poetski recitali

LITERARNE i DRAMSKE AKTIVNOSTI u Prvoj gimnaziji u organizaciji prof. Antonije Sikavica Joler i prof. Ivana Janjića.

2024. 

2023. Mjesec hrvatske knjige pod nazivom 'Književnost bez granica!' posvećen je prevoditeljima pod sloganom 'Nek' ti riječ ne bude strana(c)…'

2022. Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je proglašena Europska godina mladih. Tema glasi "Generacija K", čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu čime se želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabran je moto "Misli na sebe – čitaj!"

2021. Mjesec hrvatske knjige pod motom "Ajmo hrvati se s knjigom!" i temom "Hrvatski autori u Godini čitanja" Maraton čitanja

2020. U povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje Mjesec hrvatske knjige posvećen je našem planetu i zaštiti okoliša uz moto "Razlistaj se!". Pod nazivom "Minuta za čitanje" knjižnice će objaviti videozapise jednominutnoga čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji. Novonastaloj situaciji prilagođen je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se održava pod nazivom "Istraživači planeta Z." 

2019. Mjesec hrvatske knjige s naslovom "U ritmu čitanja"

2018. Mjesec hrvatske knjige posvećen kulturnoj baštini s motom "(U)čitaj nasljeđe!"  

2017. Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom enciklopedistike 

2016. Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom "Čitam 100 na sat"

2015. Mjesec hrvatske knjige - centralna tema manifestacije vezana je uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu. "Upali lampicu i čitaj!" (Ono si što čitaš!), a pod motom "Poeziju u knjižnice!

2014. Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom ljubavi, a pod motom "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?!" (Raymond Carver) 

2013. Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom posvećenom promicanju čitanja

2012. tema Mjeseca hrvatske knjige je "Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti"

2011. moto manifestacije Mjesec hrvatske knjige je "Čitajmo pjesnike!", a proslov "Svijete, čitaju te pjesnici! Stoga, čitajmo pjesnike!" napisao je Branimir Bošnjak. Nacionalni kviz za poticanje čitanja odvijao se pod nazivom "Vesele zamke".