Književni natječaji


2024. godina:

U spomen najvažnijemu hrvatskom putopiscu 20. stoljeća, a s ciljem poticanja književnoga stvaralaštva i popularizacije putopisa kao književne forme Gradska knjižnica Požega raspisuje Književni natječaj za najbolji putopis na hrvatskom jeziku „Matko Peić“. Natječaj traje od 1. svibnja do 1. listopada 2024.

Udruga hrvatskih aforista i humorista (UHAH) poziva autor(ic)e da pošalju svoje aforizme i mudre misli u širemu smislu (u obzir se neće uzimati drugi kraći oblici: pjesme, priče, anegdote, satire i sl.) Rok za Zbornik je najkasnije do 31. kolovoza 2024. 

Hrvatsko čitateljsko društvo poziva sve zainteresirane da se prijave za Priznanje „Đurđa Mesić“ koje se dodjeljuje pojedincima i/ili ustanovama i drugim organizacijama za izvanredan doprinos na području čitanja i pismenosti. Rok za slanje prijedloga je 26. lipnja 2024. 

Festival kulture “Slovo Gorčina” raspisuje natječaj za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku ili pjesnikinji. Rok za slanje rukopisa je 8. lipnja 2024.

____________________________________________________________

Udruga hrvatskih aforista i humorista te e-magazin "Uh! Aha" iz Splita raspisuju međunarodni natječaj "Davor Štambuk" za kratki humoristični potpis ispod karikature. Natječaj je otvoren od 25. ožujka do 25. svibnja 2024.

Djeca medija otvaraju nagradni natječaj za srednjoškolce "Osvijesti - SNIMI - reagiraj - e-nasilje ne ignoriraj!" u kojemu učenici srednjih škola mogu iskazati svoje glumačke, scenarističke, producentske i režiserske talente! Natječaj traje do 6. svibnja 2024.

Povodom manifestacije Noć knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara otvoren je nagradni literarni natječaj za učenike pod nazivom 'Svijet kao začarana šuma'. Povezujući temu Noći knjige 'Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena' s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, J. R. R. Tolkiena i Marka Marulića, pozivaju se učenici da u svojim literarnim radovima iskažu svoj doživljaj svijeta povezujući ga s djelima koja su izvor inspiracije, ohrabrenja i utjehe. Školski radovi prijavljuju se najkasnije do 17. travnja 2024. godine u ponoć.

Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Ante Kovačića (KGZ) iz Zaprešića objavljuje natječaj za kratku priču 'Zaprešićka kratka priča'. Natječaj je otvoren do 15. travnja 2024.

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik raspisala je nagradni natječaj 'KuŠIn' za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika i njegova područja. Rok za slanje priča je do 31. ožujka 2024. Natječaj je produžen do 14. travnja 2024.

Izdavačka kuća Sandorf na europskom projektu međunarodne mreže književnih rezidencija "Odisejevo utočište" (Ulysses' Shelter) poziva sve zainteresirane pisce, pjesnike i prevoditelje da se prijave na otvoreni poziv za književnu rezidenciju do 7. travnja 2024. 

Gradska knjižnica Umag raspisala je Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' za kratku priču na temu GRAMATIKA ZABORAVA. Rok slanja tekstova je 31. ožujka 2024.

Udruga za ženska ljudska prava i razvoj demokracije 'Adela' iz Osijeka raspisuje regionalni natječaj za neobjavljenu kratku priču s fokusom na figuru radnice. Natječaj je otvoren do ponoći 24. ožujka 2024. godine.

Priče Dana europske baštine (European Heritage Days Stories) inicijativa su Europske komisije i Vijeća Europe u čijem se okviru dodjeljuju bespovratna sredstva za inovativne projekte koje razvijaju lokalne zajednice diljem Europe. Rok za predaju priče je 15. ožujka 2024. godine. 

Knjižnica Vladimira Nazora pokreće natječaj metaFORA - Budi karakter! Natječaj za kratku priču stavlja u fokus lik kojemu daš karakter, a uzvratit će ti dobrom pričom! Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2023. do 15. ožujka 2024.

Projekt 'Priče bez honorara' nastavak je projekta 'I veliki i mali svoje slovo su dali' udruge 'Mlada pera' s ciljem animiranja punoljetnih osoba da stanu bok uz bok malim (neafirmiranim) literatima s pričama ili pjesmama ili nekim drugim oblikom književne forme (priče, pjesme, haiku, anegdote, aforizmi…)

Javni poziv Ministarstva hrvatskih branitelja RH za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola otvoren je od 8. veljače do 8. ožujka 2024.

U Knjižnici Ivana Gorana Kovačića održava se radionica superkratke priče iz domene tzv. flash ficitiona za slanje na natječaj Gradske knjižnice Požega i Festivala jednominutnog filma „Jednominutna priča” od 13. veljače do 4. ožujka 2024.

Povodom Godine Marka Marulića, kojom se obilježava 500. obljetnica njegove smrti, Škola suvremenog plesa Ane Maletić na poticaj učenika organizira krasnoslovni maraton 'Judita (opet) govori' ("Nek jazik pomene ča misal pripravi!"). Rok je prijave 1. ožujka 2024. 

Gradska knjižnica 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac raspisuje pjesnički natječaj 'Na tragu pjesnika' posvećen hrvatskom književniku Ivanu Goranu Kovačiću stradalome u 2. svjetskom ratu, koji je postao vječita inspiracija mladim i starijim pjesnicima i ljubiteljima poezije. Rok za slanje radova je od 19. do 23. veljače 2024.!

Dom omladine Pančevo raspisuje natječaj za Zbornik poezije i kratke proze mladih 'Rukopisi 47'. Radovi se šalju putem e-maila do 15. veljače 2024.

Gradska knjižnica Kaštela u povodu Dana Grada Kaštela po deseti jubilarni put raspisuje Literarno–likovni natječaj (priče i pjesme na temu Kaštela) 'Kaštelanske štorije'. Radovi moraju biti lektorirani. Natječaj je otvoren od 2. siječnja do 7. veljače 2024. 

Čitateljski klub Knjižnice SesveteČitafora“ ususret Valentinovu organizira Natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje pisama je 1. veljače 2023.


2023. godina:

Nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i drugdje gdje postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, Goranovo proljeće (SKUD Ivan Goran Kovačić) raspisuje natječaj za nagradu “Goran za mlade pjesnike“ za cjelovit rukopis pjesničke zbirke. Rok za slanje pjesama je 31. prosinca 2023. u ponoć.

Časopis za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu "The Split Mind" otvorio je natječaj za tekstove u novom broju (poeziju, kratku prozu, prijevode, eseje, kritike te likovne radove i fotografije, a od novog broja i osvrte na knjige, filmove, izložbe i predstave). Natječaj traje do 24. prosinca 2023.

Gimnazija Karlovac i 'Nikola Tesla Experience Center' raspisuju Literarni natječaj „Iz Tesline bilježnice – prošlost u sadašnjosti“ namijenjen učenicima srednjih škola Karlovačke županije za literarni rad (kratka priča ili esej). Natječaj otvoren od 17. studenog do 20. prosinca 2023.

OŠ Ljudevita Modeca i Udruga "Dr. Stjepan Kranjčić" raspisuju natječaj za Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić", za književno i likovno stvaralaštvo protkano kršćanskim vrednotama za učenike osnovnih škola u RH od 15. listopada do 15. prosinca 2023.

Centar za ženske studije poziva sve zainteresirane ljubitelje lika i djela Marije Jurić Zagorke da se pridruže u stvaranju virtualnog postava posvećenoga Zagorki (fotografijom ili kratkim tekstom). Svoje radove možete poslati do 1. prosinca 2023.

Pozivaju se svi aforisti UHAH-a, književnici i pisci iz Hrvatske da svojim mislima, aforizmima i sentencama sudjeluju u knjizi koja ima radni naslov 'Misli o ljubavi'. Radove treba slati do 30. studenoga 2023.

Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac 'Sisak raspisuje natječaj za Nagradu “Tea Benčić Rimay“ koja se dodjeljuje u svrhu poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrjednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi. Natječaj je otvoren od 19. listopada do 19. studenoga 2023. godine. 

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ organizira Nagradni natječaj „Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti“, koji će se provoditi tijekom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti. U njemu mogu sudjelovati svi učenici srednjih škola (najbolji slogan i najbolji plakat). Krajnji rok za dostavu radova je 15. studenoga 2023.

Udruga hrvatskih aforista i humorista (UHAH) poziva autore da najkasnije do 31. listopada 2023. pošalju svoje novije aforizme i mudre misli u širem smislu (epigrami, gnome, sentence, kozerije), 40-50 radova. 

Nagradni natječaj za učenike "Oboji svijet" u organizaciji Foruma za slobodu odgoja  u kategorijama: fotografija, strip, plakat, priča, pjesma, video uradak, školski projekt te ostali načini kreativnog izražavanja. Rok slanja radova je od 11. rujna do 27. listopada 2023.

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić Šibenik u sklopu obilježavanja manifestacije Mjesec hrvatske knjige raspisala natječaj za najbolju haiku pjesmu. Rok za slanje pjesme je 10. listopada 2023. godine

Hena com prima nove cjelovite prozne rukopise od 1. veljače do 1. listopada 2023.!

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije 'Slavko Kolar' raspisuje Natječaj za kratku priču – satiru na slobodnu temu. Natječaj traje do 30. rujna 2023.

Dubrovačke knjižnice pozivaju sve zainteresirane da se uključe u projekt 'Hrvatska piše knjigu'. Četvrta knjiga je u nastajanju, a autorice pozivaju da im pomognete zajedno ispričati jedinstvenu priču o Hrvatskoj i svim njenim bogatstvima. Rok za predaju priča je 15. rujna 2023.

'Kritična masa' raspisuje novi natječaj književne nagrade za mlade autore (do 35 godina), koja pruža pregled mlađe prozne scene. Krajnji rok za slanje prijava je 15. rujna 2023.

Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica organizira kreativni natječaj za najbolju kratku priču pod nazivom "Nostalgija u Koprivnici" od 20. lipnja do 31. kolovoza 2023. godine.

Fotografski natječaj  “Smiješak… čitajte!”, koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Natječaj počinje 1. srpnja i traje do 27. kolovoza 2023. do ponoći.

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade 'Klub prvih pisaca' raspisalo je natječaj za književnu nagradu "Zvonko" koja se dodjeljuje za najbolji prozni rukopis za djecu i mlade. Rukopis treba poslati do 15. kolovoza 2023.

Udruga "3. zmaj" poziva sve kreativne pojedince da se prijave na natječaj “Artefakt”, koji nagrađuje umjetnička dostignuća u žanru spekulativne fikcije (iz područja književnosti - kratka, srednja, duga kategorija). Natječaj je otvoren od 22. lipnja zaključno s 23. srpnja 2023. godine.

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, raspisuje javni natječaj za književnu nagradu 'Korzo slova' za najbolju neobjavljenu knjigu Sisačko-moslavačke županije. Radovi se šalju zaključno do 15. srpnja 2023. godine.

Umjetnička organizacija Studio Artless raspisuje pozivni natječaj za inovativne, kritičke i participativne umjetničke radove i projekte povezane s temom Festivala prvih: (Ne)vidljive žene. Natječaj je otvoren do 10. srpnja 2023. godine.

Hrvatski klub putnika raspisuje Natječaj za dodjelu Nagrade 'Dijana Klarić', osnovane u znak sjećanja na mladu šibensku putnicu i fotografkinju čiji su život i djelo bili vezani uz putovanja, umjetnost i radost življenja. Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija, a ona literarna je putopis. Rok za prijavu je 1. srpnja 2023. u ponoć.

Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Natječaj za najbolji (originalni) neobjavljeni hrvatski povijesni roman 'Knez Trpimir' pisan na hrvatskomu jeziku. Natječaj je otvoren od 2. siječnja do 30. lipnja 2023. godine.

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj i Ogranak Matice hrvatske organiziraju Međunarodni književni natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču "Moje drago serce". Natječaj nosi ime po dirljivom, slavnom pismu Petra Zrinskog koje je noć uoči smaknuća uputio voljenoj supruzi Katarini i svjedoči o velikoj povijesnoj ljubavi. Priče se šalju do 30. lipnja 2023. godine.

Priznanje "Đurđa Mesić” dodjeljuje Hrvatsko čitateljsko društvo svima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli kulturi čitanja i opismenjavanja u Hrvatskoj s ciljem unapređivanja kvalitete izobrazbe čitanja i pismenosti na svim razinama. Rok za slanje prijedloga kandidata je 30. lipnja 2023. godine. 

Sandorf poziva mlade pisce, pjesnike i prevoditelje (i sve oni koji se tako osjećaju) za prijave za sudjelovanje u rezidencijalnom programu 'Ulysses' Shelter' poduprtom sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije te uz podršku Ministarstva kulture i medija RH da ne propuste priliku i da se do 18. lipnja 2023. prijave za ovaj jedinstveni program književnih rezidencija.

Festival kulture Slovo Gorčina objavio je natječaj za dodjelu književne nagrade “Mak Dizdar” za prvu neobjavljenu zbirku poezije mladom pjesniku do 35 godina. Rok za dostavu je 4. lipnja 2023. godine.

Strukovna udruga SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela raspisala je poziv za izdanje razvojnog programa za scenarije dugometražnih igranih filmova s naglaskom na njihovu društvenu dimenziju. Rok za prijavu na Scenaristički program 'Zora Dirnbach' je 1. lipnja 2023.

U povodu Festivala zavičajne književnosti, kojemu je cilj poticanje kvalitetnoga književnog stvaralaštva i afirmiranje zavičajnih književnika, Ogranak Matice hrvatske u Splitu raspisuje natječaj na koji zainteresirani mogu poslati dosad neobjavljene radove (pjesme, proza, drame ili romani) od 3. travnja do 1. svibnja 2023. godine.

Gradska Knjižnica Požega raspisala je natječaj za dramsko djelo (igrokaz) pod nazivom „Povratak u Zlatnu dolinu“ a s temom Majka. Natječaj traje od 1. ožujka do 1. svibnja 2023. godine.

Naklada Ljevak poziva na literarni natječaj Odjeci! kojim se nagrađuje najbolji literarni rad od 5. do 8. razreda napisan na satu Hrvatskoga jezika ili u literarnoj grupi tijekom ove školske godine. Radovi se šalju do 30. travnja 2023. godine. 

Društvo hrvatskih književnika Podravsko-prigorski ogranak DHK i Općina Novigrad Podravski raspisuju natječaj za Nagradu „Ivan Trnski“ za najbolji neobjavljeni književni rukopis (poezija, proza, drama). Rok je do 20. travnja 2023. godine.

Kako bi izgledao Zagreb za sto godina u budućnosti? Odgovore na ovo pitanje pronaći ćemo u natječaju za najbolju kratku priču znanstveno-fantastičnoga žanra u suradnji sa SFeraKonom i medijskom kućom Hangar 7! pod naslovom Zagreb 2123. Radovi se šalju od 27. ožujka do 20. travnja 2023. godine.

Dječji odjel Gradske knjižnice Ante Kovačića organizira Poetski susret djece Zaprešića na kojem sudjeluju djeca osnovnih škola s područja Zaprešića s ciljem učiniti vrijednim izbor dijalekta kao poetskog izričaja. Izbor tema je slobodan. Radovi se primaju do 20. travnja 2023. godine.

Zavičajna zbirka Gradske knjižnice Ante Kovačića (KGZ) iz Zaprešića objavljuje natječaj za kratku priču Zaprešićka kratka priča za autore s područja Grada Zaprešića i zaprešićkoga kraja. Natječaj je otvoren do 15. travnja 2023. godine.

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik u sklopu obilježavanja manifestacije Noć knjige raspisala je natječaj za najbolju neobjavljenu priču 'KuŠIn'. Rok za slanje priča je 2. travnja 2023. godine.

Međunarodni pogranični susreti 'Forum Tomizza' objavljuju Međunarodni književni natječaj 'Lapis Histriae' za kratku priču na temu 'Karneval bez granica'. Rok slanja radova je 26. ožujka 2023. godine.

Izdavačka kuća V.B.Z. raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 25. ožujka 2023. godine.

Knjižnica Vladimira Nazora raspisuje natječaj za kratku priču na zelenu tematiku 'Zelena metaFORA' za odrasle i djecu do 14 godina. Natječaj je otvoren od 15. studenoga 2022. do 15. ožujka 2023. godine.

Ministarstva hrvatskih branitelja RH upućuje Javni poziv za dodjelu nagrada za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola. Javni poziv je otvoren od 13. veljače do 14. ožujka 2023. godine. 

Čitateljski klub Knjižnice SesveteČitafora“ ususret Valentinovu organizira Natječaj za najljepše ljubavno pismo. Rok predaje pisama je 1. veljače 2022. godine.

Gimnazija Karlovac organizira literarni natječajVirtualna ljubavnamijenjen učenicima srednjih škola s područja Karlovačke županije s ciljem poticanja literarnoga stvaralaštva (forma kratke priče ili lirske pjesme), a povodom obilježavanja Valentinova. Natječaj započinje 15. prosinca 2022. i traje do 22. siječnja 2023. godine. 

Riječki ogranak Društva hrvatskih književnika upućuje javni poziv za dostavu književnih radova i radova o književnim prosudbama članstvu Društva hrvatskih književnika i ostalim autoricama i autorima radi objave novih izdanja 'Književne Rijeke'.

Zagrebačko kazalište mladih, Slovensko narodno gledališče Maribor i Beogradsko dramsko pozorište kao partneri raspisuju natječaj za izbor tri nova / neobjavljena dramska teksta u okviru kazališnog projekta "Sjene pandemije: Skriveni glasovi" (Shadow Pandemic: Hidden Voices). Natječaj je temeljen na širokoj temi o zlostavljanim i zanemarenim ženama tijekom pandemije Covid-19. Rok za slanje dramskih tekstova je 18. siječnja 2023. do ponoći.