DRŽAVNA MATURA

Na podstranicama (dolje) možete naći brojne linkove s materijalima vezanima uz polaganje ispita iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi:

  • primjeri testa i eseja iz hrvatskoga jezika

  • smjernice za sastavljanje eseja i nacrt pisanja eseja

  • kriteriji za ocjenjivanje eseja (bodovanje)

  • popis ispitnih djela (esej) i drugi nastavni sadržaji

  • upute, savjeti i obavijestiSve važne informacije o državnoj maturi saznajte na portalu Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Portalu za škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te CARNeta, ali i drugim kvalitetnim portalima posvećenima sadržajima državne mature.


Besplatne online pripreme za državnu maturu s brojnim interaktivnim digitaliziranim zadacima za rješavanje, uputama i savjetima za hrvatski jezik, ali i ostale predmete osim na ovome portalu možete pronaći i na niže navedenima, koje volonterski i s entuzijazmom uređuju gimnazijski profesori s višegodišnjim iskustvom, a uz podršku ravnatelja NCVVO-a.

"Najgore je suočiti se s glupošću kao s neprijateljem." (Cyrano de Bergerac)


18. prosinca 2012. u 21 sat udruga Samo jedan klik obilježava 3. obljetnicu portala Moja matura webinarom "Moja matura i prijatelji" na kojemu će se predstaviti profesori autori obrazovnih online sadržaja za pripremu državne mature sa svojim savjetima za maturante.

Zbog besplatne pomoći tisućama učenika i studenata profesor matematike Toni Milun 27. siječnja 2013. dobio je nagradu Ponos Hrvatske.

Pripreme za državnu maturu iz hrvatskoga jezika za maturante I. gimnazije održavaju se u sklopu Jezične grupe (prof. A. Sikavica Joler).

Osvrt na prvu državnu maturu, iskrivljen čitanjem školske lektire, napisao je profesor hrvatskoga jezika Ivan Janjić. Tekst su objavile "Školske novine" i "Glas koncila" te ga i ovdje možete pročitati u cijelosti. Pročitajte i učeničke komentare o državnoj maturi.


"Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednoga djeteta." (F. M. Dostojevski)

  • Studij pisanja i nakladništva, SPIN - dvogodišnji (diplomski) sveučilišni studij kreativnog pisanja pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

  • Kreatori programa su Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Marinko Koščec.

  • Pero je jače od mača - besplatna radionica kreativnog pisanja udruge mladih V.U.K. u Varaždinu

Ako vam i dalje neki problem iz hrvatskoga jezika nije jasan ili pak postoji dilema, možete svoje pitanje uputiti profesorima pa će vam oni pokušati pomoći. Svoj upit pošaljite na adresu: a.sikavica@gmail.com