
  Pjesničko čitanje 'Posveta novoj godini i Svjetskom danu mira' održat će se 1. siječnja 2023. u 16 sati na zagrebačkom Bundeku.

 • Književni buvljak "ODVALIMO SE POEZIJOM"
  U subotu, 17. prosinca 2022. od 10 do 14 sati u Centru mladih Ribnjak održava se humanitarni književni buvljak, tj. donacijska razmjena knjiga 'Odvalimo se poezijom'.

 • Drama 'KRLEŽA I UJEVIĆ - KRONIČARI ZAGREBA'
  U subotu, 17. prosinca 2022. u 11 i 12 sati u Muzeju grada Zagreba Teatar poezije priprema program 'Krleža i Ujević - kroničari Zagreba' u formi postajne drame.

 • Filmska projekcija "JANUS PANNONIUS"
  U utorak,
  6. prosinca 22. u 19 sati u Kulturno-informativnom centru (KIC) Institut Liszt (Mađarski kulturni centar) najavljuje filmsku projekciju 'Janus Pannonius' povodom obilježavanja 550. obljetnice smrti hrvatskoga humanista i pjesnika.

 • Webinar "HRVATSKI NA MATURI"
  U
  srijedu, 30. studenoga u 19 sati Profil Klett organizira webinar "Hrvatski na maturi"

 • Dramska radionica 'OD TEKSTA DO PREDSTAVE: DRAMATIZACIJA I REŽIJA'
  Hrvatski sabor kulture organizira novu dramsku radionicu za voditelje, redatelje i glumce amaterskih kazališta pod nazivom 'Od teksta do predstave: dramatizacija i režija' koja se održava 12. i 13. studenoga 2022. pod vodstvom dramaturginje i dramske pedagoginje Nine Horvat i istaknute hrvatske redateljice Nine Kleflin.

 • Međunarodni sajam knjiga INTERLIBER
  44. međunarodni sajam knjiga Interliber održava se od 8. do 13. studenoga 2022. na Zagrebačkom velesajmu kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najvažnije domaće i inozemne nakladnike i knjižare te platforma za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja. Ulaz na sajam je besplatan!

 • Izložba "HRVATSKA PISANA BAŠTINA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA I POVIJESTI OD SREDNJEG VIJEKA DO 19. STOLJEĆA"
  Od 2. do 12. studenoga 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici postavljena je izložba 'Hrvatska pisana baština u nastavi hrvatskoga jezika i povijesti od srednjeg vijeka do 19. stoljeća' iz fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga.

 • Dramske radionice "MENTALNO ZDRAVLJE KAO KREATIVNI PROCES"
  Kazališna družina '
  Kufer' pokreće projekt 'Mentalno zdravlje kao kreativni proces: dramske radionice s mladima', koji putem besplatnih online radionica povezuje kazališnu umjetnost i mentalno zdravlje, a namijenjen je mladima od 18 do 25 godina. Radionice se održavaju u ciklusima od 1. veljače do 12. studenoga 2022. godine.

 • Svečano predavanje "JUDITA - HRVATSKA PJESMA NAD PJESMAMA"
  U četvratk, 27. listopada 2022. u 12 sati
  Hrvatska matica iseljenika organizira svečano predavanje 'Lectura Maruli prima' s temom 'Judita – hrvatska pjesma nad pjesmama' povodom istodobne promocije prvoga kritičkoga izdanja hrvatskoga nacionalnoga epa Marka Marulića 'Istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena'.

 • Predavanje "STRAH I ZAGORKINI ROMANI"
  Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke
  (Dolac 8) poziva na predavanje Martine Findrik 'Strah i Zagorkini romani' koje će se održati uživo u utorak, 25. listopada 2022. s početkom u 19 sati.

 • Spoj na slijepo "NAJSLJEPŠI U MRAKU"
  U ponedjeljak,
  24. listopada 2022. u 19 sati u caffe baru 'Vidra' u okviru programa 'Party u mraku' Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život' organizira tzv. speed date, ali u potpunom mraku - budite prvi pravi sudionici spoja na slijepo, budite 'Najsljepši u mraku'.

 • Predavanje "OD ŠLABIKARA DO LEKTIRE"
  Prof. dr. sc.
  Ana Ćavar i prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje u ponedjeljak, 24. listopada 2022. u 18 sati u Dvorani Jure Petričevića (Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4) održat će predavanje iz povijesti Hrvatskog kao nastavnog predmeta s naglaskom na savladavanje čitanja i oblikovanje čitatelja 19./20. st.

 • Virtualni čitateljski maraton "MINUTA ZA ČITANJE"
  Hrvatsko čitateljsko društvo poziva knjižnice da se uključe u akciju čitanja naglas poticanjem svojih korisnika da od 15. do 22. listopada 2022. šalju na adrese njihove elektroničke pošte svoje videozapise čitanja u trajanju od jedne minute. Tekstovi trebaju biti povezani s temom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjigeGeneracija K, što znači da su namijenjeni mladima.

 • Akcija razmjene knjiga 'SVI ZA KNJIGU, KNJIGA ZA SVAKOGA!'
  U subotu,
  22. listopada 2022. u 11 sati u klubu 'Booksa' održat će se tradicionalna akcija razmjene knjiga 'Svi za knjigu, knjiga za svakoga!' na kojoj se nude sve svoje prikupljene, spašene i udomljene knjige za predloženu donaciju od 10 kuna po knjizi.

 • VEČER URBANE POEZIJE
  SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride poziva na Večer urbane poezije u četvrtak, 20. listopada 2022. u 20 sati. Izvedba će se održati u prostoru Infoshopa Pippilotta, Pierottijeva 11.

 • Besplatne online radionice filmske pismenosti "FILMSKI FORUM"
  Umjetničko udruženje '
  Kreativni sindikat' poziva zainteresirane mlade u dobi od 15 do 25 godina da se prijave na besplatne online radionice filmske pismenosti "Filmski forum" od 4. do 20. listopada 2022.

 • KAZALIŠTE PRIPOVIJEDANJA
  Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Knjižnica Kajfešov brijeg najavljuju kazalište pripovijedanja u izvođenju Jasne Held 'Istočno od sunca, zapadno od mjeseca' u ponedjeljak, 10. listopada 2022. s početkom u 18 sati.

 • ZAGREBAČKI KNJIŽEVNI RAZGOVORI
  Zagrebački književni razgovori (ZKR) na temu '
  Srednja Europa: kulturološki ili geografski pojam?' održat će se od 5. do 8. listopada 2022. u prostorijama Društva hrvatskih književnika (Trg bana Josipa Jelačića 7/I). Ulaz na sve programe je slobodan!

 • Tribina "ČITANJE KAZALIŠTA"
  Zagrebačko kazalište mladih poziva na prvu tribinu "Čitanje kazališta" u četvrtak, 6. listopada 2022. u 18 sati, u dvorani Polanec. Tribina se održava ususret premijeri predstave 'Svjetlo pada / Light falls' Simona Stephensa, u režiji Janusza Kice. Ulaz je slobodan!

 • DAN UČITELJA UZ MARKA ALERIĆA
  U srijedu,
  5. listopada 2022. u 18 sati Profil Klett organizira webinar povodom Dana učitelja uz predavača prof. dr. sc. Marka Alerića.

 • IZLOŽBA PORTRETA HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA
  Od 19. do 30. rujna 2022. u Knjižnici Vladimira Nazora postavljena je izložba portreta hrvatskih književnika 'ART za po DOMA' nastala povodom 120. obljetnice Društva hrvatskih književnika, koju potpisuju brat i sestra Marija Adrić Soldo i Marin Adrić.

 • REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI: ISLAND
  Booksina Revija malih književnosti od 27. do 29. rujna 2022. predstavlja književnost Islanda! U antologiji naslova "Svjetlucaju ledene perle" po prvi put u prijevodu na hrvatski predstavit će 12 autora koje je pomno odabrao islandski pisac Sjón.

 • Međunarodni festival kazališta lutaka PIF
  Od 16. do 22. rujna 2022. Zagreb postaje lutkarsko središte svijeta. U Kulturnom centru Travno, koji je organizator, programi Međunarodnoga festival kazališta lutaka održavat će se u Kulturno-informativnom centru, Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkome plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka, a radionice će se održavati u parku ispred KUC-a na otvorenom, u DV Travno i DV Potočnica. Također se održava izložba 'Lutka, maska... PIF', a predstavit će se i Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih do 18 godina starosti VAFI & RAFI.

 • Tribina "KAJ i ČA - POTSKI MEĐUPROSTORI"
  U utorak,
  20. rujna 2022. u 19 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u sklopu ciklusa tribina 'Tumači poezije' Hrvatskog PEN centra održat će se tribina posvećena hrvatskoj dijalektalnoj poeziji 'KAJ i ČA – poetski međuprostori'.

 • Izložba "LUTKE, BOJE, PEJZAŽI"
  Od 6. do 20. rujna 2022. godine u auli Hrvatskoga državnog arhiva održava se samostalna izložba Nevene Petre Piližote posvećena stvaralaštvu Vesne Parun pod naslovom 'Lutke, boje, pejsaži'. Ulaz je slobodan!

 • Edukacija "UČIMO PLESOM I POKRETOM"
  17. i 18. rujna 2022. u Mediteranskome plesnom centru Savičenta organizira se edukacija 'Učimo plesom i pokretom' za djelatnike odgojno-obrazovnog sustava, odnosno sve one koji se u svom profesionalnom radu susreću s djecom i mladima.

 • PRVI FESTIVAL KNJIGE
  Od 15. do 18. rujna 2022. u Matici hrvatskoj održava se Prvi festival knjige pod sloganom "Matica dobrih knjiga".

 • Predavanje 'GLAGOLJICA I GLAGOLJAŠKA BAŠTINA U ODGOJNO-OBRAZOVNOM SUSTAVU RH'
  U srijedu,
  14. rujna 2022. u 19 sati u Matici hrvatskoj (Dvorana Jure Petričevića) prof. Biserka Draganić održat će predavanje 'Glagoljica i glagoljaška baština u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske'.

 • FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI
  Od 4. do 10. rujna 2022. u HDLU i Knjižari Fraktura održava se jubilarni Festival svjetske književnosti koji slavi 10. rođendan.

 • Stručni skup "KULTURA ČITANJA"
  Hrvatsko čitateljsko društvo u svrhu promicanja i istraživanja čitanja povodom Međunarodnog dana pismenosti u četvrtak, 8. rujna 2022. organizira stručni skup pod nazivom „Kultura čitanja: Što nam govore istraživanja o čitanju“ s ciljem poticanja rasprava o pismenosti(ma) i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu.

 • SAJAM DOBRE KNJIGE
  Od 26. kolovoza do 8. rujna 2022. na Zagrebačkome velesajmu (paviljon 7a) od 10 h održava se Sajam dobre knjige 📚 uz gratis knjigu svakome kupcu. (Ulaz je slobodan.)

 • Dramska čitanja 'NEW STAGES: STAGE READINGS'
  U
  KunstTeatru (Dubovačka 1) od 1. do 3. rujna 2022. u 18 sati u hibridnoj formi scenskog čitanja i razgovora s dramskim piscem odvija se projekt Goethe-Instituta pod nazivom 'New Stages Southeast'. Ulaz na sva događanja je besplatan!

 • Digitalna filmska naSTAVa
  Radionica namijenjena mlađima od 25 godina održat će se
  od 18. do 28. kolovoza 2022. online.

 • LJETNA ONLINE RADIONICA KREATIVNOG PISANJA & MAŠTANJA 'ZVRK'
  Od 22. srpnja do 22. kolovoza 2022. u Jastrebarskom u sklopu programa "Vrelo zavičaja" održavaju se online radionice kreativnog pisanja & maštanja namijenjene djeci i mladima Kreativnog studija 'Zvrk' (Sudjelovanje je besplatno.)

 • Skupna izložba "HRVATSKA KNJIŽEVNOST U DJELIMA LIKOVNIH UMJETNIKA"
  Od 4. do 30. srpnja 2020. u Galeriji Kontrast (Kulturni centar, Dubrava 51 a, Zagreb), otvara se skupna izložba slika članova i prijatelja HDLU-a Zagreb, pod nazivom '6. Zagrebački ljetni likovni salon 2022 – Hrvatska književnost u djelima likovnih umjetnika' (Ulaz je slobodan.)

 • LJETNA POP-UP KNJIŽARA
  Od 1. lipnja do 15. srpnja 2022. na Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7A ) otvorena je Mozaikova ljetna pop-up knjižara.

 • Projekt "CinEd - GLEDAJMO ZAJEDNO"
  11. i 12. srpnja 2022. održat će se aktivnosti vezane uz projekt 'CinEd - Gledajmo zajedno' - europski program obrazovanja o filmu za djecu i mlade kroz sustavnu edukaciju nastavnika i filmskih edukatora uz besplatan pristup kuriranoj zbirci vrhunskoga europskog baštinskog i suvremenog art-house filma s hrvatskim titlovima u edukativne svrhe.

 • Međunarodni književni festival "LIT-LINK"
  Međunarodni književni festival 'Lit link' ili
  Književna karika održava se od 7. do 10. srpnja 2022. u Zagrebu (Književni klub Booksa i Močvara), Labinu i Rijeci.

 • FESTIVAL 'MIROSLAV KRLEŽA'
  Od 1. do 7. srpnja 2022. u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti na rasporedu je 11. Festival Miroslav Krleža, na kojem će se izvesti predstave bazirane na Krležinim djelima te popratni program u čast slavnoga hrvatskog književnika.

 • Festival "PRVI PROZAK NA VRH JEZIKA"
  Od 29. lipnja do 1. srpnja 2022. ispred Bookse održava se Festival mladih a već nagrađenih autora/ica 'Prvi prozak na vrh jezika' na kojemu će premijerno biti predstavljeno nekoliko knjiga i još više autora.

 • SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH PJESNIKA
  U subotu,
  25. lipnja 2022. u organizaciji Hrvatskog sabora kulture održava se književna manifestacija 'Susret hrvatskih zavičajnih književnika'.

 • MEĐUDRŽAVNI SUSRET HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI
  Četvrti međudržavni susret hrvatske književnosti održat će se
  24. i 25. lipnja 2022. u Franjevačkom samostanu Pridvorje kraj Dubrovnika.

 • MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE
  Međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore održava se u
  Gradu Krku od 18. do 25. lipnja 2022. u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. 📚☀️🏊‍♀️

 • "SVI ZA KNJIGU, KNJIGA ZA SVAKOGA!"
  U petak, 24. lipnja 2011. u Booksinom parku od 12 do 18 sati održava se tradicionalna akcija 'Svi za knjigu, knjiga za svakoga!' uz predloženu donaciju od deset kuna po knjizi.

 • Festival ljubavne poezije "VRAZOVA LJUBICA"
  Od 1. do 12. lipnja 2022. u Samoboru održava se festival ljubavne poezije 'Vrazova Ljubica'.

 • SANDORFOV MINI MARATON
  9. i 10. lipnja 2022. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) i u književnom klubu Booksa (Martićeva 14d) održava se Sandorfov Mini maraton naslovljen 'Borba za svakog čovjeka – europska književnost i društveni angažman'.

 • Debatni program "AD ANTIQUITATEM"
  Arheološki muzej u Zagrebu organizira debatni program 'Ad Antiquitatem' za učenike 2. i 3. razreda gimnazijskog programa koji će se održavati u travnju, svibnju i lipnju 2022. godine.

 • FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE
  Festival europske kratke priče (FEKP),
  koji je naslovljen "Promjene", održat će se od 5. do 10. lipnja 2022. u Zagrebu i Zadru.

 • Radionice "LEKTIRA, MOJA LJUBAV?"
  Od 15. listopada 2021. do 31. svibnja 2022. u Knjižnici Podsused održavaju se online radionice za učenike (priče talijanskih i francuskih autora) 'Lettura, mon amour? – Lektira, moja ljubav?'.

 • Festival književnosti "KNJIGE U KROŠNJAMA"
  Prvi festival književnosti za djecu i mlade 'Knjige u krošnjama' održat će se od 26. do 29. svibnja 2022. u Parku Ribnjak. Bogat program uključuje književne i likovne radionice, audio knjige, predstave, izložbu, koncerte i druge sadržaje za sve uzraste.

 • Festival književnosti "GORANSKI CUKRAC"
  Od 25. do 28. svibnja 2022. u Gorskom kotaru održat će se prvi festival dijalektalne i standardne književnosti za djecu 'Goranski Cukrac'. Cukrac na dijalektu znači bombon, slatkiš, a upravo će to ovaj festival i ponuditi djeci – slatkiše od riječi!

 • ZAGREB BOOK FESTIVAL
  Nakon teških pandemijskih godina Zagreb Book Festival vraća se osnažen i hvata se u koštac s klimatskim promjenama. '
  Ako ne sad, kad? Ako ne svi mi, tko će?' - tako bi se mogao sažeti moto Festivala, koji će se održati od 23. do 28. svibnja 2022. u Knjižari Ljevak, a koji nosi naziv "Apokalipsa danas: ili o odnosu prirode i društva".

 • Smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja "GORDOGAN"
  U četvrtak,
  26. svibnja 2022. u 19 sati u KUC-u Travno (Mamutica) održava se IX. Smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja 'Gordogan' u organizaciji prof. Ivana Janjića.

 • Biblioterapijske radionice "VEZE, ODNOSI I LJUBAV UNUTAR NJIH"
  Od 29. ožujka do 24. svibnja 2022. (utorkom) u Knjižnici Božidara Adžije održava se tečaj sporog čitanja - ciklus biblioterapijskih radionica o odnosima, vezama i ljubavima unutar njih na primjeru romana Elif Shafak '40 pravila ljubavi. Roman o Rumiju.'

 • Online radionice "OD BOJE DO ZVUKA U VIRTUALNOM SVIJETU"
  Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku
  od 2. veljače do 23. svibnja 2022. organizira besplatne online radionice iz glazbene, dramske, literarne i likovne umjetnosti 'Od boje do zvuka u virtualnom svijetu' u okviru projekta "Umjetnost i kultura online".

 • Festival "BRDO KNJIGA"
  'Brdo knjiga', prvi hrvatski i regionalni festival planinama inspirirane književnosti, održat će se
  od 12. do 15. svibnja 2022. u Samoboru i okolnom gorju, a nudi bogat program književnih promocija, izleta, predavanja, radionica i drugih sadržaja za sve ljubitelje knjiga i planina. Ulaz na sva događanja je besplatan!

 • Izložba "ČUDO GLAGOLJICE"
  Od 11. travnja do 9. svibnja 2022. na Fakultetu hrvatskih studija (Kampus Borongaj) postavljena je izložba „Čudo glagoljice". (Ulaz je slobodan.)

 • DANI MEDIJSKE PISMENOSTI
  Od 2. do 8. svibnja 2022. održavaju se 5. Dani medijske pismenosti pod sloganom „Misli svojom glavom u medijskom labirintu“ u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, a naglašavaju ovogodišnje teme u fokusu – važnost obrazovanja o medijima te razvoja vještine kritičkog razmišljanja, prepoznavanja dezinformacija, razumijevanja utjecaja influencera i prikrivenog oglašavanja.

 • VIKEND PISANJA
  Centar za kreativno pisanje (CeKaPe) organizira 'Vikend pisanja' (radionica suvremene poezije i radionica kratke priče) u dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru od 29. travnja do 1. svibnja 2022.

 • Akcija "KNJIGA SVIMA I SVUDA"
  P
  ovodom Noći knjige u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama od 23. do 30. travnja 2022. održava se maloprodajna akcija 'Knjiga svima i svuda' s prigodnim akcijskim popustima.

 • NOĆ KNJIGE
  Od 22. do 25. travnja 2022. održava se Noć knjige u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bi se pozornost skrenula na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet s temom 'Knjiga kao prostor slobode'.

 • POP-UP KNJIŽARA
  Od 4. ožujka do 16. travnja 2022. na Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7A) otvorena je Mozaikova pop-up knjižara bestselera po akcijskim cijenama.

 • Poetsko druženje uz izložbu "ŽENA KORALJ, ŽENA HRID"
  U ponedjeljak,
  11. travnja 2022. u 14 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se poetsko druženje uz izložbu 'Žena koralj, žena hrid' u čast jednoj od najvećih hrvatskih književnica Vesni Parun, kojoj ove godine obilježavamo 100. obljetnicu rođenja.

 • "ODVALIMO SE POEZIJOM"
  U subotu,
  8. travnja 2022. od 10 do 13,30 sati Centar mladih Ribnjak priređuje čitanje povodom rođendana Vesne Parun 'Odvalimo se poezijom' uz donacijsku razmjenu knjiga i mali glazbeni program.

 • Izložba i tribina "PISCI PROTIV TOTALITARIZMA"
  U petak,
  8. travnja 2022. u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića 19 h održat će se svečana tribina '100. godina od rođenja Vesne Parun'. U ponedjeljak, 4. travnja 2022. u 20 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke otvara se izložba 'Pisci protiv totalitarizma' uz tribinu 'Bugarska epizoda Vesne Parun' u povodu 100. rođendana Vesne Parun.

 • FESTIVAL DJEČJE KNJIGE
  U utorak,
  5. travnja 2022. (svaki utorak i četvrtak) u 11 sati u Centru za kulturu Trešnjevka započinje 15. Festival dječje knjige s manifestacijom 'Uberi priču!'

 • Festival "50 POEMS FOR SNOW"
  Međunarodni pjesnički festival '50 Poems for Snow' specifičan je po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed, tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to (uglavnom) noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen. Ove zime festival je posvećen Fernandu Pessoi., a traje od 29. studenoga 2021. do 21. ožujka 2022. godine.

 • KONCERT UZ IZLOŽBU I ČITANJE POEZIJE
  Koncert Gudačkog kvarteta '
  Sebastian' održat će se u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. u 20 sati u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog uz prateći program - izložbu i čitanje poezije Vladimira Nazora i Marijane Radmilović.

 • Pjesnička večer "PONEŠTO O RATU, VIŠE O LJUBAVI"
  U petak,
  18. ožujka 2022. u 20 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2) održat će se pjesnička večer u organizaciji Hrvatskog P.E.N. centra 'Ponešto o ratu, više o ljubavi' na kojoj će biti predstavljene knjige poezije '100 ljubavnih i ni jedna više' i 'Kaverne' autora Tomislava Domovića.

 • MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA
  Na
  Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, koji je na prijedlog Bangladeša proglašen na 30. zasjedanju Glavne skupštine UNESCO-a, počinje Mjesec hrvatskoga jezika - manifestacija koju je pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a završava na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, 17. ožujka.

 • Tribina "HRVATSKI JEZIK U DIGITALNOM DOBU"
  U srijedu,
  16. ožujka 2022. u 18 sati u Knjižari Matice hrvatske održat će se znanstvena tribina 'Hrvatski jezik u digitalnom dobu' u sklopu 'Lingvistike s povodom'.

 • Izložba "GLAGOLJICA - HRVATSKA JEZIČNA BAŠTINA"
  Od 15. veljače
  do 15. ožujka 2022. u Knjižnici Božidara Adžije postavljena je izložba 'Glagoljica – hrvatska jezična i povijesna baština' u suradnji sa Staroslavenskim institutom povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače.

 • Izložba "POEZIJA U SLICI"
  Od 16. veljače
  do 11. ožujka 2022. u Galeriji 'Šira' (Preradovićeva 13) postavljena je izložba "Poezija u slici – Banijska književna antologija" realizirana u suradnji Hrvatskog P.E.N. centra i Akademije likovnih umjetnosti. U petak, 11. ožujka 2022. održat će se pjesničko čitanje iz „Banijske književne antologije”.

 • "VEČER UKRAJINSKE POEZIJE"
  U četvrtak, 10. ožujka 2022. u Hrvatskome narodnom kazalištu (foaje) održat će se 'Večer ukrajinske poezije' kao simboličan znak podrške i solidarnosti s ukrajinskim narodom (Ulaz je slobodan za svu publiku!)

 • Tribina "SLAVA UKRAJINI"
  U četvrtak, 10. ožujka 2022. u 18 sati Društvo hrvatskih književnika organizira tribina u znak podrške Ukrajini "Slava Ukrajini".

 • Radionica "VIRTUALNA ŠETNJA KNJIŽEVNIM DJELIMA"
  Radionica '
  Virtualne slikovnice' održat će se u subotu, 5. ožujka 2022. u 12,30 sati preko online platforme BigBlueButton.

 • "PJESNIČKO ČITANJE ZA MIR I SOLIDARNOST U UKRAJINI"
  U utorak,
  1. ožujka 2022. u 18 sati u prostoru Galerije 'Šira' (Preradovićeva 13) Hrvatski P.E.N. centar poziva na "Pjesničko čitanje za mir i u solidarnost s kolegama i svim ljudima u Ukrajini - žrtvama ruske agresije".

 • Humanitarna prodaja knjiga "ODVALIMO SE POEZIJOM"
  U nedjelju,
  27. veljače 2022. u Centru mladih Ribnjak od 10 do 14 sati održava se humanitarna prodaja knjiga (prvenstveno pjesničkih) i čitanje 'Odvalimo se poezijom', a u 12 sati očekuje nas koncert artističke skupine Stanislava Habjana "Car je gol" kao dio programa 'Fašnikovanje na Ribnjaku'.

 • "FILMSKI KURIKULUM"
  U utorak,
  22. veljače 2022. u 18,30 sati u kinu Tuškanac prikazuje se program 'Filmski kurikulum' - klasici hrvatske kinematografije prilagođeni kurikulu nastave hrvatskog filma.

 • Likovna radionica "GLAGOLJIČNA SLOVA KROZ CRTANJE FORMI"
  U utorak,
  22. veljače 2022. u 18 sati u Maloj dvorani Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4) održat će se likovna radionica pod vodstvom Mire Kliček "Glagoljična slova kroz crtanje formi - Svijet sklada, ritma i ljepote".

 • Tribina "ODUMIRE LI HRVATSKI JEZIK?"
  U ponedjeljak,
  21. veljače 2022. u 16 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Hrvatski P.E.N. centar organizira tribinu povodom Dana materinskoga jezika 'Odumire li hrvatski jezik?'.

 • VEČER URBANE POEZIJE
  U četvrtak,
  17. veljače 2022. u 20 sati Autonomni kulturni centar ATTACK! u Infoshopu/knjižnici 'Pippilotta' (Pierottijeva 11) organizira program 'SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride'.

 • Akcija "UZMI 3 - PLATI 2"
  Nakladna kuća
  Verbum od 15. siječnja do 15. veljače 2022. u svim knjižarama 'Verbum' i na web knjižari www.verbum.hr organizira prodajnu akciju “Uzmi 3 – plati 2” s preko 700 vrijednih i zanimljivih naslova raznovrsne tematike.

 • RADIONICA KREATIVNOG PISANJA
  Od 15. studenoga 2021. do 15. veljače 2022. u Knjižnici Vladimira Nazora održava se radionica kreativnog pisanja 'Igre uloga' - poznate i kao „interaktivne priče“.

 • "ČITAM, DAM, SRETAN SAM!"
  Tijekom veljače u knjižnicama Ravnice, Kustošija, Selčina i Jelkovec provodit će se akcija 'Čitam, dam, sretan sam - Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!', kojom će se obilježiti Međunarodni dan darivanja knjiga (14. veljače). Svrha je akcije osigurati knjige i slikovnice potrebitoj djeci te poticati čitanje i ljubav prema knjizi.

 • IZLOŽBA SLIKOKNJIGA "BOJA VODE: MEDITERAN"
  Od 20. siječnja do 3. veljače 2022. u Kući za ljude i umjetnost - Laubi održava se izložba 'Boja vode: Mediteran' ciklus velikih 'slikoknjiga' – radova u kojima slikarica Iva Valentić i književnica Sanja Lovrenčić istražuju mogućnosti interakcije i fuzije poezije i likovnosti.

 • SIJEČANJSKA AKCIJA U TEATRU &TD
  Siječanjska akcija u Teatru &TD
  od 12. do 31. siječnja 2022. nudi publici 9 kazališnih uspješnica kroz 18 izvedbi. Na akciji se može vidjeti izbor prošlogodišnjih premijera te nagrađivane i uvijek rasprodane predstave.

 • KVIZ ZA (BUDUĆE) MATURANTE
  Od 1. do 31. siječnja 2022. Gradska knjižnica organizira online 'Kviz za (buduće) maturante' sezone 2021./2022. u sklopu projekta 'Kroz knjižnicu do mature'.

 • CINEMA BOOK CLUB
  Od 27. do 30. siječnja 2022. u Kaptol Boutique Cinema održat će se Cinema Book Club, a na programu će biti filmovi ‘Mračna kćiElene Ferrante, premijera ‘Ulice noćnih moraWilliama Lindsay Greshama i ‘Igra ljubavi i mržnje’ po bestselleru Sally Thorne.

 • 'ŠESTORO O PRVIMA: KAKO SU NASTAJALA DEBITANTSKA KNJIŽEVNA DJELA HRVATSKIH PISACA'
  U ponedjeljak,
  24. siječnja 2022. u 18.30 sati SKUD 'Ivan Goran Kovačić' organizira program 'Šestoro o prvima: kako su nastajala debitantska književna djela hrvatskih pisaca' u kojemu gostuje pjesnikinja Ana Brnardić Opriou koja će govoriti o nastanku svojega pjesničkog prvijenca 'Pisaljka nekog mudraca'.

 • PREDAVANJE "ZAŠTITA POLJIČKE ĆIRILICE"
  U utorak, 18. siječnja 2022. u 18 sati Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske poziva sve ljubitelje hrvatske kulture na predavanje prof. dr. sc. Matea Žagara i mr. sc. Majde Rubić 'Zaštita poljičke ćirilice', koje će se održati u Dvorani Jure Petričevića (Strossmayerov trg 4 – Ulica Matice hrvatske 2).

 • RADIONICE "ZIMSKI BOOK CLUB"
  12.,14. i 19. siječnja 2022. od 18,30 do 20 sati u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad održat će se besplatne radionice uz druženje i interaktivno otkrivanje bogatoga književnog svemira 'Zimski Book Club', a 21. siječnja 2022. u 19 sati održat će se književna tribina s književnikom Damirom Karakašem.

 • ANTOLOGIJA "VRIJEME MISLI"
  U srijedu,
  19. siječnja 2022. u 18 sati u Booksi održat će se rasprava o antologiji s nedavno održane Revije malih književnosti: Hrvatska "Vrijeme misli".

 • IZLOŽBA "PREDMET: HRVATSKI"
  Od 9. studenoga 2021. do 16. siječnja 2022. u Galeriji 'Klovićevi dvori' postavljena je izložba 'Predmet: Hrvatski' u organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (prof. dr. sc. Lahorka Plejić-Poje).

 • IZLOŽBA "KRASOPIS - LIJEPO PISMO"
  Od 23. prosinca 2021. do 13. siječnja 2022. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je izložba „Krasopis – lijepo pismo“.

 • TRIBINA "VRATIMO DIGNITET DUHOVNOJ POEZIJI"
  U četvrtak,
  13. siječnja 2022. u maloj dvorani Kulturnog centra (Dubrava 51 a) s početkom u 18 sati održat će se tribina 'Vratimo dignitet duhovnoj poeziji'.

 • "KLIK NA KNJIŽEVNI LINK - PISCI GOVORE"
  Hrvatski školski muzej
  predstavlja 'Klik na književni link – pisci govore', seriju susreta s poznatim hrvatskim književnicima za djecu i mlade s ciljem poticanja zanimanja za knjigu i čitanje. Sve objave dostupne su na mrežnim stranicama Muzeja i Youtube kanalu.

 • RADIONICA "DNEVNIK POEZIJE"
  U petak,
  7. siječnja 2022. u 16 sati održat će se radionica 'Dnevnika poezije' kroz projekt 'Podijeli svoju priču - socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost' koji provodi udruga KA-MATRIX, a kojom se završava modul 'Spoken word' (podizanje svijesti o važnim društvenim temama).

 • VELIKI BOŽIĆNI POPUST
  Božićna ponuda u knjižarama
  Kršćanske sadašnjosti od 7. prosinca 2021. do 6. siječnja 2022., kao i u web knjižari www.ks.hr, obuhvaća popuste do 50 %, a za svaku kupnju u vrijednosti od 100 kuna na više Kršćanska sadašnjost daruje jednu knjigu.

 • IZLOŽBA "GLAGOLJSKI DOKUMENTI"
  Od 6. do 31. prosinca 2021. u Knjižnici Kajfešov brijeg postavljena je izložba panoa 'Glagoljski dokumenti' Društva prijatelja glagoljice.

 • RADIONICA PISANJA PISAMA
  Radionice pisanja pisama '
  Draga moja B.', u organizaciji Muzeja grada Zagreba, održavat će se utorkom i četvrtkom od 16. studenoga do 30. prosinca 2021., a namijenjene su učenicima viših razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola i gimnazija.

 • GISKO KNJIŽEVNI KVIZ
  U četvrtak,
  30. prosinca 2021. s početkom u 20 sati Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek organizira GISKO književni kviz 'Zima u književnosti' putem mrežne platforme MyQuiz.

 • RADIONICA "DNEVNIK POEZIJE"
  28. i 29. prosinca 2021. u 18 sati Udruga KA-MATRIX održat će radionicu ''Dnevnika poezije" radionicu izrade virtualne slikovniceu sklopu projekta 'Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost'.

 • TRIBINA "POETSKI AKTIVIZAM"
  U ponedjeljak,
  27. prosinca 2021. u 20 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2) Hrvatski P.E.N. Centar održat će tribinu 'Poetski aktivizam' posvećenu poetskom djelovanju u Petrinji prije i poslije potresa.

 • IZLOŽBA "ZNANJE, SLIKA, KULTURA"
  Izložba 'Znanje, slika, kultura –
  enciklopedije pune života' postavljena u povodu 70. obljetnice Leksikografskoga zavoda 'Miroslav Krleža' otvara se 22. prosinca 2021. u skladišnoj galeriji Lexart (ulaz u dnu dvorišta, Frankopanska br. 22–24).

 • TRIBINA "POEZIJA I LIKOVNOST"
  U suradnji s
  Hrvatskim P.E.N. centrom u srijedu, 22. prosinca 2021. s početkom u 20 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2) održat će se tribina 'Poezija i likovnost'.

 • TRIBINA "ČITANJE KAZALIŠTA"
  Tribina 'Čitanje kazališta' o mračnom humoru, moralnim, etičkim, ali i estetskim pitanjima koja otvara drama '
  Kamen' njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga, održat će se u utorak, 21. prosinca 2021. u 18,30 sati u ZeKaeM-u (dvorana Polanec).

 • PERFORMANS "KLUB NEVINIH ČITATELJ(IC)A"
  U utorak,
  21. prosinca 2021. u 18 sati u Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića Valerija Cerovec izvest će performans 'Klub nevinih čitatelj(ic)a'.

 • "SPOJI SE U UMJETNOST, PRIKLJUČI SE U KULTURU"
  U sklopu projekta „Spoji se u umjetnost, priključi se u kulturu'' u ponedjeljak,
  20. prosinca 2021. u 16 sati održat će se književna večer na mreži (online) čiji je gost Ivica Prtenjača, koji će predstaviti svoj najnoviji roman „Sine, idemo kući“ za koji je 2021. godine osvojio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman.

 • RADIONICA ISKUSTVA ČITANJA DRAMSKOG TEKSTA
  U utorak,
  14. prosinca 2021. od 19 do 21 sat u knjižari 'Citadela libri' (Račkoga 11) održat će se radionica iskustva čitanja dramskog teksta fra Rajmunda Kuparea "Porođenje ili Tko je dostojan milosti Kristove".

 • "ODVALIMO SE POEZIJOM"
  Pjesnička okupljanja 'Odvalimo se poezijom' vraćaju se na otvorene prostore, a sljedeći susret zamišljen je na zagrebačkom sajmu
  Hrelić(A6 i A7) u nedjelju, 12. i 19. prosinca 2021. godine od 8 do 12 sati i humanitarnog je karaktera! Sve što se skupi od prodaje knjiga ide "Humanitarnoj udruzi fajter" koja izravnim djelovanjem pomaže život beskućnika i Udruzi "Brački pupoljci".

 • "KAKO PREVLADATI STRAH OD MATURE?"
  U subotu,
  11. prosinca 2021. u 19 sati Profil Klett održava besplatni webinar za nastavnike i učenike maturante "Kako prevladati strah od mature?".

 • "JUTRO POEZIJE"
  U subotu,
  11. prosinca 2021. u 12 sati u kafiću 'Pod starim krovovima' (Basaričekova ulica br. 9) održat će se čitanje poezije portugalskoga pjesnika Paula Joséa Mirande u okviru manifestacije 'Jutro poezije'.

 • ADVENT UZ FESTIVAL DJEČJE KNJIGE
  U subotu,
  11. prosinca 2021. od 10 do 11,30 sati u Centru za kulturu Trešnjevka u sklopu Adventa uz Festival dječje knjige održat će se radionice “Bajka kao poklon” i „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi”.

 • RADIONICA VIRTUALNE SLIKOVNICE
  U subotu,
  4. prosinca 2021. s početkom u 12 sati održat će se radionica stvaranja virtualne slikovnice čime se nastavlja program 'Suradnjom do knjige' na kojemu polaznici imaju priliku učiti o različitim tehnikama pisanja i ilustriranja, surađivati jedni s drugima i time raditi na stvaranju virtualne slikovnice.

 • ONLINE KVIZ ZA BUDUĆE MATURANTE
  Od 6. do 30. studenoga 2021. Gradska knjižnica (Starčevićev trg) organizira Online Kviz za (buduće) maturante sezone 2021. /2022. u sklopu projekta 'Kroz knjižnicu do mature'.

 • DANI M. J. ZAGORKE
  Od 23. do 28. studenoga 2021 održavaju se 15. Dani Marije Jurić Zagorke pod nazivom "Cvijet za riječ – Ponesi cvijet za našu Zagorku" uz znanstveno-književni skup na temu „Obrazovanje i rod: od emancipacije do komodifikacije“.

 • "ETIČKI I ANGAŽIRANI INFLUENCERI"
  Od 23. do 26. studenoga 2021. u Francuskome institutu u Hrvatskoj (Preradovićeva) održava se stručno usavršavanje 'Etički i angažirani influenceri' s francuskim i hrvatskim influencerima iz “Good influence movementa” o e-odgovornosti.

 • "BANIJSKI KNJIŽEVNI POTRESI"
  Od 4. do 26. studenoga 2021. u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića postavljena je izložba posvećena autor(ic)ama uvrštenima u Banijsku književnu antologiju kao koautorski projekt Miroslava Kirina i Borisa Vrge, koja aktualizira banijski književni identitet, a neposredan povod je potres koji je 29. prosinca 2020. razorio povijesnu jezgru nekoliko banijskih gradova, ponajviše petrinjsku.

 • DAN HRVATSKOGA KAZALIŠTA
  U srijedu,
  24. studenoga 2021. u 19 sati u knjižari Citadela libri (Račkoga 11) prof. dr. sc. Sanja Nikčević održat će predavanje 'Kako su ilirci stvorili hrvatsko kazalište' uz Dan hrvatskoga kazališta.

 • "HRVATSKI NA MATURI"
  U srijedu, 24. studenoga 2021. u 19 sati Profil Klett održava besplatni webinar za nastavnike i učenike maturante "Hrvatski na maturi".

 • "BOK, JA SAM PISAC"
  Besplatna online literarna radionica 'Bok, ja sam pisac' održat će se u sklopu projekta
  Kulturnjak.hr 21. i 23. studenoga 2021. u 19,30 sati na Zoom platformi. Gošće radionice su book blogerica Ana Jembrek i spisateljica Romana Kovačić.

 • DIGITALNO KAZALIŠTE
  Na vrhuncu četvrtog vala koronavirusa, umjesto odlaska u kazalište, umjetnički kolektiv
  MONTAЖ$TROJ odgovorno i ponosno poziva na posebno kreiranu web stranicu Radnička cesta online. Nikad odigrana radnička predstava - mini online serija iz 15 fragmenata.

 • "KAZALIŠTE U DOMOVINSKOM RATU"
  Od 15. do 19. studenoga 2021. u knjižari Citadela libri (Račkoga 11) postavljena je izložba (od 10 do 14 sati) izložba uz tjedan 'Knjiga u salonu - Kazalište i drama u Domovinskom ratu'.

 • SVJETSKI FESTIVAL HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI
  Od 15. do 17. studenoga 2021. u Društvu hrvatskih književnika (Trg bana Jelačića 7/I), a zatim u Hrvatskoj kulturnoj zakladi - Hrvatskom slovu (Hrvatske bratske zajednice 4) održava se 3. svjetski festival hrvatske književnosti.

 • REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI
  Od 10. do 17. studenoga 2021. u klubu Booksa održava se Revija malih književnosti - festival je koji predstavlja mlađu generaciju književnika koji do sada nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj.

 • KVIZ "HRVATSKE MAJSTORICE PERA"
  Od 21. listopada do 15. studenoga 2021. u Knjižnici Savica traje kviz o hrvatskim književnicama 19. i dijela 20. stoljeća 'Hrvatske majstorice pera'.

 • MJESEC HRVATSKE KNJIGE
  U okviru
  Godine čitanja od 15. listopada do 15. studenoga održat će se Mjesec hrvatske knjige, a moto glasi "Ajmo hrvati se s knjigom!".

 • "TO SRCE DAVA, SVEGA SEBE DAVA"
  Od 15. listopada do 15. studenoga 2021. u Knjižnici Marina Držića citatom velikana hrvatske književnosti Marina Držića "Tko srce dava, svega sebe dava" akademska slikarica Marija Adrić Soldo predstavlja izložbu portreta hrvatskih književnica i književnika.

 • INTERLIBER
  Od 9. do 14. studenoga 2021. na Zagrebačkome velesajmu (paviljoni 5. 6 i 7a) održat će se sajam knjiga Interliber - najsigurnije mjesto za kupnju u gradu - uz projekt 'Knjiga svima i svuda' i izložba muzejske knjige 'Koroni usprkos'.

 • "ČITANJE JE I DALJE U MODI!"
  Od 2. do 12. studenoga 2021. u Knjižnici Kustošija postavljena je izložba 'Čitanje je i dalje u modi!' na kojoj su predstavljeni suvremeni hrvatski autori.

 • "ČITATELJ I ČITANJE U DIGITALNO DOBA"
  U četvrtak,
  11. studenoga 2021. od 9 do 19 sati u organizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Agencije za odgoj i obrazovanje uz pokroviteljstvo HAZU-a održava se Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup „Čitatelj i čitanje u digitalno doba“.

 • KINOKINO
  23. listopada i 6. studenoga 2021. u 10 sati u Prostoru kreacije 'Urania' u okviru projekta međunarodnoga filmskog festivala za djecu KinoKino održat će se praktične radionice 'Pinokio' i 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' koje će povezati umjetnost filma i književnosti s naglaskom na odnos pokretnih slika i književnog predloška.

 • IZLOŽBA "JUDITA"
  O
  d 19. listopada do 2. studenoga 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici postavljena je izložba 'Judita' u povodu obilježavanja 500 godina od tiskanja prvog izdanja Judite Marka Marulića.

 • RADIONICA PISANJA ZA FILM
  Kinoklub Zagreb (Trg žrtava fašizma 14) organizira besplatnu dvomjesečnu radionicu pisanja za film čiji je cilj kroz niz vježbi pisanja razvijati prijavljenu ideju za kratki film koji može pripadati bilo kojem filmskom rodu. Prijave za radionicu otvorene su do 31. listopada 2021.

 • ARTLESSOV ČITATELJSKI KULTIVATOR
  Artlessov čitateljski kultivator je inovativni projekt poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike kroz povezivanje različitih umjetničkih područja i promociju umjetničkih radova povezanih s knjigama hrvatskih autora te organizaciju participativnih radionica. U utorak,
  26. listopada 2021. održat će se radionica čitanja i pisanja poezije (X. gimnazija), u četvrtak, 28. listopada 2021. online tribina, a u subotu, 30. listopada 2021. online radionica ilustracije za srednjoškolce i studente 'Ilustriranje književnog djela kroz digitalni medij'.

 • "KNJIGA U SALONU"
  U knjižari Citadela libri (Ulica Franje Račkoga 11) u Mjesecu hrvatske knjige održavaju se brojni programi, predavanja, kazališne predstave i izložbe uz knjige s popustima do 50 %. Od 11. do 19. listopada 2021. održava se tjedan "Glagoljica u hrvatskim knjigama", a od 15. do 30. listopada 2021. "Katarza u drami".

 • "DANAS ZA SUTRA"
  Od 25. do 29. listopada 2021. Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) organizira konferenciju punoga naziva “Danas za sutra”. U formi okrugloga stola raspravit će se o najvažnijim pitanjima koja su se u hrvatskome društvu nametnula u godini koja teče.

 • VEČER URBANE POEZIJE
  SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride najavljuje Večer urbane poezije koja će se održati u četvrtak, 28. listopada 2021. od 20 sati u klubu 'Attack', Pierottijeva 11.

 • "U IZLOGU! VIŠE LISTAJMO, MANJE SKROLAJMO!"
  U četvrtak,
  28. listopada 2021. od 18 do 19 sati u Knjižnici Vladimira Nazora održava se performans s ciljem poticanja čitanja 'U izlogu! Više listajmo, manje skrolajmo!'.

 • "KULTura ČITANJA"
  U ponedjeljak,
  25. listopada 2021. od 16 do 17.30 sati na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (Jordanovac 110) održava se radionica 'KultURA čitanja', a od 18 do 19.30 sati okrugli stol 'Još kultura ni propala'.

 • VIRTUALNI MARATON ČITANJA
  U organizaciji
  Hrvatskoga čitateljskog društva 23. listopada 2021. odvijat će se virtualni maraton čitanja "Minuta za čitanje".

 • "KNJIŽEVNO PREVOĐENJE KAO UČENJE"
  22. i 23. listopada 2021. u Institutu Liszt – Mađarski kulturni centar (Augusta Cesarca 10) održava se međunarodni stručno-znanstveni skup 'Zagrebački prevodilački susret' pod motom 'Književno prevođenje kao učenje'.

 • "DANTE, L'ITALIANO"
  Od 18. do 23. listopada 2021. u Talijanskome institutu za kulturu održava se Tjedan talijanskog jezika u svijetu posvećen Danteu povodom obilježavanja 700. obljetnice njegove smrti s temom: 'Dante, l’italiano'.

 • "ŠEST AUTORA TRAŽI ČITATELJA"
  Od 15. do 22. listopada može se rješavati online Nacionalni kviz za poticanje čitanja 'Šest autora traži čitatelja'.

 • "SVI ZA KNJIGU, KNJIGA ZA SVAKOGA!"
  U četvrtak, 21. listopada 2021. u parku ispred Bookse (Martićeva 12d) održava se tradicionalna akcija 'Svi za knjigu, knjiga za svakoga!' - razmjena knjiga uz predloženu donaciju od deset kuna po knjizi.

 • „TVORNICA (I) SLOVA"
  Program „
  Tvornica (i) slova - čitanje na temu rada, industrije i kvarta" usmjeren je na poticanje čitanja, stvaranje angažirane čitateljske publike i afirmaciju pisane baštine. U periodu od 20. rujna do 20. listopada 2021. stalni postav Tehničkoga muzeja 'Nikola Tesla' postaje prostor za čitanje.

 • "NORMA HRVATSKOGA STANDARDNOGA JEZIKA U 21. STOLLJEĆU"
  18. i 19. listopada 2021. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održava se konferencija „Norma hrvatskoga standardnoga jezika u 21. stoljeću“ u organizaciji Odbora za normu hrvatskoga standardnoga jezika pod predsjedanjem akademika Ranka Matasovića.

 • "DNEVNIK POEZIJE"
  U subotu,
  16. listopada 2021. s početkom u 9 sati putem online platforme Google meet održat će se radionica ‘Dnevnik poezijeu sklopu projekta „Podijeli svoju priču - socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost" uz stručno vodstvo mladog pjesnika Tomislava Augustinčića. Aktivnost završava s prvim modulom „Erasure poetry" i nastavlja s drugim „Poetry slam", koji uključuju oblik poezije koji kombinira elemente izvedbe, pisanja, natjecanja i sudjelovanja publike.

 • "NEMOTORIZIRANIM VOZILOM PO KNJIGU"
  Povodom manifestacije
  Europskog tjedna mobilnosti od 16. rujna do 16. listopada u Knjižnici Medveščak predstavlja se kratak video-zapis pod naslovom "Nemotoriziranim vozilom po knjigu".

 • BIBLIOTERAPIJA
  15. i 16. listopada 2021. u knjižari 'Hoću knjigu Megastore' održava se 'Biblioterapija za odrasle i djecu'.

 • "LAKO I RAZUMLJIVO - ZAGORKA I TESLA ZA SVE"
  U petak,
  15. listopada 2021. u 11 sati u Tehničkom muzeju 'Nikola Tesla' (Savska cesta 18) održat će se promocija lako razumljivih brošura o Mariji Jurić Zagorki i Nikoli Tesli, koje približavanju život i rad ponajvećih hrvatskih umjetnika i znanstvenika osobama s intelektualnim teškoćama, u sklopu projekta 'Lako i razumljivo – Zagorka i Tesla za sve'.

 • "DNEVNIK MARIJE VINSKI"
  U četvrtak, 14. listopada 2021. u 19 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 3) održat će se predstavljanje knjige mladih znanstvenica Lucije Bakšić i Magdalene Blažić o detektivskoj potrazi za partnericom književnika Augusta Cesarca. (I August Cesarec i Lucija Bakšić pohađali su Prvu gimnaziju u Zagrebu :-))

 • "PORTRETI SVJETSKIH I DOMAĆIH PISACA"
  Od 8. rujna do 14. listopada 2021. u Knjižnici Vrapče postavljena je izložba ilustratora Darija Kukića 'Portreti svjetskih i domaćih pisaca'.

 • ČITAJMO DA NE OSTANEMO BEZ RIJEČI"
  U utorak,
  12. listopada 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održat će se međunarodna konferencija o poticanju čitanja "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi" kao središnji događaj u Godini čitanja.

 • "TEATAR POEZIJE"
  U utorak,
  12. listopada 2021. u 20 sati u tunelu Grič (ulaz iz Mesničke 19) Teatar poezije izvodi program 'Zagrebačke posvete: Janko Polić Kamov – Psovka'.

 • "RITAM ZLOČINA U CEKATE-u"
  Stručni simpozij o kriminalističkom romanu u RH održat će se od 4. do 10. listopada 2021. u Centru za kulturu Trešnjevka pod vodstvom prof. dr. sc. Julijane Matanović.

 • KLIKER FESTIVAL PLESA, POKRETA I IGRE
  Od 4. do 10. listopada 2021. Varaždin postaje velika pozornica Kliker festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, koji donosi pomno odabrane predstave, izvedbe i radionice domaćih i inozemnih umjetnika i pedagoga.

 • "PRAVI FAKS - ŽIVOT NA MAX!"
  U subotu,
  2. listopada 2021. u 11 sati i u nedjelju, 10. listopada 2021. u 19 sati Profil Klett održava besplatni webinar za nastavnike i učenike maturante "Pravi faks – život na maX! - O upisu na željeni fakultet".

 • FESTIVAL LIT LINK
  F
  estival Lit Link – književna karika, koji će se održati od 6. do 9. listopada 2021. u tri grada (Zagreb – Labin – Rijeka), ugošćuje autore, urednike i izdavače s njemačkoga govornog područja, koji će se zajedno s domaćim autorima predstaviti publici.

 • "ŠTIVO UŽIVO"
  2. i 9. listopada 2021. u atriju Teatra &TD održat će se 'Štivo uživo' - ciklus književnih tribina, tj. 'book club' s javnim ličnostima i suvremenim hrvatskim književnicima koji će zajedno u neformalnoj atmosferi komentirati izabrane književne naslove.

 • "SVI ZA KNJIGU, KNJIGA ZA SVAKOGA!"
  U petak, 8. listopada 2021. u parku ispred Bookse (Martićeva 12d) održava se tradicionalna akcija 'Svi za knjigu, knjiga za svakoga!' - razmjena knjiga uz predloženu donaciju od deset kuna po knjizi.

 • NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST
  Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je
  Abdulrazak Gurnah, tanzanijski književnik (rođen u Zanzibaru 1948.) koji piše na engleskom jezikom i živi u Velikoj Britaniji. Najpoznatiji mu je roman "Paradise".

 • ZAGREBAČKI KNJIŽEVNI RAZGOVORI
  U srijedu,
  6. listopada 2021. u 20 sati u Društvu hrvatskih književnika započinju 46. Zagrebački književni razgovori na temu 'Disidentska književnost ili književnost zaborava'.

 • "PODRŽI SCENU!"
  2. i 3. listopada 2021. od 20,15 sati u Močvari će se održati prvo izdanje festivala 'Podrži scenu!' (Upad je besplatan.)

 • "SLOVO NA KONAC"
  U petak,
  1. listopada 2021. Škola za modu i dizajn i Hrvatsko društvo pisaca organiziraju tribinu 'Slovo na konac', koja istražuje veze između književnosti i mode, a bit će riječi o noveli 'Lijepa Jelena' A. G. Matoša, o vezi književnoga lika i mode te o modi 60-ih godina prošloga stoljeća.

 • "VAŽNOST ČITANJA OD NAJRANIJE DOBI"
  U
  Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje u petak, 1. listopada 2021. godine održat će se hibridni stručni skup pod nazivom 'Važnost čitanja od najranije dobi'.

 • "HRVATSKA: DESET PJESNIKA"
  U srijedu,
  30. rujna 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavlja se grafičko-pjesnička mapa 'Hrvatska: deset pjesnika' akademske slikarice, grafičarke i dizajnerice Zdenke Pozaić.

 • "DNEVNIK POEZIJE"
  U utorak,
  28. rujna 2021. s početkom 19 sati putem online platforme Google meet održat će se radionica u sklopu aktivnosti 'Dnevnik poezije' iz projekta 'Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost' koji je sufinancirala Europska unija iz Europskoga socijalnog fonda.

 • "AUT" (PREPOZNATLJIVO RAZLIČITI)
  Kazalište '
  Mala scena' (Medveščak 2) sezonu počinje s predstavom koja zaista predstavlja njihov slogan 'prepoznatljivo različiti'. U srijedu, 23. rujna 2021. održat će se praizvedba predstave 'Aut' Paška Vukasovića i Ivane Vuković, kojom se nastavlja ciklus društveno odgovornih predstava za mlade.

 • "O - KATO OTEČESTVO / D - KAO DOMOVINA"
  U srijedu,
  23. rujna 2021. u 18 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika (Trg bana Jelačića 7/I) održat će se predstavljanje dviju antologija u izdanju Slavenske književne i umjetničke akademije: O – kato Otečestvo“ / D – kao Domovina“, suvremeni slavenski pjesnici i „Ljubovta – solta na života“/ Ljubav – sol života", bugarski i hrvatski pjesnici.

 • "DNEVNIK POEZIJE"
  U srijedu,
  22. rujna 2021. u 19 sati putem online platforme Google meeta održat će se radionica 'Dnevnik poezije' pod vodstvom Tomislava Augustinčića u sklopu projekta „Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost“ iz Europskoga socijalnog fonda.

 • KULTURNI ULIČNI FESTIVAL
  18. i 19. rujna 2021. od 18 sati na Borongaju (Šetnica Vesne Parun) održava se Kulturni Ulični Festival, koji dovodi četiri nove predstave lokalnih uličnih umjetnika.

 • "KULTURA BLA BLA BLA"
  U subotu,
  18. rujna 2021. od 14 sati u parku ispred Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) održava se manifestacija 'Kultura Bla Bla Bla'. Svi su programi besplatni.

 • "IZMEĐU REDAKA"
  Knjižarski lanac '
  Hoću knjigu' pokrenuo je podcast o knjigama „Između redaka”, koji se prikazuje se jednom tjedno na YouTube kanalu, a pratiti se može i samo u audio verziji putem streaming platforme Podbean.

 • "POEZIJA TO GO"
  U utorak,
  14. rujna 2021. u 19.30 sati u Kulturno-informativnom centru (KIC, Preradovićeva 5) održat će se druženje s pjesnicima 'Poezija to go'.

 • "DIGITALNA PISMENOST I STRATEGIJE DIGITALNE UKLJUČENOSTI"
  U srijedu
  8. rujna 2021. od 10 do 14 sati Hrvatsko čitateljsko društvo organizira virtualni stručni skup 'Digitalna pismenost i strategije digitalne uključenosti'.

 • MARKO MARULIĆ: JUDITA
  U utorak
  7. rujna 2021. u Prvoj gimnaziji (Utrina) održat će se predstavljanje izdanja Marulićeve 'Judite' na hrvatskome standardnom jeziku Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

 • FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI
  Festival svjetske književnosti u Zagreb dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti.
  Ove godine u središtu interesa je slovenska književnost. Od 5. do 11. rujna publika će u Hrvatskome glazbenom zavodu i Knjižari Fraktura, na Trećem programu HRT-a, zatim u Uraniji – prostoru kreacije, u Galeriji Canvas i u Botaničkom vrtu imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja svijeta i s triju kontinenata.

 • "DNEVNIK POEZIJE"
  Udruga KA-MATRIX nastavlja s provedbom projekta '
  Podijeli svoju priču – socijalno uključivanje kroz online kulturu i umjetnost', koji sufinancira Europski socijalni fond. 'Dnevnik Poezije' započinje u rujnu i uključuje razvijanje umjetničkih potencijala kroz pisanje vlastitih poetskih djela. Prijave za radionicu traju od 6. kolovoza do 1. rujna 2021.

 • "LJETO U KRŠĆANSKOJ SADAŠNJOSTI"
  Za sve ljubitelje dobre knjige i čitanja izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost pripremila je šaroliku ponudu s više od 50 naslova na sniženju od 30 do 50 % (uz kupon s popustom i knjiga na dar)! 'Ljeto u Kršćanskoj sadašnjosti' traje od 5. srpnja do 31. kolovoza.

 • "LJETNI KNJIGOLOV"
  Od 1. srpnja do 31. kolovoza u Dječjoj knjižnici Marina Držića održava se 'Ljetni knjigolov'. Pozivaju se učenici knjigolovci da uzmu straničnike i upute u ruke te krenu u lov na knjige i nagrade.

 • COOL KNJIGE ZA VRUĆE LJETO
  Od 28. lipnja do 31. kolovoza u Gradskoj knjižnici - Odjel za djecu i mladež održava se izložba 'Cool knjige za vruće ljeto' koje se ovoga ljeta preporučuju za čitanje u hladu.

 • "LJETNO BOOKIRANJE"
  Od 14. lipnja do 31. kolovoza u Knjižnici Staglišće održava se 'Ljetno BOOKiranje' uz preporuke za čitanje, a za dodatnu motivaciju tu je i veseli straničnik. Uživajte u ljetu, uživajte u čitanju!

 • "ZAGREB U PJESMI I PROZI"
  Od 30. svibnja do 31. kolovoza Knjižnica Marina Držića ne YouTubeu prikazuje film 'Zagreb u pjesmi i prozi - Kroz Zagreb na dva kotača'.

 • ČITATELJSKI IZAZOV
  Čitateljski izazov Hrvatskoga čitateljskog društva (HČD) osmišljen je program u Godini čitanja koji ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Izazov za srpanj i kolovoz tradicionalni je fotografski natječaj Smiješak… čitajte!”, koji traje od 1. srpnja do 25. kolovoza 2021. godine.

 • LJETNA ONLINE RADIONICA KREATIVNOG PISANJA
  Od 15. srpnja do 15. kolovoza Kreativni studio 'Zvrk' u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe kreće s Ljetnom online radionicom kreativnog pisanja u sklopu programa "Vrelo zavičaja" namijenjenoj djeci i mladima (Sudjelovanje je besplatno.)

 • "UZMI 3, PLATI 2"
  Od 1. do 31. srpnja u svim knjižarama 'Verbum' traje velika akcija “Uzmi 3, plati 2”! Posjetite Verbumove knjižare i web knjižaru www.verbum.hr

 • POP-UP KNJIŽARA
  Od 1. lipnja do 18. srpnja u paviljonu 7A (Zagrebački velesajam) od 9 do 20 sati otvorena je pop-up knjižara s velikim izborom knjiga brojnih domaćih nakladnika po akcijskim cijenama.

 • "KNJIŽEVNA KARIKA" - LIT LINK FESTIVAL
  Književna karika ili Lit link festival održat će se 16. srpnja u Zagrebu i 17. srpnja u Rijeci. Uz hrvatske sudionike gosti festivala bit će pisci, urednici i izdavači iz Slovenije.

 • "PROZA KOJA IMA LICE"
  U srijedu, 14. srpnja 2021. u 20 sati Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online panel rasprava s hrvatskim književnicima 'Proza koja ima lice' povodom završetka kulturno-edukativnih radionica 'Lanterna: knjiga mrak rastjeruje'.

 • LJETNI DISKONT KULTURE
  Od 5. do 10. srpnja u dvorani i dvorištu Centra za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka održava se Ljetni diskont kulture na kojemu vas očekuje predstava za djecu, upoznavanje s izdavačima, Do-In vježbe u parku, projekcije animiranih filmova i klavirski koncert. Ulaz na sva događanja je besplatan.

 • FESTIVAL 'PRVI PROZAK NA VRH JEZIKA'
  Od 7. do 9. srpnja u parku ispred Bookse (Martićeva 14d) održava se festival 'Prvi prozak na vrh jezika' uz razgovore i čitanja te predstavljanje dobitnika nagrada za mlade pjesnike Goran, Gjalski i Slavić.

 • FESTIVAL MIROSLAV KRLEŽA
  Jubilarni 10. Festival Miroslav Krleža od 1. do 7. srpnja održat će se u atriju Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, a ponudit će bogat program - od predstava i izložbe Krležinih rukopisa do obilaska njegovih zagrebačkih adresa, a bit će otvoren praizvedbom predstave "Djetinjstvo u Agramu". Tradicionalna nadrealističko-gastronomska svečanost obilježavanja Krležina rođendana "Doručak kod Krleže" (u vrijeme Krležina rođenja 7. srpnja u 7 sati ujutro) zamišljena je kao spoj glume, glazbe i gastronomije u bijelom (službeni dress code).

 • LJETNE VEČERI HNK
  Od 29. svibnja do 3. srpnja na prostoru oko Hrvatskoga narodnog kazališta održava se festival 'Ljetne večeri HNK'.

 • LJETNI FESTIVAL KNJIGA I AUTORA
  Od 29. lipnja do 1. srpnja u Vintage Industrial Baru V.B.Z. slavi velikih 30 i poziva na Ljetni festival knjiga i autora V.B.Z. fest.

 • "POVEZANOST KNJIGE, FILMA I KULTNOG STATUSA"
  Od 28. svibnja do 30. lipnja u Knjižnici Prečko otvorena je tematska izložba knjiga koje su poslužile kao predložak za snimanje filmova i serija 'Povezanost knjige, filma i kultnog statusa'-

 • DAN HRVATSKE KNJIGE - NAGOVOR NA ČITANJE
  Od 22. travnja do 30. lipnja u Knjižnici Dugave održava se prezentacija projekta 'Vrime od Judite' uz poziv na izradu prezentacija povodom Dana hrvatske knjige i nagovor na čitanje 'Hrvatski autori za tinejdžere'.

 • "ISTINA I LAŽI O KANONU U UMJETNOSTI"
  U utorak 29. lipnja 2021. u 17, 19 i 21 sat u novootvorenoj knjižari Citadela libri (Račkoga 11) u povodu Dana otvorenih vrata u 30 kvadrata održat će se interaktivno predavanje prof. dr. sc. Sanje Nikčević 'Istina i laži o kanonu ili Kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti'.

 • "KNJIGA ZA NA MORE"
  Od 25. do 27. lipnja u Laubi u okviru programa “Knjiga za na more” naklada Mala zvona održat će veliku izložbu radova svojih ilustratora - malo drugačiji sajam knjiga.

 • KONCERT ŠKOLSKIH BANDOVA 'SUPERVAL'
  U petak 18. lipnja 2021. zadnjega dana nastave u Vintage Industrial Baru (Ljetni vrt) održava se koncert školskih bendova 'Superval'.

 • FESTIVAL DJEČJE KNJIGE "UBERI PRIČU!"
  Od 26. travnja do 15. lipnja održava se Festival dječje knjige s manifestacijom 'Uberi priču!'. Kako je 2021. godina proglašena godinom čitanja moto nam je "Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!".

 • "STIH U REGIJI"
  Od 10. do 12. lipnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održava se 10. Stih u regiji, koji organizira Hrvatsko društvo pisaca.

 • FESTIVAL LJUBAVNE POEZIJE "VRAZOVA LJUBICA"
  Od 1. do 12. lipnja u Samoboru se održava festival ljubavne poezije 'Vrazova Ljubica' - susret pjesnika na Ljubičinom grobu i svečano otkrivanje ploče sa stihovima pjesnika Enesa Kiševića u Prolazu hrvatskih pjesnika te večer hrvatske ljubavne poezije 'Žena je životu najveći imetak' (18,30 h).

 • KNJIŽNA BOOKA
  U četvrtak 10. lipnja 2021. u glavnoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u 12 sati održat će se svečanost knjige i čitanja 'Knjižna booka' s ciljem promoviranja i poticanja knjige i čitanja među djecom i mladima, kojom se obilježava Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja (odgođen zbog epidemioloških mjera).

 • "SVI ZA KNJIGU, KNJIGA ZA SVAKOGA!"
  U četvrtak 10. lipnja 2021. u Booksinom parku od 12 do 21 sat održava se tradicionalna akcija "Svi za knjigu, knjiga za svakoga!" (uz predloženu donaciju od deset kuna po knjizi).

 • "KNJIGE U SRCU GRADA"
  Od 30. svibnja do 4. lipnja od 8 do 21 sat na Trgu bana Josipa Jelačića održat će se tradicionalna manifestacija pod nazivom 'Knjige u srcu grada'.

 • ZAGREB BOOK FESTIVAL
  Od 24. do 28. svibnja u 'Uraniji - prostoru kreacije' kao i online održava se književna manifestacija 'Zagreb Book Festival' s temom 'Želim tvoju priču!'.

 • ZAGREBAČKI FESTIVAL MONODRAME
  Od 12. do 18. svibnja
  u organizaciji Teatra GAVRAN i partnerstvu s „Uranijom - prostorom kreacije” održat će se 1. Zagrebački festival monodrame.