Književni natječaji

  • Ranko Marinković - kratka priča zaštitni je znak Večernjeg lista od 1964. godine svake subote izlaze prozni tekstovi.

  • FictionPlayGrounds - intermedijalna platforma za promociju, povezivanje i umrežavanje autora iz različitih umjetnosti (audiovizualnih, glazbenih, literarnih, vizualnih i izvedbenih umjetnosti) povezanih u kreativnu mrežu s ostalim umjetnicima i ljubiteljima iste.

  • ZiN Daily - književni časopis poziva autore da pošalju svoje radove

  • NEMA - originalni autorski radovi različitih književnih kategorija (poezija, proza, drama, esej, putopis, kritika, recenzija, intervju...)

  • Hrvatska književna depresija (Maja Hrgović)
   Svjetionik za mlade čitatelje
   (Luka Ostojić)

2022. godina:

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici raspisuje Međunarodni književni natječaj „Kristalna pepeljara“ za najbolju kriminalističku priču. Rok za predaju radova je od 1. kolovoza do 1. studenoga 2022. godine.

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ iz Šibenika raspisuje Natječaj za najbolju haiku pjesmu na temu knjiga ili čitanje. Rok za slanje pjesme je 10. listopada 2022. godine.

Prijave na međunarodni program mreže književnih rezidencija 'Ulysses' Shelter/Odisejevo utočište' za autore u usponu (proza/poezija) ili književne prevoditelje traju do 16. rujna 2022. godine.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica raspisuje kreativni natječaj za najbolju kratku priču na temu 'Pravda i nepravda'. Natječaj traje od 15. lipnja do 31. kolovoza 2022. godine.

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, raspisuje javni natječaj za književnu nagradu 'Korzo slova' za najbolju neobjavljenu knjigu (za sve književne žanrove: poezija, haiku poezija, aforizmi, zbirke priča ili eseja, novele, romani, drame...) Sisačko-moslavačke županije zaključno do 31. kolovoza 2022. godine.

17. fotografski natječaj “Smiješak… čitajte!” organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, a za cilj ima istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Fotografije trebaju prikazivati osobu koja čita. Fotografski natječaj počinje 1. srpnja i traje do 26. kolovoza 2022. do ponoći.

Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman 'Knez Trpimir' pisan na hrvatskomu jeziku. Natječaj je otvoren od 19. ožujka do 19. srpnja 2022. godine.

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade/Klub prvih pisaca raspisuje natječaj 'Piširiši' za najbolju slikovnicu na temu 'Klasika u novom ruhu'. Rukopisi i ilustracije šalju se do 26. lipnja 2022. godine.

Na Dan ljudskih prava otvoren je natječaj za kratku priču Biber. Natječaj je otvoren do 1. lipnja 2022. godine.

Udruga 'Artoratorij' poziva sve mlade umjetnike do 35 godina starosti da se prijave na natječaj za izlaganje prilikom skupne žirirane izložbe "Iskra" inspirirane životom i stvaralaštvom književnice Štefe Iskre Kršnjavi. Natječaj je otvoren do 1. lipnja 2022. godine.

Gradska knjižnica Velika Gorica raspisala je natječaj za naj-pismo 'Pišem ti pismo… za mir u svijetu' kako bi obilježila Svjetski dan pisanja pisama 11. svibnja. Natječaj je otvoren do 2. svibnja 2022. godine.

Za 15. Sesvetski pjesnički maraton pjesničke radove možete slati do 16. travnja 2022.

Želeći potaknuti ljubav za likovnim i literarnim stvaralaštvom, Organizacijski odbor “Šimićevih susreta” i Matica hrvatska – Ogranak Grude raspisali su Natječaje za najbolje likovne i literarne radove. Svoje pjesničke radove (pjesme – pisane u tri primjerka) mladi pjesnici trebaju dostaviti najkasnije do 8. travnja 2022. godine.

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik raspisuje nagradni natječaj 'KuŠIn' za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika. Rok za slanje priče je 3. travnja 2022. godine.

Kulturna udruga 'Fotopoetika' iz Šibenika raspisuje novi natječaj za pjesničku rezidencijuVesna Parun“ na otoku Zlarinu. Rok za podnošenje prijave je 31. ožujka 2022. u ponoć.

Međunarodni pogranični susreti 'Forum Tomizza' raspisuju Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' za kratku priču na temu Kaoskairos. Rok slanja je 27. ožujka 2022. godine.

Društvo hrvatskih književnika raspisuje natječaj “Drenovci” za dodjelu nagrade «Duhovno hrašće» za najbolju zbirku poezije autora iz Slavonije i nagradu za najbolji poetski rukopis, (ukoričenje pjesničkog prvijenca) mladom autoru. Natječaj je otvoren do 24. ožujka 2022. godine.

Ministarstvo hrvatskih branitelja RH pripremilo je Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola. Mogućnost prijave je od 14. veljače do 16. ožujka 2022. godine.

metaFORA je natječaj za najbolju kratku priču koju Knjižnica Vladimira Nazora organizira jubilarnu, desetu godinu zaredom i prepušta autorima da se pozabave slobodnom temom po vlastitom izboru. Prepustite se kreativnom zanosu i iznenadite nas! Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2021. do 15. ožujka 2022. godine.

Izdavačka kuća V.B.Z. raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Rok za slanje rukopisa je 10. ožujka 2022. godine.

'Kritična masa' raspisuje novi natječaj književne nagrade "Sedmica & Kritična masa" za mlade autore. U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi, prozne crtice). Osim prozne fikcije prihvatljivi su i dokumentarni prozni tekstovi i dnevničke forme koji posjeduju književnu dimenziju. Krajnji rok za slanje prijava je 22. veljače 2022. godine.

Dom omladine Pančevo raspisuje natječaj za Zbornik poezije i kratke proze mladih „Rukopisi 45“. Natječaj je otvoren do 20. veljače 2022. godine (u ponoć).

'Klub putnika' raspisuje regionalni nagradni natječaj „Spasimo putopis“. Tražimo originalne, inovativne i iskrene priče (najviše tri), koje nisu klasične reportaže s putovanja. Nemojte opisivati znamenitosti; pišite o sebi i drugima, o susretima i kontaktima, o svojim i tuđim svjetovima, o razgovorima i dodirima među ljudima... Rok za slanje radova je 15. veljače 2022. godine.

Gradska knjižnica Kaštela objavljuje natječaj "Kaštelanske štorije" za literarne, likovne i filmske radove na temu Kaštela koje možete poslati do 12. veljače 2022. godine.

Gradska knjižnica Kaštela objavljuje natječaj "Pinka smija" za kratke humoristične priče, šaljive anegdote, glende i batude na čakavštini i hrvatskom književnom jeziku koje možete poslati od 3. do 12. veljače 2022. godine.

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje prvi europski virtualni laboratorij za razvoj scenarija dugometražnih filmova i pilota TV serija (svih žanrova) na engleskom jeziku, a koji je namijenjen isključivo scenaristicama iznad 40 godina. Rok za prijavu je 7. veljače 2022. godine.

Čitateljski klub "Čitafora" Knjižnice Sesvete organizira natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje je 5. veljače 2022. godine.

Inspirirani knjigom autorice Linn Skåber i ilustratorice Lise Aisato „Mladima“ u izdavačkoj kući V.B.Z. odlučili su pokrenuti literarni natječaj za kratku priču za mlade do 18 godina "Sve je lako kad si mlad?" Natječaj je otvoren do 31. siječnja 2022. godine u 23:59 sati.

Narodna knjižnica Vrbovec raspisuje natječaj za kratku priču 'Marija Jurić Zagorka'. Tema kratke priče je slobodna, ali mora sadržavati motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i slično. Natječaj je otvoren do 1. siječnja 2022. godine.


2021. godina:

SKUD "Ivan Goran Kovačić" i Goranovo proljeće raspisali su novi natječaj 'Goran za mlade pjesnike'. Potrebno je poslati cjelovit rukopis pjesničke zbirke. Rok za slanje pjesama je 31. prosinca 2021. godine.

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici raspisuje književni natječaj za proznu formu "Turopoljska poculica" - kratka priča pisanu kajkavskim jezikom ili hrvatskim standardnim jezikom. Natječaj traje od 25. rujna 2021. do 25. prosinca 2021. godine.

Udruga 'Mlada pera' iz Čakovca pokrenula je dva literarna natječaja za učenike s temama Kontinent ili more, u čemu različite su zore? i Da imam supermoć, ova bi promjena morala doć’ . Natječaj traje od 1. lipnja do 20. prosinca 2021. godine.

Podijelite s nama svoju priču! Napišite na koji je način portal Bitno.net obogatio vaš život i sudjelujte u nagradnom natječaju koji će se održavati od 25. studenoga do 18. prosinca 2021. godine.

'Servis za pjesmu' je platforma na kojoj će se odviti radionica pisanja poezije, ali na dosad neuobičajen način da se proces čitanja, analiziranja i stvaranja poetskog djela učini vidljivim, zanimljivim i edukativnim kroz kratke animacije u kojima se pjesme pristigle na natječaj uređuju odnosno servisiraju. Književni natječaj za mlade koji se već bave pisanjem pjesama ili se ovom prilikom žele okušati u ovoj književnoj disciplini. Tema, dužina i vrsta pjesme su slobodni. Rok za slanje pjesme je 6. prosinca 2021. godine.

Ministarstvo kulture i medija RH objavilo je Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjiga – učeničke radove. Pozivaju se učenici da pokažu koja književna djela ih najviše zanimaju te da svoju kreativnost izraze snimajući videonajavu književnog djela po izboru (book trailer). Prijave se primaju do 1. prosinca 2021. godine.

Hrvatsko čitateljsko društvo objavljuje Javni poziv za sudjelovanje u radu. Pošaljite svoj životopis i motivacijsko pismo te područje svojega interesa rada. Budite kreativni, entuzijastični i željni novih spoznaja. Pridružite se jer zajednički možemo promijeniti i opismeniti svijet! Javni poziv otvoren je do 1. prosinca 2021. godine.

U želji da novim pogledima doprinese reinterpretaciji teme pitke vode u javnom prostoru te predstavi zanimljive poetske glasove, Goethe-Institut Kroatien u sklopu projekta 'Žedni grad' otvara međunarodni natječaj za pjesmu na temu pitke vode. Rok za predaju pjesama je 21. studenoga 2021. u ponoć.

Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak raspisala je Natječaj za književnu nagradu Tea Benčić Rimay“, koja se dodjeljuje u svrhu poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrjednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi. Svoj rukopis neobjavljene zbirke pjesama u prozi možete poslati do 5. studenog 2021. godine.

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici objavio je drugi Međunarodni književni natječaj 'Kristalna pepeljara' za najbolju kratku kriminalističku priču. Natječaj je otvoren od 2. kolovoza do 1. studenoga 2021. godine u ponoć.

Lanterna magazin pokreće natječaj 'Haiku krugovi' određen temom Promjene (u prirodi i u nama). Rok za podnošenje prijava je od 5. do 25. listopada 2021. godine.

U povodu tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju Udruga veterana IV. gardijske brigade objavljuje natječaj za slanje domoljubnih pjesama naslovljen 'Vukovaru – Škabrnji H Memento poetika' do 20. listopada 2021. godine.

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika raspisuje Natječaj za najbolju neobjavljenu haiku pjesmu. Tema pjesme je slobodna, a rok za slanje pjesme je 10. listopada 2021. godine.

Centar za kulturu Trešnjevka raspisuje natječaj za dječje književne radove 'Knjiga nije hrana, ali je poslastica', a natječaj traje do 1. listopada 2021. godine.

Časopis 'Književna smotra' objavljuje poziv za sudjelovanje u nastanku tematskog broja posvećenoga književnosti i filmu kojim se želi privući pozornost istraživača (izvorni znanstveni i pregledni znanstveni radovi), koji se u najširem smislu bave književnošću i filmom u svim teorijskim, historijskim, problemskim, analitičkim i interpretativnim aspektima. Sve suradnike molimo za iskazivanje interesa (okvirni naslov i tema članka) do 1. listopada 2021. godine.

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma raspisuje Natječaj za kratku priču – satiru "Slavko Kolar", a tema kratke priče-satire je slobodna. Natječaj traje do 30. rujna 2021. godine!

Lanterna magazin organizira kolumnu i natječaj "Haiku krugovi" čija su tema sezonske riječi (kigo) za jesen - Mliječni put ili sumrak. Natječaj je otvoren od 5. do 25. rujna 2021. godine.

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije raspisuje javni natječaj za književnu nagradu ''Korzo slova'' za najbolju neobjavljenu knjigu Sisačko-moslavačke županije. Natječaj je otvoren za sve književne žanrove: poezija, haiku poezija, aforizmi, zbirke priča ili eseja, novele, romani, drame... zaključno do 15. rujna 2021. godine.

Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva. Prijave se mogu podnositi od 10. lipnja do 10. rujna 2021. godine.

U sklopu Mjeseca knjige u Knjižnici Vjekoslava Majera bit će postavljena izložba Zašto čitamo? Osmislite i pošaljite slogan za poticanje čitanja. Svoje preporuke za čitanje, fotografije, crteže, karikature i slogane pošaljite do 10. rujna 2021. godine.

Strah u Koprivnici“ naziv je kreativnoga natječaja za najbolju kratku priču Knjižnice i čitaonice "Fran Galović" Koprivnica, koji će trajati od 1. srpnja 2021. do 31. kolovoza 2021.

Kolumnu i natječaj "Haiku krugovi" organizira Lanterna magazin. Tema su klimatske promjene. Šalje se isključivo jedan prethodno neobjavljen i originalan haiku rad na hrvatskome jeziku. Natječaj je otvoren od 5. do 25. kolovoza 2021. godine.

Fotografski natječaj “Smiješak… čitajte!”, koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. U natječaju se može sudjelovati s najviše tri rada koji trebaju prikazivati osobu koja čita. Natječaj počinje 1. srpnja i traje do 25. kolovoza 2021. godine (u ponoć).

U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić' raspisan je natječaj za Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić', a tema ovogodišnjega natječaja je oproštenje. Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u RH. Natječaj je otvoren od do 15. kolovoza 2021. godine!

The Split Mind objavljuje natječaj za književne (poeziju, prozu, prijevode, eseje i kritike) i likovne radove koji će biti zastupljeni u 19. broju istoimenoga časopisa za književnost i kulturu. Rok za prijavu je 1. kolovoza 2021. godine!

Udruga za kreakciju Kultipraktik raspisala je natječaj za dodjelu godišnje nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama, jedine svjetske nagrade kojoj je svrha poticanje i popularizacija online književnosti. Prijave se primaju najkasnije do 20. srpnja 2021. godine.

Gradska knjižnica Kaštela raspisala je Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman 'Knez Trpimir'. Svrha natječaja jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest i književno stvaralaštvo. Natječaj je otvoren do 19. srpnja 2021. godine!

Papinsko sveučilište svetog Tome Akvinskog Angelicum organizira natječaj iz eseja na temu religije i kulture. Natječaj je otvoren za autore koji žele istražiti bilo koju religijsku temu ili bilo koji oblik religijske misli, stava ili inicijative u suvremenom kulturnom životu zemalja središnje i istočne Europe. Rok za prijavu je 18. srpnja 2021. godine.

Veritas i Ansambl Kolbe raspisuju natječaj za pisanje scenarija za mjuzikl na zadanu temu. Natječaj je otvoren do 5. srpnja 2021. godine.

Muzej anđela Varaždin uz desetu obljetnicu djelovanja raspisuje književni natječaj za kratku priču.
Rok za predaju rada je
1. srpnja 2021. godine.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) raspisala je natječaj za najkraću priču na temu hrvatskoga obrambenog Domovinskoga rata - nešto što se iznimno kratko, ali i s iznimnom porukom na zadanu temu. Rok za predaju radova je 30. lipnja 2021. godine.

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i Umjetnička organizacija „Asser Savus“, s ciljem poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu i dječjeg dramskog stvaralaštva, objavljuju Javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu nagrade "Tena i Tenica" s neobjavljenim dramskim tekstom (ili igrokazom) pisanim za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. S obzirom na to da prošlogodišnji natječaj zbog pandemije koronavirusa nije priveden kraju, u obzir će se uzeti pristigli radovi od prošle godine. Radove poslati najkasnije do 22. lipnja 2021. godine.

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Albatros'. Natječaj je namijenjen neafirmiranim piscima koji nisu članovi strukovnih književnih udruga i nisu dobitnici književnih nagrada, a rok za predaju rukopisa je 15. lipnja 2021. godine!

Gradska knjižnica Rijeka raspisuje poziv za dvije književne rezidencije "Kamov" namijenjene književnicima (pjesnicima, prozaicima, dramskim piscima) koje će se održati u Rijeci. Rok za podnošenje prijave je 11. lipnja 2021. godine u ponoć.

Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisuje natječaj za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku. Rok za dostavu je 5. lipnja 2021. godine.

Neprofitna udruga 'Art Lab' u potrazi je za autorom stihova koji će sa svojom pjesmom sudjelovati u jednom segmentu kratkometražnog omnibusa "Osam oblaka", koji spaja poeziju i film. Pozivaju se pisci/spisateljice iz Zagreba i okolice da raspišu segment "Zahvalnost" i da svoje radove dostave najkasnije do 2. lipnja 2021. u 8:08 sati ujutro.

Gradska knjižnica Samobor raspisala je deveti po redu natječaj za kratku priču i poziva sve hrvatske kratkopričaše da do 1. lipnja 2021. godine pošalju svoje kratke priče.

Odbor Književne nagrade Drago Gervais raspisao je Javni natječaj za dodjelu nagrade. Grad Rijeka dodjeljuje književnu nagradu Drago Gervais za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo). Rok za predaju radova je 31. svibnja 2021. godine.

Društvo Kvaka u planu ima objavu zajedničke knjige, zbirke pisama s temom Pišem pismo sebi, djetetu. Što biste, sa svojim sadašnjim životnim iskustvom, napisali sami sebi kada bi to bilo moguće, u prošlost? Radovi će se primati do 31. svibnja 2021. godine.

Urednički tim u suradnji s Lanterna magazinom pokrenuo je haiku natječaj i kolumnu "Haiku krugovi" koji će svaki mjesec birati najbolja tri haiku rada na određenu temu. Tematski je natječaj za svibanj posvećen Olimpijskim igrama u Tokiju - sve što je vezano za zlato / sunce ili pokret. Rok za podnošenje prijava je od 5. svibnja do 25. svibnja 2021. godine.

Knjižnica Vjekoslava Majera otvara fotoliterarni natječaj „Mačke i njihove priče...” do 20. svibnja 2021. godine.

Literarni natječaj Male vinkovačke jeseni za učenike viših razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola na temu: Zavičaj. Književni oblik: poezija ili proza (esej ili kratka priča). Natječaj je otvoren od 15. ožujka do 15. svibnja 2021. godine.

'Pišem ti pismo…' natječaj je koji Gradska knjižnica Velika Gorica po jubilarni deseti put raspisuje povodom Svjetskog dana pisanja pisama (obilježava se 11. svibnja) s ciljem razvijanja pismenosti, ali i podsjećanja na pomalo zaboravljenu, starinsku vještinu pisanja pisama. Natječaj je otvoren do 30. travnja 2021. godine.

U povodu manifestacije Noć knjige, a na Međunarodni dan dječje knjige (2. travnja), u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara objavljuje nagradni literarni natječaj 'Ljekovita lektira'. Kao i u bajkama 1001 noći, najbolji lijek za život je neprekidno pričanje novih priča! Učenički literarni radovi mogu se slati do 16. travnja 2021. godine.

Dječja knjižnica 'M2' (Medveščak) pokrenula je fotografski natječaj koji želi potaknuti djecu i mlade na razmišljanje o knjigama i čitanju na pozitivan i neposredan način na temu „Moja kućna biblioteka/Moj kutak za čitanje“. Fotografski natječaj počinje 14. veljače i traje do 14. travnja 2021. godine.

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku organizira nagradni natječaj "KuŠIn" za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Krešimirova grada. Rok za slanje priča produžen je do 11. travnja 2021. godine.

Gradska knjižnica 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac provodi natječaj za Karlovački maraton priča namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda osnovne škole. Natječaj je otvoren za priče napisane pomoću Story Teller kockica s rokom pristizanja priča do 10. travnja 2021. godine.

Natječaj za najbolje pjesničke radove mladih pjesnika "Šimićevi susreti".
Svoje pjesničke radove mladi pjesnici trebaju dostaviti najkasnije do 9. travnja 2021. godine.

Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza objavljuju Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' za kratku priču na temu SOLIDARITÉ. Rok slanja je 4. travnja 2021. godine.

Hrvatski sabor kulture objavljuje književni natječaj za 40. Susret hrvatskih zavičajnih književnika s ciljem promicanja kvalitetnoga književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih književnika te poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja. Na Natječaj se primaju poetski, prozni i dramski radovi na sva tri hrvatska narječja: kajkavskom, čakavskom i štokavskom. Sve radove potrebno je poslati do 1. travnja 2021. godine.

Gradska knjižnica Samobor poziva sve ljubitelje knjiga, čitatelje i fotografe da se odazovu na natječaj pod nazivom 'Knjiga u kadru' za najbolju fotografiju na temu knjige i čitanja u svakodnevnom okruženju. Natječaj traje od 22. veljače do 1. travnja 2021. godine.

Grad Graz dodjeljuje književnu stipendiju za 'Gradskog pisara grada Graza'. Cilj je promocija spisatelja u čijim se radovima očituje inovativnost, suvremenost, estetska i jezična kvaliteta, autentičnost i umjetnička neovisnost. Njihova prisutnost u Grazu treba služiti kulturnoj razmjeni i interakciji s lokalnom književnom scenom. Rok za prijavu je 31. ožujka 2021. godine!

Nakladnička kuća Antìpōd raspisuje natječaj za neobjavljeni rukopis (roman, zbirka kratkih priča, zbirka pjesama) na hrvatskom jeziku. Natječaj traje do 21. ožujka 2021. godine.

Knjižnica Vladimira Nazora organizira natječaj za najbolju kratku priču metaFORA na temu igre.
Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2021. godine.

Gradska knjižnica Poreč objavljuje XXV. literarni natječaj za osnovnoškolce Nagrada 'Laurus nobilis' za izvorno prozno djelo; kratku priču, humoresku, kozeriju, pjesmu u prozi, putopis, biografski zapis, esej i slično. Rok predaje tekstova je 1. ožujka 2021. godine.

Izdavačka kuća V.B.Z. sedamnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 20. veljače 2021. godine.

Međunarodni likovno-literarni natječaj 'Iserlohn - Essen – Zagreb – München – Vukovar' na temu „Ruke su život - oči, misao, utjeha, glazba i priča“ namijenjen je djeci Hrvata u iseljeništvu i djeci iz Hrvatske u osnovnoj školi. Rok za predaju pjesme je 15. veljače 2021. godine.

Klub putnika je neprofitna organizacija koja u potrazi za zanimljivim putopisima raspisuje regionalni natječaj pod nazivom 'Spasimo putopis'. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2021. godine!

Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno–likovno–filmski natječaj na temu Kaštela (pjesme, priče, crtice, igrokazi, anegdote, putopisi ili eseji) pod naslovom „Kaštelanske štorije“. Natječaj je otvoren od 2. siječnja do 12. veljače 2021. godine.

Goethe-Instituti iz jugoistočne Europe zajednički započinju višegodišnji projekt pod nazivom 'New Stages South-East' kako bi poduprli mlade dramske pisce i osnažili međunarodnu razmjenu i suradnju. Goethe-Institut Kroatien raspisuje natječaj za sudjelovanje na programu za razvoj dramskog teksta. Natječaj je otvoren do 7. veljače 2021. godine!

Hrvatski dom Vukovar raspisuje nagradni natječaj za kratku priču, fotografiju ili videorad. Zadana tema radova jest 'Ljubav u doba korone', a pristup temi je slobodan. Rok za prijavu je 5. veljače 2021. godine!

Natječaj za recital kajkavske poezije pod nazivom 'Stara lipa' održava se u vrbovečkom kraju. Udruga Osebunjek, kao organizator natječaja, poziva sve koji pišu kajkavskim narječjem da se prijave do 1. veljače 2021. godine!

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) raspisala je tradicionalni natječaj za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu (najviše tri) 'Zvonimir Golob'. Rok za prijavu je 1. veljače 2021. godine.

Društvo prijatelja knjige 'Milivoj Cvetnić', Hrvatska Kostajnica, objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade Milivoj Cvetnić. Rok za predaju rukopisa neobjavljenih pjesama je 31. siječnja 2021. godine.

Narodna knjižnica Vrbovec raspisuje natječaj za kratku priču 'Marija Jurić Zagorka' na kojemu mogu sudjelovati punoljetni autori sa samo jednim radom. Tema kratke priče je slobodna, ali mora sadržavati motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i slično. Natječaj je otvoren do 1. siječnja 2021. godine.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH po prvi je put objavilo Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore. Rok za slanje tekstova je 1. siječnja 2021. godine.