KNJIŽEVNI KRUŽOK

Moj hrvatski

zaplakao sam hrvatski

progovorio hrvatski

hrvatski govorim

šapćem hrvatski

šutim hrvatski

sanjam hrvatski

i na javi sanjam hrvatski

volim na hrvatskom

volim hrvatski

pišem hrvatski

kad ne pišem ne pišem hrvatski

sve mi je na hrvatskom

hrvatski mi je sve

(Pajo Kanižaj)

Književni kružok mjesto je na kojemu možete uživati u lijepoj riječi - u bogatome Literarnom kao i Novinarskome kutku, u svemu vezanome uz čaroliju umjetnosti riječi. "Čovjek i ono što čita, a samo ono što jede!" / Der Mensch ist, was er liest. (Bertolt Brecht)

Umjetnost je dužna krijepiti, a ne potkopavati život, oplemenjivati ga, a ne blatiti, dužna je nositi dobru novinu, ne zlu." (Henryk Sienkiewicz)

Ovdje se nalaze tekstovi mladih literata, poezija i proza, jedan 'pravi' roman i mnogo novih književnih izazova (LiDraNo), ali i najnovija književna priznanja (književne nagrade i preporuke, literarni natječaji) i popis hrvatskih kulturnih institucija te štošta zanimljivoga - sve na donjim podstranicama (linkovima).

"Knjiga je oružje, uzmi je u ruke!" (Bertolt Brecht) Po UNESCO-voj definiciji knjiga mora imati 49 stranica da bi zaslužila taj naziv. )

"Knjiga koja želi trajati je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba omogućiti različito, promjenjivo čitanje.

"Opipam je, dva-tri puta okrenem u rukama i počnem čitati. Nikako nije nevažno kako čovjeku knjiga leži u rukama, je li mekana ili tvrda, opire li se dodiru ili mu se podatno prilagođava. Slijedi čitanje." (Krešimir Bagić)

Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." (Jorge L. Borges)

"Svaki pisac nužno je bio veliki čitatelj." (Burroughs)

"Stvarnost treba kulminirati u knjizi." (S. Mallarmé) "Knjiga treba kulminirati u stvarnosti." (J. Cortázar)

"Ako nas književnost može nečemu naučiti, onda je to odgovornost spram jezika." (Tomislav Brlek)

Poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta" (Sonja Zubović)


Na donjem linku - podstranica Poveznice za knjigoljupce također se nalazi se pregled internetskih portala posvećenih knjizi i književnosti kojima se bave različite kulturne udruge, časopisi, knjižnice, čitateljska društva... Čitajte jer mozak radi danima nakon čitanja!!!

"Ako dijete u nježnoj dobi nauči pjevati "Lijepu našu" i postupno zapamti "Bože mili, kud sam zaš'o", pa onda "Or'o gnijezdo vrh timora vije" i "Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda", sve do drevnoga zaziva "Dike ter hvaljenja", dobit će temelje za shvaćanje lijepe riječi za čitav život." (Mate Maras)


  • Književnost uživo - novi književni projekt koji pokušava iskoristiti društvenu mrežu Facebook kao mjesto okupljanja autora (bilo da se radi o amaterima ili o uhodanim profesionalcima) i prostor za izlaganje djela koji pokušava promovirati književnost u svakome obliku..

  • Čitaj mi!, Čitaj! - modularne radionice čitanja i pisanja s hrvatskim piscima
   - program "Čitam da bih pisao, pišem da bih čitao"
   - autorice Mirele Barbaroša-Šikić, prof. i Maje Zrnčić, prof.
   u organizaciji Centra za knjigu uz potporu Ministarstva kulture RH

  • Spektalularna propast ključnog projekta Ministarstva kulture

  • AMORES - CARNetov EU projekt za poticanje ljubavi učenika prema čitanju

  • noir.am [storytellers]“ - projekt posvećen književnoj strani hrvatske i regionalne spisateljske scene

  • Čitateljska radionica - radionica CeKaPea "Stop šutnji o pročitanim knjigama!" bavi se pitanjima poput: "Zašto svi pričaju o Franzenu i Feriću, a o nekim drugim knjigama šute?" - Jagna Pogačnik

Ambiciozna novogodišnja odluka - svakoga dana pročitati po jednu knjigu!


»Ne slažem se s onim što govorite, ali učinit ću sve da to možete reći« (Voltaire)

Centar za kreativno pisanje mjesto je gdje možete pronaći odgovore na sva ona pitanja koja vas muče dok se u tišini vlastite sobe borite s likovima, idejom, zapletom i inspiracijom. Vrata su otvorena za sve one kojima je književnost inspiracija za vlastite literarne pokušaje. Dođite! Pisat ćemo zajedno i čitati napisano!

Postoji li Zakon o poetskom postupku i medicinski vještak koji će potvrditi da je vaše tumačenje pjesme najispravnije? Odgovor daje dr. Ostojić...