Jezični savjetnici

»Ne slažem se s onim što govorite, ali učinit ću sve da to možete reći« (Voltaire)

Sve što ste oduvijek željeli znati pravilno napisati, a niste se usudili pitati... dajemo vam kroz malene jezične savjete, koje su promišljali i sastavljali učenici Jezične skupine Prve gimnazije sa svojom mentoricom prof. Sikavica Joler.

Zbirka jezičnih savjeta Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje nastala je temeljem upita koje svakodnevno postavljaju građani. Institut je središnja hrvatska znanstvena ustanova za proučavanje i njegovanje hrvatskoga jezika te očuvanje hrvatskoga jezičnog identiteta osnovana 1948. godine. Od 27. lipnja 2013. godine besplatan i javno dostupan na internetu je novi jedinstveni hrvatski pravopis, čija je radna inačica dovršena na Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače 2013. godine, a dovršen će biti prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.


   • HAŠEK - "Hascheck" je hrvatski akademski spelling checker nastao u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva

   • Strojna obrada hrvatskoga jezika

   • 555 JEZIČNIH SAVJETA - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (duga i bogata tradicija jezičnoga savjetništva)

   • PRIRUČNIK HRVATSKOGA POSLOVNOG JEZIKA - Jezični priručnik Coca-Cole (hrvatski jezik u poslovnoj komunikaciji) jest priručnik kojemu je osnovni cilj podizanje razine jezične kulture u komunikaciji zaposlenika s dionicima, kupcima i potrošačima, a prikupljeno je više od dvije tisuće riječi i naziva. Nastao je suradnjom vodećih stručnjakinja za hrvatski standardni jezik dr. sc. Lane Hudeček i Maje Matković, a njegovi autori dobili su priznanje časopisa "Jezik" i Zaklade „Dr. Ivan Šreter” za promicanje hrvatske jezične kulture. Ovo je izvrstan jezični priručnik za svakoga maturanta i budućega poslovnog čovjeka!

   • SVAKOJAKI JEZIČNI GRIJESI IZ GLASILA - bilješke s predavanja dr. sc. Alemka Gluhaka - Zabilježeni su primjeri pogrešnoga pisanja i uporabe pojedinih riječi, oblika i sklopova riječi koje su sastavili studenti. U tome moru primjera treba znati plivati (kritički!)

   • IDIOM - Udruga studenata kroatistike (projekt "Opismeni me!")

   • BUJICA RIJEČI - internetski članci o hrvatskome standardnom jeziku i mnoštvo jezičnih savjeta - "Znanje je da se širi!"

   • JEZIČNI SAVJETNIK - blog o hrvatskome jeziku, govornom i pisanom - savjeti o jezičnim problemima

"Hrvatski jezik u Ustavu je određen kao službeni jezik Republike Hrvatske, no trgovci ruše i Ustav, jer nema zakona o jeziku koji bi propisivao „doziranu“ uporabu anglizama u javnim prostorima." (Lada Žigo)

Pogledajte još nekoliko jezičnih zanimljivosti - poznati lingvist dr. sc. Alemko Gluhak daje prilog o pravilnoj uporabi pridjeva, a na fotografiji s originalnoga lokaliteta pronađite veliku pravopisnu pogrešku (na primjeru koji već svi znaju). I prigodni pravopisni savjet daje dr. sc. Sanda Ham.