KNJIŽEVNI KRUŽOK

Moj hrvatski

zaplakao sam hrvatski
progovorio hrvatski
hrvatski govorim
šapćem hrvatski
šutim hrvatski
sanjam hrvatski
i na javi sanjam hrvatski
volim na hrvatskom
volim hrvatski
pišem hrvatski
kad ne pišem ne pišem hrvatski
sve mi je na hrvatskom
        hrvatski mi je sve    

(Pajo Kanižaj)

Književni kružok mjesto je na kojemu možete uživati u lijepoj riječi - u bogatome Literarnom kao i Novinarskome kutku, u svemu vezanome uz čaroliju umjetnosti riječi

Umjetnost je dužna krijepiti, a ne potkopavati život, oplemenjivati ga, a ne blatiti,
dužna je nositi dobru novinu, ne zlu." (Henryk Sienkiewicz)

Ovdje se nalaze tekstovi mladih literata, poezija i proza, jedan 'pravi' tinejdžerski roman i mnogo novih književnih izazova (LiDraNo), ali i najnovija književna priznanja (književne nagrade i preporuke, literarni natječaji) i popis hrvatskih kulturnih institucija te štošta zanimljivoga - sve na donjim podstranicama (linkovima).  

"Knjiga je oružje, uzmi je u ruke!" (Bertolt Brecht) 

I knjige su buduće smeće


Po UNESCO-voj definiciji knjiga mora imati 49 stranica da bi zaslužila taj naziv. ) 

"Knjiga koja želi trajati je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba omogućiti različito, promjenjivo čitanje. 

"Opipam je, dva-tri puta okrenem u rukama i počnem čitati. Nikako nije nevažno kako čovjeku knjiga leži u rukama, je li mekana ili tvrda, opire li se dodiru ili mu se podatno prilagođava. Slijedi čitanje." (Krešimir Bagić)

Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." (Jorge L. Borges) 

"Svaki pisac nužno je bio veliki čitatelj." (William Burroughs)

"Stvarnost treba kulminirati u knjizi." (S. Mallarmé) "Knjiga treba kulminirati u stvarnosti." (Julio Cortázar)

"Ako nas književnost može nečemu naučiti, onda je to odgovornost spram jezika." (Tomislav Brlek)

Poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta" (Sonja Zubović)
Na donjem linku - podstranica Poveznice za knjigoljupce također se nalazi se pregled internetskih portala posvećenih knjizi i književnosti kojima se bave različite kulturne udruge, časopisi, knjižnice, čitateljska društva... Čitajte jer mozak radi danima nakon čitanja!!!

"Ako dijete u nježnoj dobi nauči pjevati "Lijepu našu" i postupno zapamti "Bože mili, kud sam zaš'o", pa onda "Or'o gnijezdo vrh timora vije" i "Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda", sve do drevnoga zaziva "Dike ter hvaljenja", dobit će temelje za shvaćanje lijepe riječi za čitav život." (Mate Maras


Ambiciozna novogodišnja odluka - svakoga dana pročitati po jednu knjigu!


»Ne slažem se s onim što govorite, ali učinit ću sve da to možete reći« (Voltaire)  

Centar za kreativno pisanje mjesto je gdje možete pronaći odgovore na sva ona pitanja koja vas muče dok se u tišini vlastite sobe borite s likovima, idejom, zapletom i inspiracijom. Vrata su otvorena  za sve one kojima je književnost inspiracija za vlastite literarne pokušaje. Dođite! Pisat ćemo zajedno i čitati napisano!

Postoji li Zakon o poetskom postupku i medicinski vještak koji će potvrditi da je vaše tumačenje pjesme najispravnije? Odgovor daje dr. Ostojić...