Ja sam pisac 2018.

23. travnja 2018. u cijeloj Hrvatskoj tradicionalno se obilježava Noć knjige, manifestacija koja već sedmu godinu za redom tematizira knjigu i popularizira čitanje, a održava se u povodu Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.

Ovogodišnja je tema 'Budućnost knjige' - književna djela koja se bave kozmološkim temama i temama leta u svemir. Nalik na astronauta budućnosti koji brzinom svjetlosti svladava svemirska prostranstva, čitatelj se danas pretvara i u vremenskoga putnika, a vrijeme provedeno uz knjigu postaje dimenzija koja na poseban način umnogostručuje naš pogled na svijet. Poruka Noći knjige je „Bez panike!“. Fotoalbum

Tim povodom nakladnička kuća 'Znanje' u suradnji s portalom za knjigu i kulturu čitanja 'Moderna vremena' i Prvom gimnazijom (Zagreb) organizira literarni natječaj za učenike srednjih škola pod nazivom 'Ja sam pisac' u svrhu promicanja ljubavi prema knjizi, čitanju i književnome stvaralaštvu među mladim naraštajima. Pristigla su 123 rada iz pedeset hrvatskih škola. Nagrađene priče, Intervjui


1. Zrinka Čupić, "Štakor i Voće", Gornjogradska gimnazija (mentorica Klara Jakelić, prof.)

Marta Novaković, "Dno neba", Peta gimnazija (mentorica Vesna Muhoberac, prof.)

2. Dražen Bičanić, "Kako (ne) ubiti zmaja", Prva gimnazija (mentorica Martina Šobar, prof.)

3. Leonarda Delač, "Ćaća Čvarak", Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica
(mentorica Donata Mikić, prof.)

A evo i kratkih priča učenika iz I. gimnazije koji su sudjelovale na literarnome natječaju "Ja sam pisac" (mentorica prof. A. Sikavica Joler)

23. travnja 2018. u Kulturnome centru Travno (Zagreb, Božidara Magovca 17, plato Mamutice) u povodu Noći knjige održava se svečana dodjela nagrada literarnoga natječaja za srednjoškolce "Ja sam pisac" u organizaciji Znanja, Modernih vremena i prof. A. Sikavica Joler (I. gimnazija).

Gost je prof. fizike i kemije te nagrađivani pjesnik Goran Gatalica sa zbirkom "Kozmolom".

Književno-glazbeni program:

  • Vokalna skupina „Hrvatske ružice“, Ženska opća gimnazija sestara milosrdnica (mentorica prof. Kristina Repar)

  • Dramske družina „Gordogan“, Mujičić-Senker-Škrabe: Domagojada, I. gimnazija (mentor prof. Ivan Janjić)

  • gostovanje pjesnika Gorana Gatalice - zbirka pjesama "Kozmolom"

  • dodjela nagrada literarnoga natječaja "Ja sam pisac"

Pozivamo sve ljubitelje književnosti da se u što većemu broju uključe u akciju „Lansiraj knjigu!“ i fotografijom pokažu koju bi knjigu ponijeli sa sobom u svemir!!! Možete ju dijeliti i na društvenim mrežama uz postavku „public“ i oznake #nocknjige i #prvasvemirskaknjiznica.

Pomozite nam da napravimo malo šušura oko knjige u ovim danima koji su pred nama!"