Literarni kutak

"Da, treba zaista biti građaninom svijeta, odlučan, hrabar i u vremenu kada je materijalno zamalo sve, uvjeravati ljude u moć duha, literature i knjige, vjerovati u kulturu." (Ljubo R. Weiss) KNJIGE

Na brojnim literarnim podstranicama (na dnu stranice) pronađite tekst koji vas interesira - bilo prozni, poetski ili dramski - a napisao ga je vaš vršnjak! Pročitajte prvu objavljenu Zbirku pjesama učenika Prve gimnazije, zatim Dnevnik jedne prvogimnazijalke, a u nastavcima čitajte tinejdžerski roman "NORA FORA" kojemu je autor(ica) naš(a) učenik(ca). Tko je to? (Saznat ćete na koncu objavljivanja romana.)

"Književnost ima samo jednog učitelja: to su sami čitatelji." (Nikolaj V. Gogolj)

Koje se najistaknutije hrvatske kulturne institucije koje se bave lijepom knjigom i književnošću, tko je dobio velika književna priznanja i nagrade, saznajte na donjim književnim podstranicama, a možete sudjelovati i na nekome književnom natječaju.

"Knjiga koja želi trajati je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba omogućiti različito, promjenjivo čitanje. Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." (Jorge L. Borges)

Upoznajte "Pisce na mreži" i jednako tako dobre pisce izvan mreže, a što je kratka priča i kako napisati kratku priču, naučit će vas Miroslav Mićanović. Nobelovka Nadine Gordimer tvrdi da kratka priča treba 'ostaviti goruću rupu u stranici'. Cortázar je rekao kako kratka priča pobjeđuje nokautom, a roman na bodove. „S istinskom smo poezijom uvijek na početku.“ (Krešimir Bagić)"Pjesnici su nepriznati zakonodavci svijeta", tvrdio je Percy Bysshe Shelley.

S istinskom smo poezijom uvijek na početku.“, Krešimir Bagić.


Pogledajte izbor iz pjesničkih antologija i blogova:

Antologiju suvremenoga hrvatskog pjesništva priredio je Miroslav Mićanović, a uredio dr. sc. Krešimir Bagić u izdanju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zagrebačke slavističke škole 2006. godine, a od 2008. čitajte ju i u elektroničkom izdanju.

Internetsku antologiju hrvatske ljubavne lirike 19. i 20. stoljeća priredila je Ana Horvat uz potporu Društva hrvatskih književnika i Knjižnica grada Zagreba. Pjesnici Ane Horvat. Blog gospodina Ivanšića (Ivana iz Gradišća) "Malo nas je, al’ nas ima!" "Ljubav je pjesma"

  • Antologiju hrvatske ratne drame (1991.-1995.) i Antologiju hrvatske poratne drame (1996.-2011.) priredila je prof. dr. sc. Sanja Nikčević.
   Afirmativne drame o vremenu u kojemu se se autori „usudili pisati o onome što osjećaju i vide oko sebe"
   Prikaz 1, Prikaz 2, Prikaz 1, Prikaz 2, Knjigozori

  • Slika Domovinskog rata u hrvatskom kazalištu (1990. – 2016.) Prikaz

  • Antologiju hrvatske novele priredio je akademik Krešimir Nemec.

  • Antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele (1976.-2006.) "Ad astra" priredili su Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak. Prikaz knjige

  • Antologiju novih hrvatskih prozaika "Bez vrata, bez kucanja" uredili su Robert Perišić i Andrea Milanko.

  • Hrvatska traumatska proza na prijelazu 20. i 21. stoljeća dr. sc. Dubravke Oraić-Tolić

  • Uvod u hrvatsku kratku priču napisala je dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Kratka priča vrlo je popularan književni diskurs. Kratka priča oznaka je za otvoreni prozni iskaz koji kroz zapis o fragmentu iz svakodnevice upućuje na stanje unutar njega, ostvarujući pri tome formalnu i stilsku ekonomičnost.

Festival "Kratka priča je ženskog roda" povodom rođendana Marije Jurić Zagorke i ususret Međunarodnom danu žena. Festival


KNJIŽEVNE PREPORUKE

Jo Nesbo: "Šišmiš" (najprodavaniji prijevod 2012. u Hrvatskoj - prvo izdanje rasprodano u tri tjedna)
Saznajte sve o ovome popularnom norveškom autoru izuzetno zanimljivoga životopisa!

"Život poprima smisao jedino Ljubavlju. To znači: što smo sposobniji ljubiti i davati se, to će nam smisleniji biti život... Zlo nastaje uvijek tamo gdje ljubav ne dostaje..." (Hermann Hesse)

NADA MIHELČIĆ O PISANJU: Ne postoji neko posebno vrijeme u danu ili u kalendaru kad se laćam pisanja. Pišem kad nakon poslovnih i privatnih obveza ili razonode imam vremena. Za razliku od uvriježenog mišljenja o tome kako bi se pisci trebali baviti isključivo pisanjem, smatram kako pisanje ne smije biti profesija. To je jedini način da se izbjegne očajna situacija kada danas sjedneš i moraš nešto napisati jer za dva mjeseca nećeš moći platiti režije ili ratu kredita.

NADA MIHELČIĆ O ČITANJU: Čitala sam mnogo. Bila sam pravi stroj za gutanje knjiga i lakše mi je navesti koje nisam htjela čitati nego one koje sam gutala. Nisam voljela samo one knjige iz obvezne školske lektire. Jer dok sam dragovoljno čitajući Hemingwaya i ostale iz te škvadre, putovala svijetom iz avanture u avanturu, lektira me je gurala u neke opskurne ambijente i među likove koji mi se, gotovo bez iznimke, nisu dopadali. To me činilo duboko nesretnom, jer sam se osjećala kao laboratorijski štakor ubačen u labirint: ili ću dospjeti točno tamo gdje me oni žele vidjeti, ili ću lupati glavom o zid sve dok ne popustim. Sve drugo sam čitala s onom mojom nadaleko poznatom "proturječnošću", istovremeno čitajući knjige o Divljem zapadu Karla Maya zaljubila sam se preko ušiju u Jesenjina, postupno upoznavala Ameriku vođena simpatičnim lijenčinama Johna Steinbacka, W. Faulknera, i meni zanimljivim djelima T. Dreissera, po dvadeset puta čitala cijeli opus Remarka, a nešto kasnije me je J. P. Sartre vodio u posve nepoznato, P. Back me vodila u Kinu, Tagore u Indiju, a A. Camus me odveo do sjeverne Afrike i do mene same... Mogla bih nabrojiti još mnoge, no važnije je reći kako sam u tinejdžerskim godinama pročitala sve knjige poezije koje su mi došle pod ruku i posve dragovoljno učila napamet stotinjak pjesama. Najdraže? Mislim kako mi je tada bila najdraža cijela francuska ekipa na čelu s J. Prevertom.


2022. - Najčitanije knjige ove zime

2021. godina čitanja - Knjiga svima i svuda u godini čitanja, kupovanja i poklanjanja knjiga
- Koje su se knjige najviše kupovale u knjižarama tijekom ljeta?

2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine
EU kulturna baština, Programi, Europska godina
- Godina Troje, kojom se obilježava 20. obljetnica njezina uvrštavanja na UNESCO-vu listu svjetske
baštine. Program, Zagreb slavi Troju
- Ovidijeva godina (dvijetisućita obljetnica smrti)

2017. godina kulture Hrvatska - Austrija i 400. obljetnica smrti Fausta Vrančića
"Zajedno u kulturi", "Hrvatski umjetnici u Beču", "Gradiščanska riječ"

2016. godina Shakespearea (400. obljetnica smrti - kraj renesanse) Shakespeare Lives, Veliki romani

2015. Hrvatska kulturne zaklada proglasila je godinu književnika i preporoditelja grofa Janka Draškovića i skladatelja Jakova Gotovca HKZ
- Opća skupštine UN-a proglasila je 2015. godinu Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. (Ono si što čitaš!)

2014. UNESCO potvrdio četiri hrvatske obljetnice:
A. G. Matoš, Ivan Mažuranić, J. J. Strossmayer i Faust Vrančić Matoš, Vrančić

2013. proglašena je godinom Šegrta Hlapića - 100 godina od objavljivanja prvoga izdanja romana Ivane Brlić-Mažuranić Bez izmjena i godinom braće Grimm - 200 godina od izdavanja prve knjige bajki.
Grimm, Braća Grimm


Ambiciozna novogodišnja odluka - svakoga dana pročitati po jednu knjigu! Pročitao 366 knjiga u godinu dana

Jeste li znali? Godine 1961. Ivo Andrić s romanom "Na Drini ćuprija" pobijedio je J. R. R. Tolkiena u utrci za Nobelovu nagradu, koji je otpisan zato što "Gospodar prstenova" 'ni u kojem pogledu nije zadovoljio kriterije pripovijedanja koji inače krase kvalitetnu literaturu', stajalo je u objašnjenju. No, Tolkienove knjige, posebno 'Gospodar prstenova' i 'Hobit', sadrže brojne opise hrane i recepte koje su uvijek intrigirali čitatelje.

Na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske 17. studenoga 2012. osvanula je pjesma koja je dirnula mnoge i u kratko vrijeme postala pravi hit. Riječ je o pjesmi domoljubne tematike, a njezin je autor Mislav Kontić. Kako je napisao, njegova je želja bila skupiti 150 lajkova nakon čega bi pjesmu uglazbio i postavio ju na YouTube. No, u nešto više od deset sati nakon objave njegova pjesma skupila je preko sedam tisuća lajkova pa bismo uskoro mogli čuti i njezinu uglazbljenu verziju. "Čuvaj moju Hrvatsku jer najviše ju volim!", Video