poetski recitali

LITERARNE i DRAMSKE AKTIVNOSTI u Prvoj gimnaziji u organizaciji prof. Antonije Sikavica Joler i prof. Ivana Janjića.

2022. Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je proglašena Europska godina mladih. Tema glasi "Generacija K", čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu čime se želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabran je moto "Misli na sebe – čitaj!".

2021. Mjesec hrvatske knjige pod motom "Ajmo hrvati se s knjigom!" i temom "Hrvatski autori u Godini čitanja" Maraton čitanja

    • Noć knjige s temom "Ljekovita moć knjige"

    • Smotra srednjoškolskog dramskog izričaja “Gordogan

2020. U povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje Mjesec hrvatske knjige posvećen je našem planetu i zaštiti okoliša uz moto "Razlistaj se!". Pod nazivom "Minuta za čitanje" knjižnice će objaviti videozapise jednominutnoga čitanja korisnika, knjižničara i svih koji se žele pridružiti akciji. Novonastaloj situaciji prilagođen je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se održava pod nazivom "Istraživači planeta Z."

2019. Mjesec hrvatske knjige s naslovom "U ritmu čitanja"

  • Noć knjige s temom: Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa

2018. Mjesec hrvatske knjige posvećen kulturnoj baštini s motom "(U)čitaj nasljeđe!"

2017. Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom enciklopedistike

2016. Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom "Čitam 100 na sat"

2015. Mjesec hrvatske knjige - centralna tema manifestacije vezana je uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. godinu proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologije zasnovanih na svjetlu. "Upali lampicu i čitaj!" (Ono si što čitaš!), a pod motom "Poeziju u knjižnice!"

2014. Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom ljubavi, a pod motom "O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi?!" (Raymond Carver)

2013. Mjesec hrvatske knjige sa središnjom temom posvećenom promicanju čitanja

2012. tema Mjeseca hrvatske knjige je "Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti"

2011. moto manifestacije Mjesec hrvatske knjige je "Čitajmo pjesnike!", a proslov "Svijete, čitaju te pjesnici! Stoga, čitajmo pjesnike!" napisao je Branimir Bošnjak. Nacionalni kviz za poticanje čitanja odvijao se pod nazivom "Vesele zamke".